aug 03

Lapland in de zomer? Vijf redenen waarom!

door in Fins Lapland

Deel dit artikel:

Na slechts twee uur vliegen betreed je een compleet andere wereld: een ruige wildernis met loslopende rendieren, een inspirerende inheemse bevolking en een ongerepte stilte zonder mobiel bereik. Lapland is bijzonder en ligt binnen handbereik. Een must voor je bucketlist deze zomer. Laat je inspireren!


Ontdek de laatste wildernis van Europa

Het noorden van Zweden en Finland is met nagenoeg geen andere wildernis in Europa te vergelijken. Zet je eenmaal voet op Zweedse of Finse bodem, dan zie je alleen nog maar metershoge naaldbomen met daarachter ruige bergen. De wildernis brengt ook serene stilte met zich mee: eens in de drie uur kom je een tegenligger tegen. Saai? Verre van. Je komt geen mens tegen, maar dieren daarentegen… Elk kwartier moet je remmen omdat een stel rendieren of elanden de weg oversteekt.

Lapland_vastavalo_rendieren

Een pauze langs de weg is makkelijk gemaakt in zo’n rustige en prachtige omgeving. Even stoppen om de wilde rivierstromingen en ruige watervallen langs de weg te spotten is geen probleem: je kunt zorgeloos je auto langs de weg parkeren en de hort op gaan.

De auto is het beste vervoersmiddel waarmee je Zweeds en Fins Lapland ontdekt. Wil je een auto huren? Boek dan via bijvoorbeeld Voigt Travel je fly & drive naar Lapland. Zij bieden individuele rondreizen, waarbij je de mooiste plekken ziet.

Geef je over aan de offline stilte

Je afzonderen van de rest van de wereld is erg makkelijk in Lapland. Een live insta-story of Facebookpost maken tijdens een kanotour over het meer? Of een foto naar het thuisfront sturen wanneer je aan het hiken bent? Dat zit er echt niet in. Finland en Zweden zijn moderne landen, maar in de middle of nowhere, diep in de bossen van Lapland, heeft niemand bereik. Een goed moment om te “unpluggen” en je enkel en alleen te laten leiden door alles wat er om je heen gebeurt.

Lapland_Tarnaby_middernachtzon

Leer van de inspirerende Sami

Dompel je onder in de tradities en gewoontes van de inheemse Sami bevolking. De Sami is één van de grootste etnische minderheden van Europa. Ze leven in delen van Noord-Noorwegen, Zweeds en Fins Lapland en Noord-Rusland. De Sami hebben mooie tradities: ze geloven in energieën en luisteren naar wat de natuur van ze vraagt. Ze dragen kleurrijke traditionele kleding en wonen in duurzame huizen. Vroeger leefden de Sami als nomaden maar tegenwoordig wonen ze deels in moderne huizen en deels in Sami huizen.

Lapland_Sami huizen

In het Zweedse Ammarnäs kun je de boot nemen naar het eiland Geunja. In deze Sami community word je door Annika en Michael met open armen ontvangen. Ze vertellen je vol passie over de bijzondere energie op het eiland, de leefgewoontes en de manier waarop de bevolking overleeft. Ook neem je een kijkje in de keuken: ’s ochtends ontbijt je met heerlijk vers fruit, ’s middags en ’s avonds geniet je van wild geplukte groenten en chemicaliën-vrij rendiervlees.

Lapland_outdoor

Daag jezelf uit tijdens een outdoor activiteit

Het noorden van Europa zit boordevol ongerepte natuur. De wildernis van leent zich perfect voor adrenaline verhogende outdoor activiteiten. Vooral in het Zweedse Abisko National Park en Laponia kun je los gaan tijdens sensationele hiketochten. Ook het Finse Oulanka National Park biedt tal van mogelijkheden. Daar trotseer je de wilde stromingen in een raftboot of kajak.

Lapland_hiking_Abisko

 

Verbeter je bloedsomloop

Voor de Zweden en Finnen staat hun gezondheid hoog in het vaandel. Naast gezonde voeding, heerst hier een rijke sauna-cultuur. Stap in een traditionele houten sauna, gooi water op de hete kolen en geniet van de heerlijke berkengeur die van de kolen af komt. En ter afsluiting neem je een verfrissende duik in het adembenemende meer.

Lapland_sauna

 

Wil jij de wildernis van Fins of Zweeds Lapland aan den lijve ondervinden? Laat je inspireren door de individuele rondreizen langs de mooiste parels van Noord-Europa via Voigt Travel.


Tags:

2 antwoorden op “Lapland in de zomer? Vijf redenen waarom!”

 1. Van :

  Leuk artikel! Van de zomer ook met Voigt naar Zweeds Lapland geweest. Ik zie dat jullie ook genoten hebben van de outdoor cooking. Wij ook :-)

  Geplaatst op 24 augustus 2018 at 17:44 #
  • Van :

   Gaaf Vincent! Voigt is een mooie organisatie inderdaad, toffe reizen!

   Geplaatst op 9 oktober 2018 at 17:44 #

Laat een reactie achter!