Ga je naar Zuid-Afrika, dan denk je meteen aan het Krugerpark. Maar wist je dat de privé-reservaten misschien nog wel interessanter zijn? Daarom leg ik in deze blog het verschil uit tussen beide opties.
Op safari in het Krugerpark
Het Kruger National Park is het bekendste nationale park, gelegen in het noordoostelijk deel van Zuid Afrika met een oppervlakte van zo’n 60 bij 350 kilometer. Hier ontdek je het park op eigen houtje met je (huur)auto of je gaat met een professionele gids (ranger) op pad. Deze gameactiviteiten zijn niet inbegrepen bij je accommodatie, maar je kunt ze wel vooraf reserveren.
Met een beetje geluk spot je hier in enkele dagen de Big Five: luipaarden, leeuwen, olifanten, neushoorns en buffels. Met de nadruk op geluk natuurlijk. Wij zagen de Big “Four and a Half”… een leeuw showde namelijk alleen maar zijn staart. Hij lag lekker te chillen in het hoge gras. Garanties heb je dus niet, het is tenslotte geen dierentuin. Handig zijn de “Sightings boards” in het park, die met gekleurde fiches aangeven waar de dieren voor het laatst gespot zijn.
Accommodaties in het Krugerpark
Er zijn wat luxe accommodaties, maar het merendeel is eenvoudig. Ben je dus “on a budget”, maak dan gebruik van een van de 20 ‘rest camps’. Dit zijn omheinde terreinen waar je kunt overnachten in een chalet of een rondavel (een rond, stenen huisje met een rieten dak). Hoewel sommige accommodaties een restaurant hebben, zijn maaltijden niet inbegrepen.
Wij sliepen in Lower Sabie Restcamp, dat handig gelegen is in een gebied waar het meeste wild te zien was. Onze bungalow was eenvoudig, maar dikke prima. Bovendien was er een braai aanwezig, waarop we ‘s avonds gezellig barbecueden.
TIP: De supermarkten hebben een beperkt assortiment, dus doe je boodschappen voor aankomst in het park.
DIY-safari: met de auto
Autorijden is nergens zo ontspannen als in het Krugerpark. De hoofdwegen zijn lekker breed en geasfalteerd. Met een maximum snelheid van vijftig kilometer per uur hoef je geen wildlife over het hoofd te zien. Je kunt overal stoppen om foto’s te maken (met je raam dicht!), maar uitstappen is niet toegestaan, behalve bij enkele aangegeven view points. Ga je offroad, dan heb je niet per se een 4×4 nodig. Bereid je wel voor op een hobbelig ritje!
Voordelen van het Krugerpark:
- Het park heeft de grootste variëteit aan dieren van heel Afrika. In totaal leven er meer dan 500 soorten vogels, 147 (geregistreerde) zoogdieren, 114 soorten reptielen en 49 soorten vissen. Hoewel de meeste mensen speciaal voor de Big Five komen, is de kans dat je nog veel meer gaat zien heel groot.
- Omdat je het park ook met eigen vervoer mag ontdekken, kun je zelf je dagindeling en je route bepalen. De wegen zijn breed en geasfalteerd.
- Er zijn zowel luxe als meer basic accommodaties. Het Krugerpark is dus óók toegankelijk wanneer je een beperkt budget hebt.
Nadelen van het Krugerpark:
- De Kruger camps worden gerund door de overheid. Hierdoor zijn ze grootschalig opgezet en vergelijkbaar met een groot sfeerloos bungalowpark. In combinatie met de geasfalteerde wegen, voelde het Krugerpark voor mij persoonlijk iets te toeristisch.
- Boek je een gamedrive, reken dan op veel toeristen. Bij een bijzondere gebeurtenis is een verzameling van zo’n 25 voertuigen geen uitzondering. Dit kan overigens ook in je voordeel werken: als er ergens een dier wordt gespot, dan communiceren de rangers dat met elkaar via de walkietalkie.
- Het park is gigantisch groot. Wij hadden dit enorm onderschat, waardoor we op de aankomstdag in het donker op zoek moesten naar onze overnachtingsplek. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Lees je dus goed in en houd de tijd in de gaten.
TIP: Op de officiele website van het Krugerpark vind je praktische info en tips. Wil je je alvast oriënteren op een leuke route dan kun je hier een kaart van het krugerpark vinden.
Op safari in een privé-reservaat
Grenzend aan het Krugerpark liggen privé-wildreservaten (Private Game Reserves) met diverse lodges, die worden gerund door particulieren. Hier vind je dezelfde variëteit aan dieren, want tussen de privé-reservaten en het Krugerpark staan geen hekken. Het wild kan dus vrij rondtrekken.
Asfaltwegen vind je hier nauwelijks. De meeste paden zijn onverhard en je mag er niet met eigen auto rondrijden. Hier ga je op safari in een open jeep (yes!) van je lodge, samen met een ervaren ranger én een spoorzoeker, die op een stoeltje voorop de motorkap zit. Reken maar dat hij je zal verbazen met de hoeveelheid wilde dieren die hij uit het niets lijkt te vinden.
Bij je verblijf is meestal alles inclusief: zowel de game drives als de maaltijden. Gameactiviteiten (jeep safari’s of bush walks) vinden twee keer per dag plaats op vaste tijden. Net na zonsopgang en aan het eind van de dag, want op die tijdstippen zie je ontzettend veel wilde dieren! Daarnaast kun je extra activiteiten bijboeken als je wilt.
Accommodaties in privé-reservaten
De accommodaties in privé-reservaten zijn, in tegenstelling tot die in het Krugerpark, niet omheind. Terwijl je aan het relaxen bent, zie je hier dus ook wilde dieren aan je voorbij trekken. Zo kwamen enkele olifanten een kijkje nemen bij ons zwembad. Dan weet je echt niet wat je ziet! En geen zorgen, gevaarlijk is het in principe niet. Je krijgt duidelijke instructies en weet dus precies wat je wel en niet moet doen: stil zijn, geen gekke bewegingen maken en de olifant lekker zijn gang laten gaan.
In deze privé-lodges heb je het echte outdoor-gevoel. Je slaapt vaak in safaritenten, van 4 of 5-sterren kwaliteit overigens: je hoeft dus niet te bukken om je tent in te komen ;) De safaritenten zijn vaak mooi aangekleed en je mag rekenen op een comfortabel bed en een privé-badkamer. Ook is er elektriciteit.
Voordelen van privé-reservaten
- Een echte wildlife-experience: geen asfaltwegen, veel wild en de ranger mag buiten de gebaande paden rijden. Hierdoor is de game drive veel avontuurlijker;
- Hier is geen grootschalig toerisme, waardoor er veel wild zit;
- Omdat je met een ervaren ranger en spoorzoeker op pad gaat, zie je ontzettend veel dieren;
- De gamedrives zijn kleinschalig. Wij zaten nooit met meer dan 8 mensen in de jeep;
- De accommodaties zijn niet omheind. Met een beetje geluk geniet je vanuit je zwembad of safaritent van voorbijtrekkend wild;
- De lodges zijn gerund door particulieren en ontzettend sfeervol en kleinschalig. Je verblijf is inclusief alle maaltijden en gameactiviteiten.
- De maaltijden zijn fantastisch: drie overheerlijke en uitgebreide maaltijden per dag. Ook koffie en thee is inclusief. Als het weer het toelaat, dineer je vaak onder de sterrenhemel met een knisperend kampvuur op de achtergrond. Super gezellig om dan ervaringen uit te wisselen en een biertje te drinken met andere gasten.
Nadelen van het privé-reservaat
- Je mag niet op eigen houtje gamedrives gaan doen. Wil je op safari, dan ben je dus verplicht om dit te boeken bij je accommodatie;
- Er hangt natuurlijk een hoger prijskaartje aan. Omdat het verblijf doorgaans op basis van volpension en gameactiviteiten is, is het duurder. Echter, wanneer je een realistisch rekensommetje maakt van de overnachting, alle maaltijden en gameactiviteiten dan is het prijsverschil niet schrikbarend hoger.
Mijn advies voor de ideale safaritrip
Zowel het Krugerpark als de privé-reservaten hebben hun eigen charme. Hoewel ik vind dat je het Krugerpark gewoon gezien moet hebben, stak het privé-reservaat er voor mij met kop en schouders boven uit. Vergeleken met het Krugerpark had ik hier de meest onvergetelijke ervaring. Niet alleen vanwege de kleinschaligheid en sfeer, maar omdat ik hou van het off-road avontuur. Ik heb hier meer wild gezien dan in het Krugerpark. Dat komt omdat er minder toerisme is en we op pad gingen met ervaren rangers.
Twee nachten privé-reservaat, één of twee nachten Kruger
Je hoeft natuurlijk niet te kiezen tussen het Krugerpark en een privé-wildreservaat. Wij deden het allebei. Als je toch in Zuid-Afrika bent… Wij verbleven twee nachten in het privé-reservaat Timbavati Private Game Reserve, wat een van de grootste highlights van onze Zuid-Afrika reis was. Hierover in mijn volgende blog meer!
Vervolgens hadden we nog één nacht in het Krugerpark waar we op eigen houtje rondreden. Achteraf gezien denk ik dat twee nachten Krugerpark beter is, vanwege de grootte ervan. Met twee nachten hoef je minder te haasten.
Safari in Zuid-Afrika boeken? Hier regelde ik de mijne:
Hoewel ik graag op de bonnefooi reis, vond ik het erg fijn dat we de safari’s en het verblijf vooraf geregeld hadden. Wil je een mooie plek in het privé-reservaat, dan raad ik je aan om vroeg te boeken.
Ik regelde delen van mijn Zuid-Afrika rondreis via Local Hero Travel. Dit is een kleinschalige reisorganisatie voor “Do It Yourself-reizigers”: mensen die op reis willen met veel vrijheid en sommige dingen ook zelf willen regelen. Local Hero Travel werkt samen met locals ter plaatse, waardoor je hier echt een authentieke ervaring krijgt. Het is betaalbaar en je doet iets terug voor de lokale economie. De Local Hero voor Zuid-Afrika is Tanja, een hele leuke vrouw die daar woont en dus ook alle ins en outs kent om het meeste uit je reis te halen.
Lekker sociaal