feb 13

India – hard to love? (1)

door in India

Deel dit artikel:

Indrukwekkend, intens, bijzonder en overweldigend. Soms negatief, maar vaker positief. Zo hebben wij India ervaren. Maar wat is nou echt typerend voor India? Wij hebben ons bijna 6 weken ondergedompeld in de Indiase cultuur en dit is ons als reizigers het meeste bijgebleven.

Allereerst: India is groot! De illusie dat wij alles konden zien, hebben we al snel laten varen. Maar na het doorkruisen van dit land van zuid naar noord denken we toch een goed beeld te hebben gekregen van de Indiase bevolking en haar gebruiken.

De bevolking
A. Een snorrenwalhalla!
Een Indier zonder snor is als een fiets zonder wielen; je ziet het zelden.
B. Nee = Ja.
Nee schudden betekent ja, misschien, of geen idee, of het is een teken van groeten. Met name de eerste weken erg verwarrend, totdat je leert te integreren en het gebruik overneemt. Daarnaast blijft het wapperen met de hand ons volkomen onduidelijk.
C. Het eeuwige stáááren.
Je zou zeggen dat de Indiërs gewend raken aan het toerisme. Niets blijkt minder waar. We – vooral Manon – worden overal continu aangegaapt, zonder enige gêne of fatsoen. Zelfs mensen die pal naast je in de bus zitten, kijken je onophoudelijk recht in de ogen, totdat je je zo ongemakkelijk voelt dat je hen de rug moet toekeren of geïrriteerd vraagt: “Can I help you?”
D. Picture?
We voelen ons hier als rijke, blanke wereldsterren. Iedereen wil met ons op de foto. In het begin is dat best grappig, maar later speelden we met het idee om een T-shirt te laten bedrukken met daarop: Picture? 100 roepies.
E. Smakelijke fatsoensnormen.
Luid de neus ophalen, hard rochelen en spugen op straat. Kijk uit waar je loopt, want je kunt
nog wel eens uitglijden…
F. De befaamde Indiase ‘hassle’.
Rickshaw drivers verdringen zich in bosjes om je heen. Er wordt druk geroepen, gediscussieerd, en vooral niet geluisterd. Iedereen wil je als klant en als toerist betaal je natuurlijk dubbel en dwars. Daarbij kost het hier meer moeite en geduld om dingen geregeld te krijgen en lijkt het of je vaker pech hebt. Zie ook Het kost wat moeite, maar dan heb je ook niks’.

Transport
G. Tooooeeeeeeet!
Er wordt constant getoeterd, in onze ogen zonder reden. Vaak een soort Tour-de-France-achtige melodie en tergend hard! Maar hier zijn de verkeersregels heel anders: toeteren wordt algemeen beschouwd als waarschuwing: ‘hier ben ik, pas op’ of ‘ik wil inhalen, ga de berm in’. Zelfs op vrachtwagens staat vaak geschilderd: ‘Horn please’ of ‘Blow horn‘.
H. Neem de trein!
Met bijna 7000 stations en 1,5 miljoen medewerkers heeft India een van de grootste en drukste treinennetwerken ter wereld. Er reizen zo’n 20 miljoen mensen per dag met de trein. Dus wij ook. Enig nadeel van nachttreinen is dat het ‘s nachts knetterkoud kan zijn. Vooral in de bovenste bedjes van de sleepercoupé’s waai je bijna je bed uit.

H. Bovenste sleeper in de trein (8 bedjes in 1 coupe)

 

Accommodatie
I. Heel sober.
De kamers zijn voorzien van Spartaanse bedden (lees: flinterdunne matrasjes) en er is nergens een klamboe te bekennen. Wifi en hot shower aanwezig betekent meestal een niet werkende wifi en een koude douche of bucket (dan mag je een emmertje heet water halen). Dit alles is afhankelijk van het te besteden budget. Een hogere prijsklasse betekent natuurlijk meer comfort, dus hier moeten we hand in eigen boezem steken.

Tot zover deel 1. In onze volgende blog komen ‘Eten en drinken’, ‘het geloof’ en overige opvallendheden aan bod.

Meer foto’s van India


Tags: , , , , ,

8 antwoorden op “India – hard to love? (1)”

 1. Van :

  Die snorremans zeg ! Wat een grappige man..
  Tuurlijk wordt je aangegaapt Manon, je bent toch ook een lekker hapje haha.
  Die slaaptrein ziet er wel cool uit.
  Wel een toilet aanwezig of ( net als in Vietnam) is een toilet ver te zoeken ?

  Geplaatst op 3 maart 2013 at 17:44 #
 2. Van :

  Leuk en zo herkenbaar om te lezen! Zelf net een maand terug uit India en Nepal, en stiekem mis ik het nu wel een beetje.. dat lekkere vega eten, de trein met de gezellige mensen (ookal was het soms koud) en het feit dat je je er superberoemd voelt, want veel mesnen willen een foto van je :P

  Geplaatst op 2 maart 2013 at 17:44 #
 3. Van :

  Hè wat fijn weer iets van jullie te kunnen lezen ook al zijn jullie jezelf – as we speak – af aan het beulen in de Himalaya

  Geplaatst op 14 februari 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ja daar hebben we flink wat afgebeuld. Annapurna-blog volgt!

   Geplaatst op 26 februari 2013 at 17:44 #
 4. Van :

  Na het lezen van jullie contact met de lokale bevolking,
  sta je te klapperen met je oren, grote ogen van verwondering/verbazing
  en een grote open mond voor een heerlijke vegetarische maaltijd.
  Komt het toch allemaal nog goed.
  lieve groetjes,XXX
  ik wens jullie een mooie reis in Nepal

  Geplaatst op 14 februari 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Bedankt mama Caps!

   Geplaatst op 26 februari 2013 at 17:44 #
 5. Van :

  haha erg herkenbaar, op A na kom je zo’n beetje hetzelfde tegen in China ;)

  Geplaatst op 13 februari 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Een chinees met een snor kom je inderdaad zelden tegen! :-)
   Leuk dat je ons volgt!

   Geplaatst op 26 februari 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!