Op vakantie naar Turkije? Vergeet je visum niet. Vroeger kreeg je het nog bij aankomst op de luchthaven. Tegenwoordig moet je jouw Turkije visum online aanvragen. Hoe het precies werkt? Lees verder.
Van visum on arrival naar online e-visum
Het regelen van een visum voor Turkije wordt vaak vergeten. Een bestemming zo dichtbij huis, daar heb je toch geen visum voor nodig? Toch wel. Bálen! Vroeger kón je het niet vergeten, want bij aankomst op het vliegveld belandde je vanzelf bij de visumbalie. Om de lange rijen bij de douane op de Turkse vliegvelden te voorkomen is het visum on arrival afgeschaft sinds 1 november 2014. Nu moet je het visum (online) aanvragen voordat je naar Turkije reist. De Turkse overheid heeft hiervoor het e-visum voor Turkije in het leven geroepen.
Voordelen van het e-visum Turkije
Een e-visum is de digitale variant van het visum. Dit elektronische visum vervangt het visum dat door de douane werd afgegeven op de luchthaven of grensovergang. Het grote voordeel van een e-visum is dat je het online kunt aanvragen. Je print het uit en neemt het mee op reis. Je hebt dus minder “gedoe”: geen wachttijden, geen ritjes naar de ambassade (zoals bij het fysieke visum) en je regelt het super eenvoudig online. De tijd van ingewikkeld papierwerk is hiermee voorbij.
Visum Turkije aanvragen in 3 eenvoudige stappen
>> Stap 1: Check je paspoort
Zorg ervoor dat je paspoort dat je paspoort minstens zes maanden geldig is vanaf het moment dat je Turkije inreist. Red je die zes maanden (net) niet, probeer de gok dan niet te wagen, maar vraag ruim op tijd een nieuw paspoort aan bij de gemeente. Overigens is een identiteitskaart voor Turkije ook een geldig reisdocument.
Daarnaast gelden er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Naast de maximale reisduur van 90 dagen, wordt er onderscheid gemaakt tussen toeristische en zakelijke reizen. Ook voor het maken van een cruise gelden speciale voorwaarden. Check de voorwaarden dus op de website waar je het visum aanvraagt.
>> Stap 2: Vraag het Turkse visum online aan
Het online aanvragen van je e-visum is binnen 5 minuten geregeld. Er zijn talloze visumpartijen die deze dienst aanbieden. Vergelijk het aanbod en maak daarin jouw keuze. Let op dat er soms malafide partijen tussen zitten, dus ga voor een gerenommeerd bureau met goede reviews.
Stap 3: Uitprinten en op reis!
Je ontvangt je visum in je mailbox. Print het uit en stop het in je paspoort. Geen printer? Dan kun je het ook per post laten bezorgen. Daar komen natuurlijk wat extra kosten en levertijd bij.
Toeristenvisum: facts & figures
- Maximum aantal reizen: onbeperkt in- en uitreizen
- Verblijf: 90 dagen
- Geldigheid: 180 dagen
- Levertijd: ca. 4 uur
- Kosten: € 24,95
Hoe het werkt bij E-visums? Bekijk deze video:
Werken in Turkije met een e-visum
Ga je niet op vakantie maar reis je zakelijk naar Turkije? Voor lichte zakenreizen kun je gebruikmaken van dit gewone toeristenvisum. Je krijgt dan hetzelfde e-visum als toeristen. Er gelden echter een aantal belangrijke voorwaarden, die je niet over het hoofd mag zien. Je mag bijvoorbeeld wel een training of congres volgen, maar niet in dienst treden van een Turkse werkgever of een bedrijf starten in Turkije. Vrachtwagenchauffeurs en studenten hebben ook een speciaal visum nodig.
Wil je werken in Turkije, maar twijfel je of je het e-visum hiervoor mag gebruiken? Op de website van E-visums vindt je meer informatie.
Mag ik mijn visum verlengen?
Geniet je zo van je vakantie dat je besluit om tóch langer te blijven dan de toegestane 90 dagen? Dat kan. Zorg wel dat je het goed regelt. Je mag in Turkije namelijk geen nieuw visum aanvragen. Wel mag je jouw visum ter plekke verlengen. Goed nieuws toch? Informeer tijdig op je vakantieadres waar je het dichtstbijzijnde consulaat of ambassade vindt. Wellicht duurt het enkele dagen voor je jouw verlenging in handen hebt. Regel het dus ruim voordat je visum verloopt.
Alternatief voor Turkije: paspoortsticker of stickervisum
Voldoe je niet aan de voorwaarden voor het e-visum? Of weet je bij je aanvraag al dat je langer dan 90 dagen wilt blijven? Geen nood! Wellicht kom je in aanmerking voor het paspoortsticker of stickervisum Neem hiervoor contact op met één van de Turkse consulaten in Nederland of België. Zij zijn enkel op afspraak te bezoeken.
Het Turkse consulaat in Rotterdam is het grootste consulaat in Nederland. Ook bij de consulaten in Amsterdam, Leiden en Deventer kunt je terecht voor je visumaanvraag. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een stickervisum meer tijd kost en hogere kosten met zich mee brengt.
Contactgegevens Turkse consulaten
Nederland:
Turks consulaat Rotterdam
Westblaak 2
3012 KK Rotterdam
Tel: +31 (0)10 766 0007
België:
Turks consulaat Antwerpen
Sorbenlaan 16
2610 Antwerpen
+32 (0)38 207 100
Turkije, kinderen & visa
Tegenwoordig is het niet meer toegestaan om kinderen bij te schrijven in het paspoort van de ouders. Wanneer je met minderjarige kinderen naar Turkije op vakantie gaat, dan zullen ook zij een geldig reisdocument moeten hebben. Dit geldt voor zowel het paspoort als het visum. Ga je zonder partner op reis, dan moet je aantonen dat je toestemming hebt om met het kind naar het buitenland te reizen. Dit geldt ook voor kinderen waarover je geen ouderlijk gezag hebt en die tot het reisgezelschap horen. Je kunt dit aantonen met het Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland, dat je vindt op de website van de Rijksoverheid.
Google Travel Monitor: Turkije maakt een comeback
Sinds de politieke onrust in Turkije werden de Turkse badplaatsen een stuk minder bezocht. In 2018 is het tij echter gekeerd: de interesse in Turkije onder vakantiegangers steeg met 46% en ook in 2019 vervolgt het land zijn inhaalrace. Volgens de Google Travel Monitor steeg ook het aantal zoekopdrachten naar toeristische activiteiten in Turkije in met 24%. Hierbij vergeleken zij het eerste kwartaal van 2019 met dat van 2018. We kunnen dus wel concluderen dat Turkije terug van weggeweest is!
Mijn vakantietip voor Turkije
Steeds meer vakantiegangers vinden hun weg terug naar deze mediterraanse en historische bestemming. En dat is maar goed ook! Daarmee doel ik niet enkel op de toeristische badplaatsen. Hoewel het mij soms heerlijk lijkt om een paar dagen te niksen, ben ik geen typische strandganger die kiest voor all-inclusive reizen. Smaken verschillen, toch? Ik hou van wat meer avontuur: een roadtrip, op de bonnefooi onbekende dorpjes ontdekken, duiken en de locals opzoeken. Een van de gaafste highlights van Turkije vind ik het fotografische maanlandschap van Cappadocia. Vooral bij zonsopgang vanuit de hete luchtballon is het een te gekke ervaring. In Turkije staat zelfs één van de zeven oude wereldwonderen: de tempel van Artemis. Voor de cultuurliefhebbers.
Met dit artikel hoop ik jou alle informatie te hebben gegeven die je nodig hebt voor het regelen van jouw visum. Ik wens je een fijne reis!
Hoewel bovenstaande visuminformatie zorgvuldig is samengesteld op het moment van schrijven (juli 2019), verwijs ik je voor de meest actuele informatie naar E-visums.nl.
Lekker sociaal