jun 17

Kayakken & eco-ontbijtjes in de smaragd van Slovenië (video!)

door in Slovenië, Video's

Deel dit artikel:

Voor een adrenaline rush hoef je het continent niet uit te vliegen. Een van mijn favoriete Europese bestemmingen is Slovenië: dé plek voor een ruige portie wildwater kayakken. Niet voor angsthazen… De beloning? Een hemels verblijf in een ecologische Tourist Farm.

Watergevecht op de turquoise Soča rivier

Voor een stevige dosis adrenaline reisde ik af naar ‘de smaragd van Slovenië’: de kristalheldere Soča-rivier. Deze Alpenrivier ligt in de ruige Trentavallei ten westen van Mount Triglav, de hoogste berg in de Julische Alpen en het symbool van Slovenië. De smaragdgroene kleur van het water lijkt haast geënsceneerd. Een adembenemend toneel voor een memorabel potje wildwater kayakken. Nerveus? Nee hoor, ik voel me best stoer. Heel relaxed zie ik de vele forellen onder mijn bootje door zwemmen en even voel ik mij één met de natuur. Niet wetende hoe letterlijk die eenwording zich later zal voltrekken…

Gidsen Klemen en Saša van Maya Outdoor Center in Tolmin vermaken me kostelijk. Er wordt volop gegrapt, maar toch krijg ik een bloedserieuze instructie op het droge. Even oefenen. Peddelen, stromingen ‘analyseren’ (ja echt), en wat te doen als je omslaat? Vooral dat laatste blijkt een kritiek punt. Om te voorkomen dat je kayak volstroomt met water, trek je er een soort dekzeiltje overheen. Het is dus vrij cruciaal om te weten hoe je dat snel los krijgt, als je ondersteboven in je kayak hangt.

 

Dat Saša professioneel kayakker is (en ik niet) blijkt al in de eerste 5 minuten. Terwijl ik mezelf met een stalen gezicht door de kolkende rivier heen worstel zie ik een aantal grote rotsen op me af komen. Even draait mijn maag zich om, maar ik herstel me met verve. Trots peddel ik door, maar tijdens een onoplettend moment word ik gegrepen door een stroomversnelling en mag ik de vissen van dichtbij bekijken. Ik denk dat velen de ongecensureerde beelden kunnen waarderen waarbij ik kokhalzend boven water kom en een einde maak aan de illusie dat ik kan kayakken… Saša is er als de kippen bij met een heroïsche reddingsactie, waarbij ik aan de zijkant van zijn kano bungel en een goed staaltje waterballet weggeef. Hij sleept me naar de kant waar ik als een vis op het droge naar adem lig te happen…

“Again?”, vraagt hij. Zucht…

Na een tweede en derde herhaling van bovenstaande was het tijd voor iets leuks: ‘play time’. We beklimmen een hoge rots midden in de rivier en glijden er mét kayak vanaf. Zonder kleerscheuren dit keer. Daar moest op gedronken worden. En dat deden we met een grote fles Sloveense likeur en een overheerlijke traditionele maaltijd op het eindpunt.

Eco-accommodatie tip Tolmin

Slapen vlakbij de Soca rivier en weg van het massatoerisme doe je bij Tourist Farm Pri Kafolu. Dit ecologische pareltje van de familie Kafol ligt in een klein dorpje aan de rand van Triglav National park. Vanaf je balkon kijk je uit over een heuvelachtig landschap met fruitbomen en boerderijdieren. Het hele huis is recentelijk gerenoveerd en dus is het goed toeven in de comfortabele kamers met prachtig houtwerk.

Mijn favoriete deel van de dag is hier de ochtend, wat vrij uitzonderlijk is voor mijn doen. De geur van versgebakken brood lokt je naar de ontbijtruimte waar een pallet aan ecologische producten voor je klaar staat: een mooie plank met homemade marmelade, Sloveense skuta (cottage cheese) en zelf gedroogde prosciutto van eigen varkens. Hier wordt alles zelf gemaakt. Daar word je toch blij van…

Ecologische Accommodatie tip in Tolmin, Slovenie. Nabij de Soca rivier!

Eigenaar Tomaz schuift even aan en vertelt over de activiteiten in de omgeving, en hoe zijn Tourist Farm is gegroeid tot wat het nu is. Hij neemt me mee naar een keldertje een paar huizen verderop waar alle kazen op houten planken liggen te rijpen en de parmahammen nostalgisch aan het plafond hangen. Elke ham heeft zijn eigen rijpingsproces dat met zorg wordt gevolgd. Het wordt me al snel duidelijk dat deze plek niet uit nood geboren is. Dit is pure passie.

Praktische tips Tolmin

  • BHuisgemaakte producten bij Eco Tourist Farm in Tolmin, Sloveniereng alleen je zwemkleding mee als je gaat kayakken. Je krijgt een wetsuit en bijbehorende waterschoenen.
  • Beetje een angsthaas? Overleg even met de gidsen bij Maya. Afhankelijk van het opstappunt zijn er diverse moeilijkheidsgradaties. In de zomer is de waterstand bovendien lager en zijn de stroomversnellingen overzichtelijker. Voor de dappere beginner is dat een mooie start.
  • Alternatief? Ga raften. Het is makkelijker dan kayakken en omdat je op een grote boot met gids zit, ben je niet op jezelf aangewezen.
  • Neem een GoPro mee en zet die op je helm. Zeker weten dat je wat goede actieshots zult maken.
    Zie video!
  • Eco-ontbijt bij accommodatie in Tolmin, SlovenieMeer weten over Tourist Farm Pri Kafolu? Bekijk de website.
  • Heb je nog tijd over, mis dan vooral Korita Tolminke niet. In een halve dag bezoek je deze indrukwekkende rivierkloof van zo’n 200 meter lang. De azuurblauwe rivier heeft zich diep in de bodem gekerft en zorgt voor een sprookjesachtige wandeling. Meer informatie over Tolmin vind je op de website van het lokale VVV.
  • Liever info in het Nederlands? Ik gebruik de website van Mijn Slovenië. Tina, de super enthousiaste eigenaresse, is zelf uit Slovenië afkomstig en gaf mij alle info die ik nodig had over de gaafste plekken en de meest bijzondere accommodaties. Zij kan je ook verder helpen met boekingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tags: , , , ,

Laat een reactie achter!