mrt 09

F.A.Q. – Trekking in het Annapurna gebergte

door in Nepal

Deel dit artikel:

Veel mensen komen speciaal naar Nepal voor een trekking in de Himalaya. Het is echter niet altijd gemakkelijk alle relevante informatie van tevoren in te winnen. Bij deze onze antwoorden op de belangrijkste “Frequently Asked Questions”.

Wanneer is de beste tijd om het Annapurna Circuit te doen?

In de winter is het (net als bij ons) erg koud, zeker in de hoger gelegen bergen. In de zomer (medio mei t/m september) overheerst de moesson – veel regen, slecht zicht en kans op modderlawines. De beste maanden zijn maart april en oktober. Bedenk wel dat de meeste toeristen deze maanden uitkiezen en het dus erg druk kan zijn op de paden en in de guesthouses.

Wel of geen gids en/of drager?

De trekkings in het Annapurna gebergte zijn populair en de paden zijn goed te volgen en duidelijk aangegeven. Je loopt van dorp naar dorp, en bewoners langs de route kunnen je altijd informeren. Dat gezegd hebbende: Een gids kan erg handig zijn. Hij kan je alles vertellen over de omgeving, dieren & planten. Hij regelt een slaapplaats en zorgt dat je veilig van A naar B komt. Maar een gids is ook altijd bij je. Zorg dus wel dat je persoonlijk goed met je gids overweg kunt. Een drager loopt met je mee en draagt jouw bagage. Zo hoef je niet bergop te zwoegen, en kun je meer genieten van je omgeving. Voel je hier absoluut niet vervelend over. Het is voor hem een baan en zorgt dus voor geld in het laatje. Voor mensen met een wat kleiner budget is goed om te overwegen om geen gids en drager in te huren, omdat het een relatief prijzige aangelegenheid is. Een gids kost zo’n €20 per dag, een drager zo’n €10 per dag. Dit is inclusief de kosten voor het voedsel en de overnachtingen van de gids/drager.

Wel of geen drager?


Wat moet ik meenemen?

Als je de beschikking hebt over een drager hoef je vanzelfsprekend minder kieskeurig te zijn. Wij gingen (zonder drager) met onderstaande minimale bepakking. Hiervoor kochten wij speciale mini-backpacks zodat we niet een te grote tas hadden, maar wel het comfort van een backpack.

 • Kleding
  ondergoed (4x), wandelsokken (2 paar), wollen sokken (1 paar) thermoshirt & broek, t-shirt (2x), fleece vest, windjack, muts, wollen handschoenen, sjaal, afritsbroek, schoenen, gators (waterdichte scheenbeschermers, antisneeuw) en waterdichte handschoenen (antisneeuw)
 • Overig
  oordoppen (gehorige logementen), zonnebril (sneeuwblindheid), waterzuiveringstabletten (chloor, jodium), cleansing wipes,, lakenzak, foto/videocamera met voldende memorycards, telefoon (noodgevallen), geld (pinnen op de berg kan (nog) niet), waterflessen/waterzak, leesboek (e-readers),  pen en papier, toiletpapier, toiletspullen, ehbo-kit, tijgerbalsem en lippenbalsem.

Wat kost een Annapurna Trekking?

Omdat het Annapurna gebergte onderdeel uitmaakt van een Conservation Area heb je een zogenaamde Trekking Permit nodig (Rs2000 /  €17). Daarnaast is het min of meer verplicht je aan te melden bij het Trekkers Information Management System ($20 / €15). Ga je met een gids en/of in een georganiseerde groep, dan betaal je hiervoor de helft. Vergeet niet 4 pasfoto’s mee te nemen (2 voor elke permit). Beide instanties hebben checkpoints op de route zodat ze weten waar je bent.

Welke routes zijn er?

De Annapurna Conservation Area herbergt een groot aantal verschillende routes. Dit zijn de populairste:

 • Annapurna Circuit
  12-19 dagen; Hoogste punt 5416m
  Een groot voordeel van deze trekking is dat je niet dezelfde route bergafwaarts terugloopt. De route wordt vrijwel altijd “tegen de klok in” gelopen, omdat de bergpas vanaf de andere kant moeilijk te beklimmen is. Hoewel alleen af en toe gebruikt door jeeps, loopt de route voor een deel over een zandweg. Op dit moment is de weg in gebruik tot aan Chame, maar als de brug daar af is, loopt deze helemaal tot aan Manang. Wat ons betreft toch wel een minpuntje…

Annapurna circuit trek

 

 • Pelgrimsroute
  6-9 dagen; Hoogste punt 3710m
  Dit is het westelijke deel van het Annapurna Circuit van Beni tot Muktinath, waarbij o.a. Poon Hill op de route ligt. Vanaf daar heb je een van de beste zonsopgang views van het hele Annapurna gebergte. Ook deze route loopt deels over een weg helemaal tot aan Jomsom. Recente initiatieven hebben echter voor alternatieve routes en paden gezorgd.
 • Annapurna Sanctuary Trek (Annapurna Base Camp)
  10-14 dagen; Hoogste punt 4095m
  Deze route loopt naar het hart van het Annapurna gebergte waar je wordt omgeven door schitterende besneeuwde pieken. Het is ook mogelijk om de Annapurna Circuit trekking hier voort te zetten, en zo een 20-25 daagse tocht te maken.

Hoeveel tijd moet je uittrekken?

Het allerbelangrijkste is om niet te strak te plannen. Allerlei dingen (denk bijvoorbeeld aan veranderende weersomstandigheden, hoogteziekte, extra rustdagen onderweg en dagtrips weg van de hoofdroute) kunnen gemakkelijk voor vertraging zorgen, en het is zonde om je trekking vroegtijdig te moeten afbreken vanwege je snel naderende vlucht. Mocht je een trekking combineren met bijvoorbeeld een aantal dagen Kathmandu, doe dan eerst de trekking. Zo kun je eventuele vertraging goed opvangen.

Wat vind je onderweg?

De trekkings in het Annapurna gebergte staan bekend om de vele dorpjes met guesthouses op de route. Je hoeft nooit meer dan een paar uurtjes te lopen tot de volgende eet- of slaapgelegenheid. Dit betekent dat je zelf kunt beslissen hoever je op een dag wilt lopen en waar je wilt overnachten. De menukaarten zijn veelal gestandaardiseerd, maar wel gevarieerd; Van dhal bhat tot macaroni, en van muesli tot appeltaart met chocola. Let wel: hoe hoger je op de berg komt, hoe duurder alles is (zowel het eten als de overnachtingen).

Hoe zit het met hoogteziekte?

Hoogteziekte kan iedereen overkomen. Of je nu jong, oud, sportief bent of juist niet. Het allerbelangrijkste dat je kunt doen om het te voorkomen is veel, heel veel water drinken. Vanaf 3000m hoogte minstens 3 liter per dag. Je zult dus regelmatig de bosjes in moeten duiken voor een plaspauze. Daarnaast is het belangrijk om op grotere hoogte niet meer dan 500m per dag te stijgen. Neem de tijd en luister naar je lichaam: bij hoofdpijn of duizeligheid bouw je een rustdag in en bij aanhoudende klachten kun je het beste acclimatiseren in een lager gelegen dorpje.

De extra chapati’s liggen al klaar! (Zie hieronder)


Overige Tips & Tricks

 • Bestel wat extra’s voor onderweg. Meestal sta je vroeg op en is het lekker om een extra bite tussen ontbijt en lunch te hebben.
 • Slaapzak. Buiten het hoogseizoen hoef je geen eigen slaapzak mee te nemen. De guesthouses zitten lang niet vol en er zijn dus altijd extra dekens. Een lakenzakje volstaat dan, en het scheelt weer het nodige gewicht in je rugtas.
 • Afdingen. Buiten het hoogseizoen heb je genoeg keus uit guesthouses. Vaak kun je gratis of voor Rs.100 (€0,90) overnachten als je daar ook dineert en ontbijt.
 • Huren. Alle benodigdheden voor een trekking (slaapzak, jas, trui, rugtas, broek, etc.) zijn voor een schappelijke prijs te huur (of te koop) in Kathmandu en Pokhara. Zorg wel altijd zelf voor goedzittende en ingelopen schoenen.

Tags: , , , , , , , , , , ,

19 antwoorden op “F.A.Q. – Trekking in het Annapurna gebergte”

 1. Van :

  Bedankt voor de goeie tips.
  Wij vertrekken morgen de annapurna gebergte in.weet nog niet of we drager regelen.even afwachten hoe zwaar de backpack word.

  Ps ik lees wat over de Siberie express.heb zelf een boek uitgebracht daarover..mocht er iemand interesse hebben..de site is nog verder in ontwikkeling.www.debpacker.nl vriendelijke backpack groet.
  Debby

  Geplaatst op 27 oktober 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Hi Debby,
   We zijn erg benieuwd hoe jullie Annapurna hebben ervaren! Hebben jullie de hele tocht kunnen volbrengen? Wij waren namelijk halverwege ingesneeuwd, wat op zich ook een groot avontuur was!

   Wat leuk dat je een boek uitgebracht hebt over de Siberie express! Ik denk dat veel mensen daar goede tips uit kunnen halen!

   Groetjes,
   Manon

   Geplaatst op 12 december 2014 at 17:44 #
 2. Van :

  Hoi Bart en Manon,

  Een paar dagen geleden zijn mijn vriend en ik naar een outdoor winkel geweest, om advies te vragen over het aanschaffen van wandelschoenen. We hebben uitgelegd dat we wandelschoenen zoeken waarmee we steden kunnen bezoeken, jungle trekkingen kunnen doen, maar ook graag het Annapurna Circuit willen lopen. Zij vertelden ons dat we echt B-klasse bergschoenen moeten aanschaffen: Ontzettend zware, hoge, stevige schoenen. Lichtere (A-klasse) wandelschoenen, zouden voor een trekking in de Himalaya absoluut onvoldoende zijn. Wij zien het echter niet zitten om de hele reis loeizware bergschoenen mee te slepen, puur voor de trekking in Nepal. Wat zouden jullie aanraden? Denken jullie dat “gewone” goede, waterdichte, stevige maar lichte wandelschoenen van een A-klasse wel zullen volstaan?

  Groetjes!

  Geplaatst op 26 juli 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Hai Jolein, bedankt voor je bericht en excuus voor onze verlate reactie.
   Wij hebben ook onze hele wereldreis lage bergschoenen gebruikt voor trekkings en voor citytrips. Die bevielen ons prima! Ook wij vonden het idee van grote en vaak zware schoenen in onze backpack geen goed vooruitzicht want je wil je tas zo compact mogelijk houden. Wij adviseren gewoon lage, maar wel stevige bergschoenen, tenzij je bijvoorbeeld problemen hebt met zwakke enkels of iets dergelijks. Hopelijk helpt dit!
   Heel veel plezier!

   Groetjes,
   Manon

   Geplaatst op 8 augustus 2014 at 17:44 #
   • Van :

    Bedankt voor je advies Manon!

    Geplaatst op 8 augustus 2014 at 17:44 #
 3. Van :

  Altijd handig zulke tips.
  Staat niet op mijn to do lijst maar je weet maar nooit.
  Er zijn vast heel veel mensen die wel erg geholpen zijn met jullie tips.

  Geplaatst op 11 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Onze ervaring is dat informatie over dit soort activiteiten vaak moeilijk online te vinden is. En wie weet komen we nog eens terug – dan kunnen we onze eigen FAQ gebruiken!

   Geplaatst op 12 maart 2013 at 17:44 #
 4. Van :

  Haha top!! Hadden we al deze informatie een jaar geleden maar gehad!!

  Nog 1 tip: behalve veel drinken: eet ook VEEL!! Je verbruikte een boel energie. Ondanks constant onszelf vol te proppen hadden we vaak al snel weer trek en aankomen doe je niet hoor!! Hebben jullie de Snickersbread geprobeerd?

  Veel plezier, en dank weer voor de leuke verhalen!!

  David

  Geplaatst op 10 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha David,

   das inderdaad een goede tip! En we hebben de Snickersbread wel meerdere malen op de menukaart zien staan, maar (helaas helaas) niet besteld. Misschien als nagerecht bij een volgend dineetje in huize Kenbeek/Biemans :)

   Geplaatst op 10 maart 2013 at 17:44 #
 5. Van :

  Supergaaf dat jullie echt gaan, ben heel benieuwd!

  Geplaatst op 9 maart 2013 at 17:44 #
 6. Van :

  Wie zal t zeggen? Als t leuk blijft misschien wel tot Oktober/November. En voorlopig vermaken we ons uitstekend :)

  Geplaatst op 9 maart 2013 at 17:44 #
 7. Van :

  Hoeveel maanden gaan jullie nog lekker door?

  Geplaatst op 9 maart 2013 at 17:44 #
 8. Van :

  Ja! En die hebben we ook al met veel interesse gelezen. We gaan in de zomervakantie. Beginnen in Sint Petersburg en eindigen in Bejing. Zin in!

  Geplaatst op 9 maart 2013 at 17:44 #
 9. Van :

  Wanneer ga je?

  Geplaatst op 9 maart 2013 at 17:44 #
 10. Van :

  Ha Mireille, dat komt natuurlijk omdat je Transsib plannen al in de maak zijn toch? Gelukkig hebben we daar ook wat voor: reiswijsneuzen.nl/zo-overleef-je-de-transsiberie-express-10-tips/

  Geplaatst op 9 maart 2013 at 17:44 #
 11. Van :

  Staat voorlopig nog niet op mijn lijstje, maar de tips heb ik alvast binnen! Lijkt me wel héél bijzonder…

  Geplaatst op 9 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha Mireille, dat komt natuurlijk omdat je Transsib plannen al in de maak zijn toch? Gelukkig hebben we daar ook wat voor: reiswijsneuzen.nl/zo-overleef-je-de-transsiberie-express-10-tips/

   Geplaatst op 9 maart 2013 at 17:44 #

Trackbacks/Pingbacks

 1. Het waanzinnige Annapurna Circuit in Nepal (+ Video!) | Reiswijsneuzen - 31 januari 2019

  […] Wanneer is de beste tijd om het Annapurna Circuit te doen? Wel of geen gids of drager? Welke routes zijn er? Wat moet ik meenemen? Het antwoord op de meest gestelde vragen vind je in deze blog! […]

 2. Paklijst voor je backpack vakantie (+ tips!) - 9 juni 2016

  […] je in een koud klimaat toch echt een fleece en een jack moet incalculeren. En weet je vooraf dat je trekkings gaat maken, dan zorg je voor de juiste outdoor artikelen, zoals een afritsbroek en goede […]

Laat een reactie achter!