mei 14

Gastblog: communicatie missers in Azië

door in Azie

Deel dit artikel:

Nee zeggen. Dat is iets wat Aziaten niet kennen. Noem het beleefdheid, cultuurverschil of etiquette. Aziaten zijn zo hulpvaardig dat  werkelijk álles mogelijk is. Maar niets is wat het lijkt. Sjoerd en Ties van Azie-Expert.nl vertellen over de meest voorkomende communicatie missers.

Azië is een compleet andere wereld dan die wij kennen. Een reis naar dit continent zal een geweldige indruk maken. De sprookjesachtig mooie natuur met jungles, tropische stranden, machtige bergen en de groenste rijstvelden. Maar ook de cultuur met eeuwenoude bouwwerken zoals tempels, kloosters en pagodes zullen je voor altijd bijblijven. Maar waar wij vooral van genieten zijn de mensen. Want hoe mooi de natuur en cultuur hier ook is, de inwoners van het land maken of kraken je reis.

De meeste Aziaten zijn bijzonder vriendelijk, behulpzaam en nieuwsgierig. Met een glimlach en met hun optimisme staan zij altijd voor je klaar. Toch zijn er wel degelijk cultuurverschillen die soms wat verwarring kunnen zaaien. Onze ‘favoriet’ is het feit dat Aziaten geen ‘nee’ durven of kunnen zeggen. Dat levert vaak grappige, maar ook lastige situaties op:

TukTuk Thailand

Backpacken in Thailand is niet meer zo spannend als 20 jaar geleden. Maar soms kan het een avontuur worden. In Sukhothai vroegen we een TukTuk chauffeur de weg naar een restaurant. Aangezien het geen bekend restaurant was, vroegen we nog: “are you sure you know the way”. Na een geruststellende “Yes, no problem!” stapten we in. Onderweg sprak de TukTuk driver nogal wat mensen aan. Nu is ons Thais niet zo goed maar het leek op: “ik heb geen idee waar ze heen moeten, weten jullie de weg?” Na een half uur rondzwerven gaven we de hoop op. Onze chauffeur verzekerde ons dat het restaurant nieuw moest zijn, want hij kende echt ieder tentje in de stad. Op die van ons na. Gelukkig kunnen we er nu om lachen, maar wees gewaarschuwd: Aziaten zullen je nooit vertellen dat ze de weg niet weten.

Sukhothai Thailand

De ruïnes in Sukothai

 

Bus gemist Myanmar

Na een busreis van 10 uur vanaf Bagan arriveerden we om 5:45 uur in Yangon, vanwaar we om 7:00 uur per bus zouden doorreizen naar Chaung Tha. Zodra we de bus uitstapten boden tal van taxichauffeurs zich aan om ons te brengen naar de volgende vertrekhalte. Wij vroegen: “are you sure you can make it before 7:00?”. Het verkeer in Myanmar is ’s ochtends namelijk een soort ‘survival of the fittest’. “Yes yes, easy” zeiden ze nog. Zo ‘easy’  bleek het niet. We kwamen aan om 7:20 uur en mistten hierdoor onze bus. Binnen no time stonden we weer bij een andere bus. Die zou niet naar dezelfde bestemming rijden, maar wederom werd ons verzekerd dat alles goed komt. Elke keer trap je er weer in… dat is Azië. Onze tip: wees een beetje flexibel in je reisplanning. Dan komt inderdaad alles goed…

Pancake Laos

In Laos bestelden we een Banana Pancake bij iemand die niet zo goed Engels verstond. Onze bestelling werd vragend nog drie keer herhaald en ter verduidelijking wezen we op de menukaart (zonder plaatjes) aan wat we wilden. “Ahh yes”, zei de vriendelijke Laotiaan nog en voor hij naar de keuken wandelde, schreef hij enigszins vertwijfeld nog iets op z’n notitieblokje. Al snel kwam hij terug met twee grote glazen op zijn dienblad. “Serveren ze de pancakes hier in een glas?” dachten wij nog. Onze banana pancake bleek een banana juice te zijn. Ook lekker… Tja, go with the flow. Toch maar beleefd je juice opdrinken en met handen en voeten aangeven dat je ook graag een pancake wilt, eentje die je kunt eten.

OVER DE GASTBLOGGERS
Azië-Expert is geboren uit liefde voor het continent Azië. De website is opgericht door Sjoerd en Ties Lagraauw, twee reislustige broers. Azië, en met name de bevolking, heeft hen geïnspireerd en gemotiveerd om de wereld een beetje beter te maken. Zij willen de lokale bevolking een betere toekomst geven en reizigers ondersteunen in duurzaam reizen. Hoe zij dat doen? Neem een kijkje op www.azie-expert.nl
Azie-Expert.nl


Tags:

Laat een reactie achter!