jul 16

Opofferingen in Sulawesi: op bezoek bij Tana Toraja (Video!)

door in Indonesie, Video's

Deel dit artikel:

Het gekrijs van tientallen vastgebonden varkens lijkt niemand te deren. Dit is wekelijkse business en een mens moet tenslotte eten. Geen big deal, toch? Wij maken ons op voor één van de belangrijkste momenten uit het leven van de Toraja’s: een begrafenisceremonie.

‘I’m happy that I’m not a pig…’

We zijn in Tana Toraja – de regio rondom Rantepao in de hooglanden van midden-Sulawesi. Vanochtend zijn we opgepikt door onze gids die ons vandaag begeleid tijdens de begrafenisceremonie. Onze dag begint met een bezoek aan de wekelijkse markt. Voor zover het oog reikt zien we honderden buffels en varkens. De buffels worden ogenschijnlijk eenvoudig in bedwang gehouden met een neusring, want de neus is hypersensitief. De varkens hebben het minder getroffen: om het vervoer te vergemakkelijken worden zij – met de poten bij elkaar gebonden – opgehangen aan een bamboestok.

Tientallen varkens aan bamboestokken op de wekelijkse markt

 

Op naar de begrafenisceremonie

Tientallen varkens liggen uren te wachten totdat zij worden opgekocht en ‘geprocessed’ tot een lekker bordje Bakar Babi (gebraden varken). Het gekrijs gaat door merg en been. Voor de mensen hier is het de normaalste zaak van de wereld, maar wij westerlingen zijn gewend om ons vlees netjes verpakt in de supermarkt te kopen. De aanblik van deze intelligente, gestresste dieren doet ons als ‘potentieel vegetariërs’ slikken. ‘Het is bijna een concentratiekamp voor dieren’, zeggen we nog tegen elkaar. De gids grinnikt en zegt dan treffend: ‘I’m happy that I’m not a pig.’

Onderweg naar de begrafenislocatie beginnen de zenuwen bij Manon toe te nemen. We weten dat de ceremonies intens zijn, maar we hebben geen idee wat ons te wachten staat. De mooie omgeving biedt goede afleiding: de typische Toraja huizen met bootvormige daken kijken uit op oneindige rijstvelden waar de boeren het land bewerken samen met hun trouwe buffel.

Over de Toraja’s in Rantepao

Het hele leven van de Toraja’s staat in het teken van de dood. Een leven lang sprokkelen zij geld bijeen om hun naasten op bijzondere wijze naar het hiernamaals te zenden. Nadat iemand is gestorven, wordt het lichaam soms nog jaren in huis bewaard. De overledene wordt gebalsemd en dagelijks voorzien van eten en drinken, omdat deze persoon niet dood, maar slechts ziek wordt geacht.

Pas op: bevat schokkende beelden

Tijdens de officiële begrafenisceremonie – die enkele dagen duurt – worden buffels en varkens geofferd. Buffels zijn een statussymbool en vooral de albino-buffels zijn gewild vanwege hun zeldzaamheid: hoe witter, hoe beter, hoe duurder (tot wel €7000,-). Het aanzien van de familie wordt afgemeten aan het aantal geofferde buffels en de grootsheid van de ceremonie. Hoe meer mensen, hoe hoger de status. Toeristen zijn daarom meer dan welkom.

De ceremonie: rituelen en opoffering

Hoewel we met open armen worden ontvangen, betreden we enigszins onwennig en gegeneerd het terrein. Het is er luidruchtig. Er zijn honderden mensen – veelal in zwart gekleed – en een superstar-achtige verschijning met kekke zonnebril (vergelijkbaar met de MC op housefeestjes) schalt door de boxen terwijl hij de boel aan elkaar kletst. Eerst gaan we de familie begroeten en hen een presentje overhandigen – een slof sigaretten… Tja, zo gaat dat hier. We nemen plaats, drinken thee en knabbelen wat aan een lokale snack.

Als onderdeel van de ceremonie wordt de buffel ter plaatse geofferd

 

Luguber, maar onderdeel van de cultuur

Honderden gasten zijn getuigen van de eerste opoffering. De grote buffel in het midden van het plein krijgt een messteek in de hals, zakt door zijn poten en bloedt langzaam leeg. Dit is het startsein van de ceremonie. Men gelooft dat de persoon pas daadwerkelijk overleden is, zodra de buffel en zijn ziel zijn heengegaan. Tijdens het ontleden van de buffel maakt een stoet Toraja’s een indrukwekkende entree. Op de schouders dragen zij de varkens aan bamboestokken. Die worden in een hoek gelegd en krijgen wij aan het eind van de ceremonie – gebakken en wel – als lunch aangeboden samen met wat rijst en groenten.

De festiviteiten worden vaak afgesloten met stierengevechten. Nou ja, gevecht… de stieren hebben er vandaag weinig zin in. Na een uur is er (gelukkig) weinig actie geweest, behalve een soort van geestig stierentikkertje.

Al met al vonden wij ’t een gezellige en geslaagde middag – volgende keer bij ons thuis! ;)

 Meer foto’s van Tana Toraja!

Praktische informatie Indonesië

Indonesië is ontzettend veelzijdig en een walhalla voor backpackers en avontuurlijke reizigers. De mensen zijn supervriendelijk en behulpzaam en het eten is overheerlijk! Omdat het land zo groot is en bestaat uit talloze eilanden, zul je keuzes moeten maken. Welke eilanden wil je bezoeken, wil je steden, natuur, stranden of een combinatie van dit alles? En wat is je budget? Daarom is het aan te raden om je enigszins voor te bereiden. De volgende tips helpen jou op weg:

 

En, ga jij voorbereid op pad?Backpackgids Azie: reisroutes, voorbereidingen en tips voor jouw rondreis

TIP! Backpackgids Azië staat vol met reisroutes, accommodaties, bespaartips en insider info van een doorgewinterde wereldreiziger. Jouw ultieme bijbel voor je reis naar: Thailand, Laos, Cambodja, Maleisië (+ Borneo), Singapore, Vietnam, Indonesië (+ Borneo) en de Filipijnen. Nu ook inclusief routes door Myanmar en India!

Als je nu bestelt, ontvang je de 6-delige serie voor €27,95!

Jouw voordelen:

 • Tijd: bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk
 • Gemak: handig en actueel e-book, dus geen zware reisgidsen meer
 • Sublieme inside info: reisroutes, must see’s, must do’s en budgettips
 • Garantie: 30 dagen niet-goed-geld-terug
 • Onbeperkt membership: gratis toegang tot de meest recente versie

Dit krijg je:

Drie 3-books:

 • Fantastische Routes Door Azië
  Met 90 uitgestippelde routes, variërend in budget, interesses en verblijfsduur. Adviezen over o.a. transportopties en een stappenplan om jouw ideale route op maat te maken.
 • Veilig Backpacken In Azië
  Insider tips over scams, veiligheid, gezondheid en meer.
 • Backpacken In Azië: FAQ
  Veel voorkomende vragen, problemen en oplossingen.
Ik heb Backpackgids Azië voor je getest.
Lees mijn review

PLUS| 3 bonussen:

 • Tips & Tricks
  Om eindeloos kosten te besparen tijdens je reis door Azië.
 • De Master Checklist
  Inpaklijst en printbare checklist van zaken die je zeker moet regelen. Vanaf 6 maanden, tot aan de dag van vertrek. Zo hoef je niet te stressen
 • Hoe vind ik de juiste accommodatie?
  In 5 stappen naar jouw ideale slaapplek. Incl. aanbevolen accommodaties per bestemming met actuele budgetcategorieën (laag-midden-hoog).

€27,95

Bestellen >>

Deze backpackgids is ontwikkeld door Robbert, bekend van Backpackblog.nl en de succesvolle serie backpackgidsen, waarmee je het maximale uit jouw rondreis haalt. Persoonlijke aanrader!

Backpackgids Azie: routes, kosten besparen, highlightsBackpackgids Australie: routes, highlights en insider tipsBackpackgids Zuid-Amerika: routes, highlights en insider tips


Tags: , , , , ,

16 antwoorden op “Opofferingen in Sulawesi: op bezoek bij Tana Toraja (Video!)”

 1. Van :

  Ik heb het filmpje niet gekeken, alleen al de foto’s geven mij een lichte buikpijn. Het hoort bij reizen helaas, maar ik wou dat hier verandering in kon komen. Ik was niet gaan kijken, dat weet ik wel, had er niet tegen gekund.

  Geplaatst op 9 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hoi Marissa,

   het inderdaad vrij confronterend. Toch springen we in Nederland ook niet al te lief met onze consumptiedieren om, alleen zien we dat niet dagelijks…

   Geplaatst op 9 september 2013 at 17:44 #
 2. Van :

  Wat een verschrikkelijk filmpje, dank daarvoor. pffff ;-)

  Geplaatst op 3 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Echt grappig is het inderdaad niet, maar wel bijzonder om mee te maken

   Geplaatst op 3 september 2013 at 17:44 #
 3. Van :

  Wow.. Ik moet er bijna van huilen..

  Geplaatst op 18 juli 2013 at 17:44 #
 4. Van :

  Poeh, ik vond een Thaise begrafenisceremonie al spannend… Maar dit ziet er nog wel stukje heftiger uit!
  Maar zo te zien is het in ieder geval wel weer een hele ervaring geweest!

  Geplaatst op 17 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Nou, die Thaise was ook erg spannend! Alleen een buffel is net een maatje groter…

   Geplaatst op 19 juli 2013 at 17:44 #
 5. Van :

  heftig, vreselijk om te zien,
  ik zie het liever niet
  wat n mens al niet verzint
  om er een ceremonie van te maken.

  liefs mama/ria

  Geplaatst op 16 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   De Toraja’s hebben zo hun eigen geloofsovertuiging. De achterliggende gedachte is toch erg bijzonder en mooi. Maar na het zien van deze beelden kan ik me helemaal voorstellen dat het alleen maar heftig is.

   Geplaatst op 19 juli 2013 at 17:44 #
 6. Van :

  Heftig! Bijzonder waaraan ze daar dus de waarde hechten? De dood is dan meer waard dan het leven wanneer ‘t om geld gaat. Denk niet dat ik ‘t ooit ga begrijpen… Maar wat een indrukwekkende reportage weer. Als jullie ooit stoppen met reizen hebben jullie jaren nodig in dit gekke kikkerland met ook heel veel vreemde gewoonten weer te wennen en alle ervaringen een plek te geven. Praten helpt zeggen ze! Laat ik nu een geinteresseerde luisteraar zijn! :-) tot schnell maar weer.

  Geplaatst op 16 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Fijn dat je een luisterend oor biedt. Misschien moeten we bij thuiskomst bij jou in therapie…

   Geplaatst op 19 juli 2013 at 17:44 #
 7. Van :

  Zo’n bizarre en bijzondere ervaring he? Het heeft op ons ook diepe indruk gemaakt en ik geloof niet dat we dit ooit zullen vergeten…
  Heel veel liefs Dakmar en Jolanda

  Geplaatst op 16 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Heeft inderdaad veel indruk gemaakt! Maar we zijn blij dat we geweest zijn. Is toch erg bijzonder.

   Geplaatst op 19 juli 2013 at 17:44 #
 8. Van :

  Ja…… Wat moet ik hier nu op zeggen. Als dierenarts niet echt leuk om te zien…

  Geplaatst op 16 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Kunnen we ons helemaal voorstellen!

   Geplaatst op 19 juli 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!