sep 23

Madagaskar Top 5: bijzonder en betaalbaar rondreizen (tip!)

door in Afrika, Madagaskar

Deel dit artikel:

Madagaskar. Het is het, hoofdzakelijk Franstalige, land van Baobab bomen, ‘half-apen’ en tropische natuur. Madagaskar is nog niet overlopen door de massa. Gelukkig, want daardoor is een bezoek aan deze bestemming (nog) erg speciaal!

“WOW, ga jij naar Madagaskar? Serieus??!! Klinkt gaaf zeg!”
“Waar ligt dat eigenlijk?”

“Da’s toch van die ene animatiefilm… hoe heet-ie ook alweer…?”

JUIST. Madagaskar.

locatie madagaskar
Onbekend en toch enorm bemind.
Allereerst: waar het ligt? Nou, langs de oostkust van Afrika. Met een oppervlakte van 587.041 km²  is het een van de vier grootste eilanden ter wereld!

Toch is het op veel plaatsen nog ontzettend ongerept. Het bereizen van deze bestemming is daarom soms een uitdaging.

 

Houd je van avontuur en op de bonnefooi reizen? Dan draai je hier je hand niet voor om. Vind je het fijn om een beetje voorbereid op pad te gaan? Dan is het prettig om wat hulp te krijgen. Er zijn namelijk beperkte vervoersmogelijkheden en overnachtingsplekken op Madagaskar.

Madagaskar tips van een “local hero”

Daarom vroeg ik mijn favoriete reisorganisatie Local Hero Travel om advies. Jessica is Madagaskar-reisexpert bij Local Hero Travel en woont in Madagaskar. Zij geeft je in deze blog haar persoonlijke tips voor een rondreis door Madagaskar.

Wat mag je op Madagaskar écht niet missen?

Jessica: ‘Mijn top 5 van meest populaire trips op Madagaskar?

1. Spot de ringstaartmaki’s!

Laat ik beginnen met de lemuren, zoals deze knuffelig uitziende half-apen officieel heten. Ze worden ook wel ringstaartmaki’s genoemd. Een paar uur rijden vanaf Tana en je bent bij Perinet, het Nationaal Park waar je een groot aantal van deze mooie dieren kunt aanschouwen. Ben je een echt ochtendmens? Dan heb je geluk! Om de lemuren goed te spotten, moet je namelijk vroeg opstaan ;) Alleen dan zijn zij het meest actief.

"Effe checken wat daarachter gebeurt..." Nieuwsgierige lemur op Madagaskar.

“Effe checken wat daarachter gebeurt…” Nieuwsgierige ringstaartmaki op Madagaskar.

 

Je haalt het meeste uit je bezoek aan Perinet als je een lokale gids regelt. Zij zijn namelijk getraind in het vinden van deze half-apen (en andere dieren!) en kennen het gebied op hun duimpje. Zij zien echt veel meer dan jij. Bovendien is het erg gezellig om met een gids op pad te gaan!’

2. Bewonder de Baobab: de nationale boom

Deze prachtige boom wil je echt gezien hebben. Op Instagram of Facebook heb je vast wel eens foto’s gezien van wat wij Baobab Alley noemen: een iconisch rijtje baobabs vlakbij Morondava. Tegen zonsondergang, als ze scherp aftekenen tegen de horizon, schiet je hier een romantisch plaatje. Bedenk wel dat je voor dit plekje wat moeite moet doen. Het is lastig te bereiken en het is er vaak druk. Cliché’s zijn er echter niet voor niets: dit is absoluut de moeite waard!

De Baobab bomen in Madagaskar

“Am I dreaming?” Deze prachtige Baobabs moet je gezien hebben.

 

Maak je het jezelf liever wat gemakkelijker? Er zijn ook baobabs te vinden in onze nationale parken. Dat scheelt je in reistijd.

3. Bezoek wonderschone en spectaculaire natuurparken

Wil je op zoek naar ringstaartmaki’s? Een duik nemen in tropische oases? Of hiken door buitenaards aandoende landschappen? Bezoek dan het wonderschone Isalo National Parc. Het park ligt in het zuiden van Madagaskar en is een veelbezochte tussenstop op de RN7 naar Tulear.

 

Wild spotten met een lokale gids op Madagaskar

Wild spotten met een lokale gids op Madagaskar

 

Voor een extra shot adrenaline reis je naar het spectaculaire Tsingy de Bemaraha. Je hebt er mangroves, bossen, rivieren en meren, maar het park staat vooral bekend om de puntige rotspartijen. De kalkstenen rotsen zijn vlijmscherp en gaven het park zijn naam. Tsingy de Bemaraha betekent zoiets als ‘op je tenen lopen’. Het park is te ontdekken via een spannend parcours van hangbruggen en staalkabels.

Het park is overigens onder te verdelen in twee gebieden: Grands Tsingy en Petits Tsingy. Bij Grands Tsingy is het grootste en indrukwekkendste gebied met rotsen van tientallen meters hoog. Je kunt er uren wandelen door een labyrint van kalkstenen rotsformaties.

GrandsTsingy - National Park Tsingy de Bemaraha

GrandsTsingy – National Park Tsingy de Bemaraha

 

Jessica: ‘Tijdens je (auto)rondreis kun je onderweg prachtige stops maken. Als mensen met mij op pad gaan, plan ik altijd ruime tijd voor korte of langere wandelingen. Alleen dan krijg je mee hoe gevarieerd en uitbundig de natuur in Madagaskar is. Probeer je reis niet te compact te maken. Juist de dagen die je toevoegt, worden achteraf de highlights van je Madagaskar vakantie omdat je écht tijd maakt om de meest unieke plaatsen te kunnen bezoeken.

Wil je Madagaskar echt zien, ga dan tenminste 2,5 week op reis. Dat heeft ook te maken met de infrastructuur. Daarover meer verderop in deze blog.’

4. Local living

‘Op Madagaskar hebben we een kleurrijke mengelmoes,’ vertelt Jessica: ‘Aziaten, Afrikanen en Arabieren, allemaal met hun eigen cultuur en gebruiken. Neem de tijd om je te verdiepen in hoe we hier leven. We zijn niet rijk, hebben soms moeite de eindjes aan elkaar te knopen maar zijn altijd gastvrij en in voor een praatje met een reiziger van overzee. Als het je leuk lijk, dan regel ik een maaltijd bij mensen thuis.

Kiekeboe met de lokale kinderen op Madagaskar

Kiekeboe met de lokale kinderen

Het straatleven op Madagaskar

Hier gaat het er anders aan toe dan wij gewend zijn.

 

Op straat en op de markten is het een wirwar van mensen, auto’s, ezels, paardenkarren en andere (huis) dieren. Dieren worden op of uit trucks geladen: stof, herrie, drukte en een heerlijke chaos. Dit is het authentieke Madagaskar ten voeten uit!

Een must-see is Ambalovao, dé veemarkt van het land: herders en veeboeren komen er hun zebu’s verkopen. De zebu is het Malagasy-rund. Je komt dit prachtige dier tegen op rijstvelden, in het straatbeeld, bij bruiloften, als vervoermiddel en ja, zelfs op de menukaart. De zebu is populair, we hebben er wel 19 miljoen!

Als je blij wordt van contact met locals, net als ik, dan vind je deze tips voor de allerleukste lokale ervaringen in Madagaskar vast leuk om te lezen!

5. Exotisch strandleven

Waar kun je nu het beste eindigen tijdens een Madagaskar reis? De meeste reizigers gaan naar Ifaty, een badplaatsje dat handig ligt aan het eind van de populaire noord-zuid route over Madagaskar. Ruime keuze aan overnachtingsplekken en een fijne combi van natuur, strand en een stadje. Na jezelf ondergedompeld te hebben in het natuurschoon is dit een prima plek om je Madagaskar reis te eindigen.

Tropische stranden op Madagaskar

Ook Ile Sainte Marie is een aanrader. Een tropisch eilandje aan de oostkust. Hier zijn mooie bounty stranden, maar vanwege de ligging regent het hier wat vaker. Dat is te zien aan het groene en dichtbegroeide regenwoud. Deze plek is met name geschikt voor actieve reizigers: hier kun je snorkelen, duiken en relaxen op het zustereiland Ile aux Nattes. Je kunt er zelfs een walvis excursie maken!

Heb je genoeg tijd en budget? Eindig dan op een van de eilandjes aan de noordwestkust van Madagaskar. Het bekendst is Nosy Bé maar er zijn ook andere eilandjes waar je tot rust komt. Zo kun je naar Nosy Komba of Nosy Tanin’kely. Ook is snorkelen bij Nosy Sakatia een aanrader.

Het prachtige Noisy Be strand van Madagaskar

Het prachtige Noisy Be strand van Madagaskar

Vervoer tijdens je Madagaskar rondreis

Een snelle en goed geoliede infrastructuur zoals in Nederland, zul je op Madagaskar niet aantreffen. Jessica: ‘Het lijnbusnetwerk is langzaam en tamelijk onbetrouwbaar en zelf een auto huren in Madagaskar is riskant. De allerbeste manier om Madagaskar te bereizen is met een auto inclusief een (liefst Engels sprekende) chauffeur. Dit is overigens nauwelijks duurder en hiermee maak je het jezelf een stuk gemakkelijker, en gezelliger! Zo’n chauffeur weet namelijk ontzettend veel over het land.

Maak je op voor een avontuurlijke route! Je rijdt weliswaar over geasfalteerde 2-baans wegen, maar ze zijn smal en met regelmatig gaten en behoorlijk wat bochten erin. Doordat je soms flink op hoogte rijdt heb je prachtig uitzicht over het landschap. Sommige delen van Madagaskar zoals Bekopaka (Baobab Alley) zijn nog wat ruiger en alleen per 4WD te bereiken. Daarom is het handig om je vervoer goed te regelen. Ook handig: neem reispilletjes mee. Dan heb je al gauw nergens meer last van!

Taxipont op Madagaskar

Taxipont op Madagaskar. Go slow >> Be happy!

 

Gemiddeld haal je ca. 40 km per uur, dus je bent zelfs over korte afstanden best lang onderweg. ‘Slow travel’, dat is de charme van het land. Grote afstanden leg je in Madagaskar gemakkelijk per vliegtuig af. Wil je efficiënt rondreizen? Dan raad ik minimaal 1 binnenlandse vlucht aan. Dan ben je sneller van A naar B.’

Waar slaap je tijdens je rondreis?

Buiten de hoofdstad Antananarivo zijn de hotels in Madagaskar kleinschalig, en persoonlijk. Leuk is dat er steeds meer comfortabele boetiekhotelletjes bij komen en dat veel verouderde, maar mooi gelegen hotels flink worden opgeknapt. Ook in de grotere resort hotels geldt: onpersoonlijk wordt het nergens. Op Madagaskar ben je nog echt reiziger en een praatje met de eigenaar is snel aangeknoopt.’

Accommodaties tijdens je rondreis door madagaskar

Jessica vertelt: ‘Er is geen overvloed aan hotels op Madagaskar en in het hoogseizoen (de zomer) zitten populaire plekjes snel vol. Hoewel het aantal individuele reizigers groeit, komen de meeste buitenlandse toeristen nog in groepen. Hun reisbureaus blokken kamers, tot ca. 1 maand tevoren. Reis je op eigen houtje door Madagaskar, dan kan je soms toch terecht.

Als mensen mijn hulp inschakelen en het hotel van hun keuze is bezet, dan weet ik altijd een mooi alternatief te vinden omdat ik Madagaskar zo goed ken. Ook zorg ik dat je op de wachtlijst van je favoriete hotel komt. Zodra daar een plekje beschikbaar komt, dan hoor ik dat meteen en kun je alsnog terecht in het hotel van je keuze.

Praktische reistips voor Madagaskar

De beste reistijd?

April t/m november. Ook de kerstperiode wordt populair en de route van Tana naar Tulear kan het hele jaar gedaan worden. Aan de kust van Madagaskar (Ifaty, Sainte Marie, Nosy Be etc.) is het altijd tropisch warm. In het hoogland is het in juli en augustus overdag wel 20 graden celcius maar ’s avonds koelt het sterk af. Oktober t/m december zijn het warmst.

Lekker eten en drinken?

Maaltijden op Madagaskar zijn niet duur, al helemaal niet in een lokaal eettentje langs de weg. Voor een bord rijst met ‘bredes’ (een soort spinazie) en wat vlees, een omelet met brood of Mi-Sao (een soort dunne bami) ben je niet veel meer dan € 2,- kwijt. Dat is nog eens lekker en goedkoop eten! In (hotel) restaurants kost een lunch zo’n € 4 tot € 8,- en een diner ca. € 8,- tot € 20,-. Picknicken onderweg kan natuurlijk ook.

Op Madagaskar eten we vooral rijst met groenten en vlees stoofpotjes zoals de Romazava. Zeker proberen dus! Vermijd de pittige tomaten of hete groente curries. Daar kunnen toeristen meestal niet goed tegen. Geflambeerde bananen zijn ons nationale toetje, want tropisch fruit is er in overvloed. Buitenlandse biertjes of wijn zijn vrij prijzig, want daar zit veel belasting op. Frisdrank en mineraalwater zijn overal verkrijgbaar, net als bekertjes yoghurt.

Tip: boek een “local deal” voor je Madagaskar reis

Wil je slim, duurzaam en betaalbaar rondreizen door Madagaskar? Dan kun je ook een local vragen om (een deel van) jouw reis of activiteiten samen te stellen. Zo reis je comfortabeler, omdat je niet alles ter plaatse zelf hoeft te regelen. Ook doe je iets terug voor de lokale economie, wat ik zelf altijd een fijne gedachte vind.

Kids op Madagaskar

Zoals je waarschijnlijk wel weet, ben ik enorm fan van Local Hero Travel. Dit is een kleinschalige reisorganisatie die doe-het-zelf reizigers aan betaalbare en unieke reiservaringen helpen. Local Hero Travel heeft een klein kantoor in Nederland en koppelt jou aan een “local hero” ter plaatse.

Voor Madagaskar is dat Jessica, die er woont. Zij kent de meest authentieke plekjes weet precies hoe je deze bestemming het beste kunt bereizen. Alvast even spieken bij een aantal activiteiten die zij aanraadt? Hier vind je Jessica’s betaalbare en toffe Madagaskar tips.

Handig is dat ook voorbeelden op de website staan van standaard reispakketten (“de leukste”, “meest uitgebreid” en “voor het gezin”, maar staan er voorbeelden van losse activiteiten. Je kunt alles samenstellen zoals je dat zelf wilt: nieuwe dingen toevoegen, verwijderen of combineren. Dat deed ik zelf ook tijdens Zuid-Afrika met Local Hero Travel.

Tip!
Weet je ongeveer wat je wilt? Stuur Jessica een mailje: geef je wensen en budget voor jouw Madagascar-reis hier door en je krijgt van haar een persoonlijk (en vrijblijvend) reisadvies op maat.

Ik hoop je met dit artikel een beetje wegwijs te hebben gemaakt voor jouw droomreis naar Madagaskar! Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Fijne reis!


Tags: , , , , ,

2 antwoorden op “Madagaskar Top 5: bijzonder en betaalbaar rondreizen (tip!)”

 1. Van :

  Wauw! Ik zou niet zo snel aan Madagaskar denken als reisbestemming maar het ziet er ontzettend tof uit!

  Geplaatst op 13 april 2020 at 17:44 #
 2. Van :

  Hey!

  Super post. Echt leuk om te lezen en goeie tips! Ik kijk er naar uit om meer te lezen voor andere landen :D. Madagaskar ziet er nu alleszins al een pak toegankelijker uit!

  Geplaatst op 11 november 2019 at 17:44 #

Laat een reactie achter!