jun 19

Gastblog: Are you ready for Indonesia?!!

door in Indonesie

Deel dit artikel:

Onze reis naar Indonesië is een feit. Na 27 uur en 3 vluchten lopen we be-backt en be-packt de aankomsthal van Medan Airport in. Twee lokale agenten van Reiswijsneuzen Travels zouden ons op komen halen voor een 19-daagse workshop ‘Iedereen kan backpacken’.
Of nee, zijn dat ..?? Bart en Manon – allebei bruin, blond en slank – staan in speciale welkomstoutfit compleet met papieren zonnebril te wachten op Ria Rainforest en Kim Ketjap. Dat zijn wij dus blijkbaar.

Na een voornamelijk blije en vrolijke ontmoeting – met een paar kleine traantjes – vertrekken we naar de guesthouse die Bart & Manon al eerder hebben geregeld aangezien zij die middag hun eerste stappen op Indonesische bodem hebben gezet. Leuk, met z’n vieren Indonesië ontdekken!

Ontvangst door lokale reisagenten

 

De komende weken staan in het teken van ervaren, delen en vertellen, want sjonge.. dat is wel nodig als je elkaar 5 maanden niet In Real Life gezien hebt. De lange bus- en treinreizen lenen zich hier uitstekend voor. Saai? Vervelend? Absoluut niet! Hoe fijn is het om samen met je zusje een paar oortjes te delen en dicht tegen elkaar aan muziek te luisteren op de iPod of te discussiëren met je schoonzoon dat er echt wel sneeuw op de top van die berg ligt. En natuurlijk de vele gesprekken die gevoerd worden over het leven, de liefde, de dood en de toekomst. Het is geweldig dat dit weer kan.

Bart ten voeten uit

Dr. Bartje zorgt goed voor zijn harem en praat al snel een aardig woordje Indonesisch. We krijgen de laagste prijzen voor transport: ‘Selamat siang, apakabar?’ (Goedemiddag, hoe gaat het?). ‘Berapa?’ (Hoeveel kost het?). Standaard gevolgd door: ‘ Mahal!!’ (Duur!!) en vervolgens: ‘I don’t want to buy your taxi, I just want you to take us for a ride.’ Hetzelfde principe wordt gehanteerd voor accommodatie, tours en aanschaf van souvenirs.

Daarnaast worden de nodige oneliners de ruimte in geslingerd. Van ‘ No Rain No Forest’ tot ‘We doen vandaag vooral veel niks!’ en ‘Vanaf nu hebben wij ook vakantie!’. Bart heeft altijd wel een passende spreuk. Ook als beschermheer maakt hij de nodige indruk. In Ubud (Bali) springt hij voor ons dames in de bres door zichzelf in het Monkey Forest als klimrek te verhuren. Toch zijn de brutale makaken hem soms te snel af.

Speelkwartiertje

Monkey action

 

 

 

 

 

 

 

Ook de gevoelige Bart komen we tegen:

Reiswijsneuzen in love

Alle kusjes, aanrakingen en lieve woordjes aan het adres van Manon. Wat zijn ze leuk en lief samen! De wereldreis lijkt de twee eigenwijze reisneuzen alleen maar dichter bij elkaar te brengen. Of de keer op Gili Air waar hij heeft bekokstoofd dat wij maar eens een ladies night met cocktails en diner moeten hebben en zich subtiel terugtrekt met de laptop en 1,5 kg gefrituurde uienringen. En natuurlijk het afscheid waarbij de vrouwen volledig in tranen zijn en Bart ons als professioneel tranendroger één voor één omhelst, troost en vertelt hoe fijn hij de afgelopen weken heeft ervaren en hoe blij hij is dat we naar Indonesië gekomen zijn.

Conclusie: Manon, take good care of this orang. He’s special and rare (ja, ook een beetje raar).

Manon in de bocht

Reiswijsneus Manon is ondertussen op eigen kenmerkende wijze en met oog voor detail aan het zorgen dat het haar gasten aan niks ontbreekt. Zo krijgen we een geweldig welkomstpakket (o.a. bestek, zeep, 2000 Rupiah (€0,16) zakgeld én chopsticks van Angry Birds). Dit alles professioneel verpakt en met heus Reiswijsneuzen logo.

Attent als ze is, zorgt ze niet alleen perfect voor haar medereizigers, ook friends & family in Nederland worden niet vergeten. Geen verjaardag of  belangrijke gebeurtenis gaat voorbij zonder een hilarische kaart, chocolade telegram of lief berichtje. Beroepstwijfelaar die ze is, kan ze tijdens bovenstaande missie weleens voor lastige beslissingen komen te staan. ‘Jullie mogen kiezen waar we gaan eten. We kunnen naar die tent met die lekkere vegetarische kebab of die goede Italiaan? Of zullen we nog een stukje verder lopen, daar zijn we nog niet geweest. Trouwens, we kunnen ook nog ..’ , aldus Manon.

Als we eenmaal een leuk restaurantje naar ieders  tevredenheid hebben gevonden, komt hobbel twee: Wat gaat ze bestellen? Vlees.. of vis.. of toch vegetarisch..? Bart: ‘Weten we het allemaal?’  Manon: ‘NEE, nog lang niet!’ Bart wenkt ondertussen stiekem de ober die al twee keer aan tafel heeft gestaan voor het opnemen van de bestelling: ‘Balen liefje, maar je moet het nu toch echt zeggen. Maakt niet uit wat je bestelt, alles is hier lekker.’ Manon: ‘Nou..’
Als grondig onderzoeker zijn uitspraken zoals: ‘ Even de reviews checken op Tripadvisor’ of ‘Dat Google ik eerst even’ haar wel toe vertrouwd en klinken deze ons zéér bekend in de oren (van wie zou ze dat nou hebben?).

Tja, en na deze accurate beschrijving van Bart en Manon, kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Daarom doen we ook een klein boekje open over onszelf.

Stoere chick

Ria de avonturier heeft haar grenzen meerdere malen verlegd. Ze draait haar hand niet om voor een trekking en overnachting in de jungle. Verder hadden de dochters niet gedacht dat ze op Bali zonder aarzelen achterop de scooter zou stappen bij Bart (‘Hou je maar goed aan mij vast Ria’).  Als klap op de vuurpijl heeft mams het snorkelen in de zee bij Gili Air ontdekt: ‘Ohhh, wat een mooie gekleurde visjes en dat koraal! En die zeesterren! Wat is het trouwens lekker rustig onder water.’

Snorkelen voor gevorderden

 

Als je als moeder met je dochters en schoonzoon op reis bent, kom je achter allerlei zaken. Zo schijnt een handje helpen en bezorgdheid uit den boze te zijn. Reacties zoals

 • ‘Dat kan ik alleen!’
 • ‘Laat me dat zelf doen’
 • ‘Ik ben volwassen hoor’
 • ‘Laat dat eens liggen!’

horen dan ook bij de orde van de dag.
Tegelijkertijd is de jonge garde wel bezorgd om moeder:

 • ‘Mam, denk je dat het je lukt om twee dagen in het oerwoud te klimmen?’
 • ‘Waarom stap je niet op een pony als we zo ver omhoog moeten lopen naar de Bromo vulkaan?’
 • ‘Geef mij die rugzak maar Ria.’

Hoezo onhandig?

Kim – klungelsmurf loopt vrolijk met twee paar lenzen in door de jungle en haalt haar voet op dag één open aan haar nieuwe slipper (jammer Hanneke, je goede raad kwam net te laat). Accommodaties worden door haar aan een uitgebreide inspectie onderworpen voordat een keuze wordt gemaakt – met name in Bukit Lawang (‘Ik wil apen op mijn balkon’) of Gili Air (‘We’re looking for a bungalow with a garden shower’) is ze a girl on a mission.

Yogalesje op Gili Air

Als kakkerlakken verdelger kan ze dan wel top of the bill zijn, maar dan moeten ze niet gaan vliegen of hard lopen. Hulp van moeder –  die het levensgevaarlijke insect koelbloedig neersabelt – blijkt ineens heel welkom. Als yogajuf in de dop heeft ze – geïnspireerd door het spirituele Ubud – na een week voorbereiden en uitstellen haar allereerste yogales gegeven aan Manon en Ria. Die vinden het erg leuk en apart om Kim op een andere manier (in de knoop) te zien.

 

Deze bijzondere reis zou niet compleet zijn, als pap zich soms niet even laat zien. De ene keer in de vorm van een regenboog of een levensgrote billboard met als tekst: ‘Hans Advertising’. Een andere keer een bundel zonnestralen ‘toevallig’ gevangen op het moment dat er een foto wordt gemaakt.

Epiloog

Lieve Bart en Manon,

Wat fijn dat we deelgenoot mochten zijn van jullie bijzondere reis. We hebben het fantastisch gehad! Het was heel fijn om te zien hoe blij jij Manon, kan zijn: lachen, huppelen, springen. Een grote glimlach op je gezicht. En Bart, jouw grote rots in de branding. Ook al was het afscheid moeilijk, we hebben je met een gerust hart bij hem achter gelaten. Jullie zijn een fantastisch team!

Liefs, kus en knuffel

(schoon)mama Ria en Kim

Ready? Ready!

 

Meer foto’s van Indonesië!


Tags: , , , , , ,

43 antwoorden op “Gastblog: Are you ready for Indonesia?!!”

 1. Van :

  Waү cool! Some very valid points! I appreciate уou writing this post and also the rest of
  the website is extremely good.

  Feel free to surf to my web site … windee

  Geplaatst op 6 maart 2014 at 17:44 #
 2. Van :

  Erg leuk verhaal! Dit is iets wat iedereen mee wilt maken.

  Geplaatst op 14 januari 2014 at 17:44 #
 3. Van :

  Wat een geweldige belevenis, mooi om mee te mogen lezen.

  Geplaatst op 15 november 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha Martin,

   dank voor je reactie, en goed om te horen dat je met ons meereist :)

   Geplaatst op 15 november 2013 at 17:44 #
 4. Van :

  Hahaha! Wordt iedereen die met Bart en Manon optrekt goed in blogs schrijven? Topverhaal van een topbeleving! Heel mooi omschreven ik zie het allemaal voor me!

  Geplaatst op 24 juli 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Zal vast in de familie zitten dan Rene :-)
   Thx voor het compliment!

   Geplaatst op 24 juli 2013 at 17:44 #
 5. Van :

  Van Jan en Jeanne

  Wat zijn jullie toch sportief, om ook nog aan yoga te denken.
  Ziet er allemaal heel charmant uit.
  Maar als je zo ontspannen aan een nieuwe dag kunt beginnen, moet dat zeker lukken.
  Het zijn mooie weken geweest met jullie kinderen, ik heb er al zoveel over gehoord , en gelezen.
  Dit zal jullie ook lang bij blijven.

  Wij wachten weer af op wat weer komen gaat, en zullen alles weer meebeleven.

  Groetjes Jan en Jeanne

  Geplaatst op 22 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha ome Jan en tante Jeanne,

   Het waren zeker heerlijke weken – van complete ontspanning tijdens een yoga les (al bleek deze best pittig met 30 graden) tot afzien in de jungle of tijdens het beklimmen van de Bromo. Waarschijnlijk ook herkenbaar voor jullie gezien jullie bezoek aan Indonesie een paar jaar geleden.

   Liefs Kim

   Geplaatst op 24 juni 2013 at 17:44 #
   • Van :

    What libaerting knowledge. Give me liberty or give me death.

    Geplaatst op 3 februari 2017 at 17:44 #
 6. Van :

  Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt met z`n allen. Weer een hele mooie herinnering rijker.
  Stoer hoor Ria om zo te gaan backpacken, haha, maar je had dan ook professionals bij je.

  We blijven de reiswijsneuzen volgen met hun prachtige verhalen en foto`s.

  Groetjes, Corrie en Jan

  Geplaatst op 21 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hey Corrie en Jan

   Wij hebben het reuze fijn gehad, veel gezien, zelfs ons pa was er soms even bij!
   Het backpacken viel reuze mee.{appeltje eitje}
   De Jungle trekking, De Borobudhur,de Bromo, Monkey Forest enz.

   En het large Bintang Beer smaakte ook goed, vraag maar aan Bart.

   Geplaatst op 22 juni 2013 at 17:44 #
 7. Van :

  Leuk,mooi om te lezen dat jullie het zo fijn hebben gehad!!groetjes Jose

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hey jij daar!

   Dank je wel, jij hebt ook ons blog met plezier gelezen,

   Wij genieten nog steeds na, ik zou zo weer terug gaan,

   Helaas, misschien volgende week haha

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 8. Van :

  Wow, wat een topverhaal. Goed geschreven en ontroerend om te lezen. Geweldige reis geweest met z’n vieren (of toch maar met vijven?)
  Helemaal top lieve schatten. Hoop dat de reiswijsneuzen zelf ook snel weer binnen contactgebied zijn zodat we ze weer verder kunnen volgen.
  Wat super dat die 2 elkaar zo hebben gevonden. Een topstelletje.
  Kimmie, tot zo, dan kan ik hopelijk nog wat fotootjes bekijken van jullie avontuur.

  xxx Paula

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha Paultje,

   Het was zeker een geweldige reis.
   Met Bart & Manon op pad wordt het gegarandeerd geen saaie vakantie!
   En inderdaad bijzonder om pap in die momenten te kunnen vinden. Dat biedt een bepaald gevoel van nabijheid, wat ook troost kan bieden. Zo blijft hij ons toch een beetje in de gaten houden he.

   Geplaatst op 20 juni 2013 at 17:44 #
 9. Van :

  Mooi verhaal met weer een bijzonder avontuur =)

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dank je wel Niek!
   Het was ook zeker geen straf om het allemaal te beleven

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 10. Van :

  Lange bus- en treinreizen lenen zich er kennelijk ook voor om even bij te pitten. Prachtig verhaal en mooie foto’s. Het is duidelijk dat jullie met zijn allen genoten hebben.

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hallo Ria

   OOoo, verschrikkelijke foto die mag je eigenlijk niet zien. haha

   t Kan soms heel vermoeiend zijn als je met jonge mensen op stap gaat,zonder dat je het weet gaan de luiken naar beneden.

   Maar we hebben onze tijd echt niet verslapen. alleen maar genoten met ons 4tjes, en zeker met die zoon van jou.

   Jullie gaan het nog beleven, heerlijk

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 11. Van :

  Poeh, wat een jankert ben ik toch want weer rollen de tranen over mijn wangen bij het lezen van deze mooie blog. Heerlijk herkenbaar zijn de verhalen en super om te lezen dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad met zijn viertjes!
  Bedankt Kim en Ria voor deze blog, fijn dat jullie weer even heel dichtbij elkaar zijn geweest!

  En Kim, ik kan niet wachten op mijn yoga lesje :-)

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha Reems,

   Wat goed te horen dat we je echt een kijkje hebben mogen geven in de bijzondere weken die we samen hebben gehad. Fijn dat het gevoel wat wij hadden, ook bij jou is overgekomen. Er zijn bij ons ook heel wat traantjes gevloeid.

   Oh ja.. wat betreft die yoga les..
   I’m working on it!

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 12. Van :

  nog een schrijfster in de dop!
  leuk, mooi en ‘n beetje ontroerend…, net wat jullie nodig hadden.

  Verborgen talenten bij het stoere de Jong’s trio.
  Fijn dat jullie de signalen van jullie pap opgemerkt hebben, dat moet ‘n goed gevoel gegeven hebben.
  En Bart…, jij bent ook geweldig.
  liefs xxxx

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha Bea

   Weet je, het is niet moeilijk om te schrijven of te vertellen als het je goed gaat.

   Ons pap is vele malen ter sprake gekomen, ook met de jungel trekking
   had ik m in mijn rugzakje, Yes you can!!!
   Xxx

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   It’s good to see someone thkining it through.

   Geplaatst op 3 februari 2017 at 17:44 #
 13. Van :

  Wow

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hoi Inge

   Het was tof om bij Bart en Manon te zijn,

   Het was ook goed om te zien dat Kim en Manon zo fijn van elkaars nabijheid genoten,

   En Bart was onze rots in de branding.

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 14. Van :

  Wat mooi om te lezen!

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hoi kloppie

   het was ook heel MOOI.
   Om samen met HET STEL en Kim zo’n mooie rondreis te maken.

   Dank je wel, jij als trouwe fan van de reiswijsneuzen

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 15. Van :

  Wat een geweldig verhaal heb je geschreven en wat was het goed dat jullie Bart en Manon weer zagen. Een fantastische herinnering.

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hoi Nel

   Wij hadden het voor geen geld willen missen, het weerzien was echt helemaal te gek, ook even nog n beetje vreemd, na zo’n lange tijd.

   Wat ons verhaal betreft: het ligt volgende week in de boekhandel te koop.haha

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 16. Van :

  Wat mooi Kimskie. Goed om te zien en te lezen dat jullie het zo fantastisch hebben gehad met z’n 4tjes

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Bedankt voor het compliment Harrie!
   Het was idd fantastisch om 3 weken door Indonesie te kunnen reizen en zoveel mooie dingen samen te beleven en ervaren. Dat bood ons genoeg inspiratie om een leuk verhaal te schrijven.

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 17. Van :

  Oh heerlijk om te lezen!!!!!

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hey nichtje

   ja heerlijk om te lezen
   heerlijk om er te zijn
   heerlijk om te knuffelen

   eigenlijk was alles gewoon heerlijk!!
   xx

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 18. Van :

  Heerlijk om te lezen!!! Wat moet het fantastisch geweest zijn. Geniet nog liefies. X

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   De Chantal-len onder de reiswijsneuzenfans bljken erg actief..
   Ik weet alleen niet wie wie is of is het misschien 1 en dezelfde?? ;-)
   In ieder geval bedankt voor je leuke reactie!

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 19. Van :

  Mooie blog Kim!

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Thanks Essie,

   We hebben er ons best op gedaan!

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 20. Van :

  Geweldig verhaal weer!

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Thanks!! Dit was onze eerste by the way ;-)

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
 21. Van :

  hmm… deze link doet t niet bij mij…. :s

  Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Oh, das idd vreemd Linda-Lou. Helaas zijn onze deskundigen momenteel niet digitaal aanspreekbaar. Pik jij het straks in Australie even met ze op? ;-)

   Geplaatst op 19 juni 2013 at 17:44 #
   • Van :

    Ah, i see. Well tha’ts not too tricky at all!”

    Geplaatst op 3 februari 2017 at 17:44 #

Laat een reactie achter!