feb 27

12.000 km fietsen naar India

door in Gastblogs

Deel dit artikel:

Twee twintigers, twee fietsen, 12.000 kilometer. Op 13 januari 2019 gingen Mick en Rob met hun volgepakte tweewielers de uitdaging aan: een avontuurlijke fietstocht naar India. Voor hen geen vliegticket, maar een ándere manier van reizen: bikepacken. Slow, intens en down-to-earth. Lees hun verhaal.

“We willen iets doen dat groter is dan onszelf”

Lekker avontuurlijk, 12.000 kilometer fietsen! Maar bij sommigen klinkt het misschien ook een beetje absurd in de oren. Onze reden? Iets doen dat groter is dan jezelf. Iets dat op het eerste gezicht haast onmogelijk lijkt. Zo hopen we meer te leren over onszelf en de wereld met al zijn verschillende culturen. Connectie, daar draait het om. Met onszelf en met anderen. Zo ontstond de Journey of Connection. We kochten een fiets en binnen twee weken waren we onderweg naar het land van vieze luchtjes, overweldigend drukke straten en spirituele groei.

Journey of Connection_vertrek_verkleind

Eenmaal op de fiets gestapt, leek het ons makkelijk af te gaan. Dagelijks legden we zo’n zestig tot tachtig kilometer af. Slaapplekjes hadden we in Nederland al een aantal geregeld, maar in Duitsland viel dat weg. Dus een tent gekocht: een ideaal middel om goedkoop te reizen natuurlijk! Toch was er één downside aan dit verhaal: het was januari. En de temperaturen beloofden nog kouder te worden. “Dat kunnen we wel aan”, dachten we.

Kamperen voor gevorderden

Na een aantal dagen daalde de temperatuur tot -6 graden. Overdag prima te doen, maar ’s nachts werd het ijskoud. Nog even joggen en direct de slaapzak in deed wonderen. Tot een uur of vijf ’s ochtends dan. Want dan werden we wakker in een bevroren tent en ijzige slaapzak. Gauw aantrappen dus! Soms moesten we uren fietsen om weer warm te worden. Relaxed? Niet helemaal. Avontuurlijk? Hell yeah!

Onvergetelijke logeeradresjes bij de locals

We wisselden onze nachten af met behaaglijke Airbnb’tjes en gratis Couchsurfing bij de locals. Vooral dat laatste is een super ervaring, want je wordt keer op keer barmhartig ontvangen door de meest uiteenlopende mensen. Zo overnachtten we bij een alleenstaande moeder van twee kinderen. Ze nam ons mee uit met haar vrienden en ’s ochtends ontbeten we met het gezin. Of we sliepen in een washok in de kelder met Argentijnse, Mexicaanse en Spaanse lui, die ukelele met ons speelden en liedjes zongen onder het genot van een glaasje tequila (natuurlijk).

Bijzonder is dat we mensen ontmoeten die we in het dagelijks leven niet zouden spreken. We mogen een kijkje nemen in andersmans leven en worden continu verrast. Want, als je verder kijkt dan de buitenkant ontdek je pas echt de lokale gewoonten en gebruiken. Heel bijzonder hoe verschillend we daarin zijn. Dat maakt het couchsurfen ontzettend waardevol voor onze reis.

Journey of Connection_Alpen_verkleind

Baardpegels in de verraderlijke Alpen

Onze grootste uitdaging tot nu toe? Absoluut de Alpen. We wisten dat het spannend zou worden in deze weersomstandigheden. Dat de Alpen verraderlijk kunnen zijn bleek al gauw. Op een zonnige dag fietsten we met gemak de eerste helft van de route. We besloten lekker rustig aan te doen, omdat we anders zo vroeg bij onze bestemming zouden arriveren. Met slechts 20 km te gaan, stuurde onze navigatie ons naar rechts. Al snel bevonden we ons op een sneeuwpad. We liepen enkele kilometers totdat onze route plots werd belemmerd door een dikke meter onbegaanbaar sneeuw op de weg. Er zat niets anders op dan teruglopen en een alternatieve route zoeken. Plus 30 kilometer… Inmiddels ging de zon onder en daalde de temperatuur naar -15 graden Celcius. Balen! En toch, als je in de Alpen bent móet je door. Met een baard vol met ijspegels trapten we zo hard mogelijk, in de hoop onszelf warm te houden. Na twee uur waren we op onze bestemming. Even opwarmen…. Pfff heftig!

Journey of Connection_Rob en Mick_verkleind

Tijdens deze trip worden we keihard met onszelf geconfronteerd. Het is lichamelijk heftig en je moet je koppie erbij houden. Desondanks zijn we erg blij met deze ervaringen, want we voelen ons nu al sterker. De combinatie tussen deze zware tochten en de prachtige mensen doen ons veel goed. Na al die heuvels en bergen zijn we inmiddels beloond door het Gardameer in Italië (waar we nu zijn!). Hier brak de zon voor het eerst écht door en dat gaf een waanzinnig gevoel van geluk en voldoening. Nee, voor ons geen vliegtuig. Laat ons maar fietsen. We hadden geen betere eerste maand kunnen hebben.

Over Journey of Connection

Bob Rekelhof en Mick Zadelhoff vertrokken in januari 2019 op een onwaarschijnlijk avontuur. Door weer en wind fietsen zij 12.000 kilometer naar een fantastische bestemming: India. De weg ernaartoe is minstens zó belangrijk en – nu al – onvergetelijk. Check hun updates en video’s op Journey of Connection!


Tags:

3 antwoorden op “12.000 km fietsen naar India”

 1. Van :

  Hoe staat het met je plannen?

  Geplaatst op 26 oktober 2022 at 17:44 #
 2. Van :

  Hoi jongens,

  Ik speel met het idee om zelf te fietsen naar India.
  Ik vroeg me af of ik even kon contact maken met jullie??!!

  Liefs!

  Inès

  Geplaatst op 21 februari 2020 at 17:44 #
 3. Van :

  Leuk dat we een gastblog mochten schrijven over onze reis! :)

  Geplaatst op 27 februari 2019 at 17:44 #

Laat een reactie achter!