apr 10

Herbal House: overnachten in een kruidenparadijsje

door in Slovenië

Deel dit artikel:

In het hart van de Soča Valley in Slovenië ligt een nog vrijwel onontdekt ecologisch pareltje. Als één van de eersten betraden wij hier de bijzondere wereld van kruiden. Slapen op geneeskrachtige kussens, kruiden plukken, biologisch koken en een memorabele lokale ervaring.

Slapen op geneeskrachtige kruiden

Terwijl we op onze welkomstslofjes de trap op lopen, komt een heerlijke geur ons tegemoet. Onze Herbal Room is een waar kruidenparadijsje. Op de kast een glazen pot met gedroogde kruiden, grote zachte handdoeken en een blok zelfgemaakte zeep met rozenblaadjes. Het bed is uitnodigend met zachte hoofdkussens gevuld met geneeskrachtige kruiden en in het matras zijn varens verwerkt die weldadig zijn voor je rug. Een ruim balkon met een werkelijk fantastisch uitzicht maakt het plaatje compleet. Manon is helemaal in haar nopjes en zelfs Bart weet deze voor hem onorthodoxe accommodatie ruimschoots te waarderen.

De Herbal House ligt in het minuscule dorpje Plave, temidden van de prachtig groene Soča Valley. Het warme zongele huis is overal begroeid met kleurrijke groenten, fruit en bijzondere kruiden die dagelijks met veel aandacht en kunde worden verzorgd. Vrijwel alles wat je hier eet, is biologisch en komt uit eigen tuin. Bij het ontbijt worden we zelfs verrast met zelfgebakken brood.

In de Herbal House slaap je bij super gastvrije en gezellige locals op een 2-persoons prive-kamer. De tuin staat vol heerlijke kruiden, groenten en prachtige planten.

In de Herbal House slaap je bij gastvrije locals. De tuin staat vol heerlijke kruiden, groenten en prachtige planten.

Herbal Room, Slovenie. Slapen op geneeskrachtige kruiden

De Herbal Room: slapen op kussens met geneeskrachtige kruiden.

 

Bijzondere lokale ervaring in Slovenië

Maar niet alles draait om een mooie omgeving of lekker eten. Vooral bijzonder is de kleinschalige lokale ervaring die je hier meekrijgt. Geen opsmuk of toeristische taferelen. Hier is het écht. Met slechts ruimte voor 2 tot maximaal 4 gasten, is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Bij aankomst genieten we in stijl van een zelfgemaakte kruidenthee van citronella, venkel en wilde thijm. We kletsen met eigenaresse Vesna en haar ouders Karmen en Ivan, die ondanks dat ze geen Engels spreken erg geïnteresseerd zijn en geduldig wachten tot Vesna het voor hen vertaalt.

Herbal House, Slovenie: klaar om fruit en kruiden te gaan plukken in nabij gelegen heuvels, met Vesna (eigenaresse) en haar moeder Karmen (foto).


Klaar om fruit en kruiden te gaan plukken in nabij gelegen heuvels, met Vesna (eigenaresse) en haar moeder Karmen (foto).

 

Pluk je eigen kruiden en fruit

We worden uitgenodigd om samen kruiden te plukken. Voor hen een bijna wekelijkse aangelegenheid, maar voor ons lijkt het een sprookje. Nee, bramen komen niet uit de supermarkt voor €2,50 per doosje. Hier pluk je ze in de vrije natuur op de nabij gelegen Korada hill, die de Soča Valley splitst van de Italiaanse wijnregio. Eigenlijk is het tot op de dag van vandaag niet duidelijk of het gebied toebehoort aan Slovenië of Italië, maar ach… dat kan je weinig schelen, terwijl je met je rieten mandje over de idyllische weideheuvels paradeert.

We vullen onze glazen pot met handenvol bramen en onze gastvrouwen keren huiswaarts met een mand vol ‘yarrow’: een geneeskrachtig kruid dat in thee gebruikt wordt voor ‘vrouwenkwaaltjes’ en voor het vruchtbaar maken van de grond.

Een hand vol bramen geplukt!

Een hand vol bramen geplukt!

 

Eten met locals

’s Avonds geeft Vesna ons een culinaire workshop. Haar moeder heeft die dag al een ‘Jota Stew’ – een overheerlijke zuurkoolsoep – voorbereid en daar voegen wij een extra gerechtje aan toe. Met verse kruiden uit eigen tuin, maken we ‘Frtalja’ – een ‘herbal omelet’ met venkel, munt, wilde hop, jonge knoflook, bieslook en salie. Door de toevoeging van bloem neemt het de vorm aan van een hele smaakvolle en gezonde quiche. Recept volgt!

Ben je in de hoofdstad Ljubljana en wil je ook graag een bijzondere culinaire ervaring met locals? Dat kan bij ‘Eat with’, waarbij Vesna is aangesloten. Als ze geen gasten in Plave heeft, woont ze in Ljubljana waar ze jou samen met haar vriend Robi introduceert in de Sloveense keuken. Met kruiden natuurlijk!

Meer informatie vind je op: www.slocally.com. Bekijk ook zeker even de video!

 


Tags: , , , , , ,

2 antwoorden op “Herbal House: overnachten in een kruidenparadijsje”

  1. Van :

    Wauw, wat fantastisch!!
    Daar wil ik echt graag naartoe.
    Supergoeie tip!!

    Geplaatst op 26 september 2014 at 17:44 #

Laat een reactie achter!