jul 06

Backpacken in Rusland: de kosten (+ tips!)

door in Budgettips, Kosten, Rusland

Deel dit artikel:

Ga je backpacken in Rusland? Dan ben je vast nieuwsgierig wat je kosten per dag ongeveer zijn, zodat je je reis beter kunt begroten en plannen. Tijdens onze wereldreis noteerden wij alle kosten voor transport, accommodatie, eten & drinken, het visum en meer! Plus: tips om kosten te besparen tijdens jouw backpack trip door Rusland.

Omrekenfactor:
1 Euro = 75 Russische Roebels
(Bron: xe.com – september 2018)

 

Rusland is gigantisch groot en bezit meer dan 10% van al het land op aarde. Toch is het land met zijn legendarische Trans-Siberische spoorlijn goed te bereizen. De Trans Siberië of Trans Mongolië Express is voor velen de start van hun wereldreis: met de trein van Rusland naar China. Beter wordt het niet!

Rusland is niet bepaald een typische bestemming voor backpackers. De cultuur, taal en prijzen zijn niet te vergelijken met bijvoorbeeld Azië. Toch is Rusland een enorm interessante bestemming met zijn prachtige steden als Moskou en St. Petersburg. Ook het Baikal meer is een absolute aanrader, zowel in de zomer als de winter. Wij doorkruisten dit immense land twee weken lang van west naar oost. Bij deze hebben wij onze uitgaven alsnog op een rijtje gezet.

Welk budget heb ik nodig voor Rusland?

Die vraag wordt mij door veel backpackers gesteld. Wat kost backpacken in Rusland eigenlijk? En hoe bepaal je voor vertrek je begroting? Om een indruk te krijgen van de kosten, vind je in dit blog onze uitgaven en bespaartips.

Inhoud:

1. Backpacken in Rusland: de totale kosten voor 2 personen
2. Kosten per persoon per dag
3. Visum informatie Rusland
4. Tips om kosten te besparen

 

1. Backpacken in Rusland: de totale kosten voor 2 personen

Gedurende 14 dagen backpacken in Rusland met twee personen, noteerden we op dagelijkse basis al onze uitgaven. In totaal gaven wij met twee personen 96.589 Roebel uit. Dit stond destijds gelijk aan 2.418 Euro.

Wij hielden onze kosten als volgt bij:

 • Transport: bus, trein, incidenteel taxi etc.
 • Eten & drinken: ontbijt, lunch, diner, maar ook fruit, snacks, water en thee/koffie
 • Accommodatie: overnachtingen in hostels en guesthouses.
 • Overig: alle overige kosten zoals visa, entreebewijzen, wasjes, internetcafe, lokale SIM-kaart, etc.

Waar mogelijk reisden we met lokaal transport, aten we in lokale tentjes (in Rusland waren het vaak kleine eettentjes of restaurantjes, omdat je hier niet aan de straat kunt eten zoals in Azië) en sliepen we zo goedkoop mogelijk (wel altijd in een eigen kamer met meestal een eigen badkamer).

2. Kosten per persoon per dag

Tijdens onze reis was ons gemiddelde dagbudget per persoon 86,34 Euro. Uitgesplitst naar categorie hadden we de volgende uitgaven:

Transport: € 46,40
Eten: € 18,11
Slapen: € 10,66
Overig: € 11,16

Onder de overige uitgaven vallen bijvoorbeeld ook het visum + uitnodiging (65 Euro), een boottocht door de grachten van St. Petersburg (15 Euro) en het entreegeld voor de Hermitage (14 Euro) en het Kremlin in Moskou (8,75 Euro).

Transport kosten: de Trans Siberië express

Omdat dit een erg populaire route is, is het aan te raden je tickets voor deze trein tijdig te boeken. Je kunt eerste klas (2 pers./coupe), tweede klas (4 pers./coupe) en derde klas (open slaapwagon). Wij reisden tweede klas en kozen ervoor om de route niet in één keer af te leggen maar onderweg uit te stappen in Tomsk, Irkutsk, en Ulan Baatar. De kosten per persoon voor deze trajecten waren als volgt:

St. Petersburg – Moskou: € 50,-
Moskou – Tomsk: € 116,-
(Tomsk – Taiga: € 2,50)
Taiga – Irkutsk: € 91,-
Irkutsk – Ulan Baatar: € 200,-
Ulan Baatar – Peking: € 176,50

Totaal: € 636,-

Deze prijzen lijken best fors, maar bedenk wel dat je bijna 9000 kilometer aflegt en 8 overnachtingen in de trein hebt.

 

De Russische keuken

3. Visum informatie Rusland

Hoewel de Russen op sommige fronten redelijk pro-Europa lijken te zijn, kom je het land niet zomaar binnen. Het visum moesten wij destijds vooraf bij de Russische Ambassade aanvragen en het waren vrij ingewikkelde formulieren. Om in aanmerking te komen voor een visum moet je in het bezit zijn van een officiële uitnodiging. Dit klinkt heel gewichtig, maar deze kun je tegen betaling aanvragen via een tussenpersoon of reisagent (€30,-).

Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook zoiets als een e-visum, waarmee je 30 dagen het land in kunt. Die kun je gewoon online aanvragen bij een visumdienst. Geen ingewikkelde procedures en het scheelt twee ritten naar de Russische Ambassade. Fijn!

 

4. Tips om kosten te besparen

 • Plan je reisroute slim. Een dubbele route of een overbodige transfer kan aardig wat kosten met zich meebrengen. Stippel je route grofweg uit, maar leg niet alles vast, zodat je je flexibiliteit behoudt.
 • Boek je vlucht 6 weken voor vertrek. Wist je dat de prijzen dan vaak op zijn laagst zijn? Lees meer tips voor de goedkoopste vliegtickets.
 • De goedkoopste slaapplekjes. Je wilt comfort en een zo laag mogelijke prijs. Althans, zo gold dat voor mij destijds. Lees hier mijn accommodatie zoektips
 • Ga couchsurfen (= gratis!)! Couchsurfing.org is een netwerk van en voor reizigers die gratis hun bank (of extra slaapkamer) beschikbaar stellen. Ideaal om met name in grote steden of dure bestemmingen hoge verblijfkosten te omzeilen, maar nog leuker omdat je bij locals in huis verblijft. Vaak willen zij je maar wat graag de leukste plekjes van de stad laten zien waar je als toerist nooit zou komen! Twee vliegen in één klap dus: goed gezelschap en een goede budgetoptie.
 • Gratis ontbijt. Onderhandel over een gratis ontbijtje bij je accommodatie. Dat scheelt aanzienlijk in je kosten en het is heerlijk om ‘s ochtends meteen aan te kunnen schuiven.
 • Doe je inkopen op lokale markt. Je fruit, groenten en maaltijden zijn nergens verser of goedkoper.
 • Neem lokaal transport. De beste manier om een land te ervaren, is altijd met lokaal transport. Je komt in contact met de bevolking en het zorgt voor de meest bijzondere verhalen. Niet alleen zijn de uitzichten prachtig, ook is lokaal reizen altijd goedkoper dan met bijvoorbeeld toeristenbussen.
 • Mijd de toeristische trekpleisters. Natuurlijk wil je steden als Sint Petersburg en Moskou bezoeken. Maar besef je wel: in kleine dorpjes en op plekken van de gebaande paden af, is je ervaring des te waardevoller. En het is vriendelijker voor je portemonnee!
 • Kies je favo ATM. Een hoop banken rekenen kosten per PIN-transactie. Maar niet alle banken hanteren een extra fee. Check dat dus als je voor het eerst gaat pinnen. Je kunt jezelf zo een paar euro per transactie besparen!

 

Dit artikel is bijgewerkt in september 2018.  Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een reis door Rusland in september 2012. Destijds was de omrekenfactor: 1 Euro = 40 Russische Roebels. Nu (september 2018) is dat 75 Roebels. Houd verder rekening met een lichte prijsstijging voor toeristische uitgaven.


Tags: , , ,

6 antwoorden op “Backpacken in Rusland: de kosten (+ tips!)”

 1. Van :

  Die treinreis, die staat hier ook nog op het lijstje. Het liefst in tegenovergestelde richting. Maar zo te zien moet daar eerst het varkentje nog flink voor aankomen ;)

  Geplaatst op 21 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dat wordt inderdaad het varkentje vullen en stukslaan, maar wij vonden ‘t absoluut de centjes waard!

   Geplaatst op 23 juli 2013 at 17:44 #
 2. Van :

  Helemaal niet verkeerd om op deze manier nog weer even terug te gaan in de tijd.
  De kosten lijken inderdaad erg fors zeker in vergelijking met Azië. Maar ja, verschil moet er wezen en de herinnering mag er zijn, tóch?? Hopelijk valt Zuid-Amerika ook niet tegen. Maar kasboekje bij en we gaan ervoor!!!!!

  xxx

  Geplaatst op 9 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Het was inderdaad relatief prijzig, maar daar zit in korte tijd ook een hoop kilometers transport in. We zullen eens zien wat Zuid-Amerika ons gaat brengen!

   Geplaatst op 10 juli 2013 at 17:44 #
 3. Van :

  Hey schatjes

  Leuke informatieve blog
  xx

  Geplaatst op 7 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Thanks Ria!

   Geplaatst op 10 juli 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!