okt 01

Trans Siberië – van Moskou naar Tomsk

door in Rusland

Deel dit artikel:

Rusland. Mongolie. China. Drie landen en drie verschillende ervaringen vanachter glas en op de perrons. Een samensmelting van veranderende landschappen en culturen, mensen en het leven op het spoor.

In de volksmond wordt de treinrit ook wel de Trans Siberië Express genoemd, maar insiders weten dat deze zgn.  ‘slow track of the camel’ allesbehalve snel is en daarmee vervalt dan ook de term ‘express’. De treinreis is een doel op zich. Dat het je van A naar B brengt is slechts bijzaak.

Er zijn vele varianten, maar wij bereizen officieel de Trans-Mongolië route. Non-stop ruim 5,5 dag, maar wij trakteren onszelf op enkele stopovers, waardoor de totale route voor ons 16 dagen duurt.

Onze wereldkaart met de Transsiberie route


Slapen met locals

We slapen in een 4-persoons coupé. Er zijn bedjes die je kunt opklappen. Wij slapen boven elkaar, in een soort stapelbed. Met wie je de coupe deelt, dat is een (hopelijk aangename) verrassing. Zo hebben we spelletjes gespeeld en gegeten met een vader en zijn zoontje en dronken we vodka met twee stoere Russen.

Faciliteiten
Afhankelijk van het type trein, zijn de faciliteiten wisselend. Standaard wordt bedlinnen aangeboden en op de gang kun je kokend water halen voor thee, oploskoffie of instantmaaltijden. Ook is er een restauratiewagon waar je de hoofdprijs betaalt voor drankjes (ruim €4 voor een microscopisch klein kopje koffie). Op de gang is ook de wc (neus dicht). Er is geen douche.

Culinaire hoogstandjes langs het spoor

Jummie, Kefir!

Tijdens de tussenstops staan stokoude Russische vrouwtjes op de perrons op je te wachten met allerlei homemade maaltijden en heerlijke warme gevulde broodjes.

Hier hebben we een nieuwe Reiswijs-Voucher opdracht volbracht: het drinken van Kefir, ofwel gefermenteerde koeienmelk, oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus en Tibet. Aan deze licht alcoholische melkdrank worden diverse gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven. Bedankt voor de voucher Isabel, we vonden het lekker! Ja, echt!

 


<< Eerder:
Tags: , , , , , , ,

Laat een reactie achter!