mrt 10

Interview: Newcastle’s bicycle boys

door in Engeland, Interview

Deel dit artikel:

Newcastle by bicycle. Niet erg spannend zou je denken. Maar een mountainbike tour door Newcastle met een David Guetta look-a-like en een Death Road tourguide is wel degelijk cool. Twee stoere kerels op twee wielen brengen je langs de mooiste plekjes van Newcastle.

Met een clubje reisbloggers bezoeken wij Newcastle, geheel in stijl per cruiseschip. Naast een bezoek aan het Traverse Bloggers Conference is dit de perfecte gelegenheid voor een stedentripje Newcastle. Een absolute highlight is een fietstocht met The Cycle Hub, onder begeleiding van Andrew Straw (47) en John Walsh (32). Ik nam de bicycle boys even apart voor een twee-op-één gesprekje. Lucky me.

John & Andrew from The Cycle Hub

John (l) & Andrew (r) van The Cycle Hub!

 

1.    Oke jongens, misschien een brutale vraag, maar wat is er zo geweldig aan (fietsen in) Newcastle?
‘Newcastle is zonder twijfel de beste plek in de UK om te wonen én te fietsen. Nergens vind je zo’n levendige stad die slechts op een paar kilometer van de kust ligt met een aantal van de beste stranden in de UK!
Newcastle zelf wordt gedomineerd door de Tyne rivier, dus wil je het centrum in, dan mag je een steile klim verwachten. Terwijl je rondfietst zijn er echter vele platte – en dus gemakkelijke – stukken, waardoor je ongemerkt heel wat mijlen wegfietst. De rivier scheidt Newcastle van Gateshead. Maar er zijn vele bruggen langs de kade die het gemakkelijk maken voor fietsers, waaronder de populaire Millennium ‘blinking eye’ brug die het Sage Music Centre en het Baltic Arts Centre verbindt met Newcastle.’

Gateshead Millennium Bridge

Gateshead Millennium Bridge

Heerlijk uitwaaien langs het strand

Heerlijk uitwaaien langs het strand

 

2. Hoe lang is de mountainbiketocht en wat valt er onderweg te zien?
‘Het is 16 km van Newcastle naar Tynemouth. De rit naar de kust brengt je vanaf de bruisende kade langs een gebied van cultureel en industrieel erfgoed. Je rijdt langs voormalige scheepsbouwgebieden en kunt een bezoek brengen aan het Segedunum Roman Fort in Wallsend. Segedunum is onderdeel van Hadrian’s Wall en bood 2.000 jaar geleden 300 jaar lang onderdak aan ongeveer honderden Romeinse soldaten die hier het koninkrijk tegen vijanden beschermden.

‘Bereik je de monding van de Tyne, dan beland je in de bruisende haven van North Shields Fish Quay, nog vóór het bereiken van Tynemouth Village – met geweldige plekken om te eten en te drinken. Maar het meest memorabel zijn toch die prachtige stranden die de kustlijn sieren.’

Vanuit Newcastle onderweg naar Tynemouth

Vanuit Newcastle onderweg naar Tynemouth

 

3. Waar moeten we zijn voor de beste lunch stops of het koudste bier van Engeland?
‘Beste lunch stop… The Cycle Hub natuurlijk! Wij hebben onderweg echter gegeten bij Hugo’s at the Coast in Tynemouth. Of probeer Dil and the Bear.’

‘Koud bier…? Kom op zeg… in de UK doen we aan WARM bier! Oké, ze hebben hier ook gekoeld bier en een voorraad van de lokale Tyne Bank Brouwerij. De Free Trade Inn is een lokale pub waar je een drankje kunt doen met uitzicht op de skyline van Newcastle. The Tyne zit vlakbij The Cycle Hube en heeft ook veel goede optredens.

Tussen Newcastle en de kust vind je verder vrijwel niets van belang, behalve de Staith House op North Shields Fish Quay, waar je zowel goed kunt eten als drinken.’

4. Wat is jullie meest memorabele of gevaarlijke fietstocht tot nu toe? En waar liggen de beste fietsroutes ter wereld?
Andrew: ‘Mijn meest opwindende fietservaring moet in Zuid-Amerika zijn geweest, waar ik een jaar per fiets het continent heb verkend. Het meest gevaarlijk? Verdwaald raken in de Atacama woestijn. Zonder water en met slechts een blikje tonijn!
Ik heb een speciaal plekje in mijn hart voor het Lake District, in Chili en Argentinië. En vorig jaar had ik het geluk om door Guilin en Yangshuo in China te fietsen. Dat was geweldig. Maar het is natuurlijk echt afhankelijk van met wie je fietst.’

John: ‘Ik ben gek op Frankrijk. Afgelopen zomer stippelde ik een route uit in de Haute Dordogne. Als je het leuk vindt, kun je er hier wat meer over lezen.

Typisch Engelse lunch bij Hugo's

Typisch Engelse lunch bij Hugo’s

Even uitblazen met mooi uitzicht

Even uitblazen met mooi uitzicht

 

5. Tenslotte, jullie gouden tip tegen een zeer achterwerk.
‘Haha! Een gouden tip vóór een zeer achterwerk: draag jeans, vooral als het regent!
Oké, investeer in een goed gevoerde fietsbroek. Geen dunne lycra, en het mag ook speciaal gevoerd ondergoed zijn. Niet echt fashionable… maar een bar binnenlopen alsof je te lang op een paard hebt gezeten, is dat ook niet!
Het enige wat je kunt doen om je achterste te laten wennen aan fietsen, is gaan fietsen. Er is geen kortere weg! Het juiste zadel helpt natuurlijk ook: er zijn verschillende zadels voor mannen en vrouwen. Om voor de hand liggende redenen!’

Er zijn voldoende platte stukken, waar je heel wat kilometers wegfietst

Er zijn voldoende platte stukken, waar je heel wat kilometers wegfietst

 


Tags: , , , , ,

6 antwoorden op “Interview: Newcastle’s bicycle boys”

 1. Van :

  Leuk dat je ze ook geinterviewd hebt, is een mooie post geworden!

  Geplaatst op 15 maart 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Dankjewel!

   Geplaatst op 16 maart 2014 at 17:44 #
 2. Van :

  Lovely post!! Seems I really need to learn how to cycle!! Have no option anymore…hahaha.

  Geplaatst op 11 maart 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Haha when we meet next time, I will teach you :-)

   Geplaatst op 16 maart 2014 at 17:44 #
 3. Van :

  Leuk interview! Was echt wel een super fietstocht! Wel zwaar als je niks gewend bent, maar wat een prachtige omgeving :)

  Geplaatst op 11 maart 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Dankjewel!
   Het was inderdaad een super fietstocht. En we hebben weer goed aan onze conditie gewerkt!

   Geplaatst op 11 maart 2014 at 17:44 #

Laat een reactie achter!