okt 04

Zo overleef je de Trans Siberië Express – 10 tips

door in Rusland, Top Tips!

Deel dit artikel:

De Trans Siberie Express is de droom van elke reiziger en een van de meest populaire treinreizen ter wereld. Met deze 10 tips haal je het meeste uit je reis!

Tien absolute must do’s voor de Trans Siberië Express

Gebaseerd op eigen ervaringen, en door schade en schande geleerd: hierbij onze must-do’s voor een optimale Trans Siberië reis door Rusland, Mongolië en China:

1. Neem een fles vodka mee
Vodka is je ticket voor sociale contacten in de trein. Bied een glaasje aan en het ijs is gebroken.
Hoewel het officieel niet mag, kneep onze treinsteward een oogje dicht. Dus doe het uit beleefdheid wel semi-stiekem, achter gesloten coupe-deurtjes. Met moeite hebben wij 3 vodka gedronken (toegegeven, gemixt met cola, anders was het echt niet te nassen). Dus ook de Reiswijs-Voucher opdracht ‘3 vodka in de Transsib’ van Menno en Anna is volbracht! De rest van de fles is zonder problemen adje getrokken door twee kale brede Russen, die daarvoor ieder al 2 literblikken bier op hadden.

De Russen (L) in kwestie

Vodka vs. Bart

 

 

 

 

 

 

2.Oordoppen
Dit is cruciaal: zorg dat je ‘s nachts oordoppen bij de hand hebt. Die luid snurkende, zwaar ademende medepassagier naast je ligt ongetwijfeld heerlijk te slapen, maar jij ergert je groen en geel en gaat een slapeloze nacht tegemoet (eigen ervaring).

3. Cleansing wipes
Er is niet altijd een douche aan boord. Wij moesten 3 dagen zonder. Zorg dus dat je iets bij je hebt waarmee je jezelf gemakkelijk kunt opfrissen, zoals een pakje vochtige doekjes.

4. Staar uit het raam
Ervaar de rust van het voorbijtrekkende landschap en neem de omgeving in je op. De treinrit staat bekend om zijn veranderende vergezichten en culturen naarmate de reis vordert.

5. Koop lokaal lekkers op de perrons
Laat je verrassen door de lokale snacks en homemade maaltijden van de oude Russische vrouwtjes die op het perron hun waren aanbieden. Lees meer hierover in Trans Siberië  – van Moskou naar Tomsk.

6. (Digitaal) vermaak
Spelletjes en kaarten, maar ook een goed boek of wat muziek zijn uitstekend vermaak onderweg. Met een laptop kun je zelfs een film kijken of een blog schrijven zoals deze.

7. Instant noodles!

Aan boord is een gratis heet water-voorziening: dit maakt instant noodles tot de beste en goedkoopste (we blijven Nederlanders) lunch- en/of dineroptie. Lekker en voedzaam! Behalve dan deze… deze is in de prullenbak beland.

Na 3 dagen noodles wil je ook wel eens wat anders. Zorg dus voor een voorraadje brood, (drink)yoghurt en fruit.

8. Make yourself at home
Hoewel de buitentemperatuur flink kan variëren in Rusland, is het in de trein altijd aangenaam. Maak ‘t jezelf gemakkelijk met comfortabele kleding en slippers/instappers.

Raampjes lappen


9. Zorg voor een vrij uitzicht

De ruiten van de trein kunnen nogal smerig zijn. Maak in dat geval gebruik van de eerstvolgende stop om deze een grondige wasbeurt te geven.

10. Kies je seizoen!
Afhankelijk van je voorkeur is de route op verschillende manieren te beleven. Lange dagen en korte nachten in de zomer. In de winter verandert het uitzicht in wit sneeuwlandschap of ga, zoals wij, in de herfst wanneer de bladeren aan de bomen op zijn mooist zijn.

 

Trans Siberië Express boeken? (TIP!)

Wil je ook een onvergetelijke Trans Siberië trip maken? Kijk dan eens bij Mevo Reizen. Zij snappen wat wij backpackers willen: een vette, onvergetelijke ervaring – weg van de gebaande paden: overnachten bij Russen thuis en aldaar bakken in een Russische Sauna (Bayna), paardemelk proeven tijdens een kameeltocht over de Mongoolse steppen en een paar dagen hiken over de ruïnes van de Chinese muur. En tussendoor maak je de treinrit van je dromen met die bijzondere uitzichten die kenmerkend zijn voor Rusland, Mongolië en China. Je kunt bij hen terecht voor de Transmongolië Express, de Peking Express, de Zijde Route en de Transsiberië Express en je stelt er – zoals wij deden – je eigen route samen. FF checken dus!

Praktische informatie Rusland

Rusland is huge! Des te meer reden om voor vertrek een paar duidelijke keuzes te maken. Ga je voor het binnenland, wil je steden of juist natuur? Of wellicht een combinatie inclusief binnenlandse vluchten? Daarom is het aan te raden om je enigszins voor te bereiden en je route grofweg uit te stippelen. De volgende tips helpen jou op weg:

 

 Meer foto’s van Trans Siberië Express


Tags: , , , ,

8 antwoorden op “Zo overleef je de Trans Siberië Express – 10 tips”

 1. Van :

  Mooi is dat Bart… ben je op reis begin je eindelijk met drinken…
  Ik stuur je alvast een nieuwe voucher voor de Rehab… ik wil namelijk niet verantwoordelijk zijn voor je Wodka-verslaving.
  Genietze, want het Transsiberischespooriszometeenweg.. en blijf je locaties door-appen (laatse was op 6266km afstand). Zoals ik al melde in dit tempo zijn jullie over 4 weken weer thuis…
  Relax…en geniet!

  Geplaatst op 5 oktober 2012 at 17:44 #
 2. Van :

  Lieve Bart en Manon,

  Wat heb ik weer met een glimlach jullie mooie stuk gelezen, lekkere jongens die russen!! Ben benieuwd hoe jullie die trein zijn uitgekomen na 3 dagen tuffen!! niet citroentjes fris denk ik zo en wat zullen jullie zin hebben in een lekker stukje vlees!!

  goede reis

  kus Mireille

  Geplaatst op 5 oktober 2012 at 17:44 #
 3. Van :

  Heehee avonturiers,

  ‘t is alweer ‘n tijdje geleden dat we contact hadden, en jullie geraken
  steeds verder van huis hè, jonges nog an toe.
  Flinke jongens die Russen, moet je te vriend houden, en die wodka, dat went ook nog wel, kwestie van oefenen!!
  Ziet er allemaal relaxed uit hoor, dat treingebeuren.
  Raadsel:
  Hoe overleef je ‘n shit-dag in de Moer?
  Gewoon…..Bart en Manonneke volgen!!

  weer véél liefs en tot gauw

  Geplaatst op 4 oktober 2012 at 17:44 #
 4. Van :

  Geniaal! Bart Zegers en Manon hoe heet die ander ook al weer?!

  Geplaatst op 4 oktober 2012 at 17:44 #
 5. Van :

  Ha Sherlock Snaphaan, hoe wist jij dat nou weer?

  Geplaatst op 4 oktober 2012 at 17:44 #
 6. Van :

  Mooie blog weer:) bedoel je Manon met die “Die luid snurkende, zwaar ademende medepassagier”? Haha

  Geplaatst op 4 oktober 2012 at 17:44 #
 7. Van :

  Goede morgen (hier in Waalwijk),

  Goede tips, maar ik geloof niet dat ik Jan zover krijg om met mij en een aantal Russen in 1 coupe te zitten/slapen. Haha…
  Jullie zitten nu volgens de kaart in China, leuk, David en Pauline vertrekken morgen (vrijdag) weer terug naar Nederland vanuit China.
  Veel plezier nog in dit mooi land.

  Groetjes,
  Jan en Corrie

  Geplaatst op 4 oktober 2012 at 17:44 #
  • Van :

   Hallo Jan en Corrie,

   bedankt voor jullie leuke berichtje! Het is ook echt steeds afwachten wie er bij je in de coupe stappen. Misschien moeten jullie met twee goede vrienden een coupe reserveren, dan is het altijd goed :) We stappen vanavond weer op de trein voor de volgende etappe – spannend!

   Groetjes,
   Bart en Manon

   Geplaatst op 4 oktober 2012 at 17:44 #

Laat een reactie achter!