jan 23

Visum Australië: voor toeristen en (korte) zakelijke reizen

door in Australie, Visum, Voorbereidingen

Deel dit artikel:

Ga je als toerist (of voor een korte zakelijke reis) naar Australië? Dan is een toeristenvisum verplicht. “Maar welk visum dan? Er zijn er zoveel!” Yep. Daarom in dit artikel: alles wat je moet weten voor jouw trip naar Australië!

Australië kent enorm veel visumopties, waaronder het zakenvisum, Working Holiday visum, de ETA en de eVisitor. Dat maakt het aanvragen en vinden van het juiste visum soms best ingewikkeld. Gelukkig hoeven we tegenwoordig geen Ambassade meer te bezoeken en is jouw visumaanvraag gemakkelijk online te regelen. Ik heb voor je uitgezocht wat je opties zijn als je als toerist (of korte zakelijke reiziger) Australië bezoekt. En of je het beste kunt kiezen voor een eVisitor of een ETA.

Het verschil tussen eVisitor visum en ETA Australië?

Bondy Beach, Sydney

Bondi Beach, Sydney

Het meest aangevraagde visum is het eVisitor visum. Het ETA Australië (Electronic Travel Authority) is in principe exact hetzelfde als het eVisitor: dezelfde geldigheid en dezelfde voorwaarden. Het enige verschil is dat de ETA noodzakelijk is voor reizigers die níet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben.

Als Nederlander of Belg mág je wel een ETA aanvragen, maar dit wordt weinig gedaan. Het eVisitor Australië is namelijk minder gecompliceerd en minder duur dan het aanvragen van het ETA.

 

Beste optie voor toeristen: eVisitor | 90 dgn (Subclass 651)

Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit? En ga je op vakantie, familiebezoek,  korte zakenreis, korte studiereis of onbetaald vrijwilligerswerk doen? Dan is het eVisitor visum jouw allerbeste optie.

Dit standaard toeristenvisum heet officieel Subclass 651. Met dit visum kun je onbeperkt Australië in en uitreizen gedurende 12 maanden. Ideaal als je uitstapjes wilt maken! Per bezoek aan Australië mag je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Daarmee is dit visum voor veel toeristen de meest logische optie.

Zo regel je je e-Visitor visum voor Australië:

1. Zelf regelen via de Australische overheid (gratis).

Dit doe je via de officiële website. Heb je vaker visa aangevraagd, dan is het voor jou waarschijnlijk een makkie. Doe je het voor het eerst? Zorg dan dat je de formulieren in één keer goed invult, zodat je niet onnodig hoeft te corresponderen. Blijkbaar is de Australische overheid niet zo goed bereikbaar is en is het lastig om iemand te spreken over je visumaanvraag. Als het in één keer goed gaat, heb je meestal binnen één werkdag je goedkeuring te pakken.

2. Aanvragen via een visumbureau (ca. € 14,95).

Lukt het niet of ben je wat onzeker over je aanvraag? Dan kun je je toeristenvisum ook aanvragen bij een visumbureau. Het kost je dan ietsje meer, maar je hebt er geen omkijken meer naar: je vraagt het online aan en zij regelen de rest. Het visum ontvang je per mail, je print het uit en voegt het bij je paspoort zodra je naar Australië gaat.

Tip: één van de best beoordeelde visumpartijen is E-visums.nl. Je kunt hier supersimpel online je toeristenvisum voor Australië aanvragen, betalen via Ideal en je visum wordt snel geleverd. E-visums staat bekend om haar goede klantenservice en is 7 dagen per week bereikbaar. Top!

Zo werkt het:

Enkele feitjes:

Max. aantal reizenMeerdere reizen (onbeperkt)
Verblijf90 dagen per bezoek
Geldigheid365 dagen
Prijs€ 14,95
BetalingVia iDEAL, Paypal, Mister Cash of overboeking
LeveringMeestal < 24 uur, soms < 72 uur


Langer blijven dan 90 dagen?

Dat kan! Verlengen mag niet, maar je kunt eenvoudig langer blijven door in en uit te reizen:  om de 3 maanden verlaat je het land (voor minimaal 1 dag) en reis je Australië weer in binnen de geldigheidsduur van 12 maanden. Daarna geldt de 3 maanden regel opnieuw.

Een alternatief is het aanschaffen van een nieuw visum: het Subclass 600 (zie onder), waarmee je langer aaneengesloten in Australië blijft. Wel betaal je er minimaal 355 Australische dollar voor. Zou ik niet doen. Mijn advies: maak een uitstapje naar bijvoorbeeld Bali of een ander naburig eiland, want een duur visum kopen is zonde van je geld. Zo zie je meer van de wereld en je kunt Australië gewoon weer gratis in voor 3 maanden. Opgelost!


Belangrijkste voorwaarden voor het eVisitor visum

Je mag gebruik maken van dit visum als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je heb de Nederlandse of Belgische Nationaliteit;
  • Je gaat op vakantie of familiebezoek;
  • Je maakt een korte zakenreis (vergaderingen, onderhandelingen, netwerken, seminars etc.);
  • Je maakt een kleine studiereis (studie van max. 3 maanden);
  • Je doet onbetaald vrijwilligers werk. Vrijwilligerswerk mag niet de hoofdmoot van je reis zijn;
  • Je paspoort is bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig;
  • Het paspoort bij aankomst is hetzelfde paspoort als waarmee je de visumaanvraag deed;
  • Je hebt een zorgverzekering;

Voor meer informatie en aanvullende voorwaarden verwijs ik je naar de website van E-visums. Ook vind je daar informatie over het Working Holiday Visum, dat je aanvraagt als je in betaalde dienst treed bij een Australische werkgever, een studie volgt langer dan 3 maanden of goederen en diensten verkoopt.

Australie visum

Alternatief voor toeristen: Long Stay Visum | 3-6-9 mnd (Subclass 600)

Subclass 600 wordt ook wel het Long Stay visum genoemd. Hiermee kun je langer aaneengesloten in Australië verblijven. Dit visum is minder populair vanwege de kosten die aanzienlijk hoger liggen dan het eVisitor visum. De kosten van Subclass 600 variëren tussen de AUD140 en AUD355, afhankelijk van het type visum. Desondanks, als je niet de  “hassle” wilt van verplicht in- en uitreizen, dan is de Subclass 600 voor jou geschikt. Het voordeel is dat je dit visum ook kunt aanvragen als je al in Australië bent.

Voor alle visa (3, 6 en 9 maanden) geldt: lees je vooraf goed in over de regels en voorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een van de belangrijkste voorwaarden voor dit visum is dat je tijdens je verblijf niet mag werken. Bij je aanvraag moet je bewijs leveren dat je over voldoende financiële middelen beschikt en dat je verblijf tijdelijk is. Anders loop je het risico dat je visumaanvraag wordt afgekeurd. Zorg er ook voor dat je paspoort de hele reis geldig is en niet verloopt.

Aanvragen van dit visum doe je op de website van de Australische overheid. Hierbij kun je o.a. kiezen of je één of meerdere keren het land wilt betreden.

Andere visums

Zoals gezegd kun je voor je toeristische of korte zakenreis het beste een eVisitor aanvragen. Check hierbij goed of je aan de voorwaarden voldoet. Voldoe je niet omdat je bijvoorbeeld geen Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, vraag dan een ETA Australië aan. Of wil je in het land werken (en ben je tussen de 18 en 30 jaar oud), dan is het Working Holiday Visum wellicht jouw oplossing. Hiermee mag je tot 12 maanden in het land verblijven om te reizen, werken en studeren. Veel backpackers kiezen voor dit visum.

Wijzigingen voorbehouden. Dit artikel zorgvuldig samengesteld in januari 2019. Voor de meest actuele informatie verwijs ik je naar de website van e-visums en die van de Australische overheid.

 

 

Heb je deze al gelezen?

 


Tags:

Laat een reactie achter!