mei 21

Perhentian: weerzien met een oude liefde

door in Maleisie

Deel dit artikel:

Het is precies vijf jaar geleden. In mei 2008 bezochten we de Perhentian Islands in Maleisië tijdens onze eerste vakantie samen. Sindsdien heeft voor ons geen enkel eiland deze plek kunnen overtreffen. Na vijf jaar keerden we onverwacht terug voor ‘een korte vakantie tijdens onze wereldreis.’

Op de speedboot onderweg naar het eiland begint het weer te kriebelen. Herinneringen komen terug: “Weet je nog toen we de vorige keer… dit… en dat…?” Het kleine halvemaanvormige Coral Bay met zijn groene jungle op de achtergrond ziet er op afstand nog steeds hetzelfde uit: overhangende palmbomen, helder azuurblauw water en enkele hutjes en restaurantjes op het strand. Zodra we de pier naderen hebben we allebei een brede grijns van oor tot oor. Mijn hart maakt opnieuw een sprongetje: Ik ben nog steeds verliefd.

Perhentian Kecil – need we say more?

Mama’s Kitchen

Zodra we op de pier staan, speuren we direct het strand af: “Zit het er nog?” “Ja! Het is er nog steeds!” Mama’s Kitchen, onze favoriete stek is nog steeds in originele staat: een tent op het strand met sfeerloze plastic tuinstoelen en een menukaart met de lekkerste Roti’s en Lassi’s van Maleisië. Jeffrey, onze snorkelgids van vijf jaar geleden hebben we direct gespot. “You must be Jeffrey!” roept Bart. We doen ons verhaal uit de doeken en natuurlijk heeft Jeffrey geen flauw benul van wie we zijn. Hij ziet zoveel mensen komen en gaan. Maar desondanks is hij erg blij met ons enthousiasme en worden we vrolijk en behulpzaam ontvangen. We boeken direct een snorkeltoertje bij hem in voor de volgende dag, op voorwaarde dat hij opnieuw onze gids zal zijn.

Onze quest ging verder: “Waar is Burung?” Jeffrey vertelt dat zijn neef tegenwoordig op een boot werkt tussen het vaste land en het eiland. Die gaan we waarschijnlijk niet zien. Jammer… En onze roti bakker ‘Roti Rick’ ofwel ‘Ro-Rick’, daar heeft niemand ooit van gehoord.

Douchen op het strand

Times are changing

Nog nooit hebben we zoveel vissen en zulk mooi koraal gezien als hier. Rifhaaien, schildpadden, roggen, nemo’s, papegaaivissen en heel veel zeekomkommers. Het snorkeltoertje is na al die jaren nog exact hetzelfde. Gelukkig maar.
Maar de tand des tijds heeft wel enkele veranderingen met zich meegebracht op het eiland. De moeder van Jeffrey is onlangs overleden en Jeffrey heeft met zijn broer de zaak overgenomen. Natuurlijk blijft de toko Mama’s Kitchen heten. Daarnaast hebben we beseft dat Perhentian niet meer alleen ‘van ons’ is. Veel vakantiegangers hebben hun weg naar deze droombestemming gevonden. Inmiddels zijn er een grote Padi dive shop en enkele nieuwe accommodaties bijgebouwd. Op de punt van het eiland was destijds een groot resort in aanbouw dat nu volledig af is. Bij aankomst zaten de meeste accommodaties vol of waren de prijzen omhoog geschoten. Waar we in 2008 slechts 40 Ringgit (10 Euro) voor een beachfront chaletje betaalden, kostte exact hetzelfde huisje nu 230 Ringgit (57,50 Euro). Wij dropen af naar een dorm in het resort voor 30 Ringgit per persoon. Dit bleek later een van de beste plekken van het eiland te zijn: airco, muggenvrij, goede bedden met tussenwandjes per twee en slechts enkele stille kamergenoten.

Opnieuw jarig op Perhentian

Niet eens over nagedacht en puur toevallig vieren we – net als 5 jaar geleden – mijn verjaardag op deze plek. We hebben genoten op Mira Beach – een verlaten strandje – en ‘s avonds van de verse vis op de barbeque bij Mama’s Kitchen waar Jeffrey ons verraste met een uitgeholde watermeloen gevuld met verse vruchten en waar zijn broer Joe ‘Happy Birthday’ op zijn gitaar voordroeg.

Happy Birthday met Jeffrey

Let’s go snorkeling!

 

 

 

 

 

 

 

Ondanks het opkomende toerisme blijft Perhentian Kecil – het kleinste eiland van de twee – een plek waar je snel aan gehecht raakt. Het is adembenemend mooi, iedereen kent elkaar en nog steeds hangt er die relaxte vibe. In al die jaren is er relatief weinig veranderd. Over vijf jaar gaan we weer eens een kijkje nemen…

Meer foto’s van Pulau Perhentian!

Perhentian: weerzien met een oude liefde
4.5 (90%) 2 votes


Tags: , , , , ,

23 antwoorden op “Perhentian: weerzien met een oude liefde”

 1. Van http://cheapinsurancenerd.org/allstatefreequotescarinsurance.html:

  Grade A stuff. I’m unquestionably in your debt.

  Geplaatst op 16 oktober 2015 at 17:44 #
 2. Van Rianne:

  Het ziet er prachtig uit! Via welke plaats zijn jullie naar de Perhentian Islands gereisd?

  Geplaatst op 6 oktober 2014 at 17:44 #
  • Van Reiswijsneuzen:

   Eerst vanuit Thailand met de trein naar Maleisië (Sungai Kolok) en vanuit Kota Bharu zijn we naar de Perhentians gegaan. Heb jij ook zulke plannen?

   Geplaatst op 23 oktober 2014 at 17:44 #
 3. Van Wolter van der Kant:

  Hee Bart & Manon!

  Hoest nou? Kirs en ik zijn toevallig ook in Maleisië nu. Topland! Zijn in Singapore begonnen. Vanuit daar Melaka, KL en chillen nu in de Camaron Highlands om even af tekoelen. Leuk jullie verhaaltjes te lezen. Wij hebben helaas maar 3 weken… Ok doei! Veel plezier!

  Wolter

  Geplaatst op 7 juni 2013 at 17:44 #
  • Van Reiswijsneuzen:

   Hey Kirsten en Wolter,

   leuk om van jullie te horen! Ja Maleisie is inderdaad een fijne bestemming. Niet voor niets teruggekeerd. Veel plezier (nog) en maximaal genieten!

   Geplaatst op 9 juni 2013 at 17:44 #
 4. Van Remy:

  En dan ineens even tranen hier van dit mooie verhaal en ook ineens het gemis van jullie…
  Haha, zijn de hormonen zullen we maar zeggen :-)
  Maar wat bijzonder om naar 5 jaar weer terug te keren en hoe herkenbaar het dan weer is en ook weer vreemd dat er veel kan veranderen in zo’n korte tijd.

  Klinkt in ieder geval alsof jullie weer volle bak hebben genoten, mooi hoor “ik ben nog steeds verliefd”.
  Wie weet een dubbeltrip met ons over 5 jaar :-P

  Dikke zoen voor die lieve gekke reiswijsneuzen! xx

  Geplaatst op 24 mei 2013 at 17:44 #
  • Van Manon:

   Bedankt wijffie, jij heerlijke emo ;-)

   Na 5 jaar inderdaad nog steeds verliefd. Oh ja, ook op de Perhentian Islands trouwens haha! We kijken uit naar de dubbeltrip!

   Enne… hormonen? Hebben we iets gemist?

   Geplaatst op 25 mei 2013 at 17:44 #
 5. Van Aycha Bleeker via Facebook:

  Voor mij is het inmiddels ook al weer 5 jaar geleden. Ben benieuwd of Nemo daar nog steeds zo gelukkig is :)

  Geplaatst op 22 mei 2013 at 17:44 #
  • Van Manon:

   De nemo’s zagen er nog steeds erg happy uit!

   Geplaatst op 25 mei 2013 at 17:44 #
 6. Van Emiel Polder via Facebook:

  Zeker weten! Ik ken er nog een paar die het niet vervelend zouden vinden om weer eens te gaan toch, Aycha Bleeker en Sandra Welten :).

  Geplaatst op 21 mei 2013 at 17:44 #
 7. Van Pascal Van Roosendaal via Facebook:

  jammor! have fun daar!

  Geplaatst op 21 mei 2013 at 17:44 #
 8. Van Reiswijsneuzen via Facebook:

  Ha Emieltje, jaja, jij ben een van de weinigen die weet waar wij t over hebben als we Perhentian Kecil beschrijven – ga je over 5 jaar mee? :)

  Geplaatst op 21 mei 2013 at 17:44 #
 9. Van Reiswijsneuzen via Facebook:

  Ha Pascal, de blogpost is zoals gewoonlijk niet helemaal actueel – we zitten inmiddels op Bali :) Helaas pindakaas, maar voor jou natuurlijk geen reden om geen biertje te scoren!

  Geplaatst op 21 mei 2013 at 17:44 #
 10. Van Pascal Van Roosendaal via Facebook:

  Hee buurtjes, zijn jullie dan heel toevallig ergens deze week in Kuala Lumpur? Ga er vanavond heen en vrijdagavond weer terug… Zou leuk zijn! Tchau beijos

  Geplaatst op 21 mei 2013 at 17:44 #
  • Van Manon:

   Hey buurman, we hebben op Facebook al een berichtje gestuurd. Helaas zijn we niet in de buurt van KL geweest. Misschien over een aantal weken!

   Geplaatst op 25 mei 2013 at 17:44 #
 11. Van Jaring & Linda-lou:

  leuk verhaal guys!!
  en
  ik ben jaloeeeeeersssssss!!!!!!!
  zal deze spot onthouden!!
  liefs van 15graden-Melbourne

  Geplaatst op 21 mei 2013 at 17:44 #
  • Van Manon:

   Bedankt! Zet deze maar op je bucket list :-) Als je over 5 jaar gaat, gaan wij mee.

   Geplaatst op 25 mei 2013 at 17:44 #
 12. Van Emiel Polder via Facebook:

  Oeh ja! Loved mama’s kitchen. We hadden er net gegeten vorig jaar toen we van jullie de tip kregen dat we daar MOESTEN eten hahaha!!! Enjoy!!!

  Geplaatst op 21 mei 2013 at 17:44 #
  • Van Manon:

   Hahaha! Heerlijk, die roti’s en lassi’s bij Mama’s Kitchen. Super tof dat jullie daar ook zijn geweest. Jeffrey ontmoet?

   Geplaatst op 25 mei 2013 at 17:44 #
 13. Van Niek Evers:

  Mooi verhaal weer, echt een plaats om ook een x te bezoeken! Nog steeds jaloers op jullie reis =)

  Veel plezier verder maar weer =)

  Geplaatst op 21 mei 2013 at 17:44 #
  • Van Manon:

   Hey Niek,
   Leuk dat je ons zo trouw volgt! Hoe is het met jouw wereldreisplannen? Wanneer vertrek je en wat wordt jouw eerste bestemming?

   Geplaatst op 25 mei 2013 at 17:44 #
 14. Van Rene Akkermans:

  Wow! Dat zou ‘n plek zijn om 2 maanden per jaar bij te komen! Prachtig! Goede traditie voor jullie om eens in de 5 jaar lekker aan te schuiven bij mama’s kitchen totdat het zover komt dat jullie mama’s kitchen zullen gaan runnen! Ik beloof bij deze als dat zover komt wij een uitgeholde watermeloen komen eten met vruchten en aan jullie lippen hangen voor alle mooie verhalen! Veel plezier weer!

  Geplaatst op 21 mei 2013 at 17:44 #
  • Van Manon:

   Ja echt joh, MINSTENS 2 maanden per jaar. Misschien heet het over 5 jaar wel Manon’s Kitchen!

   Geplaatst op 25 mei 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!