jul 20

Zo maak je de beste foto’s met je smartphone!

door in Voorbereidingen

Deel dit artikel:

Je kunt op reis een compleet arsenaal aan camera’s, cameratasjes en lenzen meesjouwen, maar wist je dat je met de juiste voorbereiding en kennis ook hele mooie foto’s met je smartphone kan maken?

Simyo (je weet wel, dat label van KPN) heeft een aantal super handige tips opgesteld over hoe je een goede smartphone camera herkent, hoe je de beste foto’s ermee maakt én hoe je ze vervolgens kunt showen aan het thuisfront. Komen ze!

Blog_manieren-om-fotos-te-bewaren

De Megapixel

Een woord dat vaak genoemd wordt met betrekking tot een smartphone camera, is megapixel. Hoe meer megapixel een camera heeft, hoe gedetailleerder de foto is. Maar eigenlijk is het aantal megapixels helemaal niet zo belangrijk. Een écht goede camera biedt namelijk veel meer dan dat. Een camera met minder megapixels maar met veel betere andere onderdelen (zoals hieronder), maakt veel mooiere foto’s dan een camera met meer megapixel.

Een goede camera? Let hierop!

Voor het maken van het perfecte vakantiekiekje met je smartphone, heb je dus meer nodig dan alleen veel megapixel. De kwaliteit van de andere cameraonderdelen is minstens zo belangrijk:

 • Grote sensor
  Een grotere camerasensor vangt meer licht op en zorgt voor gedetailleerdere foto’s.  Deze sensor wordt aangeduid met “1/een getal, 2/een getal”, enz.
 • Glazen lens
  Veel camera’s hebben een plastic lens, maar echt goede foto’s maak je met een lens van hoogwaardig glas. Glas laat licht namelijk beter door dan plastic en dat maakt je foto’s scherper en realistischer.
 • Diafragma
  Het diafragma geeft een indicatie of de foto ook in donkere omstandigheden goede foto’s maakt. Het wordt aangegeven als “f/getal”. Hoe lager het getal achter de “/”, hoe beter de kwaliteit van je foto’s.
 • Beeldstabilisatie
  De meeste mensen schieten hun smartphone foto vooral vanuit de losse pols. Hiervoor heb je optische beeldstabilisatie nodig. Hiermee zijn je foto’s ook scherp als je een beetje beweegt.  Als je kan kiezen tussen optische of digitale beeldstabilisatie, ga dan altijd voor optisch!

simyo

Tips voor smartphone pro’s

Nog een aantal korte tips hoe jij met je smartphone foto’s als een pro maakt:

 • Bereid je goed voor
  Lees je in en bedenk op welke locaties en wanneer je de mooiste foto’s kan gaan schieten. Zorg ook voor voldoende opslagruimte op je telefoon!
 • De HDR-functie
  Vooral met fel licht is het handig om de HDR-functie aan te zetten. Met de HDR-functie worden zowel donkere als hele heldere delen goed weergegeven.
 • Zoom niet in
  Digitaal inzoomen doet bijna altijd afbreuk aan de kwaliteit van je foto. Een betere manier is om de foto later tijdens de nabewerking bij te snijden.
 • Flits zo min mogelijk
  Een flitser op je smartphone is eigenlijk geen flitser, maar een LED-lampje. Dat zorgt ervoor dat je foto vaak wazig en slecht belicht is. Ga liever op zoek naar een betere lichtbron.

Je vakantiefoto’s delen en presenteren

Vanaf je bestemming in het buitenland deel je je foto’s natuurlijk het liefst met het thuisfront. Heb je een wifi-netwerk, verstuur ze dan via WhatsApp of, voor je smartphone-loze vrienden of familieleden, via e-mail. Ook Flickr is een handige app waar je een fotoalbum in kunt aanmaken en vervolgens zelf bepaalt wie jouw foto’s kan zien; je hoeft alleen maar het linkje naar het album te delen.

Meer handige weetjes en tools over bovenstaande vind je hier!


Tags: , , ,

3 antwoorden op “Zo maak je de beste foto’s met je smartphone!”

 1. Van :

  Wat een handige tips! Ik gebruik meestal mijn camera, maar als ik die niet op zak heb is mijn smartphone zeker een uitkomst!

  Geplaatst op 27 juli 2017 at 17:44 #
 2. Van :

  Dankjewel voor de tips! Dat deze we dus altijd al fout, én flits én inzoomen… ik deed eerlijk gezegd maar wat :) We aan wat beter ons best doen zodat onze vakantiefoto’s ook print-friendly zijn!

  Geplaatst op 24 april 2017 at 17:44 #
 3. Van :

  Wij zijn volledig overgeschakeld naar smartphone fotografie. Met de samsung S7 hebben we dan wel één van de duurste toestellen moeten kopen maar de resultaten zijn vergelijkbaar met de betere compact camera’s. Bovendien is het gemak om te werken met een smartphone een absolute meerwaarde. Echte fotografie liefhebbers blijven misschien wat op hun honger zitten, voor ons biedt het meer dan kwaliteit genoeg.

  Geplaatst op 5 februari 2017 at 17:44 #

Laat een reactie achter!