okt 28

Swingend Cuba: salsa, son en reggaeton

door in Cuba

Deel dit artikel:

Het is bijna niet mogelijk om op reis naar Cuba te gaan en níet minstens één keer ten dans te worden gevraagd, of dit nou ’s avonds in een muziekbar is of ’s middags tijdens de lunch in een restaurant. We nemen je mee naar onze favoriete muziek- en dansspots in Cuba.

Overal op straat klinken vrolijke muziekklanken uit openstaande ramen, staan vrouwen met krulspelden in hun haar heupwiegend in de deuropening van hun huis en hebben zelfs de allerkleinsten – die nog maar net kunnen lopen – al ritmegevoel. Muziek is een belangrijk onderdeel van de Cubaanse samenleving. In een land waar eten, huishoudelijke spullen en goedbetaald werk schaars is, is er tenminste altijd nog muziek. Ook als toerist zul je dit zeker aan den lijve ondervinden.

De pleintjes van Havana

Havana moet je tenminste één keer in je leven gezien hebben. De hoofdstad van Cuba heeft het grootste koloniale stadshart van heel Latijns-Amerika en barst uit haar voegen van sfeer. Slenter door de straatjes van het oude centrum en bezoek de vele pleinen, parken en musea die Havana rijk is. Of doe net als de Cubanen en neem vanaf een bankje het stadsleven in je op.

Cuba: pleintjes met muziek in Havana

Iets verderop speelt een salsabandje en de muziek verleidt de mensen om swingend hun pad te vervolgen. Je kunt zelf vast ook moeilijk stil blijven zitten. Drink een mojito in de beroemde bar Bodeguita del Medio in Havana Vieja (foto), waar Ernest Hemingway ook zijn mojito’s dronk. ‘s Avonds is de Casa de la Musica in de wijk Miramar een echte aanrader: hier treden vaak bekende salsabands op.

Cuba: Mojito in Bodeguita del Medio, Havana

 

Tussen de tabaksheuvels in Viñales

Ten westen van Havana ligt de streek waar al eeuwen Cubaanse sigaren worden gemaakt. Viñales is een provinciaal dorpje midden in deze tabaksprovincie, tussen karstbergen en tabaksvelden in. De populairste uitgaansplek van Viñales is het culturele centrum Polo Montañez aan het centrale plein. Hier wordt elke avond een dansshow gehouden en daarna gaan de salsavoetjes van de vloer.Cuba muziekavond 4 cuba-reis-salsa-dansen-vinales

Dans je zelf geen salsa, dan is het alsnog leuk om de Cubanen en toeristen te zien dansen. Ben je in het weekend in Viñales? Dan kun je ook naar Palenque de los Cimarrones, een disco in een grot enkele kilometers buiten het dorp. Tot een uur of drie ’s nachts wordt hier vooral reggaeton gedraaid, een Caribische vorm van rap/dance waarbij vooral lekker veel met de billen wordt geschud …

Living la vida local in Trinidad

Trinidad is authentiek Cuba pur sang en biedt bij uitstek de mogelijkheid om te integreren in het Cubaanse leven. Het stadje heeft maar één (duur) hotel en dus is het de aangewezen plaats om in een casa particular te slapen, de Cubaanse versie van een bed & breakfast. Je hebt je eigen kamer met badkamer, krijgt de sleutel van het huis mee en kunt zo de stad verkennen. Het uitgaansleven is hier wellicht het allerleukste van Cuba.

Casa de la Musica in Trinidad

Muziekhuizen, een discotheek in een grot en de Casa de La Musica (foto), waar locals en reizigers dansen of kletsen met een canchanchara (een lokale cocktail) in de hand. Vanaf een uur of acht ’s avonds barst het feest los op de trappen in het centrum en wordt er live salsamuziek gespeeld. Er is bijna geen ontkomen aan … De kans is groot dat je hier al snel op de dansvloer belandt!

Buena Vista Santiago

Santiago, de tweede stad van Cuba, staat bekend als bakermat van de Cubaanse muziek, omdat het de geboortestad is van de Cubaanse rumba, son, conga en salsa. Het centrale plein Parque Céspedes, omringd door een aantal historische gebouwen, vormt het middelpunt van de stad. Erachter vind je musea met collecties uit de onafhankelijkheidsoorlogen, carnavalsattributen en (het is en blijft immers Cuba) een rummuseum.

Cuba: muziek en straatleven

’s Avonds galmt in Santiago de muziek uit de muziekhuizen. In de Casa de la Trova ontwikkelde zich de Cubaanse volksmuziek, de son, die later de wereld veroverde door o.a. de Buena Vista Social Club. Bestel een drankje en geniet van de zangkunsten en instrumenten van de lokale bands. Meestal kun je ter plekke ook wat cd’s kopen van de muzikanten van die avond, een leuk souvenir voor thuis.

 

Praktische informatie Cuba

Tijdens een reis door Cuba stap je echt even terug in de tijd. Alles gaat vaak net even anders dan je gewend bent. Of je nu gereisd hebt in Europa, Azië of Latijns Amerika, bereid je goed voor op je reis naar Cuba.  Daarnaast is het aan te raden om je in te lezen en voor vertrek je route grofweg uit te stippelen. De volgende tips helpen jou op weg bij de voorbereiding van je reis:

 

 


Tags: , , , ,

Laat een reactie achter!