okt 22

Per trein naar de eeuwige duisternis (video!)

door in Europa, Slovenië

Deel dit artikel:
Hoewel de thermometer buiten 27°C aangeeft, zijn we gewaarschuwd om ons dik aan te kleden. Binnen is het maar zo’n 8-10°C met een vochtigheid van 99,9%. We staan op het punt om ons per trein diep in de 21 kilometer lange Postojna grotten te begeven. Dit is een must-do voor elke Slovenië trip!

Al ruim 200 jaar bezoeken toeristen uit alle werelddelen deze grotten, en de teller staat inmiddels op zo’n 35 miljoen mensen. Hoewel dit de grootste Sloveense toeristische trekpleister is, merk je daar binnen niet zoveel van. De grotten zijn zó groot dat je elkaar onmogelijk voor de voeten kunt lopen. Dit is namelijk de op één na grootste druipsteengrot ter wereld!

Postojna: spaghetti & druipsteengordijnen

Per open trein vertrek je naar het hart van de grot. Achter elke bocht voltrekken zich prachtige schouwspelen, waarbij je onderweg al flink wat ogen tekort komt. Vanaf het ‘perron’ ga je te voet verder. De hele route is slim en sfeervol verlicht, waardoor je maximaal kunt genieten. Zo kom je onderweg langs de “spaghetti-grot”, waar het plafond bezaaid is met minuscule witte stalactieten. Daar zie je prachtige gordijn-achtige structuren, volledig gevormd door het kalkhoudende water dat continu blijft druppelen.

Nieuwsgierig naar het ritje in de trein? Bekijk deze korte video-impressie:

Absolute hoogtepunten van de Postojna-grotten zijn de bijzondere rotsformatie die lijkt op een liggende draak en de concerthal die ruimte biedt aan maar liefst 10.000 mensen. De echo van 6 seconden zorgt voor een sublieme akoestiek. Als je het voorrecht hebt om hier een van de bijzondere jaarlijkse concerten bij te wonen, kleed je dan warm aan. Ook mag je het symbool van de Postojna-grot niet missen – de hagelwitte stalagmiet ‘Brilliant’.

Proteus Vivarium

Proteus Postojna

Replica van de fascinerende ‘human fish’.

In de Postojna grotten leven zo’n 150 verschillende diersoorten. Nergens ter wereld vind je zo’n grote variatie. In het naastgelegen Vivarium vind je een expositie van al het leven in de grot. Met afstand het meest fascinerende dier is natuurlijk de Proteus, ofwel: de ‘human fish‘. Een salamander-achtige die door zijn eeuwenlange verblijf de aardsdonkere grot geen ogen en pigment meer bezit, en zelfs rode, externe longen heeft. Die wil je zeker gezien hebben! Ze zijn wat lastig te fotograferen in het donker, maar deze replica geeft een aardig beeld van wat wij gezien hebben.

Predjama Castle: gedurfd vogelnestje

Op een klein half uurtje rijden van de Postojna-grotten ligt het middeleeuwse meesterwerk Predjama Castle. Het gedurfde bouwwerk hangt als een vogelnest aan een 123 meter hoge, steile rotswand en lijkt elk moment naar beneden te kunnen kletteren. De geschiedenis gaat terug tot de 12e eeuw en er gaat een bizar verhaal de rondte over de meest bekende bewoner, Erasmus. Erasmus werd jaar en dag tevergeefs belegerd door de Oostenrijkse keizer Frederik III, maar het kasteel was zo ingenieus gebouwd dat hij onverslaanbaar was. Vanaf zijn balkon treiterde hij de troepen door hen versgebraden vlees voor te houden en hen uitdagend met kersen te bekogelen. De enige plek waar hij niet veilig was, was in het kleine toilethokje dat op het balkon aan de rand van het kasteel was gebouwd. Terwijl hij zijn jongeheer nietsvermoedend een handje schudde, werd hij met stenen kogels van zijn ‘troon’ geschoten.

Predjama Castle spreekt met haar vele prachtige vertrekken tot de verbeelding. Zo is er een ridderzaal, middeleeuwse keuken en zelfs een martelkamer. Bij uitzondering maakten we deze keer gebruik van een gids en we moeten toegeven dat deze goed gemutste dame erg veel wist toe te voegen aan deze ervaring. Na afloop hebben we haar voor de gezelligheid nog op een drankje getrakteerd.

Predjama Castle, Slovenie

Praktische info

 • Budget-tip: kies voor een combi-ticket Postojna + Predjama Castle. Dit is een stuk goedkoper dan dat je beide bezienswaardigheden los bezoekt.
 • In de Postojna-grotten staan service en toegankelijkheid hoog in het vaandel. Zo is de gehele tour rolstoelvriendelijk, de paden zijn gepleisterd met een speciaal middel tegen uitglijden en claustrofobische mensen kunnen ‘short cuts’ nemen. Er zijn zelfs gratis hondenkennels, waar je jouw trouwe viervoeter onbezorgd kunt achterlaten.
 • In de grot bevindt zich het enige officiële ondergrondse postkantoor.  Dé plek dus voor het versturen van ansichtkaartjes.
 • Naast de informatie van de gids kun je ook kiezen voor een audio guide. Zo krijg je bij elke stop uitgebreide informatie.
 • De grotten zijn zeer goed bereikbaar vanuit verschillende bestemmingen. Zo is het vanaf de Adriatische kust (Koper en Piran) en Ljubljana maar 45 minuten. Vanuit Bled ben je er in zo’n 75 minuten.
 • Het is erg koud in de grot, dus neem een dikke trui mee en het liefst dichte schoenen die je warm zullen houden!
 • Zoek je een lekker restaurant in de buurt: ga dan absoluut eten bij Restaurant Proteus. In dit stijlvolle restaurant kun je naast a la carte, ook genieten van een excellent 5-gangen diner voor € 32,-. Wat dacht je van zwarte risotto met zeebaarsfilet en saffraansaus? Om je vingers bij af te likken!
 • En tenslotte: meer informatie vind je op de officiële website.
Postojna

Rechts de stalagmiet ‘Brilliant’ – het symbool van de Postojna-grotten

Proteus restaurant, Postojna

Culinair en betaalbaar genieten in het Proteus-restaurant, nabij de Postojna-grotten.

 

 


Tags: , , , , ,

5 antwoorden op “Per trein naar de eeuwige duisternis (video!)”

 1. Van :

  Leuk artikel! Toen wij twee jaar geleden in Slovenië waren, hebben we ook de Postojna Grotten bezocht. We waren nog wel aan het twijfelen tussen deze en de grotten van Skocjan. Waarom hebben jullie voor de Postojna Grotten gekozen?

  Geplaatst op 20 november 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Hi Reisbloggers!
   Tja, wij vonden het ook lastig kiezen. Postojna is toch mega bekend in Slovenie en we hadden een accommodatie daar in de buurt. Dus eigenlijk ook een hele praktische keuze. En hoewel wij niet zo van toeristische taferelen houden, waren we stiekem toch wel benieuwd naar dat treintje dat door de grot rijdt haha!

   Geplaatst op 11 december 2014 at 17:44 #
 2. Van :

  Hahaha. Super mooi ja!!! Cool ben ik ook geweest als galadiner met congres van Europese oogartsen.

  Geplaatst op 22 oktober 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Toevallig! Wel tof he, met zo’n treintje?!

   Geplaatst op 23 oktober 2014 at 17:44 #

Laat een reactie achter!