feb 21

Wat kost een wereldreis?

door in Budgettips, Top Tips!, Voorbereidingen

Deel dit artikel:

Om op wereldreis te kunnen is het niet alleen noodzakelijk om dingen als je baan en je huis achter te laten. Je moet ook voldoende budget hebben om zonder inkomsten voor langere tijd te kunnen reizen. Hoe bepaal je hoeveel geld je daarvoor nodig hebt?

Dit hang af van een aantal aspecten:
– Hoe lang ben je van plan te gaan reizen
– Welke landen / continenten wil je bezoeken
– Wil je een zogenaamd “Around the world ticket”
– Hoeveel comfort wil je onderweg hebben
– Ben je bereid onderweg wat bij te verdienen

Vanzelfsprekend is de lengte van je reis in grote mate bepalend voor het benodigde budget. Hoe langer je reist, hoe meer je uitgeeft. Bovendien heb je in tegenstelling tot een vakantie geen salaris dat aan het einde van de maand wordt gestort .

Het is moeilijk om een bepaald budget per maand vast te stellen, voornamelijk vanwege de grote verschillen in kosten per land / continent. Bij het bepalen van je budget is het daarom handig om een grove schatting te maken hoe lang je in verschillende regio’s verwacht te verblijven. Hierbij moet je ook de overweging maken of je een Around the world ticket wil aanschaffen. Dit is een speciaal en in verhouding voordelig vliegticket waarmee je verschillende bestemmingen op rij kunt bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld een vliegticket krijgen voor de route Amsterdam – Bangkok – Sydney – Buenos Aires – New York – Amsterdam.

Daarnaast is het belangrijk om jezelf af te vragen wat voor type reiziger je bent; is een kamer met een bed en een (soms koude) douche goed genoeg, of heb je liever iets meer luxe? En vind je het niet erg om je ontbijt en/of lunch bij een straatstalletje te halen in plaats van een duurder restaurant? Ook dit is in grote mate van invloed op je budget. Omdat wij onderweg graag de (vaak duurdere) highlights willen ervaren, proberen we waar mogelijk te besparen op zaken als transport, eten en overnachtingen.

Voornamelijk jongeren kiezen er vaak voor om tijdens hun reis een tijdje te werken om zo hun reis te kunnen blijven bekostigen. Denk hierbij aan klassieke voorbeelden zoals fruit plukken in Australië of in een guesthouse werken tegen kost en inwoning, maar het is soms ook mogelijk om administratief werk te doen of zelfs Engelse les te geven aan basisschoolkinderen.

Mr. Moneypenny

 

Hoe hebben wij ons budget bepaald?
We hebben inzage gekregen in het kostenplaatje van een aantal vrienden en kennissen die recentelijk voor langere tijd op reis zijn geweest (bedankt Jaring & Linda-Lou, David & Karlijn, Freek & Claudia en Myrthe & Thijs). Aan de hand daarvan konden wij een redelijke schatting maken van het benodigde budget per continent. Hierbij zijn wij ervan uitgegaan dat zij er min of meer hetzelfde uitgavenpatroon op na hielden als wij van plan zijn.

Voor de verschillende continenten die wij hopen te bezoeken gaan wij uit van de volgende kosten per persoon per dag:

Azië – 20 Euro

Australië & Nieuw Zeeland – 60 Euro

Zuid Amerika – 40 Euro

We zijn niet van plan om onderweg te gaan werken / bijverdienen, zodat we niet afhankelijk zijn van benodigde extra inkomsten tijdens ons avontuur.

Omdat we graag maximaal een heel jaar willen reizen hebben we een grove inschatting gemaakt van hoeveel maanden we in de verschillende continenten verwachten te reizen:

Azië – 6 à 7 maanden

Australië & Nieuw Zeeland – 1,5 à 2 maanden

Zuid Amerika – 3 à 4,5 maanden

Op basis van bovenstaande gegevens hebben we berekend dat we  zo’n 12.000 Euro per persoon nodig zullen hebben. Mochten we dus een vol jaar reizen, dan komt dit neer op gemiddeld 1.000 Euro per persoon per maand.

Bovendien hebben wij ervoor gekozen om geen Around the world ticket aan te schaffen. Wij zijn van plan om veel over land te reizen, en de beperkingen van zo’n ticket (o.a. het grotendeels vastleggen van de route) wegen in onze situatie niet op tegen de voordelen. We willen alle vrijheid behouden om te gaan en staan waar we op dat moment willen. Daarom hebben we een extra bedrag van 2.500 Euro per persoon ingecalculeerd voor losse vliegtickets.

Let wel: dit is alléén het budget wat we daadwerkelijk gebruiken om te reizen. Dit bedrag is exclusief kosten die wij gemaakt hebben voor vaccinaties, backpacks, kleding e.d. Ook loopt je Nederlandse zorgverzekering gewoon door en hebben we een uitgebreide reisverzekering afgesloten.

“Hoeveel hebben jullie gespaard om deze reis te kunnen maken?” is één van de meest gestelde vragen met betrekking tot onze reis. Mocht jij van plan zijn om ook voor langere tijd te reizen en/of ben je gewoon nieuwsgierig naar meer details omtrent ons kostenplaatje? Mail gerust naar [email protected] of laat hieronder een reactie achter.

 

En, ga jij voorbereid op pad?

Wil je het maximale uit jouw rondreis halen? En niet niet teveel tijd kwijt zijn aan je voorbereidingen? De Backpackgidsen Azië, Zuid-Amerika en Australië staan vol met fantastische reisroutes, accommodaties voor backpackers, bespaartips en insider info van Robbert Leenaarts, een doorgewinterde wereldreiziger. Deze ultieme reisbijbel heeft hij samengesteld met ervaren backpackers en wil ik je persoonlijk aanbevelen.

Jouw voordelen:

 • Tijd: bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk
 • Gemak: handig en actueel e-book, dus geen zware reisgidsen meer
 • Sublieme insider info: reisroutes, must see’s, must do’s en budgettips
 • Garantie: 30 dagen niet-goed-geld-terug
 • Onbeperkt membership: gratis toegang tot de meest recente versie

Kies jouw continent

Backpackgids Azië: Thailand, Laos, Cambodja, Maleisië (+ Borneo), Singapore, Vietnam, Indonesië (+ Borneo) en de Filipijnen. Nu ook inclusief routes door Myanmar en India. (€ 27,95)

Backpackgids Zuid-Amerika: Argentinië, Peru, Colombia, Brazilië, Ecuador, Bolivia, Chili en (voor de echte die-hards) Uruguay, Venezuela en Paraguay. (€ 27,95)

Backpackgids Australië (€ 27,95)

Met deze populaire serie backpackgidsen realiseer je jouw droomreis voor een prikkie!

Backpackgids Azie: routes, kosten besparen, highlightsBackpackgids Australie: routes, highlights en insider tipsBackpackgids Zuid-Amerika: routes, highlights en insider tips
 

 

 

 


Tags: , ,

19 antwoorden op “Wat kost een wereldreis?”

 1. Van :

  Hey ik ga in maart 2016 een culinaire wereldreis maken..Ik ben een kok van opleiding en wil nadat ik terug ben van mijn wereldreis een eigen zaak starten met een verhaal.. Nu ik wil ook veel werken op mn doortocht..Ik heb me een budget van min 20000 euro vastgelegd..Is het veilig om alleen een doortocht te maken zonder het vliegtuig te nemen..En dan heb ik het over Azie..Want ik heb contact gehad met wtc voor een wereldticket..Maar vind hun regelingen stom..Ik heb ook gedacht aan losse tickets..Maar dan kom k al aan een bedrag van over de 4000 euro..

  Mvg

  Alessio

  Geplaatst op 14 juli 2015 at 17:44 #
  • Van :

   Hi Alessio,
   Dat klinkt als een geweldig plan: de wereld rondreizen en vervolgens een restaurant met wereldgerechten beginnen.
   Met een budget van €20.000 kun je een jaar de hele wereld over. Voor iets minder heb ik 7 maanden Azië, 1 maand Australië en 4 maanden Zuid-Amerika gedaan. Azië is ontzettend makkelijk (en veilig!) om over land te reizen en het is goedkoop. Het barst ook van de toeristen dus je vindt altijd wel leuke aansluiting als je daarnaar op zoek bent. En er zijn genoeg binnenlandse vluchten die je kunt nemen voor de lange afstanden, die een schijntje kosten.

   Ik zelf raad een Round The World ticket ook af. Zie blog: https://reiswijsneuzen.nl/een-round-world-vliegticket-wel-juist-niet/
   In plaats daarvan kun je juist beter goedkope vliegtickets scoren. Deze blog gaat daarover: https://reiswijsneuzen.nl/5-tips-voor-de-goedkoopste-vliegtickets/

   Je moet gewoon even kijken wat voor jou handig is. Welke landen wil je aan doen en in hoeveel tijd. In de blog over het Round The World ticket zie je welke landen wij in Azië hebben bezocht en wat de binnenlandse vluchten hebben gekocht. Wellicht helpt je dat op weg. Laat even weten wat je gaat doen, ik ben benieuwd.

   Enne… als je terug bent kom ik graag een keertje bij je eten!

   Groet!
   Manon

   Geplaatst op 29 juli 2015 at 17:44 #
 2. Van :

  Superhandig jullie blogposts over budget en geld. Dit is wat ik veel mis bij andere reisblogs, hoeveel het nou daadwerkelijk kost om lang te reizen.

  Hebben jullie lang moeten sparen voor jullie wereldreis en veel moeten laten (bv. jarenlang niet op vakantiegaan, klein en afgelegen wonen, nooit nieuwe kleren kopen etc.)?

  Geplaatst op 30 april 2015 at 17:44 #
  • Van :

   Hai Leonie,
   Wij hadden onze reis in de toekomst gepland, maar liefst 4 jaar vooruit omdat we dan pas konden vertrekken. Dat betekende dat wij op ons dooie akkertje konden sparen. In het begin misschien €25 per maand en de laatste jaren werd dat steeds meer. Wij hebben er dus weinig voor hoeven laten. We gingen niet duur uit eten, maar als we buiten de deur aten dan was dat vaak in een lekker eetcafe. Onze boodschappen deden we grotendeels bij een goedkope supermarkt etc. Met kleine aanpassingen kun je al veel besparen. Als je over bijvoorbeeld een jaar weg wilt, bepaal dan je budget en reken uit hoeveel je dus per maand moet sparen. Wij vonden het wel fijn om het geld rustig opzij te zetten, maar ik kan me ook voorstellen dat je zo snel mogelijk je droomreis wilt gaan maken! :-)
   Veel plezier!
   Groet,
   Manon

   Geplaatst op 15 mei 2015 at 17:44 #
   • Van :

    Bedankt voor je reactie Manon! Vier jaar, wat een tijd. Maar dan kun je wel lekker op je gemak sparen. :) Wat ik me nog afvroeg: bovenstaand artikel hebben jullie geschreven voordat jullie weggingen. Maar hoeveel zijn jullie nou daadwerkelijk kwijt geweest aan jullie wereldreis? Waren de ingecalculeerde budgets per continent realistisch?

    Geplaatst op 26 juni 2015 at 17:44 #
    • Van :

     Hi Leonie,
     In totaal waren we bijna €30.000 kwijt. Dat is inclusief alles, dus ook vaccinaties, vluchten, backpacks, een notebook en alle spullen die je nodig hebt. We zaten per continent redelijk op budget inderdaad. Het ene land duurder/goedkoper dan het andere. Per land vind je overigens ook een uitgebreide kostenblog met alle werkelijk gemaakte kosten!

     Groetjes,
     Manon

     Geplaatst op 1 juli 2015 at 17:44 #
 3. Van :

  Sanne Van Lohuizen

  Geplaatst op 7 november 2014 at 17:44 #
 4. Van :

  hoi!

  Ik ben een beetje jullie blog aan het doorlezen en vind vooral de blog over Azië heel handig en interessant. Ik wil zelf heel graag over twee jaar ongeveer drie maanden naar Azië, hebben jullie specifieke tips qua sparen en op hoeveel geld ik ongeveer moet rekenen? Ik ga samen met mijn vriend en we hebben niet heel veel luxe nodig, we gaan aan het einde een week luxe in Thailand maar dat wordt gesponsord ;). Tips over andere dingen zijn ook welkom!

  alvast heel erg bedankt en ik blijf deze site zeker nog even volgen om alle blogs te lezen en meer mee te ontdekken met wat jullie allemaal beleefd hebben.

  Geplaatst op 16 april 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Hi Willemijn,
   Bedankt voor je bericht. Ben je inmiddels al in Azie?
   Voor meer tips omtrent kosten kun je hier kijken: https://reiswijsneuzen.nl/wat-kost-backpacken-in-azie/
   En lees ook vooral de blogs onder het kopje Bestemmingen > Azie. Dit zijn echt onze absolute highlights! Wij vonden Cambodja, Indonesie (mis Sulawesi niet!), India en Nepal ver boven de rest uitstijgen. Wat een ervaring!
   Veel plezier!

   Bart en Manon

   Geplaatst op 17 juni 2014 at 17:44 #
 5. Van :

  Ik was op zoek naar tips voor de wereldreis die wij gaan maken in 2014, hele mooie en handige site!! Complimenten!!

  Geplaatst op 20 oktober 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hoi Mirthe,
   dank voor je enthousiaste reactie. Heb je al uitgebreide plannen gemaakt? Wij zijn benieuwd!

   Geplaatst op 21 oktober 2013 at 17:44 #
 6. Van :

  Heey Reiswijsneuzen,
  Even een tip van de dag!
  Calculeer genoeg geld in voor trips onderweg!
  Ben je in Australië en wil je toch echt naar The Whitsundays en Fraser Island,
  Een bezoek brengen aan National park Darwin, een parachute sprong maken in New Zealand..
  Naar de Milford Sound.. Dan kost dit een honderd à een paar honderd dollar..
  Niet om te ontmoedigen, maar zeker ook niet om jullie te onthouden.
  Zeer prachtig, ook een gletsjer walk.. Keuzes tijdens je reizen waar je echt niet te weinig geld voor wilt hebben :-)
  Oh en ik heb NZ in 6 weken helemaal gezien, prachtig!!!!
  Geniet van alle mooie en leuke dingen tijdens jullie voorbereidingen!
  Xx

  Geplaatst op 12 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hoi Lonneke,

   dat is zeker een goed punt. Extra uitgaven voor speciale (en vaak dure) dingen moeten ingecalculeerd worden. Wij zijn er echter vanuit gegaan dat we ons dit soort dingen af en toe kunnen veroorloven en dit zou dus bij de gemiddelde kosten per dag in moeten zitten. In onze kostenblogs lichten we ook de bijzondere uitgaven per land toe.

   Geplaatst op 18 juli 2013 at 17:44 #
 7. Van :

  Ik vrees dat ik nooit een wereldreis ga maken als ik zo mijn treurige banksaldo zie ;-P
  Maar goede tips voor iedereen die dit wel overweegt! xx

  Geplaatst op 6 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Gelukkig hebben jullie wel een wereldhuis en een wereldhond. Dat hebben wij dan weer niet…

   Geplaatst op 6 maart 2013 at 17:44 #
 8. Van :

  Dat zijn nog eens goede tips !
  Echt superknap dat jullie het helemaal berekend hebben.
  Lopen jullie nog een beetje op schema qua kosten ?
  Azie is lekker goedkoop en daar kun je dus inderdaad lekker lang blijven.
  Buiten dat zijn de landen natuurlijk ook prachtig, de mensen suoerlief en het eten superlekker.
  Maar denk dat jullie ook je ogen uit zullen kijken in Australie en Nieuw Zeeland.
  Deze staan in ieder geval ook nog op mijn lijstje :-)
  Ik zeg goed bezig en ga zo door !

  Geplaatst op 3 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha Laura,

   vooralsnog zitten we goed op schema. Het blijft altijd moeilijk voorspellen, maar komt ook niet zo heel erg nauw. En anders komen we een maandje eerder naar huis :)

   Geplaatst op 4 maart 2013 at 17:44 #
 9. Van :

  Hallo liefjes

  Zijn jullie al ontdooid?

  Weer lekker warm geworden?

  Bart wat zit je lekker in de “slappe was”

  Het zijn toch euro’s ha ha

  veel kusjes van mij

  Geplaatst op 22 februari 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ja heerlijk opgewarmd na ons Annapurna-avontuur (blog volgt!).
   Tuuuuurlijk zijn het euro’s…

   Geplaatst op 26 februari 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!