jun 25

Zuid-Afrika rondreis in 3 weken: reisroute van dag tot dag!

door in Afrika, Zuid-Afrika

Deel dit artikel:

Op zoek naar de ultieme droomroute voor jouw Zuid-Afrika rondreis? Ik heb de allermooiste pareltjes voor je verzameld. In deze blog deel ik mijn reisroute van dag tot dag, inclusief reisafstanden, accommodaties, tips en veel foto’s! Ik hoop dat het je helpt bij het samenstellen van jouw once-in-a-lifetime trip door het prachtige Zuid-Afrika!

Individuele rondreis met een huurauto

Drie dames op avontuur in een dikke huurauto. Ramen open, Zuid-Afrikaanse muziek en ’s avonds een dito wijntje in de hand. In februari 2019 maakte ik samen met mijn moeder en zus een onvergetelijke rondreis door Zuid-Afrika van 3 weken. Hoe die reis eruit zag en hoe wij het regelden? Dat vertel ik je graag in deze blog.

Tijdens onze reis combineerden we cultuur en natuur met ultiem relaxen op de mooiste plekjes. Vrijheid vonden we belangrijk, maar we vonden ook fijn om wat zekerheidjes in te bouwen. Daarom boekten we een individuele autorondreis met de hulp van een local ter plaatse. Zij stippelde een fantastische route voor ons uit, helemaal aangepast aan onze wensen. Onderaan de blog vind je hierover meer informatie.

Cruisen door Zuid-Afrika met onze huurauto!

Cruisen door Zuid-Afrika met onze huurauto!

 

Onze reis duurde om precies te zijn 22 dagen. We vlogen heen op Johannesburg en terug naar Nederland vanuit Kaapstad. Op die manier konden we zoveel mogelijk van het land zien en kwamen we niet twee keer terug op dezelfde plek.

Alvast een tip: beknibbel niet op je huurauto. Je brengt er veel tijd in door en sommige wegen zijn behoorlijk hobbelig. Wij doorkruisten het land in een Toyota Rav 4: een ruime, hoge en luxe automaat. Poepie relaxed. Eerst hadden we een normale Toyota Corolla (comfort klasse) geboekt, maar vlak voor vertrek gaven we onszelf tóch maar een flinke upgrade naar een hoge auto. Geen spijt van gehad. Heerlijk cruisen!

Zuid-Afrika rondreis: route van dag tot dag

Om je een goed beeld te geven van onze reisroute, beschrijf ik ‘m hieronder voor je van dag tot dag, inclusief de reisafstanden zonder tussenstops. Reken dus altijd wat extra reistijd voor stops onderweg.

Dag 1: Aankomst Johannesburg

Rond middernacht kwamen we aan op OR Tambo International Airport in Johannesburg. Daar stond een chauffeur te wachten om ons naar ons slaapplekje voor de nacht te brengen. Heel officieel met zo’n bordje met onze namen erop 😊. We sliepen in Journey’s Inn Africa, op zo’n 10 minuten rijden van het vliegveld. Dit is een kleine, charmante lodge in een nette en veilige buitenwijk van Johannesburg.

Dag 2 en 3: relaxen in hét paradijs van Nelspruit

Reisafstand Johannesburg – Nelspruit: 341 km (ca. 3,5 uur)

Na een lekker ontbijtje werden we naar het autoverhuurbedrijf gebracht om onze huurauto op te pikken. Het avontuur kon beginnen. Op naar Nelspruit, in de prachtige regio van Lowveld! De Lowveld regio ligt tussen Mozambique en het Mpumalanga-gebied van de Drakensbergen (een grote bergketen in het oosten van Zuid-Afrika). Hier vind je een overvloed aan wilde dieren en spectaculaire wildreservaten, (waaronder het Kruger National Park), uitgestrekte landerijen en natuurlijk de populaire Panoramaroute.

Accommodatie tip Nelspruit: Tomjachu Bush Retreat

Onze bijzondere familietrip naar Zuid-Afrika had niet mooier kunnen starten: met zebra’s in onze achtertuin! WOW… pinch me! We konden onze ogen niet geloven! Ze zijn wel een uur gebleven en leken zich weinig aan te trekken van onze fotosessie…

Zebra's in de tuin van onze bush lodge @Tomjachu Bush Retreat, Nelspruit (Zuid-Afrika rondreis tip!)Zebra's bij onze bush cottage in Nelspruit (Zuid-Afrika accommodatie tip!)

Deze plek is álles waar we ooit van hadden gedroomd. Via een avontuurlijke hobbelweg bereikten we het idyllische Tomjachu Bush Retreat waar we enorm in de watten werden gelegd. We sliepen in een karakteristieke, romantische bush cottage midden in het privé-wildreservaat Tomjachu. Vanuit onze veranda keken we uit over bergen en een diepe vallei. We luierden aan ons zwembad, ontkurkten onze eerste fles Zuid-Afrikaanse wijn en maakten een flinke hike in de omgeving.

Zuid-Afrika rondreis - accommodatie tip: prachtige bush cottages bij Tomjachu Bush Retreat (Nelspruit, Zuid-Afrika)Zuid-Afrika rondreis accommodatie tip: prachtige bush cottage bij Tomjachu Bush Retreat, Nelspruit, Zuid-Afrika Lekker ontbijten bij Tomjachu Bush Retreat in Nelspruit (Zuid-Afrika rondreis tip!)Prachtig hiken in de Lowveld regio (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Bush safari + dineren onder de sterren in the middle of nowhere

Die avond ontvoerden we mijn moeder. 😊 Mijn zus en ik hadden een verrassing geregeld. Moeder had niets in de gaten, totdat er ineens een stoere ranger voorreed in zijn safari truck. Vergezeld van een hoop “woooooowwww” en “ahhhhh” zagen we tijdens deze bush safari onze allereerste Zuid-Afrikaanse giraffe. We zaten helemaal on top of the world. En dan te bedenken dat we een week later zó verwend waren dat we naar een giraffe niet meer omkeken. “Daar heb d’r weer een… waar blijven die leeuwen nou?” Haha! Tja…

Bush safari bij Tomjachu Bush Retreat, Nelspruit (Zuid-Afrika rondreis tip!)Prachtige giraffe gespot in Nelspruit, Zuid-Afrika

In de schemering reden we een plek tegemoet vol met olielampjes en een kampvuur. Daar stond een kok op ons te wachten in zijn buitenkeuken, aan de rand van de vallei. Hier volgde een super speciale bush dinner onder de sterrenhemel. Met haast geen middelen werd ons een maaltijd voorgeschoteld waar je ú tegen zegt. Mijn moeder was totaal overdonderd. Echt een once-in-a-lifetime ervaring!

Super speciale bush diner bij Tomjachu Bush Retreat, Nelspruit. (Zuid-Afrika rondreis tip!)Zuid-Afrikaanse wijntjes bij het kampvuur @Tomjachu Bush Retreat, Nelspruit (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Dag 4: De Panoramaroute naar Hoedspruit

Reisafstand Nelspruit – Hoedspruit: 180 km (ca. 2 uur, 45 minuten)

Yay, de Panoramaroute! Het is de bekendste route van Zuid-Afrika vanwege de iconische hoogtepunten langs de route, zoals panoramische uitzichten, torenhoge watervallen, grottenstelsels en uitgestrekte kloven. De Panoramaroute is zo’n 180 kilometer lang en voert je langs de Blyde River Canyon: de derde grootste canyon ter wereld en zelfs de grootste groene canyon wereldwijd. Het is een prachtige trip op goed geasfalteerde wegen.

Langs de Panoramaroute vind je talloze prachtige watervallen zoals de Lone Creek Falls, de Mac Mac Falls (twee watervallen naast elkaar) en de Berlin Falls. Bij sommigen kun je zelfs zwemmen. De bekendste highlights zijn het spectaculaire uitzicht vanuit God’s Window, de cilindervormige uitgesleten rotsformaties van Bourke’s Luck Potholes en het uitzichtspunt van de Blyde River Canyon en Three Rondavels.

God's Window, Panormaroute (Zuid-Afrika rondreis tip!)

God’s Window: bij helder weer reikt het zicht helemaal tot aan het Krugerpark!

Blyde River Canyon & Three Rondavels, Panoramaroute (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Blyde River Canyon en Three Rondavels

 

Panoramaroute tip:

Vertrek direct na je ontbijt (niet later dan 9:00 uur) als je de Panoramaroute gaat rijden. De afstanden zijn relatief kort, maar je hebt je tijd hard nodig, vooral als je de route in één dag rijdt zoals wij. Eigenlijk zouden wij op dag 3 al een deel van de Panoramaroute bezichtigen, maar omdat we zo verliefd waren op Tomjachu Bush Retreat besloten we lekker “thuis” te blijven en de volgende dag een versnelde Panoramaroute voor lief te nemen.

Dag 5 en 6: wild spotten in Timbavati Private Nature Reserve

Reisafstand Hoedspruit – Timbavati: 49 km (ca. 1 uur, 15 minuten)

Op onze 5e dag vertrokken we van Hoedspruit naar het Timbavati Private Nature Reserve, waar we twee nachten verbleven. Wil je veel wild spotten én een authentieke ervaring? Dan mag je dit privé-reservaat niet overslaan!

Timbavati grenst direct aan het Krugerpark. Je vindt hier dezelfde variëteit aan dieren, want tussen de privé-reservaten en het Krugerpark staan geen hekken. Het wild kan dus vrij rondtrekken. Asfaltwegen vind je hier nauwelijks. De meeste paden zijn onverhard en je mag er niet met eigen auto rondrijden. Hier ga je op safari in een open jeep (yes!) van je lodge, samen met een ervaren ranger én een spoorzoeker, die op een stoeltje voorop de motorkap zit. Reken maar dat hij je zal verbazen met de hoeveelheid wilde dieren die hij uit het niets lijkt te vinden.

Geeuwende luipaard | Safari in Timbavati Private Game Reserve, Zuid-AfrikaSafari Timbavati Private Game Reserve (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Accommodatie tip Timbavati: Shindzela Tented Camp

In Timbavati vind je diverse lodges, die worden gerund door particulieren. Het zijn échte bush lodges in Afrikaanse stijl te midden van spectaculaire Afrikaanse savanne en een overvloed aan wild. Vanuit hier worden activiteiten georganiseerd, waaronder safari’s, nachtelijke game drives, begeleide wandelingen in de bush en het spotten van vogels.

Wij sliepen twee nachten in Shindzela Tented Camp. In dit niet-omheinde kamp slaap je midden in de bush in een mooie safaritent. Niet overdreven luxe, maar verre van basic: comfortabele bedden, een grote semi-open badkamer met een lekkere warme douche. Er wordt overheerlijk voor je gekookt en ’s avonds doe je gezellig een drankje aan de bar. Vanaf de overdekte veranda zie je kuddes olifanten aan je voorbij trekken. Eén reusachtige olifant kwam zelfs het terrein op om een kijkje te nemen bij het zwembad. Hoe gaaf!

Accommodatie-tip: Shindzela Tented Camp in Timbavati, Zuid-Afrika

Wil je álles weten over Timbavati Private Game Reserve en onze overnachtingen in Shinzela Tented Camp? Ik heb er deze uitgebreide blog over geschreven:

>> Lees ook: Safarisprookje Timbavati: op jacht met wilde honden en een vete tussen luipaarden

Dag 7: naar Kruger National Park + self drives

Reisafstand Timbavati (Shinzela Tented Camp) – Krugerpark (Lower Sabie Rest Camp): 160 km (ca. 3 uur, 45 minuten)

Na onze game drive door Timbavati in de ochtend, vertrokken we op dag 7 van Timbavati naar het Krugerpark. Hier ontdek je het park op eigen houtje met de auto op relaxte geasfalteerde wegen, of je gaat met een professionele ranger op pad. Deze gameactiviteiten zijn niet inbegrepen bij je accommodatie, maar je kunt ze wel vooraf reserveren.

Gedurende de dag doorkruisten we het Krugerpark en ’s avonds kwamen we na het donker pas aan bij onze accommodatie, wat strikt genomen niet mag. Wij hadden de reistijd behoorlijk onderschat. De reistijd vanaf de parkentree van het Krugerpark (Orphan Gate) naar Lower Sabie Rest Camp was voor ons ruim 5,5 uur, inclusief onze vele tussenstops, waarbij we onszelf aan het wild vergaapten. Oeps!

Grazende zebra's en wildebeesten (gnoes) in het Krugerpark, Zuid-Afrika

Grazende zebra’s en wildebeesten (gnoes) in het Krugerpark, Zuid-Afrika

Vrouwtjes waterbok met kenmerkende wc-bril op haar achterste. (Krugerpark, Zuid-Afrika)

De vrouwtjes waterbok herken je direct aan de witte wc-bril op haar achterste ;)

 

Accommodatietip Krugerpark: Lower Sabie Rest Camp

Aangekomen bij onze bungalow van Lower Sabie Rest Camp genoten we in de tuin van onze braai (barbecue) en verwerkten we alle indrukken van de dag. Het is een sobere accommodatie, maar daar staan vrijwel alle accommodaties in Kruger bekend om. Bovendien slaap je er alleen maar. Deze plek is goed gelegen te midden van de mooiste locaties in het Krugerpark. Daardoor is Lower Sabie Rest Camp voor velen een goede uitvalsbasis. Dikke tip: ga voor je ontbijt of lunch naar het nabijgelegen restaurant. Hier heb je een fantastisch uitzicht. Ook het eten is echt een aanrader!

Restaurant met Panoramaview bij Lower Sabie Rest Camp (Krugerpark, Zuid-Afrika)

Restaurant met panoramaview bij Lower Sabie Rest Camp

 

Kies je voor een groot en bekend nationaal park zoals Kruger, of ga je voor een privé-reservaat? Wij besloten het allebei te doen, waardoor ik je in onderstaande blog meer vertel over de voor- en nadelen van beide opties:

>> Lees ook: Safari Krugerpark of privé-reservaat? Dit zijn de verschillen.

Dag 8: naar Swaziland!

Reisafstand Krugerpark (Lower Sabie Rest Camp) – Lobamba: 254 km (ca. 4 uur, 15 minuten)

Al voor zonsopkomst waren we uit de veren. De hele ochtend brachten we door in het Krugerpark om nog meer wildlife te ontdekken. Na de lunch vervolgden we onze weg naar Swaziland, officieel bekend als het ‘Koninkrijk van eSwatini’.

Swaziland heeft heel veel te bieden! Opvallend was dat het landschap van Swaziland nog veel groener en bergachtiger is dan in Zuid-Afrika. Van torenhoge bergen tot weelderige rivierdalen. Ik vond het adembenemend! Wel wil ik je alvast waarschuwen: de wegen zijn soms héél slecht! Soms konden we maar 30 kilometer per uur rijden (of langzamer…) vanwege de vele potholes. Maar een beetje avonturier moet hiertegen kunnen.

Accommodatie tip: Mlilwane Wildlife Sanctuary Rest Camp, Lobamba

De bestemming van vandaag was het Mlilwane Wildlife Sanctuary, de populairste eco-bestemming van Swaziland vanwege haar overvloed aan flora en fauna. Het is gelegen in de meest spectaculaire regio van Swaziland: de ‘Valley of Heaven’. Bij de accommodatie kun je allerlei outdoor-activiteiten ondernemen, zoals wild spotten, wandelen en paardrijden, maar je kunt er ook ultiem relaxen en lekker eten met uitzicht op de nijlpaarden en krokodillen.

Krokodil temidden van prachtige natuur nabij Mlilwane Wildlife Sanctuary (Swaziland)Accommodatietip Swaziland: Mlilwane Wildlife Sanctuary - slapen in rondavels

Veel tijd om de sanctuary en omgeving te exploren hadden wij helaas niet, vanwege onze lange reisdag door het Krugerpark en Swaziland. Wij sliepen hier één nacht in een mooie “rondavel”. Achteraf gezien was het een goed idee geweest om er een nachtje bij te boeken, dus die tip geef ik je graag mee. Het is een mooie plek om een extra dagje bij te tanken!

Dag 9: Homestay in Swaziland

Reisafstand Lobamba – Kaphunga: 70 km (1 uur, 45 minuten)

Na ons ontbijt vertrokken we richting een minuscuul dorpje genaamd Kaphunga, waar ons een bijzondere en authentieke ervaring te wachten stond. Een echte homestay! We vonden het leuk en bijzonder waardevol om tijd door te brengen met de locals, om zo meer over hun levens te leren.

Onderweg maakten we een tussenstop op de lokale markt van Manzini, waar we onze gids zouden ontmoeten. Samen struinden we langs de bonte verzameling van (niet-identificeerbare) gedroogde etenswaren, zelfgehaakte tassen en de gekste items zoals fietsbanden. We proefden van een typisch lokaal gerecht (een soort maïspap – je moet ervan houden… ;) en onze gids leerde ons wat basis Swatini-woordjes. Super leerzaam en erg gezellig!

Gedroogde etenswaren op een lokale markt in Manzini (Swaziland rondreis tip!)

Gedroogde etenswaren op een lokale markt in Manzini, Swaziland

Kleurrijke marktkoopvrouw op lokale markt in Manzini, Swaziland

Bij deze kleurrijke dame kochten we een mooie zelfgevlochten tas.

 

In de middag arriveerden we bij onze homestay. Bobo – een eigenzinnige Rastafari – stond ons al breedlachs op te wachten bij het hek. De volgende 24 uur brachten we tijd door met deze eenling, die bewust koos voor een solitair leven zonder elektra en stromend water. We aten samen, praatten over het leven en bezochten het dorpje waar toevallig een sportdag gaande was. De meiden speelden netball, de jongens football. Langs de kant werden de kinderen vrolijk toegejuicht en er werd volop gezongen. Het was overigens duidelijk dat hier nauwelijks toeristen komen. We hadden heel wat bekijks en iedereen wilde op de foto.

Tijdens de homestay sliepen we in traditionele beehive (bijenkorf) hutten, maakt van gras en takken. We hebben er heerlijk geslapen en Bobo gaf ons “food for thought”. Het was in één woord te omschrijven: bijzonder. Zó bijzonder, dat ik er een blog over schreef:

>> Lees ook: Levenslessen van een eigenzinnige eenling (Homestay Swaziland)

Bobo, onze bijzondere homestay host in Swaziland (tip!)Nieuwsgierige kinderen tijdens onze homestay in SwazilandHomestay Swaziland: beehive hutten en Bobo's reggae huisje van leem

Dag 10, 11 en 12: St. Lucia

Reisafstand: 297 km (ca. 5 uur)

Voordat we onze homestay verlieten mochten we een kijkje nemen op het erf van een lokale familie en bezochten we de naastgelegen schooltjes. Hier werden we met een verlegen nieuwsgierigheid door de kinderen gadegeslagen. De meisjes giechelden en fluisterden naar elkaar. En de jongens, die deden wat jongens doen: stoer kijken. 😊 Al gauw ontdekte mijn moeder de perfecte ijsbreker voor deze kids: high fiven!

High fiven met de kids in Swaziland (Homestay tip!)

Oprecht verrast nam de leraar ons tasje met schoolgerei in ontvangst. Schriftjes, gekleurde pennen, stickertjes en wat snoep. Nooit genoeg voor zoveel kinderen, maar het gebaar werd gewaardeerd met een dankbaar “God bless you!”. Aan het eind van de ochtend maakten we ons op voor onze autorit naar het Zuid-Afrikaanse St. Lucia.

St. Lucia: chillen, een nijlpaardencruise én op safari

Lekker chillen in Zuid Afrika? Daar is St. Lucia de perfecte plek voor! Daarom verbleven we hier maar liefst 3 nachten. Even bijtanken, een duik in het zwembad en ‘s avonds bij de braai een glaasje Wild African chocoladelikeur. Yum! Ook het dorpje is leuk om doorheen te struinen, met volop articraft shops en restaurantjes.

Hotspot voor hippo liefhebbers

Natuurlijk moest er ook wild gespot worden. St. Lucia is dé hotspot voor hippo liefhebbers: er leven er ruim 800! De giganten staan erom bekend dat ze ‘s avonds de straten van het tropische dorpje onveilig maken. Hoewel ze er grappig uitzien blijken ze in werkelijkheid een zéér kort lontje te hebben en zijn ze een van de gevaarlijkste en meest agressieve dieren ter wereld. Gelukkig kwamen we ze niet tegen, terwijl we ‘s avonds laat tijdens een stroomstoring met onze bouwlamp de straat op moesten. 😉

Hippo & Crocodile boot tour

Overdag zoeken de nijlpaarden verkoeling in het water, waar we ze opzochten tijdens een Hippo & Crocodile boot tour. Met 800 hippo’s en 1000 krokodillen kun je ze haast niet missen. Onderweg zie je veel meer wildlife, waaronder buffels en talloze vogelsoorten. De tocht sluit af met een mooie sunset, terwijl je een (bring-your-own) drankje op de boot nuttigt.
Duur: 2 uur
Vertrekt elke 2 uur
Kosten: ca. R300.00 p/p

Hippo (nijlpaarden) cruise in St. Lucia (Zuid-Afrika rondreis tip!)Prachtige sunset tijdens Hippo & Croc Tour in St. Lucia (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Memorabele game drive in Hluhluwe-Imfolozi park

Voor een extra portie Big 5 klommen we opnieuw in de safari-jeep bij het naastgelegen Hluhluwe-Imfolozipark. Wat een mooi park is dit! Tijdens onze 6 uur durende game drive kwam een prachtige kudde olifanten zich uitgebreid aan ons tonen. Ook zagen we maar liefst negen witte neushoorns, verschillende buffels, grote groepen impala’s en Pumba, het wrattenzwijn uit de Lion King die stevig op onze lachspieren werkte. Tussen het spotten door kregen we een lekker bush breakfast terwijl we de nyala’s (één van de vele soorten antilopes) bewonderden. Absoluut een aanrader!

Duur: 8 uur, waarvan 6 uur safari
Pick up: 5:00 uur, drop-off: 13:00 uur
Kosten: ca. R1050.00 p/p incl. lekkere bush breakfast

Game drive / safari in Hluhluwe-Imfolozi park, St. Lucia (Zuid-Afrika rondreis tip!)Lekkere bush breakfast tijdens safari in Hluhluwe-Imfolozi park, St. Lucia (Zuid-Afrika rondreis tip!)Zeldzame witte neushoorn tijdens safari in Hluhluwe-Imfolozi park, St. Lucia (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Lijkt het je wat?
Wij boekten zowel de Hippo & Crocodile boot tour als de Hluhluwe Umfolozi safari tour bij Heritage Tours and Safaris.

Accommodatie tip St. Lucia: Kingfisher Lodge (3 nachten)

Hier kun je heerlijk slapen, zwemmen ontbijten! Dit bed & breakfast ligt op loopafstand van het centrum. Er is een prachtige tuin met een geweldig uitzicht op de riviermonding. Ook loop je zo het Gwalagwala-bos in.

Palmbomen aan het zwembad bij Kingfisher Lodge, St. Lucia (Zuid Afrika accommodatie tip!)Prachtige bloemen bij Kingfisher Lodge, St. Lucia (Zuid Afrika accommodatie tip!)Onze slaapkamer in Kingfisher Lodge, St. Lucia (Zuid-Afrika accommodatie tip!)Nieuwsgierige aapjes bij Kingfisher Lodge, St. Lucia (Zuid-Afrika accommodatie tip!)

Dag 13: Sheffield Beach, Dolphin Coast (vlakbij Durban)

Reisafstand St. Lucia – Sheffield Beach: 195 km (ca. 2 uur)

Voordat we op dag 16 het vliegtuig naar Kaapstad zouden pakken, brachten we enkele dagen door aan Sheffield Beach, dat op 45 minuten reisafstand van de metropool Durban ligt. Een bezoekje aan Durban is overigens geen aanrader: wat mij betreft een stinkende en veel te drukke stad!

Sheffield Beach ligt aan de Dolphin Coast, ook wel de KwaZulu Natal North Coast. Deze schilderachtige kustlijn strekt zich uit ten noorden van Durban, waardoor het een mooie tussenstop is voordat je het vliegtuig pakt. Heerlijk voor lange strandwandelingen en stops bij strandresorts en lekkere visrestaurants.

Sheffield Beach, Zuid-Afrika

Stevig windje hier :)

Sheffield Beach, Zuid-Afrika

Sheffield beach: mooi zandstrand en een prachtige rotsachtige kustlijn. Goed voor fotoshoots ;)

 

Zo bezochten wij het kleine badplaatsje Ballito waar nog een echte lokale vibe hangt. Dinertip: je kunt super lekker eten bij Nikos Coalgrill Greek in Ballito. En drinken overigens ook ;-) Probeer de Martini Espresso’s!

Dag 14: Drakensbergen

Reisafstand Sheffield Beach – Underberg: ca. 250 km (ruim 3 uur)

Deze hoogste bergketen van Zuid-Afrika (3482 meter) ligt parallel aan de oostkust en is zo’n 1000 kilometer lang. Vanwege zijn uitzonderlijke schoonheid staat deze hotspot sinds het jaar 2000 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Je treft er niet alleen hoge bergen, maar ook verborgen grotten, dramatische rotsformaties en de hoogste waterval van het continent: Tugela Falls.

Wij kozen voor een bezoek aan de beroemde Sani-pas in Zuid-Drakensbergen. Deze avontuurlijke rit met haarspeldbochten en wereldse uitzichten kun je alleen maken met een 4X4 (four-wheel-drive). Het is een aanrader om een ander te laten rijden. Dan kun je lekker van het uitzicht genieten.

Sani Pass, Zuid-Drakensbergen (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Een pilletje tegen reisziekte is hier geen overbodige luxe! [Foto: Vaiz Ha, Flickr]

Sani Pass tip:

Kies voor een overnachting bovenaan de Sani Pass, bij Sani Mountain Lodge. Zij pikken je op in Underberg (een veelgebruikt startpunt) en rijden je de Sani Pass op. De volgende ochtend brengen ze je weer naar Underberg. Wil je de Sani Pass in één dag op en neer rijden? Dan is het een goed alternatief om eerst te overnachten in Underberg en vanuit daar de Sani Pass te bezoeken.

Dag 15: Sheffield Beach, Dolphin Coast (vlakbij Durban)

Reisafstand Underberg – Sheffield beach: ca. 250 km (ruim 3 uur)

Na terugkomst van de Sani Pass reden we opnieuw naar Sheffield Beach, waar we – vanwege de handige locatie – nog een nacht verbleven voordat we vanuit Durban op het vliegtuig stapten naar Kaapstad.

Dag 16-17: wijnwalhalla Stellenbosch

Reisafstand Cape Town Airport – Stellenbosch: 40 km (ca. 45 minuten)

Wijnliefhebbers, bourgondiërs, foodlovers en levensgenieters opgelet! Dit is de wijnhemel. Na onze vlucht van Durban naar Kaapstad pikten we onze huurauto op en reden we 3 kwartier later al door het glooiende landschap van Stellenbosch. We konden niet wachten! Wijntjes, wijntjes, wijntjes…

Stellenbosch staat bekend als the place to be voor wijnliefhebbers. Het is een pittoreske universiteitsstad omringd door bergen en wijngaarden. In het historische stadscentrum vind je een mix van Kaap-Nederlandse en Victoriaanse architectuur, kunstgalerijen, mooie boetiekjes en gezellige terrasjes. Voor fijnproevers is het hier goed toeven: op het menu staan heerlijke wijntjes en bijzondere lokale (wild)gerechten zoals kudu, springbok, impala, struisvogel en wildebeest.

Bijzondere wildgerechten van o.a. kuddo, springbok en wildebeest eet je in Stellenbosch, Zuid-Afrika

Bijzondere Zuid-Afrikaanse wildcarpaccio. Dankjewel lieve kuddo!

Stellenbosch: Zuid-Afrika's meest beroemde wijnregio (tip voor je Zuid-Afrika rondreis!)

Need I say more?

 

Fietsen en toeren langs wijnvelden

Stellenbosch is de ideale uitvalsbasis om de beroemde lokale wijnroutes te verkennen. Op dag 17 klommen we ’s ochtends op de mountainbike voor een wijntocht met Bikes ’n Wine. We fietsten langs wijnranken, over boerenwegen en stopten onderweg bij twee privé-wijngaarden voor een proeverij én natuurlijk om een voorraadje in te slaan voor thuis. In de middag verkenden we de omgeving op de bonnefooi met de auto. Super leuk! Overal mooie uitzichten en prachtige restaurants met uitzicht op de wijnvelden!

Wijnproeverijtje met zicht op een stokoude wijnkelder tijdens onze Bikes 'n Wine tour @Stellenbosch (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Wijnproeverijtje met zicht op een stokoude wijnkelder tijdens onze Bikes ‘n Wine tour

Eten en wijnproeven met uitzicht op de wereldberoemde wijnranken van Stellenbosch (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Uitzicht vanuit een willekeurig restaurantje waar we op de bonnefooi een pitstop maakten.

 

Tip: Wil je echt helemaal los gaan? Spring op de Vine Hopper! Dan hoef je niet zelf te rijden 😉 De Vine Hopper is een hop on, hop off-wijntour naar de beste wijnboerderijen van Stellenbosch. Zij rijden, jij proeft! Er zijn drie verschillende routes waarmee je vijf tot zes wijngaarden bezoekt. Je kunt zelf beslissen hoe lang op een bepaalde plek wilt blijven, dus geen gehaast. De kosten voor een dagtocht zijn R320 per persoon (exclusief de wijnproeverij, die kan variëren tussen R25 en R55 per proeverij, afhankelijk van de bezochte boerderij).

Accommodatietip voor Stellenbosch:

Wij sliepen twee dagen in het statige en kleinschalige Rusthuiz Guesthouse, wat zijn naam eer aan doet. Een rustig plekje op 600 meter van het centrum, met een lekker ontbijt, een mooie Victoriaanse tuin en een lekker zwembad.

Dag 18: via Franschoek naar Kaapstad

Reisafstand Stellenbosch – Franschhoek: 39 km (ca. 45 minuten).
Reisafstand Franschhoek – Kaapstad: 81 km (ca. 1 uur en 20 minuten)

Voordat we naar Kaapstad reden, besloten we nog een dagje ultiem te snoepen. Franschhoek is namelijk de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Hier vind je een selectie van de beste restaurants en gerenommeerde wijnhuizen. Het stadje zelf is oogstrelend en heel idyllisch: te midden van groene bergen met wijnvelden wandel je hier langs typisch witte Kaap-Hollandse huizen, kleinschalige winkeltjes en – als je geluk hebt net als wij – over een oergezellige markt met lokale delicatessen en muziek.

Franschhoek Wine Tram (Zuid-Afrika tip voor echte wijnliefhebbers!)

De wijntram in Franschoek: 1. kaartje kopen 2. wijntjes doen 3. nooit meer naar huis.

Gezellige lokale delicatessenmarkt in Franschhoek (Zuid-Afrika wijntip!)

Gezellige delicatessenmarkt in Franschhoek. De twee voorste mensen horen er overduidelijk niet bij ;)

 

Toen de avond viel, raceten we naar Kaapstad, waar we de komende vier dagen onze fantastische reis zouden gaan afsluiten. Eigenlijk wilde ik geen afscheid nemen van Franschhoek. Dus mijn advies is: pak hier een extra nachtje mee!

Dag 19-22: Kaapstad

I love Cape Town! Het is een plek waar je gemakkelijk twee weken kunt doorbrengen, want Kaapstad is ten opzichte van andere wereldsteden écht een klasse apart. Sommige steden hebben een rijke cultuur, een bruisend nachtleven, een kosmopolitische sfeer en buitengewone architectuur, terwijl anderen over adembenemende landschappen beschikken. Nou, Kaapstad heeft het allemaal!

Ben je slechts een paar dagen in Kaapstad, dan mag je de iconische Tafelberg natuurlijk niet overslaan. Je kunt hem beklimmen of je gaat met de kabelbaan omhoog. Either way, bovenop staat een spectaculair uitzicht op je te wachten! Voor een goed staaltje cultuur snuiven bezoek je bijvoorbeeld de Bo Kaap, de kleurrijkste wijk van Kaapstad (vergeet de Cape Malay kookworkshops niet!) of je verdiept je in de geschiedenis van de wijk District Six ten tijde van de apartheid. Het gelijknamige museum is een indrukwekkende aanrader.

Kabelbaan naar de Tafelberg in Kaapstad (Zuid-Afrika tip!)

De kabelbaan naar de Tafelberg

Uitzicht vanaf de Tafelberg in Kaapstad (Zuid-Afrika tip!)

Het uitzicht vanaf de beroemde Tafelberg in Kaapstad

Wandelen door de Bo Kaap: de kleurigste wijk van Kaapstad (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Van appeltjesgroen tot zuurstokroze. De Bo Kaap is echt een feestje!

 

Wil je echt goed shoppen, lekker eten én genieten van sublieme uitzichten? Dan ga je naar de Waterfront in het historische hart van de haven. Voor stranden van wereldklasse ga je naar Camps Bay of Clifton.

Het prachtige strand van Camps Bay in Kaapstad (Zuid-Afrika rondreis tip!

Het prachtige strand van Camps Bay in Kaapstad

Panorama van het Waterfront: een must-see voor gezellige terrasjes, winkeltjes en boottochten in Kaapstad (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Panorama van het Waterfront: een must-see voor gezellige terrasjes, winkeltjes en boottochten.

 

Vanuit Kaapstad kun je bovendien talloze dagtripjes maken naar o.a. Stellenbosch (wijnregio), Kaap de Goede Hoop en natuurlijk Boulders Beach, waar je van heel dichtbij honderden – misschien wel duizenden – pinguïns kunt spotten op prachtige stranden. Ze zijn super cute!

Duizenden pinguins spotten bij Boulders Beach in regio Kaapstad (Zuid-Afrika rondreis tip!)

Accommodatietip Kaapstad: Floreal House.

Wij verbleven 4 nachten in deze kleinschalige en veilige accommodatie. Het ligt in de rustige wijk Oranjezicht , nagenoeg onder de Tafelberg! Mooi zwembad, heerlijk ontbijt en lief personeel dat enorm behulpzaam is.

Een 3-weekse rondreis Zuid-Afrika regelen? Zo deed ik het:

Ik hoop je te hebben geïnspireerd met het samenstellen van jouw eigen Zuid-Afrika rondreis! Wil je op eigen houtje rondtrekken, maar vind je het lastig of spannend om er helemaal ongeorganiseerd op uit te trekken? Kan ik me voorstellen. Vooral wanneer je een land voor de eerste keer bezoekt, is het fijn om vooraf het een en ander te regelen. Vonden wij althans, en ook mijn moeder gaf het een gerust gevoel.

Ik boekte bovenstaande reis via Local Hero Travel. Het leuke is dat zij een lokale reisspecialist ter plaatse inschakelen om de reis samen te stellen. Voor Zuid-Afrika is dit Tanja, die in het land woont. Hierdoor is de reis niet schrikbarend duur in vergelijking met boeken via grote Nederlandse reisorganisaties. Ook vond ik het fijn om op deze manier iets terug te doen voor de lokale economie. Tanja zorgde voor o.a. een uitgestippelde route en het boeken van accommodaties – van luxe tot kleinschalig – precies zoals we graag wilden.

Wil je eens rondsnuffelen? Bekijk dan ook de Top 5 to do’s in Zuid-Afrika, die Tanja heeft samengesteld. Leuk voor de inspiratie!

Als je vragen hebt, mail me gerust. Ik help je graag verder.

Happy Travels!






Tags:

1 antwoord op “Zuid-Afrika rondreis in 3 weken: reisroute van dag tot dag!”

  1. Van :

    Wat een mooie reis! Krijg gelijk weer reiskriebels.
    Groeten Maartje

    Geplaatst op 29 juni 2020 at 17:44 #

Laat een reactie achter!