sep 17

Hoogtevrees op de Vršič Pas

door in Slovenië

Deel dit artikel:

Als je in de Himalaya bent geweest klinkt 1611 meter niet meer zo hoog, maar deze Vršič bergpas is zeker niet voor angsthazen. Met welgeteld 50 haarspeldbochten slinger je in het hart van Triglav National Park over de hoogste pas van Slovenië.

Dit National Park bevindt zich in het noordwesten van Slovenië. Vanwege de bergachtige ligging is dit gebied lang geïsoleerd geweest van het zuidwesten van het land. Met de voltooiing van de Vršič Pas in 1915 kwam hier echter verandering in. Tegenwoordig reis je in een uurtje van Kranjska Gora naar Bovec, maar wát een uurtje!

Niet alleen heeft deze weg het onwaarschijnlijke aantal van 50 haarspeldbochten.  Stijgingspercentages van 25% en een loeiende motor in de tweede versnelling zijn hier ook niets bijzonders. Eigenlijk lastig dat je zo op de weg moet letten terwijl je ogen tekort komt in deze schitterende omgeving. Een absoluut hoog(s)tepunt van Slovenië, dat je zeker niet mag missen!

Lake Jasna met zicht op de bergtoppen rondom de Vrsic Pas

Lake Jasna met zicht op de bergtoppen rondom de Vršič Pas

 

Russische krijgsgevangenen

Het is absoluut de moeite waard om onderweg een aantal stops in te lassen. Voor je goed en wel onderweg bent kun je je fotocamera al tevoorschijn halen bij Jasna Lake. Een zeer fotogenieke plek met uitzicht op de omringende bergtoppen.

Om een strategischer positie te verkrijgen ten tijde van de eerste wereldoorlog werden zo’n 10.000 Russische krijgsgevangenen gedwongen deze weg te bouwen. Ruim 100 van hen kwamen tijdens de bouw om in een modderlawine. Halverwege de klim vind je ter nagedachtenis de “Russian Chapel”.

Dinner with a view

Vlak voor de top – op 1515 meter – vind je aan de linkerkant Erjavec Lodge. Naast een overnachten in de berghut, kun je hier sfeervol en lekker lokaal eten met fantastische vergezichten. Ga voor het donker wordt op zoek naar de Heathen Maiden – een gezicht van een vrouw in de rotswand. Vraag Jolanda naar de legende achter deze vrouw.

 

De Heathen Maiden in de rotswand bij Erjavec Lodge

Praktische tips Vršič Pas

 • Wij doorkruisten deze bergpas per auto. Hoewel het maar 30 kilometer is, is het aan te raden even te tanken voor je de berg op gaat. Tankstations zijn hier namelijk niet.
 • In de zomermaanden is het ook mogelijk de pas per openbaar vervoer over te gaan. Er rijden dan bussen tussen Bovec en Kranjska Gora. Echte avonturiers kunnen de pas zelfs per fiets tackelen. Daarnaast leent dit gebied zich uitstekend voor één- of meerdaagse hikes en wordt het bestempeld als een ‘bikers paradise’, zoals vele plekken in Slovenië.
 • Meer info over de Vršič Pas en lodges waar je onderweg kunt eten en slapen: www.kranjska-gora.si

 


Tags: , , , ,

6 antwoorden op “Hoogtevrees op de Vršič Pas”

 1. Van :

  Ging het goed met de mobile home Eddy?

  Geplaatst op 5 februari 2019 at 17:44 #
 2. Van :

  En ging het?

  Geplaatst op 5 februari 2019 at 17:44 #
 3. Van :

  deze zomer ga ik er naartoe, … kijk er alvast naar uit

  Geplaatst op 28 mei 2017 at 17:44 #
 4. Van :

  Ik zou deze pas willen doen met een mobilhome van 6m lang. Heeft iemand hier ervaring mee?

  Geplaatst op 15 november 2016 at 17:44 #
 5. Van :

  Klinkt goed. Ik hou wel van een haarspeldbochtje

  Geplaatst op 19 september 2014 at 17:44 #

Laat een reactie achter!