dec 21

Een visum voor Sri Lanka aanvragen? Zo werkt het!

door in Sri Lanka, Voorbereidingen

Deel dit artikel:

Ga je op reis naar Sri Lanka? Dan is een visum verplicht. Gelukkig is het visum voor Sri Lanka heel eenvoudig te regelen. Hieronder vertel ik je graag alles wat je moet weten voor het aanvragen van jouw visum.

Vroeger moesten we een fysiek visum aanvragen, wat vaak een langduriger proces was. Maar sinds de komst van het e-visum (ofwel het zogenaamde “ETA”) in 2012 is het aanvragen van een visum zo gepiept. ETA staat voor Electronic Travel Authorisation. Je kunt dit visum namelijk online aanvragen. Het aanvraagproces is vergelijkbaar met het aanvragen van een ESTA voor Amerika.

Wat zijn de voordelen van een e-visum?

Een e-visum is de digitale variant van het visum. Het grote voordeel van een e-visum is dat je deze online kunt aanvragen in een paar minuten tijd. Dit e-visum print je uit en neem je mee op reis. Voor een fysiek visum moet je naar de ambassade van Sri Lanka. Na minimaal 3 werkdagen kun je je paspoort weer ophalen, waarin – als je aanvraag in orde is – je fysieke visum is geplakt. Bij een e-visum heb je bovendien minder “hassle”: je bespaart jezelf een ritje naar de ambassade en het is goedkoper dan een fysiek visum. Dit alles maakt een e-visum voor veel reizigers, inclusief mijzelf, aantrekkelijk.

Hoe lang is het e-visum voor Sri Lanka geldig?

 • Het e-visum is 180 dagen geldig vanaf de uitgiftedatum;
 • Binnen deze periode mag je maximaal 30 dagen in Sri Lanka verblijven;
 • Zowel het toeristische visum als het zakelijke visum is “double entry”: je mag dus binnen 30 dagen twee keer het land betreden (en verlaten).

Hoe kan ik mijn e-visum (ETA) voor Sri Lanka aanvragen?

 1. Zelf regelen
  Ga naar de officiële website van ETA Sri Lanka:  eta.gov.lk. Deze website is in het Engels en je hebt een creditcard nodig om je visum te betalen. Let wel op dat je de formulieren in één keer goed invult, zodat je aanvraag geen onnodige vertraging oploopt.
 2. Laten regelen
  Vind je de Engelstalige ETA website, net als ikzelf, niet erg duidelijk of heb je geen creditcard? Je kunt je e-visum ook laten regelen. Het kost je dan ietsje meer, maar je hebt nergens geen omkijken meer naar.

Tip: één van de best beoordeelde visumpartijen is E-visums.nl. Je kunt hier supersimpel online je visum Sri Lanka aanvragen, gewoon betalen via Ideal en je visum wordt super snel geleverd.

Deze video geeft je een idee hoe het aanvragen van je e-visum werkt:


Wat zijn de voorwaarden voor het e-visum Sri Lanka?

Dit zijn de belangrijkste dingen waar je aan moet voldoen:

 • Je hebt een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is;
 • Je moet je retour- of doorvlucht kunnen aantonen. Deze vlucht mag je ook prima na je visumaanvraag boeken, zolang dit maar geregeld is voor je op reis gaat;
 • Je moet over voldoende financiële middelen beschikken om door Sri Lanka te kunnen reizen en dit ook kunnen aantonen. Neem hiervoor een recent bankafschrift met voldoende saldo mee. (grappig detail: het minimumbedrag is $15 per dag – moet lukken, toch?);
 • Let op: er zijn twee soorten e-visa. Het toeristisch e-visum is alleen geldig voor toerisme (dus bijvoorbeeld geen vrijwilligerswerk!). Voor zakelijke doeleinden moet je een zakelijk visum aanvragen.
 • In principe geldt het e-visum voor 30 dagen. Wil je langer in Sri Lanka blijven? Dan kun je je visum ter plaatse verlengen bij het immigratiekantoor verlengen tot maximaal 6 maanden (zie onder).

Mocht je niet voldoen aan de voorwaarden voor het e-visum, dan kun je een fysiek visum regelen bij de Ambassade van Sri Lanka in Den Haag. Een alternatief hierop is een Visa On Arrival, bij aankomst op de luchthaven van Colombo. Houd hierbij wel rekening met $5 extra kosten en er staat vaak een lange wachtrij. Mijn advies is dus om je visum lekker vooraf te regelen.

visum_sri_lanka_aanvragen_eta

Hoe kan ik mijn visum verlengen?

Wil je langer dan de standaard 30 dagen in Sri Lanka blijven? In totaal mag je het visum twee keer verlengen: beide keren met 90 dagen (3 maanden). Daarmee kun je dus 6 maanden door Sri Lanka reizen. Houd er rekening met dat:

 • Je paspoort na vertrek uit Sri Lanka nog minimaal twee maanden geldig is.
 • Ze bij een tweede verlenging navraag bij je kunnen doen over waarom je wilt verlengen;
 • Dat je bij een zakelijk visum een werkgeversverklaring nodig hebt om de noodzaak tot verlenging aan te tonen.

Je verlenging regel je in Colombo bij het Department of Immigration and Emigration. Zij zijn geopend van maandag tot vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur. Hier vul je een verlengingsformulier (kun je hier downloaden), waarbij je je verblijfadres vermeld en een pasfoto aflevert. Soms wordt er om een retour- of doorreisticket gevraagd, dus zorg dat je dat bij je hebt. De verlengingskosten bedragen ca. $49 en kun je met cash of creditcard voldoen.   

 

Hoewel bovenstaande visuminformatie zorgvuldig is samengesteld op het moment van schrijven (december 2018), verwijs ik je voor de meest actuele informatie naar de Ambassade van Sri Lanka of de website van e-visums.


Tags: ,

Laat een reactie achter!