feb 08

Een visum voor China aanvragen: zo wordt het wél gemakkelijk

door in China, Visum

Deel dit artikel:

Next destination: China. Yes! Nu wat voorbereidingen treffen, zodat jouw reis soepeltjes verloopt. Te beginnen met je visum. Ga je het land bezoeken en wil je weten hoe het zit met visa? Lees verder en bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk.

Het aanvragen van een visum voor China kan een behoorlijk ingewikkeld proces zijn. Je kunt geen Visa On Arrival op de luchthaven krijgen, dus je vraagt jouw visum van te voren al aan. Je zult al gauw merken dat je dit Aziatische land niet zomaar binnen komt. Het is vooral veel bureaucratisch geneuzel en ik spreek uit ervaring: veel regeltjes, een omslachtig aanvraagproces en ingewikkelde en Engelstalige vragenlijsten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Je wilt gewoon lekker op reis, toch? Genoeg reden om jou een beetje wegwijs te maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je gemakkelijk jouw visum voor China kunt regelen, wat het kost en wat je nodig hebt voor jouw aanvraag.

Soorten visa voor China

De meeste mensen bezoeken China als toerist. Maar wil je studeren, werken of bijvoorbeeld op familiebezoek? Daar heb je een speciaal soort visum voor nodig. Voor een overzicht van de verschillende soorten visa verwijs ik je naar dit overzicht op de officiële website van de Chinese Visa Application Service in Den Haag (CVASC).

Toeristenvisum China

In dit artikel ga ik ervan uit dat je als toerist vanuit Nederland of België naar China reist. Daar zul je dus de meeste informatie over vinden. De meest gebruikte toeristenvisa zijn voor een verblijfsduur van 1 x 21 dagen, 1 x 30 dagen of 2 x 30 dagen.

Zakenvisum China

Ook geef ik je een gemakkelijke optie om je zakenvisum (online) aan te vragen, waarmee je 30 dagen in China kunt verblijven voor meetings of zakelijk doeleinden.

Chinese muur, China

De Chinese muur

 

Hoe kan ik mijn visum voor China aanvragen?

Je kunt je aanvraag op verschillende manieren doen. Dit zijn je opties:

 1. Bezoek het CVASC in Den Haag

Woon je dichtbij Den Haag, dan kun naar het Chinese Visa Application Service Centre. Het adres van het CVASC is Rijswijkseweg 60, 2516 EH, Den Haag (het Ortel Mobile-gebouw). Let op: je moet altijd vooraf een afspraak maken. Als je van ver komt is Den Haag niet ideaal, want je moet er twee keer naartoe: één keer voor je aanvraag en het achterlaten van je paspoort en een tweede keer om het visum op te halen. Je kunt ook je aanvraag per post opsturen, maar dan krijg je geen directe feedback van de baliemedewerker of jouw documenten compleet en kloppend zijn.

De kosten bij het CVASC

De kosten voor een regulier toeristenvisum van 30 dagen (zowel single als double entry) zijn €126,55. Voor een aanvraag per post betaal je € 162,85. In dat geval kun je het beter online aanvragen via een visumbureau aanvragen, want dat is een stuk gemakkelijker en zelfs goedkoper.

 1. Online aanvragen bij een visumbureau

Wil je jezelf een bezoek aan Den Haag besparen? Regel je visum dan online via een visumbureau. Het grote voordeel is dat je geen ingewikkelde Engelstalige formulieren hoeft in te vullen, maar je aanvraag gewoon doet op een duidelijke Nederlandstalige website. Het visumbureau begeleidt jouw aanvraag en checkt of je alles goed hebt ingevuld, zodat je zeker weet dat je geen vertraging oploopt.

Tip: één van de best beoordeelde visumpartijen is E-visums.nl. Je kunt hier supersimpel visum voor China aanvragen, gewoon betalen via Ideal, Paypal of overschrijving en je hebt er geen omkijken meer naar. E-visums heeft een hele goede klantenservice en is 7 dagen per week bereikbaar.

Welke visa kan ik online aanvragen en wat kost het?

Bij E-visums wordt onderscheid gemaakt tussen reguliere visa en het digitale e-visum. Ook kun je naast het toeristenvisum een zakenvisum aanvragen.

Voor toeristen

 • Verblijf je max. 30 dagen? >> Reguliere toeristenvisum
  Dit is hetzelfde fysieke visum als je zou aanvragen bij het CVASC. Het enige verschil is dat het een enkele reis visum is (“single entry”). Je mag het land dus 1 keer in en uit gedurende die 30 dagen. Na je aanvraag regelt E-visums alles voor je en sturen zij het paspoort met het goedgekeurde visum naar je terug. Je hoeft dus zelf niet naar Den Haag. Kosten: € 166,50, exclusief retour sturen van je paspoort. Ophalen is ook mogelijk.
 • Verblijf je max. 21 dagen? >> digitaal e-visum (“Group Visa”)
  Ga je maximaal drie weken naar China? Dan is het e-visum je beste optie. Het grote voordeel ten opzichte van het reguliere visum, is dat je het e-visum volledig online kunt aanvragen. Geen ritje naar de ambassade dus en je hoeft je paspoort niet op te sturen. Na je aanvraag krijg je het officiële visum per post thuisgestuurd. Makkie! Het e-visum heeft iets andere vereisten dan het reguliere visum. Hierover meer in de voorwaarden hieronder. Kosten: € 136,95

Zo werkt het aanvragen van een e-visum:

Voor zakelijke reizigers

 • Hoef je het land maar één keer in? >> “Enkele reis” visum
  Hiermee kun je 30 dagen in China verblijven. Dit visum is 90 dagen geldig. Kosten: € 166,50
 • Wil je het land twee keer betreden? >> “Dubbele reis” visum
  Hiermee kun je ook 30 dagen in China verblijven. De geldigheid is opnieuw 90 dagen. In tegenstelling tot bovenstaande “Enkele reis” visum is dat je in deze periode twee keer het land mag betreden. Kosten: € 166,50

Wat heb ik nodig om een visum voor China aan te vragen?

Er zijn een aantal regels en voorwaarden, afhankelijk van jouw type aanvraag. Hieronder benoem ik de belangrijkste zaken voor het reguliere toeristenvisum, het e-visum voor toeristen en het zakenvisum. Check altijd de actuele voorwaarden even bij de partij waar je het visum aanvraagt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Voorwaarden regulier toeristenvisum (30 dagen verblijf)

 • Een paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is;
 • Een kopie van de informatiepagina van uw paspoort;
 • Een kleurenpasfoto die aan de officiële eisen voldoet;
 • Een kopie van je vliegticket of een vluchtbevestiging.
 • Een ingevuld visumaanvraagformulier.
 • Een ondertekende werkgeversverklaring in het Engels waarin je salaris, functie, de duur van je dienstverband en de activiteiten van het bedrijf in Nederland worden beschreven.
 • Je hotelreservering of een uitnodigingsbrief van privépersonen (incl. kopie paspoort).
 • Een Engelstalig reisschema met de reden van je reis, de data en de te bezoeken plekken.

Voorwaarden E-visum voor toeristen (21 dagen verblijf)

 • Een digitale kopie van je paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is;
 • Een digitale kopie van je recente kleurenpasfoto die aan de officiele eisen voldoet;
 • Een digitale kopie van je vlucht- en hotelreservering. Je hebt een hotelreservering nodig voor het hele verblijf. (tip: ga je rondreizen, dan wil je jouw hotel waarschijnlijk niet vastleggen. Boek dan bijvoorbeeld via Booking.com een hotel dat je gratis kunt annuleren);
 • Je dient met minimaal twee personen te reizen (zowel de reis als het verblijf);
 • Je moet het visum minimaal 2 weken van te voren aanvragen;

Voorwaarden zakenvisum (30 dagen verblijf)

Voor zakelijke reizigers gelden dezelfde voorwaarden als voor het toeristenvisum. Daarnaast zijn er een aantal aanvullende voorwaarden. Je mag bijvoorbeeld niet werken in het land, maar wel meetings of evenementen bijwonen. Je hebt hiervoor een Engelstalige uitnodigingsbrief nodig van jouw Chinese zakenrelatie. Hier vind je meer informatie over de aanvullende voorwaarden voor het zakenvisum China.

Zhujiajiao het Venetië van Shanghai

Zhujiajiaom, het Venetië van Shanghai

 

Wanneer heb je geen visum nodig?

Goed nieuws! In sommige gevallen heb je geen visum nodig. Maak je een tussenstop in China of ga je naar Hongkong, dan gelden namelijk de volgende uitzonderingen:

72 uur zonder visum (Transit Visa Exemption)

Ben je op doorreis naar een andere bestemming en maak je een tussenstop in China? Dan kun je bij aankomst op de luchthaven een gratis “transit visum” krijgen. Hiermee verblijf je 72 uur zonder visum in jouw stad van aankomst. Fijn, want in plaats van eindeloos wachten op je vervolgvlucht, kun je jouw tijd optimaal gebruiken met een bezoekje aan de stad. In sommige steden mag je zelfs 144 uur visumvrij in China verblijven. Voor het transit visum gelden een aantal voorwaarden:

 • Je hebt een EU-paspoort;
 • Je komt aan op één van de vliegvelden die vermeld staan op deze pagina van het CVASC;
 • Je kunt een bewijs (vliegticket) overleggen waaruit blijkt dat je binnen 72 uur doorreist naar een andere bestemming;
 • Je mag niet terugvliegen naar het land waar je vandaan komt;
 • Tijdens je stopover mag je de stad waar je bent aangekomen niet verlaten;
 • Je laat je binnen 24 uur registreren bij een Public Security Bureau (op de luchthaven).

Zonder visum in Hongkong

Voor Hongkong gelden een aantal uitzonderingen. Voor Hongkong hoef je geen visum aan te vragen. Bij aankomst ontvang je namelijk een gratis visum. Reis je vervolgens vanuit Hong Kong naar de rest van China, dan heb je voor je verdere reis wel een visum nodig.

Let op: als je een single entry visum hebt voor China en je treedt vanuit China Hongkong binnen, dan vervalt je single entry visum! Wanneer je vervolgens China weer in wilt, vraag je een nieuw visum aan bij de Chinese Toeristenservice in Hongkong. Dat is binnen twee werkdagen te regelen.

Victoria peak, Hongkong (China)

Victoria peak, Hongkong

 

Stappenplan: keep it simple!

Klinkt het jou allemaal wat ingewikkeld in de oren? Dat snap ik. Het aanvragen van een visum voor China is inderdaad minder laagdrempelig dan voor een hoop andere landen. Mijn advies is: maak het niet te ingewikkeld voor jezelf door simpelweg de volgende stappen te volgen:

1. Bepaal eerst (grofweg) jouw reisschema en reisduur. Jouw reis is leading, dus laat de visumopties even los en stel eerst jouw droomreis naar China samen. Het soort visum pas je daarop aan.

2. Heb je twijfels of vragen over het soort visum, de voorwaarden of het aanvraagproces? Bel even met een Nederlandstalig visumbureau, zoals E-visums. Zij kunnen je precies vertellen wat je moet doen.

3. Doe online je visumaanvraag. Scheelt een hoop “hassle”! Zorg ervoor dat je jouw aanvraag op tijd doet (zo’n 1-2 maanden voor vertrek) .

4. Geniet van je reis naar China!

 

Hoewel bovenstaande informatie zorgvuldig is samengesteld op het moment van schrijven (februari 2019), verwijs ik je voor de meest actuele informatie naar de website van E-visums of van het CVASC.


Tags: ,

2 antwoorden op “Een visum voor China aanvragen: zo wordt het wél gemakkelijk”

 1. Van :

  Kan ik met een aproval letter (uitnodigingsbrief) voor Vietnam ook het gratis 72 uurs visum krijgen in Peking?

  Geplaatst op 15 februari 2019 at 17:44 #
  • Van :

   Hoi Ria,
   Bedankt voor je reactie. Het transit visum geldt ook voor aankomst op Beijing (Peking) Capital International Airport. Check vooraf wel goed of je in jouw specifieke geval (approval letter vietnam) aan alle voorwaarden voor het transit visum voldoet. Het beste kun je even contact opnemen met een visumbureau of het CVASC in Den Haag. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

   Geplaatst op 15 februari 2019 at 17:44 #

Laat een reactie achter!