mrt 22

Gastblog: Multimedia op reis – een blik op en achter de schermen

door in Cambodja, Gastblogs

Deel dit artikel:

Als eerste in een reeks van groupies sluit ik mij een week aan bij de Reiswijsneuzen – voor eigen plezier en om te peilen hoe het ze vergaat.

In Nederland lees ik enthousiast de ene na de andere informatieve blog, vliegen de Tweets en Facebook berichten me om de oren en vergaap ik mij aan de vele reisfoto’s en -video’s. Ik hobbel virtueel mee, maar wil nu wel eens bij ‘the making of’ aanwezig zijn. Hoe reizen ze? Hoe (eigen)wijs zijn ze? Hoe zijn de onderlinge verhoudingen en hoe komen al die multimediaproducties tot stand? Bart en Manon beschrijven de wereld waarlangs zij trekken, maar wie beschrijft hen? Graag doe ik in navolgend schrijven verslag vanuit mijn subjectieve perspectief.

Aankomst

Als ik de airco van de luchthaven in Siem Reap, Cambodja verlaat, slaan de warmte en een lange, slanke, bebaarde hippie mij op de schouder. Na een korte gewenning blijkt achter het nieuwe masker nog steeds een energieke, gevatte en humoristische jongeman schuil te gaan. Manon ontmoet ik even later als we aankomen bij het hostel. Daar legt ze de laatste hand aan de nieuwste blog. Ze verwelkomt me met een voor haar zo typische hartverwarmende glimlach en enthousiasme. Wat me direct opvalt is dat – in tegenstelling tot wat wordt beweerd op Twitter – er helemaal geen volgers zijn. Ik blijk op enkele verkopers na de enige te zijn die bij ze aanklampt.

De reis tot nu toe

‘Reizen is werken’ roept Bart met een knipoog. ‘Heerlijk…dat je niet weet wat je morgen gaat doen en dat fulltime en ook nog eens heel lang’. Manon knikt bevestigend. ‘Het is zo geweldig om andere culturen te leren kennen, onszelf tegen te komen en elke dag op allerlei gebieden uitdagingen aan te gaan’ vervolgt ze. ‘Omdat je leert leven met bijna niets leer je snel te relativeren’ voegt Bart eraan toe. Nadat ze de laatste reacties op de blog nog even doornemen springen we op onze huurfietsen om fietsend van tempel naar tempel te rijden. Met militaire precisie bepaalt Bart met behulp van Google maps en GPS onze positie. Hij staart naar zijn scherm en leidt ons peloton in de richting van het volgende target. Verkopers die onze wegen kruisen worden vakkundig en met humor onschadelijk gemaakt. Wanneer Bart voor een te directe benadering kiest, grijpt Manon in of doet zij aan opvang en nazorg. We zweten ons kapot. Gelukkig is Manon ook van de pauzes. We knabbelen op ons tropische fruit en ontdoen jonge kokosnoten van hun vruchtwater. Na tempel 28 wordt de dag afgesloten met Amok (dit is geen ellende, maar een lokaal gerecht waar beide Reiswijsneuzen gek op zijn). Op de terugweg naar het hotel rijdt een motorrijder Bart bijna over zijn tenen bij het afslaan op de verkeerde weghelft. Bart wijst haar geïrriteerd op Westerse gebruiken. De vrouw kijkt hem niet begrijpend aan, maar schuift op naar de andere kant van de straat. Even later blijkt iedereen hier op dezelfde manier af te slaan. Kijkend naar zijn overtuigingskracht geloof ik dat Bart de Engelsen binnen het jaar allemaal rechts kan laten rijden! Nog even Skypen met het thuisfront en dan marcheren de cadetten naar bed.

Op t fietsje

 

‘Onderhandelen is langer reizen…’

Na een flinke portie zadelpijn van gisteren willen we deze dag op vorstelijke wijze vervoerd worden langs de tempels. Bart zorgt voor het inkoopbeleid. Met zijn wereldberoemde glimlach loopt hij op een Tuk Tuk bestuurder af die hem verwachtingsvol aankijkt. Het arme schaap heeft nog geen besef met wie hij te maken heeft. ‘Hello sir, how much do you charge us for the “big loop”?’ Manon en ik willen ingrijpen en aangeven dat we die gisteren al gefietst hebben, maar subtiel maakt hij duidelijk dat alles onder controle is. Wij nemen weer plaats op de publiekstribune. Nog voordat de bestuurder het complete bedrag heeft uitgesproken roept Bart: ‘THAT MUCH!??’ en zet daar vervolgens een laag bedrag tegenover. De strijd barst los en bedragen vliegen over en weer, met als resultaat de laagst mogelijke prijs. De man denkt zijn bescheiden buit eindelijk binnen te hebben, maar nu starten de onderhandeling pas echt. ‘OK’ zegt Bart, ‘but we don’t want the big loop, we want the small loop, how much is that?’ Verbouwereerd kruipt de man weer terug aan de onderhandelingstafel en noemt hetzelfde bedrag waarop ze net bij de big loop waren uitgekomen. Hij beseft zijn eigen fout, geeft dit lachend toe en capituleert. Zijn collega’s, die inmiddels ook op de publiekstribune hebben plaatsgenomen, slaan de Tuk Tuk driver op de schouder en feliciteren Bart met zijn optreden.

Manon & Menno in de tuktuk

 

Manon houdt misschien meer dan Bart van luxe en uitgeven, maar toch proberen ze allebei te besparen op met name transport, accommodatie en eten. Bart: ‘Besparing betekent langer reizen en meer zien’. Van elke uitgave wordt ter plekke nauwkeurig een notitie gemaakt, die Bart ‘s avonds op categorie verwerkt in zijn Excelsheet. Ik durf te stellen dat de gemiddelde multinational zijn boekhouding minder goed op orde heeft. Als dan toch blijkt dat er een kasverschil is van 2 dollar en 30 cent worden alle registers opengetrokken en de reisgenoten aan ondervraging onderworpen. De vermiste valuta zijn binnen no-time opgespoord. Omdat het gebruik van video hun sterke punt is, investeren ze niet in een dure fotocamera. Met verbazing kijk ik dan ook naar het goedkope Aldi cameraatje waarmee ze foto’s maken van deze onbetaalbare reis. Geachte meneer/mevrouw @Canon, als u dit leest kunt u deze twee wijsneuzen dan voorzien van een geavanceerd apparaat om hun belevenissen vast te leggen? Ik ben ervan overtuigd dat ze u via Skype, Facebook, Twitter, YouTube en Flickr zullen danken en roemen.

Manon is trouwens ‘Hoofd foto’s maken’. Bart is volgens eigen zeggen ‘Manager deleten’. Manon sputtert nog even tegen, ‘is die niet toch heel leuk?’. ‘Das nu te laat liefje…’ antwoordt Bart. Twijfels zijn er bij Manon ook als ze een zonnebril aanschaft. De verkoper laat zijn originele namaakbrillen zien. Manon zegt: ‘Welke zal ik kiezen schatje? Nadat ze ook mij om advies heeft gevraagd wendt ze zich tot de verkoper. ‘Which one do you like the most?’  Met dollartekens in zijn ogen en zonder te blozen wijst hij enthousiast naar de duurste. Gelukkig is ze door Bart financieel onderricht en hengelt ze de bril voor een goede prijs binnen. Tijdens ons samenzijn ben ook ik, tijdens onze potjes Monopoly Deal, het slachtoffer van Barts onderhandelingsvaardigheden. Gelukkig gaat de derde ‘hond’ er met het been vandoor en kunnen Manon en ik genieten van het feit dat Bart slecht tegen zijn (naar eigen zeggen: onterechte) verlies kan. Nog even Twitteren over de slechte klachtafhandeling van SriLankan Airlines en we kunnen slapen.

Cheers!

 

De relatie

De ochtend begint voor deze twee molletjes niet altijd even vlot. Als onze nachtbus op weg naar het strand van Cambodja om 5 uur ‘s ochtends arriveert, is de bus 5 minuten later leeg… op twee reizigers na. Zonder resultaat por ik het tweetal en moedig ze aan tot leven te komen. Eensgezind weigeren ze. Bart, die naar eigen zeggen bijna altijd gelijk heeft, voegt er pruttelend aan toe ‘de bus rijdt nog verder’.  Wat mij niet lukt krijgt de buschauffeur in 10 seconden wel voor elkaar met de duidelijke woorden “Out, out, out, OUT! We nestelen ons op een heerlijk stukje strand. Genietend van het uitzicht en nippend aan onze bananenshake.

Samen lezen in Sihanoukville

Terwijl hij Manon romantisch aankijkt, zegt Bart: ‘Heerlijk. Reizen en leven met niets behalve elkaar’, gevolgd door een kus. Helaas voor dit zoetsappige stel deel ik op dit honeymoonstrand om budgettaire redenen hun hutje. Manon krijgt dan ook met regelmaat de vraag wie van de twee haar ‘husband’ is. Ze geeft aan ‘te hopen dat deze reis haar daar meer duidelijkheid over zal verschaffen’. Dat dit al een gelopen race is blijkt wel uit het feit dat ze elkaar in de zee lachend met zeewier bekogelen en verstrengeld in elkaars armen hun boek lezen (uiteraard e-readers i.v.m. digitale verslaving). Terwijl  Manon nipt aan haar Piña Colada zuigen de muggen haar benen leeg. Niet alleen Bart blijkt gek op haar.

Even later zitten we in het restaurant voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘the Office’. Vol trots meldt de ene hoofdredacteur aan de andere dat de foto’s online staan en bespreken ze de laatste reacties op hun blog. Dan trekken we ons als groep weer terug in ons hutje-op-palen voor de nacht. De mooie oneliner van Bart aan Manon golft in mijn gedachten voorbij: ‘De wereld en elkaar blijven ontdekken, daar gaat het om….’ Langzaam zak ik weg in de nacht, begeleid door het geruis van de zee, het zoemen van de ventilator en het zachte licht van de laptop waarop Manon nog een paar berichtjes stuurt.

Achter de schermen

 

WC en doktersadvies

Het is de Bart-kenners waarschijnlijk bekend dat hij veel gebruik maakt van typische woorden, waaronder ‘Kak’. Dit woord krijgt deze reis extra betekenis. Dagelijks brengt hij vol enthousiasme en ongeloof rapport uit over de frequentie en resultaten van zijn toiletbezoeken. Volgens zijn onderzoek komt er meer uit dan erin is gegaan. Ik heb zijn bevindingen niet geverifieerd en laat dit graag aan de professionals over, maar vermoed dat dit wetenschappelijk gezien onmogelijk is. Wel zou ik de Reiswijsneuzen een ander doktersadvies willen meegeven: ga wat vaker op multimedia rantsoen. Bloggen en het monitoren van alle reacties kan verslavend werken. Reis niet om te bloggen maar om te ervaren. Maar misschien ben ik van de oude stempel/postzegel: in mijn tijd bestond er nog geen internet en deed een brief er 2 tot 3 weken over, enkele reis.

Afronding

Bart (Schatje) en Manon (Liefje), het was me een waar genoegen jullie een week 24/7 te volgen en samen mooie ervaringen te delen, te relaxen en bijzondere gesprekken te hebben. Ik kijk (toch) uit naar volgende reisverhalen van ‘Reiswijsneuzen on tour’ en ook naar jullie uiteindelijke terugkomst in Leiden(!). En zoals gezegd het mooiste gaat nog komen met Zuid -Amerika!

De Ouwe groet jullie!
Menno


NOOT VAN DE SCHRIJVER

Ik hoop dat bovenstaande openbaringen mijn vriendschap met de Reiswijsneuzen niet zal verstoren. Voor de zekerheid: de beschreven personen en gebeurtenissen in voorgaand schrijven zijn grotendeels gebaseerd op de door mij ervaren werkelijkheid. Wel heb ik als schrijver enige creatieve vrijheid in acht genomen.


Tags: , , , ,

33 antwoorden op “Gastblog: Multimedia op reis – een blik op en achter de schermen”

 1. Van :

  Hahahahaha, kak :-)

  Geplaatst op 30 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Schrijf ik zo’n stuk en krijg ik ‘stank voor dank’.
   Kak! ;-)

   Geplaatst op 3 april 2013 at 17:44 #
 2. Van :

  Goed gedaan Ouwe. Als ik een award te vergeven had zou jij ‘m krijgen maar je zult ‘t met een pluim moeten doen. Ik heb ‘t met een grote glimlach op min gezicht gelezen. Je benadert met alles wat je benoemt echt wel de realiteit. Zijn toiletgang hoeft inderdaad niet wetenschappelijk onderzocht te worden, daarin lijkt hij gigantisch op zijn vader.
  Dat je naast paranimf zijn ook nog schrijverstalent hebt maakt van jou een allrounder. Zelfs jouw creatieve vrijheid heeft geen afbreuk gedaan aan de vriendschap.
  Bedankt voor je bijdrage. Het was genieten.

  Geplaatst op 28 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dag Ria,
   Dank voor de pluim en de bevestiging dat ik in de realiteit leef!
   leuk te horen dat Bart op zijn vader lijkt.
   Geniet van alle komende Blogs van het stel. Ik ben nu meer op de hoogte van hun reilen en zeilen dan toen ze nog in Leiden woonden..

   Groet,
   (andere) Ouwe

   Geplaatst op 3 april 2013 at 17:44 #
 3. Van :

  Menno toch! Ik heb genoten van jouw fantastische blog en heerlijk om jouw ervaringen zo te lezen, er zit een fantastische schrijver in jou waar ik geen weet van had!
  Extra leuk is dat ik het nu echt eens van een andere kant zie en beleef, wat mis ik onze lieve vrienden toch! Fijn dat jullie zo’n geweldige week hebben beleefd, ik ben oprecht jaloers!

  Dikke kus Remy

  Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dag Remy,

   Schrijven gaat me makkelijker af dan spreken, maar dat spreekt voor zich… Als Bartelomeus en Manon weer terug zijn zie ik je/jullie vast weer op een sloep/feestje.

   Groeten, ook aan je kleine pup

   Geplaatst op 3 april 2013 at 17:44 #
 4. Van :

  Menno, jouw verhaal met een grote glimlach zitten lezen onder het genot van een kaasje en een Kanon.

  Ffijn dat jullie het zo leuk hebben gehad met elkaar!

  Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dag Joris de draak,
   Volgende keer nodig je me uit om mee te drinken en borrelen toch?!

   Hagelvrije groet,
   Menno

   Geplaatst op 3 april 2013 at 17:44 #
 5. Van :

  Menno, goed bezigggg!
  Zo grappig en herkenbaar, complimenten!
  Fijn dat jullie zo’n toffe week hebben gehad met z’n 3-en!

  En jij nog bedankt voor het transporteren van de Nepalese vlaggetjes ;-)

  Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dag Kim,
   De reis is met vlag en wimpel geslaagd. Met graagte heb ik de vlaggetjes (en nog 5 kilo aan boeken van het stel) meegenomen. Jij veel plezier met het stel in Indonesië!

   Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
 6. Van :

  Hee Menno,

  wat een superleuke blog! Kan nu helemaal niet meer wachten om ook onze reiswijsneuzen op te gaan zoeken! Nog 3 weekjes te gaan… ;-)

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dag Hanneke,
   Geniet van je komende reis! Het is een leuk stel om mee te reizen.
   Nu ben je beter voorbereid op hetgeen gaat komen…

   Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
 7. Van :

  Hoi Menno,

  Wat een mooi verhaal!! Prachtig gedaan.
  En leuk om dit van jou te horen.

  Reizen en leven met elkaar en verder niets.
  Nu weet ik het weer zeker Menno, het is een fantastisch stel.
  Bedankt!!

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dag Henk en Margot,

   Het was de The Truth, The Whole Truth, and Nothing BART The Truth
   Het is een leuk stel..

   Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
 8. Van :

  Geweldig stuk Menno! Leuk straks als ‘making of’ voor het boek & de bijbehorende DVD die ongetwijfeld uit gaan komen : ) Hele treffende observaties en mooi opgeschreven!

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dag Nicolandesa,
   Extra leuk dat een wetenschappelijke scrhijfgoeroe als jij dit compliment maakt.
   Dank!

   Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
 9. Van :

  Hoi Menno
  Wat een mooi verhaal!!! Ik wou dat ik er bij was. Heerlijk ook om te lezen dat de liefde tussen Bart en Manon alleen maar groter wordt. En dat jij alleen :( hier naast mocht liggen ;).
  Ik kijk uit naar de volgende stort :)
  Kus Ch

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
 10. Van :

  Ha Ouwe!
  De Reiswijsneuzen hier. We zijn absoluut onder de indruk van je observatievermogen en schrijfstijl. Zelfs de kleinste details zijn heel herkenbaar en jij als coach weet ons goed een spiegel voor te houden.
  In de volgende blog doen we een boekje open over… JOU! (grapje)

  Nogmaals bedankt voor je super geslaagde bijdrage!

  Bart & Manon

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
 11. Van :

  Briljant is het juist woord. Mooi geschreven. Treffend ook dat het mooiste nog gaat komen… In Zuid-Amerika. Abrazo!

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Muchas Gracias Paisano!
   Disfruta tu viaje la proxima mes.

   Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
 12. Van :

  haha, deze blog is echt fantastisch! Super leuk om te lezen hoe de lovebirds deze reis ervaren en sommige dingen zijn ook zoooo herkenbaar, superleuk!!! Kun je niet mee als reporter, of valt dat niet in het budget van de reiswijsneuzen ;-)

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Kijkend in Bart zijn Excel sheets zag ik dat ze per dag 1,5 usd onder budget zitten. Ik verwacht dus dat ik op hun kosten word ingevlogen als ze in Peru zitten…

   Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
 13. Van :

  Waauw Menno helemaal te gek

  Ik vind het een fantastische documentaire, je hebt niet veel overdreven, zo zijn die 2,en zijn nog steeds gelukkig met elkaar, Hiep Hoi

  Ik hoop dat jij een leuk weerzien en een fijne reis hebt gehad.
  Erg leuk verwoord en geweldige relax foto’s,komt er nog meer?

  lieve groetjes

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dag ‘Mamma Caps Lock’ hier ‘Menno Return’,
   Ze zitten pas op 100 dagen dus niet te vroeg juichen, ze moeten nog even… Maar ook ik heb goede hoop dat ze hier NOG gelukkiger uit gaan komen. Nu schrijf ik weer voor werk en die stukken zijn 100% formeel.

   Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
 14. Van :

  mooi stukje tekst :)

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
 15. Van :

  Geweldig stuk , je kunt zo de reis met Bart & Manon afmaken.
  Ik heb ervan genoten het te lezen , complimenten aan Menno !!

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dank voor de complimenten Liesbeth

   Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
 16. Van :

  Ik werd in dit verhaal gezogen! Wat een leuk stuk om de lezen. Menno petje af. En dit bevestigd hoe Manon en Bart zijn…. Geweldig genoten…. Geniet er nog met volle teugen van!!!

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dag Patrick,
   Ik ben blij dat jij me steunt in deze. Fijn dat er herkenning is en je hebt genoten.

   Geplaatst op 23 maart 2013 at 17:44 #
 17. Van :

  whahaha super leuk te lezen hoe dat tussen die twee aan toe gaat! Mooi geschreven! Liefs uit melbourne!

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
 18. Van :

  Echt heel leuk om te lezen , Menno heeft zijn roeping als schrijver gemist !

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Mijn roeping is nog niet voorbij… als het goed is heb ik nog de toekomst :-)
   Dank Laura

   Geplaatst op 3 april 2013 at 17:44 #
 19. Van :

  Wat een leuk stuk!

  Geplaatst op 22 maart 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!