sep 05

Kranjska Gora zonder ski’s

door in Slovenië

Deel dit artikel:

De stilte is oorverdovend als we in september dit populaire wintersportgebied betreden. Maar het schattige dorpje Kranjska Gora en de waanzinnig mooie omgeving leent zich perfect voor een bezoek in de zomer. Laat die ski’s dus maar thuis en trek je wandelschoenen aan.

Genesteld in de Sava Dolinka Valley, zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Bled, ligt Slovenië’s grootste ski-gebied. Onder een dikke laag sneeuw is het de perfectie nabij, maar wij zijn hier in september en dus volledig buiten het seizoen. In plaats van bepakte pistes met adrenalinejunkies wandelen wij hier tussen andere hikers terwijl de zonnestralen van een heerlijke nazomer ons verwarmen en het landschap voorziet van een warme gloed. Helemaal zo gek nog niet!

Kransjka-Gora, Slovenie

Idyllische plaatjes: grazende koeien tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen.

 

Kranjska Gora is veel meer dan een populair wintersportgebied. Er zijn eindeloze mogelijkheden voor wandelen, mountainbiken en bergbeklimmen in Triglav National Park, met bijna 84.000 hectare één van de grootste natuurreservaten in Europa. Het gebied kenmerkt zich door diepe ravijnen, grotten, bossen en prachtig turquoise rivieren. Een paradijs voor de natuurliefhebber.

Highlights van Kranjska Gora

De motor loeit in de tweede versnelling terwijl we een slingerweg omhoog nemen in de Vrata Valley nabij Mojstrana. Het is hier dicht bebost en de felblauwe rivier kolkt naast ons naar beneden. Onze eerste stop is direct één van de mooiste en bekendste watervallen van Slovenië, de 68 meter hoge Peričnik waterval. Terwijl het water naar beneden dondert kun je achter de waterval langs lopen en een nat pak halen. Ach, waarom niet?!

Vlakbij Kranjska Gora ligt het Planica Ski Jumping Center waar jaarlijks de wereldkampioenschappen schansspringen worden gehouden en het Slovenian Alpine Museum. Laatstgenoemde neemt je mee in de wereld van bergbeklimmen, reddingsacties en de imposante Mount Triglav, de hoogste berg van het land. Ook kun je hier ervaren hoe het is om in de bergen in een zware storm te belanden. Dat ging behoorlijk hard! Gelukkig slapen wij vanavond lekker warm en veilig in een trekkershut…

Zelenci bron, Slovenie

De langste rivier van het land (Sava Dolinka) ontspringt in het turquoise meer van Zelenci.

 

Nee, dit is geen bewerkte foto. Het water in Slovenië, en dan met name van deze Zelenci-bron, is écht zo blauw. Of groen? Wat maakt het uit, het is een magisch gezicht. Bijzonder is dat de bron wordt gevoed door een onderaardse rivier. Je ziet hierdoor het zand overal vreemd opborrelen. Toch heeft het een constante temperatuur van 5-6 graden. Het is een natuurlijk reservaat en hier leven bijzondere en zeldzame flora en fauna. Een absoluut wondertje.

Slapen in een trekkershut in Vrata Valley

Aljazev dom, Vrata ValleyWij slapen in Aljažev dom, een trekkershut in de Vrata Valley op 1015 meter hoogte. Het is basic, maar oergezellig. Veel hikers verblijven hier op weg naar de top van Mount Triglav (2864m). Boven de houtkachel hangen sokken en schoenen te drogen, terwijl de gasten hun dorst lessen met een halve liter Laško (Sloveens bier).

Het eten kost hier een schijntje. Voor zo’n € 4,50 heb je een eenvoudige lokale dish zoals wiener schnitzel, goulash met zuurkool of bonensoep. We worden getrakteerd op een lokaal proeverijtje van gerstensoep met gerookte ham en een gerechtje dat de gastvrouw – quote –  ‘niet te vreten’ vindt. Adjovi žganci lijkt op gehakt, maar het schijnt meel te zijn. Tja, als ze het zo goed verkoopt, dan kunnen we geen nee zeggen. En inderdaad, het is eigenlijk nauwelijks eetbaar te noemen…

Wil je meer weten over Kranjska Gora of Triglav National Park? Op de wesite van de lokale tourist information staat alle info die je nodig hebt!

Meer foto`s van Kranjska Gora!


Tags: , , , , , ,

4 antwoorden op “Kranjska Gora zonder ski’s”

 1. Van :

  Wat een mooie omgeving! Lijkt me heerlijk om er in deze tijd van het jaar even tot rust te komen!

  Geplaatst op 22 oktober 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Zeker een aanrader!

   Geplaatst op 23 oktober 2014 at 17:44 #
 2. Van :

  Wauwie, wat een fantastische kiekjes!! Echt geen kloddertje aqua aan toegevoegd? Leuke blog luitjes!!

  XXX

  Geplaatst op 12 september 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Dat zou je denken he?! Maar nee, helaas moeten we je ‘teleurstellen’… geen enkel kloddertje! Ga zelf maar kijken.

   Geplaatst op 17 september 2014 at 17:44 #

Laat een reactie achter!