“Abrupt komt de safari-jeep tot stilstand. Onze wildspotter maant ons tot stilte en speurt met samengeknepen ogen het zandpad af.
De geruchten blijken te kloppen: in het zand zien we de verse sporen van een grote roedel wilde honden. Een golf van opwinding baant zich een weg door onze jeep, want er leven slechts 120 wilde honden in het hele Timbavati Game Reserve én het Krugerpark tezamen. “This might be your lucky day”, knipoogt onze gids.”
Het is een fragment uit mijn reisdagboek, tijdens ons verblijf in Timbavati Private Game Reserve. Ook wel: het Timbavati Private Nature Reserve. Terugkijkend op mijn 3-weekse rondreis door Zuid-Afrika was dit met stip de meest onvergetelijke ervaring. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Dat lees je in dit artikel. Ook deel ik een fijne accommodatietip en enkele fragmenten uit mijn reisdagboek met je:
Een roedel wilde honden maakt zich op voor de jacht
“Voor we het beseffen zijn we omringd door twintig (!) prachtige gevlekte wilde honden. Vriendelijk ogend, speels en met een duidelijke missie: ze maken zich op voor de jacht. Met hun oren gespitst sluipen ze over het terrein, en laten ons onverstoorbaar toe. Kilometers lang rijden we met hen mee. Langs een prachtig meer en off road, dwars door alle struiken. Even voelen we ons onderdeel van deze zeldzame “pack”. Onze gids was minstens net zo onder de indruk van het tafereel, niet wetende dat het allermooiste nog zou komen…”
Eeuwenoude migratieroutes in ere hersteld
Het Timbavati Private Nature Reserve is een eersteklas wildgebied dat is opgericht door een collectief van wildboeren. Het gebied omvat meer dan 60.000 hectare land en grenst direct aan het Krugerpark. Vroeger werden beide gebieden door hekken gescheiden, maar sinds de jaren ’90 zijn ze verwijderd, waardoor Timbavati onderdeel is geworden van het ‘Great Kruger’. Dat is maar goed ook: door de openstelling zijn eeuwenoude migratieroutes van wild weer in ere hersteld.
Beschermde thuishaven voor zeldzame witte zoogdieren
Wat de aantrekkingskracht van Timbavati des te groter maakt, is de verborgen aanwezigheid van twee zeer zeldzame witte leeuwen. De naam ‘Timbavati’ verwijst naar deze twee unieke wezens: het betekent ‘de plaats waar iets heiligs vanuit de hemel op aarde is neergedaald’. Geheel volgens verwachting lieten deze leeuwen zich ook door ons niet spotten. Het is tenslotte geen dierentuin…
Toch ontdekte de ranger, verscholen tussen de takken, een met uitsterven bedreigd zoogdier: de witte neushoorn. Hoeveel witte neushoorns er nog zijn? Dat houden de rangers geheim. In voortdurend wisselende codetaal communiceren zij met elkaar via de radio over de whereabouts van hun grote vriend. Samen houden zij een oogje in het zeil. Dankzij hun codetaal voorkomen zij dat ook stropers de weg vinden naar hun kostbare “prijzenpot”.
Met groot respect worden deze dieren benaderd. Zo hield onze jeep ruime afstand en werd de witte neushoorn in het donker kortstondig “aangewezen” met een speciale rode lamp, die geen stress veroorzaakt bij het dier.
Bijzonder feitje: de witte neushoorn is niet wit. Zelfs niet lichter van kleur dan de zwarte neushoorn. Hè? Das gek..! Het zit zo: de witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling door de Engelsen van het Afrikaanse “wyd”, dat “wijd” of “breed” betekent, en niet “white”. Wijd slaat namelijk op de lippen, die bij de witte neushoorn inderdaad breed zijn. Daarom wordt hij ook wel breedlipneushoorn genoemd.
“We staan oog in oog met één van de moeilijkst te spotten Big 5 leden: het luipaard. Ik kan hem bijna aanraken en blijf doodstil zitten. De adrenaline giert door mijn lijf met de gedachte dat deze spierbonk in een split second bij mij op schoot kan zitten. Hoe gaaf is dit! Het volwassen mannetje lijkt niet onder de indruk van ons bezoek. “Just minding his own business, “ zegt de gids. Terwijl we hem vergezellen tijdens zijn relaxte wandeling door zijn territorium, probeer ik zo weinig mogelijk foto’s te maken en zoveel mogelijk te genieten.”Mijn hart maakt een sprongetje
“Met het vallen van de avond treffen we hoog in een boom een vrouwtjesluipaard aan. Terwijl ze zich tegoed doet aan haar prooi kijkt ze dreigend naar beneden. Onder de boom ligt een hijgend mannetjesluipaard naar haar te kijken. Een ranger die eerder ter plaatse was, licht ons in: ze had de impala van het mannetje gestolen. Na een kort gevecht zette ze het op een lopen, om vervolgens hoog en droog het dier te verslinden. Het is een gelopen race en we zien hoe het mannetje afdruipt. Survival of the fittest ten voeten uit. Volledig overdonderd door het tafereel keren we terug naar ons kamp.Survival of the fittest
Wow… did this just happen?”
Een (hele korte) videocompilatie van onze avonturen met de wilde honden en luipaarden. Zoals je ziet hadden we veel lol onderweg en had het snoeihard geregend… :)
Het safarisprookje dat Timbavati heet
Of je in een privé-reservaat net zoveel wild kunt spotten als in Kruger National Park? Reken maar! In Timbavati zijn er wilde dieren in overvloed. Er leven meer dan 40 zoogdieren, waaronder de Afrikaanse Big Five (die we allemaal zo graag willen zien ;). En met 360 soorten vogels is Timbavati een paradijs voor vogelliefhebbers.
Gespotte dieren tijdens twee dagen Timbavati
Het topje van de ijsberg. Zo beschouw ik mijn ervaringen in Timbavati. Deze plek herbergt zó ontzettend veel wildlife, dat je er in twee dagen slechts een glimp van kunt opvangen. Of mijn ervaring “average” of “lucky” was? Oordeel zelf. Volgens de gids waren wij in elk geval “the lucky bastards”. Gedurende vijf gamedrives in 2,5 dag zag ik onder andere deze dieren, die me het meest zijn bijgebleven:
The Big 4
Ja, vier inderdaad. De leeuw liet zich niet zien, maar de andere Big-5 leden waren er in volop:
- Talloze nijlpaarden, het gevaarlijkste zoogdier ter wereld, met een baby.
- Vriendelijk ogende giraffen en grote kuddes olifanten (zelfs in de tuin van onze accommodatie!)
- Badende buffels in een grote modderpoel
- Luipaarden: een van de moeilijkst te spotten Big 5-leden.
Meer zoogdieren
- Twintig wilde honden, op een populatie van slechts 120 in de Kruger Area.
- De zwarte én witte neushoorn (super zeldzaam in dit gebied!)
- Tientallen hyena’s. Zo “misunderstood” vanwege hun uiterlijk (én The Lion King natuurlijk). Heel bijzonder om er ook enkelen in de schemering te treffen, terwijl ze een impala lagen te eten.
- Kuddes met wilde zebra’s en antilopen
- Gnoe’s, ofwel de typisch Afrikaanse “wildebeesten” met hun prachtige gewei
- Talloze impala’s, waterbokken en kudu’s (die overigens op menig restaurantmenu’s te vinden zijn)
Bijzondere vogels, o.a.
- De zadelbekooievaar, een van de kleurrijkste ooievaarachtigen
- De met uitsterven bedreigde Zuidelijke Hoornraaf (Southern Hornbill )
- De Afrikaanse lepelaar
- De Afrikaanse havikarend
- Gieren, azend boven hun prooi
- Reigers en scharrelaars
Funny animals :)
- Suicide chickens” (Guinea Fowls), die als een kip zonder kop voor je jeep uit rennen
- Waterbokken, met een witte wc-bril afdruk op hun achterste
- Talloze Pumba’s, ieders favoriete wrattenzwijntje.
En tenslotte de Golden Brown Baboon Spider, net zo groot als een tarantula, die creepy uit de grond naar boven kroop. Brrrr!
Accommodaties in Timbavati
Timbavati herbergt een aantal exclusieve bush-lodges in Afrikaanse stijl te midden van spectaculaire Afrikaanse savanne en een overvloed aan wild. Vanuit hier worden activiteiten georganiseerd, waaronder safari’s, nachtelijke game drives, begeleide wandelingen in de bush en het spotten van vogels.
Mijn tip: Shindzela Tented Camp
Wij sliepen twee nachten in het Shindzela Tented Camp. In dit niet-omheinde kamp slaap je midden in de bush in een mooie safaritent. Niet overdreven luxe, maar verre van basic: comfortabele bedden, een grote semi-open badkamer met een lekkere warme douche. Vanaf de overdekte veranda zie je kuddes olifanten aan je voorbij trekken. Eén reusachtige olifant kwam zelfs het terrein op om een kijkje te nemen bij het zwembad.
Je verblijf is inclusief drie maaltijden en twee game drives per dag in open en hoge 4×4 jeep, waardoor je alles goed kunt zien. Fijn is de kleinschaligheid: in Shinzela is plaats voor maximaal 16 gasten. Wij gingen dus steeds op pad met maximaal twee jeeps, die overigens ieder hun eigen weg gingen. Daardoor voelt het alsof je heel Timbavati voor jezelf hebt.
Achter het stuur zat Brett, een professionele gids en fotograaf, duidelijk met hart voor de dieren. Samen met Sam, een bizar goede wildspotter (op een stoeltje voorop de jeep), zorgden zij voor de allerbeste safari-ervaring. Opvallend was dat Sam niet de struiken afspeurde, maar liet zich enkel leiden door pootafdrukken in het zand. Super cool!
Elke safari duurt ca. 3,5 uur. De jeeps zitten comfortabel en er zijn dekens en goede poncho’s aanwezig. Voor eten en drinken is gezorgd en er hangt een gezellige sfeer. Leuk extraatje is de “sunset downer”, waarbij een mooie spot wordt uitgezocht voor een biertje of wijntje bij zonsondergang.
Na zo’n intensieve safaritocht is het lekker “thuis komen”: een drankje aan de bar, even lezen of luieren bij het zwembad. ’s Avonds gaat het kampvuur aan en is het terrein sfeervol verlicht met olielampen. Aan lange tafels praatten we bij en kregen we keer op keer een overheerlijk diner voorgeschoteld van “Big Mama” uit de keuken. Natuurlijk met een lekker Zuid-Afrikaans wijntje. Na zo’n intensieve dag gaat dat er wel in!
Safari in Krugerpark of privé-reservaat?
Zoals bij zovelen, stond een safari in Zuid-Afrika hoog op mijn lijstje. Maar waar kies je voor? Een groot en bekend nationaal park zoals Kruger, of ga je voor een privé-reservaat? Wij besloten het allebei te doen, waardoor ik je graag meer vertel over de voor- en nadelen van beide opties. In deze blog lees je alles over de verschillen tussen het Krugerpark en een privé-reservaat zoals Timbavati.
Zo regel je het!
Hoewel ik graag op de bonnefooi reis, vond ik het erg fijn dat we de safari’s en het verblijf vooraf geregeld hadden. Wil je een mooie plek in het privé-reservaat, dan raad ik je aan om vroeg te boeken.
Ik regelde delen van mijn rondreis via Local Hero Travel Zuid-Afrika. Dit is een kleinschalige reisorganisatie voor “Do It Yourself-reizigers”: mensen die op reis willen met veel vrijheid en sommige dingen ook zelf willen regelen. Wat ik fijn vindt aan Local Hero Travel is dat zij betaalbaar zijn en werken met locals ter plaatse, waardoor je iets terug doet voor de lokale economie. De Local Hero voor Zuid-Afrika is Tanja, een reisspecialist die daar woont en dus ook alle ins en outs kent. Daardoor krijg je dus echt een authentieke ervaring.
Van :
Wat n geweldige reis,en wat heb je het mooi en afwisselend,en zelfs spannend weergegeven.
Alsof ik het ter plaatse weer beleef.
Toppy