sep 08

Bolivia’s ruige hooglanden per 4WD (Video!)

door in Bolivia, Video's

Deel dit artikel:

Zwemmen in een warmwaterbron op 4000m hoogte? Dagenlang offroad rondscheuren in een 4WD? Buiten adem raken vanwege niets? Bizarre foto’s maken op een onwerkelijk grote zoutvlakte? De Altiplano in Bolivia is zonder twijfel een hoog(s)tepunt van onze reis.

Kenmerkend aan Zuid Amerika is het 7000 kilometer lange Andes gebergte. Ongeveer halverwege bevindt zich de Altiplano (hoogvlakte), die zich uitstrekt over delen van Argentinië, Chili, Peru en Bolivia. In de tijd is deze enorme vlakte opgestuwd tot een gemiddelde hoogte van bijna 4000m met pieken tot bijna 7000m. Ondanks deze hoogte is de Altiplano goed te bereizen per 4WD, en met al zijn besneeuwde vulkanen, lama’s, flamingo’s, bontgekleurde meren en een immense zoutvlakte is dit een fantastisch gebied om volop te genieten van al het ruige en wilde natuurschoon.

De meeste toeristen reizen direct af naar Uyuni – het dorpje naast de gelijknamige zoutvlakte – om een dagtripje naar de zoutvlakte te ondernemen. Hiermee missen ze echter al het andere moois dat de regio te bieden heeft. De route van Tupiza naar Salar de Uyuni schijnt namelijk een spektakel op zich te zijn. Wij besloten daarom om samen met Bas & Elles vanuit Tupiza via de Altiplano in 4 dagen naar Uyuni af te reizen.

In verband met de grote hoogte wordt er gewaarschuwd voor hoogteziekte, en niet voor niets: Tupiza ligt op ‘slechts’ 3000m en op de eerste dag stijgen we in rap tempo. ’s Avonds slapen we al op 4200m en we bereiken overdag zelfs 4855m. Veel water drinken en coca-blaadjes kauwen (of thee van maken) schijnt goed te helpen. Toch barst Bart ’s avonds van de hevige koppijn wat erg ongewoon is voor iemand die nooit wat mankeert. Alles doet pijn en het liefst daalt hij linea recta af naar lager gelegen gebieden. De zorgen worden niet minder als de coca-thee en zojuist ingenomen medicijnen in twee sessies weer uitgebraakt worden. Hoewel de nacht de meest zorgen voor Bart laat verdwijnen, blijkt Manon met stekende hoofdpijn wakker te worden. Wat een feest! Zelfs het leven van een backpacker gaat blijkbaar niet altijd over rozen… Met een dosis paracetamol, een sloot cafeïne en een mond vol cocablaadjes stappen we opnieuw in de jeep.

Poserende flamingo's

Poserende flamingo’s

 

Klemvast in de sneeuw

Gelukkig gaat onze aandacht vooral uit naar al het prachtige natuurschoon, en de grootsheid van deze ruige woestenij. We willen overal wel stoppen om te genieten en alles vast te leggen. Hoewel ze louter Spaanse taal spreken, spelen onze chauffeur Victor, en Magaly – zijn vrouw annex kokkin – samen voor gids. Ze spreken rustig, zijn enthousiast en hebben veel geduld: van een taalbarrière is dan ook nauwelijks sprake, en wij zijn het er over eens dat we het getroffen hebben met dit gezellige en bekwame stel.

Dag twee staat voornamelijk in het teken van “Laguna Verde” en de “Aguas Termales”. Ofwel: het groene meer en de hotsprings! Vanwege hevige sneeuwval op de meer dan 5000m hoge weg is het echter nog maar afwachten of we dit groene meer ook daadwerkelijk zullen bereiken. Een aantal 4WD’s van andere organisaties durven het niet aan en keren om. Victor niet, en dat hebben we geweten. Hotsend, in de slip en klemvast in de sneeuw, maar het was ’t waard! En laten we eerlijk zijn, dit hoort bij een echt avontuur! ’s Middags lekker badderen in de thermale baden met een onbeschrijflijk mooie view, gelegen boven de 4000m (lees: lekker warm onder water, maar steenkoud erboven!).

Dierendag

Dag drie is voor ons dierendag. ’s Ochtends schieten we misschien wel de mooiste plaatjes van de hele tour als we in een dampende warmwaterbron een kudde lama’s zien, vergezeld door flamingo’s. Wauw! ’s Middags gaat de pret gewoon verder met een hongerige vos, meer lama’s en belachelijk veel flamingo’s in blauwe, groene, witte en zelfs rode meren! Het neusje van de zalm is onze laatste avond in een zouthotel op de rand van de zoutvlakte Salar de Uyuni. Vrijwel alles is hier van zout gemaakt, wat het geheel een sfeervolle aanblik geeft. Waar we tijdens de tour driemaal per dag van Magaly’s culinaire hoogstandjes mogen genieten worden we deze avond extra in de watten gelegd met lasagne en een fles rode wijn! Niet goed voor de hoofdpijn, maar ach, dat zien we morgen dan wel weer!

Mini kusje

Mini kusje

 

Voor zonsopgang rijden we al op de zoutvlakte, en terwijl we 80 kilometer per uur rijden doet Victor de lampen uit. We zien vrijwel niets meer, maar er is toch niets waar we tegenaan kunnen botsen, toch? De zonsopgang is werkelijk schitterend, en onze eerste aanblik van de zoutvlakte voelt bijzonder. Zo wit, zo vlak en zo immens. Deze zoutvlakte heeft een oppervlakte van zo’n 12.000 vierkante kilometer – dit is net zo groot als de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg tezamen. Onvoorstelbaar. In de vroege ochtend bezoeken we Inkahuasi, een “eiland” op de zoutvlakte dat vol staat met reuzencactussen tot zo’n 12 meter hoog. Dat klinkt indrukwekkend, zeker als we horen dat ze maar één centimeter per jaar (!) groeien. Ja, je berekent het goed: de grootste cactus hier is 1200 jaar oud.

Als we na het ontbijt weer op de vlakte rijden stopt Victor en zegt: “Now it’s time for crazy pictures”. Natuurlijk hebben wij dit soort foto’s gezien en we willen zelf ook wat originele poses op de gevoelige plaat vastleggen. Dit blijkt lastig en we staan er wat onwennig bij. Daarop stapt Victor uit de auto, neemt de camera over, en zorgt als een echte regisseur voor prachtige foto’s. Onderweg naar ons eindpunt Uyuni kijken we tevreden en met een grote grijs naar de zojuist gemaakte foto’s: een lekkere kers op een fantastische Altiplano-taart!

Praktische tips

 • Wij boekten onze tour via Guesthouse Los Salares. Hoewel wij de eigenaar van Los Salares een enorme zak stront vonden, waren wij ontzettend tevreden met onze gids en kokkin. De tours van Los Salares staan dan ook hoog aangeschreven op Tripadvisor.
 • Wij betaalden BOB 1200,- (+/- €130,-) per persoon voor de gehele 4-daagse tour. Dit is inclusief 3 maaltijden per dag, snacks, drinken, overnachtingen, etc. Dit is een goede deal. De meeste tourcompanies rekenen tussen de BOB 1300,- en 1400,-.
 • Er zijn extra kosten voor slaapzakhuur (BOB 30,-), National Park entree (BOB 150,-), Inkahuasi entree (BOB 20,-) en een warme douche in het zouthotel (BOB 10,-)
 • Een Engelstalige gids is mogelijk voor zo’n BOB 500,- extra, maar wat ons betreft is een “goede” gids veel belangrijker, ongeacht de taal.
 • De guesthouses onderweg zijn erg basic: geen of 2 uurtjes elektriciteit om je camera op te laden, in bed met thermokleding en sokken (en je gehuurde slaapzak). De bedden hebben 3-4 dekens.
 • Wees alert op hoogteziekte. In Nepal hadden wij nergens last van, maar hier stijg je zo snel dat de kans veel groter is.

 

Voorbereid op pad voor een prikkie! Backpackgids Zuid-Amerika

TIP! Backpackgids Zuid-Amerika staat vol met ultieme reisroutes, onmisbare highlights, top accommodaties en tips om kosten te besparen. Alles voor jouw ultieme backpacktrip door het Zuid-Amerikaanse Argentinië, Peru, Colombia, Brazilië, Ecuador, Bolivia, Chili en (voor de echte die-hards) Uruguay, Venezuela en Paraguay. Als je nu bestelt, ontvang je de tweedelige serie voor €27,95!

De voordelen in een notendop:

 • Tijd: je bespaart jezelf een hoop uitzoekwerk
 • Gemak: handig e-book (voor smartphone of tablet), dus geen zware reisgidsen meer.
 • Sublieme info: reisroutes, must-sees en budget tips en meer!
 • Garantie: 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie
 • Onbeperkte toegang: online membership met actuele info

Dit krijg je:

Backpackgids Zuid-Amerika:

Een prachtig vormgegeven gids met alles dat je nodig hebt om jouw droomreis te realiseren:

 • De allermooiste routes (van toeristisch tot off-the-beaten-track)
 • Incl. routekaartje + suggesties voor inkorten/uitbreiden
 • De leukste accommodaties voor backpackers
 • Advies: o.a. beste reistijd, verblijfsduur etc.
 • Insider tips over transport, kosten besparen etc.

Meer info

Bonus | 55 tips & tricks:

Geen open deuren, maar waardevolle tips van ervaren reizigers in Zuid-Amerika:

 • Geldbesparing en accommodatie
 • Transport en comfortabel reizen
 • Veiligheid en scams
 • Gezondheid
 • Hoe je te gedragen in moeilijke situaties

€68,95 >> €27,95

Bestellen >>

Deze backpackgids is ontwikkeld door Robbert, bekend van Backpackblog.nl en de succesvolle serie backpackgidsen, waarmee je het maximale uit jouw rondreis haalt. Persoonlijke aanrader!

Backpackgids Azie: routes, kosten besparen, highlightsBackpackgids Australie: routes, highlights en insider tipsBackpackgids Zuid-Amerika: routes, highlights en insider tips

 


Tags: , , , , , ,

21 antwoorden op “Bolivia’s ruige hooglanden per 4WD (Video!)”

 1. Van :

  Dag reiswijsneuzen!

  Wij zitten nu nog in Noord-Argentinië maar steken binnen een week de grens over naar Bolivia. Willen ook een tour doen vanaf Tupiza dus ik ga eens kijken voor die tour van jullie guesthouse. Bedankt iig voor de tip!

  Groetjes,
  Guido&Jorien
  http://www.gietenjorervandoor.wordpress.com

  Geplaatst op 12 mei 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Graag gedaan en heel veel plezier!

   Geplaatst op 21 mei 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Graag gedaan, veel plezier daar!

   Geplaatst op 17 juni 2014 at 17:44 #
 2. Van :

  Wat onbeschrijflijk mooi! Het ziet er echt heel mooi uit.
  Ga nu snel even jullie filmpje kijken!

  Geplaatst op 28 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Het is daar ook echt heel mooi, zet maar op je to-do-lijst :)

   Geplaatst op 28 september 2013 at 17:44 #
 3. Van :

  Ha wereldreizigers,

  Ria had vanmorgen niets teveel gezegd. Ze raadde ons aan eens jullie reis naar de zoutvlaktes te bekijken!
  Wat een ervaring moet dit voor jullie zijn. Gewoon ongelofelijk mooi!
  Dit vergeet je je hele leven niet meer.
  Geniet van alles wat je nog op je reis tegenkomt.
  Veel groetjes,
  Annette en Lo Lauwerier

  Geplaatst op 11 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha Annette en Lo,

   wat leuk dat we op deze manier van jullie horen, en hoe wel het niet altijd alleen maar leuk is, is dit een absoluut hoogtepunt!

   Geplaatst op 13 september 2013 at 17:44 #
 4. Van :

  Geweldige foto’s. Worden jullie beter in foto’s nemen of ligt t aan de camera of t landschap!?!

  Geplaatst op 10 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Een aantal foto’s zijn gemaakt door Bas en Elles aangezien we op dag 3 onze camera kwijt zijn geraakt, maar het landschap doet absoluut een hoop. Lelijke foto’s nemen kan bijna niet hier. FYI: we hebben een nieuwe (lees: betere) camera gekocht :)

   Geplaatst op 11 september 2013 at 17:44 #
 5. Van :

  Chico’s!
  Leuke blog en super filmpje!
  Maar hoe kan het ook anders met zo’n geweldig landschap, wildlife, gidsen en natuurlijk super reisgezelschap, haha ;)
  Hoe gaat het met Spaanse les? Sucre is mooi hè!
  Los ballos!

  Bas & Elles

  Geplaatst op 10 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hola Chico’s,

   thanks, en jullie hebben ook goed je best gedaan op de verslaglegging. Op basis van jullie Death-road blog hebben wij ook besloten om dit te gaan doen – ziet er gaaf uit hoor!
   Voorlopig is Sucre nog steeds genieten. Spaans leren is zo makkelijk nog niet, maar we pikken zeker wel wat op. Nog een klein weekje en dan gaan wij ook verder.

   Geplaatst op 10 september 2013 at 17:44 #
 6. Van :

  KKKKKoud he luitjes.
  Maar het zijn wel fantastische plaatjes geworden.
  Chapeau chapeau!!

  XXX

  Geplaatst op 8 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   En de plaatjes zijn precies zoals het echt is: schitterend!

   Geplaatst op 9 september 2013 at 17:44 #
 7. Van :

  Supermooi filmpje!!! En heel herkenbaar! Balen dat jullie zoveel last hadden van de hoogte. Ut kost wa mar dan hedde ok wa : ) Geniet ze van de rest van Bolivia en mucha suerte met het Spaans! Na de basiscursus die jullie van Victor en Magaly hebben gehad in de jeep, komt het vast wel goed : )

  Geplaatst op 8 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Die tour was een allerbeste tip, muchas gracias chica! Dat Spaans is niet gemakkelijk, maar we moeten ook niet te veel verwachten na 20 uurtjes les…

   Geplaatst op 9 september 2013 at 17:44 #
 8. Van :

  GAAAAAFFFFF !!! WOW !!!!!!! TE GEK !!!!!!

  Geplaatst op 8 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   INDERDAAD!! KOM OOK!!

   Geplaatst op 9 september 2013 at 17:44 #
 9. Van :

  Geen woorden voor,echt niet meer normaal, SUUUPERRR foto’s en wat een adembenemende, mooie, fantastische omgeving.
  In een woord,,,, TOP!!!!!

  Veel plezier met de spaanse les

  toi toi toi

  Geplaatst op 8 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Veel beter wordt het denken wij ook niet, maar wie weet wat ons allemaal nog te wachten staat!

   Geplaatst op 9 september 2013 at 17:44 #
 10. Van :

  Goede morgen Reislustigen,

  Wat een prachtige video en foto`s. Spectaculaire omgeving zeg.

  Groetjes,
  Jan en Corrie

  Geplaatst op 8 september 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Wij zijn er ook echt heel enthousiast over!

   Geplaatst op 9 september 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!