jul 16

Gastblog: IJsland per camper

door in Europa, IJsland

Deel dit artikel:

Een buitenaards landschap, watervallen in overvloed en één van de mooiste hiking trails ter wereld. Lars en Dasja toerden maar liefst vijf weken met de camper door deze magisch mooie bestemming. Lees hun gastblog over het land van vuur en ijs: IJsland!

Rondreizen in IJsland

Niet iedereen denkt eraan om met eigen vervoer naar IJsland te gaan maar voor ons was dit naast een goed verhaal ook de goedkopere optie. We hebben namelijk in september 2016 vijf weken doorgebracht op dit wonderschone eiland. In onze eigen camper. Vanaf Denemarken (Hirtshals) vertrok de ferry en, na een tussenstop van een week op de Faeröer eilanden, kwamen we aan in Seyðisfjörður, IJsland. Vanaf hier zijn we met de klok mee het eiland rondgereden. Met uitstapjes naar de Reykjanes Peninsula, Snæfellsnes en de West-Fjorden.

IJsland_per_camper

Hoewel vijf weken veel lijkt voor IJsland hadden we graag nog wat meer tijd gehad. Het land is namelijk veel groter dan je denkt en er is veel te zien. Dat maakt dat de reistijden langer worden: IJsland kent namelijk geen snelwegen zoals wij in Nederland. De ring road (route 1) is de hoofdweg die een ronde maakt over het hele eiland. Geen uitgestrekte asfaltbanen maar een eenbaansweg met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Je rijdt door buitenaardse landschappen en je moet rekening houden met een aantal gravel stukken. De ring road was met onze normale camper goed te doen en ook in de West-Fjorden, waar het overgrote deel gravel is, heeft gelukkig ook niet voor problemen gezorgd. Helaas hebben we het binnenland een beetje links moeten laten liggen. Wil jij wel het binnenland in van IJsland? Dan is een 4×4 voertuig noodzakelijk. En hou goed rekening met de actuele weginformatie. Wegen zijn namelijk regelmatig afgesloten.

De magie van IJsland

Op het moment dat je aankomt op IJsland slokt het landschap je op. De magie is voelbaar in dit landschap waar elfen, trollen en legendes leven. De vlinders fladderen in onze buik als we eraan terugdenken. Watervallen zijn in overvloed aanwezig in alle soorten en maten. Waar Zuid-IJsland absoluut prachtige natuurfenomenen biedt, is dit wel het meest toeristische stuk. Vooral in de West-Fjorden en Noord-IJsland krijg je het gevoel dat je in niemandsland bent. De highlands (binnenlanden) zijn geniaal voor meerdaagse hike tochten. De Laugavegur trail staat zelfs in het rijtje van ’s werelds mooiste tochten te staan en we snappen waarom: hier kun je eindeloos hiken.

IJsland_per_camper

Tip: Als je geluk hebt kun je vanaf september het noorderlicht spotten. Wij zijn twee keer getrakteerd op dit bijzondere verschijnsel. Dus blijf ’s avonds in het donker naar buiten kijken en wie weet kleurt de lucht groen en paars!

IJsland_per_camper_noorderlicht

Kosten

IJsland is een duur land. En helaas is dit geen fabeltje. Wat wij onderweg ondervonden is dat een overnachting in een hostel al snel even duur is als een hotelkamer in hartje Parijs. Om overnachtingskosten laag te houden, kiezen veel mensen ervoor om een auto of busje te huren om in te slapen of te kamperen in een tent. Helaas is wildkamperen verboden en ben je verplicht om op een camping te overnachten. Wij schaften de camping card aan en hadden het geluk dat een aantal campings in september al dicht waren, waardoor je hier gratis kon staan. Boodschappen doe je bij de Bonus of Kronan – de budget supermarkten van IJsland. En kijk op de campings ook altijd even in de keukentjes. Hier staan vaak etenswaren die je gratis mag meenemen.

Meer weten over IJsland? Check dan de website van Lars en Dasja.

OVER DE GASTBLOGGERS
In oktober 2015 hebben wij (Lars & Dasja) alles in Nederland achtergelaten om met een camper te gaan road trippen. Inmiddels zijn we al bijna twee jaar onderweg en ontdekten we landen als Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Marokko. Dit alles is terug te lezen op onze website Reizenin.net. Maar wat tot nu toe op nummer één staat aan bizar mooie en coole ervaring is IJsland!

IJsland per camper


Tags: ,

Laat een reactie achter!