jan 14

Moment van bezinning: hoe bewust reis ik?

door in Algemeen, Persoonlijk, Voorbereidingen

Deel dit artikel:

Massatoerisme, stranden bezaaid met plastic en de genadeloze gevolgen van CO2-uitstoot. Slechts het topje van de ijsberg als we kijken naar de gevolgen van het groeiende aantal reizigers. Tijd voor een moment van bezinning en een blik op de bewustzijnstrends voor 2019.  

Travel Trend 2019: kantelpunt naar bewust reizen

Tijdens de Vakantiebeurs Vakdag 2019 woonde ik de presentatie bij van reistrendwatcher Tessa aan der Stegge. Elk jaar maakt zij hier haar opwachting en presenteert ze nieuwe cijfers, trends en inzichten over de reisbranche. Uit haar doorlopende onderzoek naar trends blijkt dat Nederlanders in 2019 vaker kiezen voor een bewuste invulling van onze vakantie. De positieve effecten van reizen op onze gezondheid en de impact van onze vakanties op het land waar we te gast zijn, worden namelijk steeds bekender. We bevinden ons op een belangrijk kantelpunt naar bewust en duurzaam reizen en dat stemt me hoopvol. Toch hebben we nog een lange weg te gaan.

De rampzalige gevolgen van overtoerisme

Reizen groeit elk jaar aan populariteit, maar de keerzijde van de medaille is schrijnend. Iedereen kent de beelden van met plastic overwoekerde stranden, overbelaste ezels op Santorini, gesedeerde tijgers en het olifantentoerisme. En wat te denken van de ecologische impact van CO2 uitstoot bij met name vliegen. Moeder aarde staat al jaren onder druk. Onlangs sloot een Thais eiland haar deuren voor toeristen, zodat de natuur zich kan herstellen. Ook de effecten van het goedbedoelde “voluntoerisme” raken bekend, zoals vrijwilligerswerk in een weeshuis in Azië dat een commercieel karakter blijkt te hebben. De Nederlandse reiziger voelt dat het tijd is om de handen ineen te slaan en tegengeluid te geven.

Even neuzen in een olifantenweeshuis (Chitwan NP, Nepal)

Even neuzen in een olifantenweeshuis (Chitwan NP, Nepal). Het olifantententoerisme is vooral in Azië erg groot. De dieren die misbruikt worden voor toerisme herken je o.a. aan hun vervelingsgedrag, waarbij ze met hun lichaam van links naar rechts zwaaien. Wees kritisch welke plek je bezoekt.

 

Nederlander wil met een gerust hart op reis

We bevinden ons op een belangrijk kantelpunt naar bewust reizen. Mensen maken voor hun vakanties bewustere keuzes. Van der Stegge: “Vrijwel geen enkele Nederlander wil een over-tourist zijn omdat wij veel waarde hechten aan een vakantiebeleving die als een persoonlijke ervaring voelt. De wereldwijde toename van toeristen en de drukte die ermee gepaard gaat, zal er daarom voor zorgen dat we ook anders naar de invulling van onze reizen gaan kijken. Daarnaast groeit het aandeel Nederlanders dat op een manier wil leven en reizen die niet alleen prettig is voor hen, maar ook duurzaam is voor het land waar ze te gast zijn.”

 

Tijdens een kamelentrekking ontmoette ik deze mooie gypsy-kindjes, die woonden in een klein dorpje op de route. Hier heeft men niets om van te leven behalve het toerisme. Ze waren euforisch om me te zien en hielden hun handje op. Ik kon niet meer bieden dan een snoepje en wat water. Ik was er niet op voorbereid en voelde me hulpeloos. (Jaisalmer, India)

 

Het tegengeluid is voelbaar: we willen met een gerust hart en weg van de massa op vakantie. Ook is wel of niet vliegen in steeds meer huishoudens een keukentafelgesprek en treinmaatschappijen verkopen al meer kaartjes dan het jaar ervoor voor treinreizen naar Brussel, Parijs en Berlijn.

De sterke bewustwording rondom reizen laat zich duidelijk zien in de zes reistrends voor 2019. Hierbij stelde ik mezelf de kritische vraag: “Hoe bewust reis ik eigenlijk”?

TREND 1: Detour vakantie

Als reactie op het overtourism gaan we in 2019 op detour vakantie: we halen de druk weg bij de highlights en gaan op zoek naar second best plekken die we wél voor ons zelf hebben. Zo’n reisbelevenis is bovendien des te specialer als je die niet hoeft te delen met duizenden anderen.

>> En ik?
Gelukkig kan ik zeggen dat ik het liefste buiten de gebaande paden reis.  Ja, ik bezoek wel de highlights die ik écht niet wil missen, maar ik maak enorm veel gebruik van alternatieve routes. Zo haalde ik in Peru veel voldoening uit de alternatieve route naar Machu Picchu: de Salkantay trail, waarbij ik in kleiner gezelschap 80 kilometer wandelde naar Machu Picchu. Dit in tegenstelling tot de immens populaire Inca Trail (43 km), die jaarlijks duizenden toeristen trekt. Ook Cambodja is een goed voorbeeld: hier koos ik voor bestemmingen waar haast geen toerist te bekennen was. Kleine dorpjes zoals Kampong Chhnang en Kampong Cham etaleerden het échte Cambodja, ver weg van de tourist trail. Authentiek, puur en in direct contact met de bevolking, waardoor ik de lokale economie op een directe manier kon stimuleren.

Salkantay Trail

Salkantay Trail (Peru)

Cambodja_backpacken_kosten_tips

Palmsuiker proeven in authentiek Kampong Chhnang (Cambodja)

 

Trend 2: Doe goed, voel goed 

Steeds meer reizigers én organisaties willen iets teruggeven om hun ecologische footprint te verkleinen. Zo gaf ZeroBnb een tegengeluid aan Airbnb, door een website te ontwikkelen met de eco-accommodaties die via Airbnb te vinden zijn. Reizigers die boeken bij Riksja Travel kunnen op kosten van deze reisorganisatie een microkrediet verstrekken aan een lokale ondernemer van hun keuze. En er is veel aandacht voor CO2-uitstoot: zo won de startup FlyGRN (een vliegticketvergelijker die jouw CO2-uitstoot voor je compenseert) de prijs voor het beste reisidee van 2019.

En ik?
Tijdens mijn reis door het noordwesten van Bali sloot ik aan bij een ocean clean up project. Ooit stond natuurreservaat Pulau Menjangan bekend als een van de beste duik- en snorkelspots ter wereld. Inmiddels dreigt dit natuurschoon ten onder te gaan door ronddrijvend plastic en vooral door de doornenkroon: een zeer giftige zeester die in grote getalen het koraal aanvallen. Al snorkelend bond ik al het ronddrijvende plastic aan mijn bikini. Schrijnend genoeg was de “opbrengst” overweldigend. De locals speurden het koraal af naar de doornenkroon om deze met azijn te injecteren, zodat deze geen bedreiging meer vormde.

Ocean Clean Up bij Pulau Menjangan, Bali

Ocean Clean Up bij Pulau Menjangan, Bali

 

TREND 3: Reizen in een groep

Steeds meer reizigers voelen de behoeften om een bijzondere reis te maken met gelijkgestemden: mensen met dezelfde visie, hobby, levensfase of levensstijl. Denk aan groepsreizen voor singles, ondernemers, kookreizen, yogaretraites en kampeerders.

En ik?
Hoewel het communitygevoel me enorm aanspreekt, ga ik niet vaak op groepsreis omdat ik gehecht ben aan mijn eigen vrijheid. Wel deed ik enkele jaren met een klein groepje een jeeptour door het Hoge Atlas-gebergte in Marokko, wat een onvergetelijke trip was. Inclusief overnachting in een ijskoude Sahara! En vorig jaar ging ik op workation, waarbij ik een week woonde en werkte met een club vrouwelijke ondernemers in Vlissingen. Het geeft ontzettend veel energie om met gelijkgestemden op pad te zijn! Een volgende stap voor mij? Een workation in het buitenland gaat sowieso ooit gebeuren. En mijn grote ondernemersdroom is deelname aan de Digital Nomad Cruise, waarbij je reizen, ondernemen, ontwikkelen en netwerken met elkaar combineert.

Workation in Vlissingen

Workation in Vlissingen

 

TREND 4: Fix trip

Steeds meer mensen gaan op reis met de intentie om als herboren terug te komen. Reizen is een vorm van verwerking en ontwikkeling op emotioneel, persoonlijk, spiritueel en zelfs sportief gebied. Voorbeelden zijn surfari’s (surfvakanties), yogaretraites, de mumcation (voor moeders die moeten bijtanken) en zelfs digital detox breaks, waarbij je kiest voor zogenaamde “white spots”: vakanties op plekken waar geen dataverkeer mogelijk is. De behoefte aan fix trips is immens en wordt in 2019 nog groter.

En ik?
In oktober 2017 stond ik op een kruispunt in mijn leven en besloot ik drie maanden naar Bali te gaan. Mijn relatie was net voorbij, ik was hersteld van een burn out en had tijd voor mezelf nodig. Bali klonk mij cliché in de oren, maar omdat ik anderen kende die goede ervaringen met Bali hadden, besloot ik het vliegtuig te pakken. Het bleek precies wat ik nodig had. Ik dompelde mezelf onder in de Balinese cultuur, verslond boeken en hield zelf een dagboek bij. Het hoogtepunt was mijn Balinese yoga- en meditatieretraite, waar ik leerde loslaten het contact met mezelf herstelde. Prachtige ervaring!

Yoga / Meditatie retreat in Ubud, Bali

Yoga / Meditatie retreat in Ubud, Bali

 

TREND 5: Cocon vakantie 

Cocooning is onder de early adaptors niet meer weg te denken: na een jaar hard werken zoek je rust, ontspanning en comfort op reis. Zo vind je overal ter wereld hometels, hotels die als thuis voelen met eten wat de pot schaft en een woonkamer waar gasten elkaar treffen.

En ik?
Cocooning ten top vond ik op de ongerepte Togian Islands, op het Indonesische eiland Sulawesi. Hier ben je ver weg van alles (lees: een ware pelgrimstocht van maar liefst twee dagen) en zul je alleen backpackers en volhardende reizigers en duikers tegenkomen. Vooral op de eilanden Bomba en Kadidiri leef je in complete rust, comfortabele bungalows en schuif je ’s avonds aan voor de meest overheerlijke maaltijden.

Island Retreat op Bomba, met het allerbeste eten van de Togians!

Island Retreat op Bomba, met het allerbeste eten van de Togians!

 

TREND 6: Micro avontuur

Het beeld dat vakantie altijd in het buitenland moet plaatsvinden, is voorgoed passé. We ondernemen micro avonturen dichterbij huis, om toch te ontsnappen aan het dagelijks leven. Denk aan een korte roadtrip, een nachtje weg in een luxe hotel of Tiny House, sterrenkijken in je eigen tuin of een meerdaags festival in plaats van een vakantie. Ook mag er weer gelummeld worden: heerlijk niksen op een plek zonder afleiding.

En ik?
Ik ga elk jaar een aantal keren er tussenuit. Die change of scenery heb ik nodig om op te laden. Festivals geven mij enorm veel energie, maar ook ga ik regelmatig een weekendje weg. Enkele maanden geleden pakten mijn vriend en ik de ferry naar York waar we mooie wandelingen maakten en het publeven ontdekten (aanrader!). Ook ga ik er regelmatig alleen op uit om te lezen, schrijven en rusten. Soms combineer ik dat met een meditatie of ontwikkelingsreis. Voor mij is dat belangrijk om weer bij mezelf te komen en mijn intenties voor de volgende periode neer te zetten.

Minibreak het publeven ontdekken in York (Engeland)

Minibreak het publeven ontdekken in York (Engeland)

 

Conclusie: hoe bewust reis ik?

Hoewel ik van mezelf weet dat ik niet de massa volg, is het best spannend om mezelf onder de loep te nemen. Ik ben redelijk tevreden, want ik kan behoorlijk wat afvinken. Pfiieeeuwww…! Maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Zie onder!

Tevreden over:

 • Ik maak gebruik van detour routes en second best plekken.
 • Ik kies liever voor lokaal transport dan voor toeristische airco bussen. Ook laat ik waar mogelijk het vliegtuig staan en reis ik over land. Voor mij is dat overigens de allerbeste ervaring, omdat je direct in contact komt met het lokale leven en onderweg veel meer ziet. Bovendien stukken goedkoper…!
 • Tijdens elke reis boek ik een homestay om iets terug te geven aan de lokale bevolking
 • Ik eet vaak bij de locals, aan straatstalletjes of in kleinschalige eettentjes. Dit geeft veel meer voldoening dan een maaltijd in een toeristisch restaurant. Er gaat niets boven de charme en het genot van een homemade meal door een van de locals.
 • Tours boek ik waar mogelijk rechtstreeks bij de lokale aanbieder, zonder tussenkomst van een commerciele partij die een deel van de winst pakt.
 • Ik hergebruik mijn waterflesjes eindeloos en koop een grote jerrycan water als ik langere tijd in één accommodatie slaap.
 • Ik participeerde aan een Ocean Clean Up project op Bali.
 • Tijdens mijn eerstvolgende reis ga ik naar Zuid-Afrika met Local Hero Travel. Bewust koos ik voor een kleinschalige reisorganisatie die in rechtstreeks contact staan met de locals. Zo is mijn reis samengesteld door een van de lokale agenten ter plaatse, wat de reiservaring eerlijk en puur maakt.

Dit kan beter:

 • Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit mijn CO2-uitstoot heb gecompenseerd. Eerlijk gezegd had ik het gevoel dat dit een druppel op een gloeiende plaat is. Toch bekruipt me steeds meer het gevoel dat ik hier iets in moet bijdragen. Een beter milieu begint tenslotte echt bij mezelf.
 • ZeroBnb en de opkomst van duizenden ecolodges vind ik een goed initiatief. Ik heb mezelf voorgenomen om hier gebruik van te maken wanneer ik in 2019 een nieuwe trip boek.
 • De trein pakken in plaats van het vliegtuig. Dit is niet bepaald een straf: ik ben namelijk gek op treinreizen. Het is heerlijk om vanuit je coupé het landschap aan je voorbij te zien trekken.
 • Tijdens elke volgende reis ga ik een lokaal initiatief ondersteunen: via bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een donatie of een clean up.

 Hoe bewust reis jij? Wat kun jij tijdens jouw volgende reis doen om het overtoerisme te compenseren? Laat het achter in de comments!


Tags: , , ,

2 antwoorden op “Moment van bezinning: hoe bewust reis ik?”

 1. Van :

  Wat een gave blog! Ook ik vind bewust reizen en me-time belangrijk. Goeie tips en achtergrondinformatie vind ik hier terug. Dank!

  Geplaatst op 15 januari 2019 at 17:44 #
  • Van :

   Dankjewel! Gelukkig reizen steeds meer mensen bewust. Fijn om te horen dat jij dat ook belangrijk vindt! Mocht je meer willen weten over bewust reizen en de travel trends, dan kun je de website van Tessa aan de Stegge eens bekijken. Zij is trendwatcher op dit gebied :)

   Geplaatst op 16 januari 2019 at 17:44 #

Laat een reactie achter!