apr 07

Een Round The World vliegticket, wel of juist niet?

door in Budgettips, Kosten, Top Tips!, Voorbereidingen

Deel dit artikel:

Je gaat voor langere tijd op reis. Is het aanschaffen van een Round The World (RTW) vliegticket dan juist wel of  niet een goed idee? Wij hebben hier de voor- en nadelen op een rijtje gezet en onze eigen reisroute onder de loep genomen.

Als je van plan bent een grote trip te maken heb je in bijna alle gevallen meerdere vliegtickets nodig, waarvan de meeste ook nog eens enkeltjes zullen zijn. Om het je als reiziger gemakkelijk te maken is er een hoop aanbod aan RTW tickets. Zo kun je je reis al voor vertrek comfortabel uitstippelen achter je laptop en heb je onderweg altijd geldige uitreispapieren voor de douane. Goedkoop zijn deze RTW tickets meestal echter niet, en ook zijn ze weinig flexibel. Maar wat is dan de oplossing?

De voordelen van een RTW ticket

De reis ligt van tevoren vast
Je bent dus met een gerust hart onderweg en je hebt geen last van volle vliegtuigen of extra dure tickets in het hoogseizoen. Je weet wanneer je op welke bestemming bent en kunt dus bijvoorbeeld hotels en activiteiten al inplannen.

Geen onverwachte (extra) kosten
Omdat een RTW-ticket vooraf betaald is heb je geen onverwachte uitgaven m.b.t. je vluchten. Je weet hoeveel het je gekost heeft en is dus goed te budgetteren. En Zo kun je ook je overige reisbudget nauwkeuriger bepalen.

Geldige uitreispapieren
In de meeste landen moet je (in theorie) geldige uitreispapieren kunnen overleggen. Hiermee bewijs je dat je het land ook daadwerkelijk weer verlaat. Omdat een wereldreis vaak een lange enkele reis is, heb je dus meestal bij aankomst geen retourticket. Met een RTW ticket beschik je wel altijd over geldige uitreispapieren.

Een Round The World vliegticket, de voor- en nadelen

De nadelen van een RTW ticket

Weinig tot geen flexibiliteit
Je zult je reis van tevoren helemaal moeten vastleggen. Aanpassingen aan de vliegroute of de vertrekdata kunnen soms wel gemaakt worden, maar kosten per wijziging extra geld. Er bestaan wel RTW tickets waarbij je ook onderweg flexibiliteit houdt m.b.t. de vliegroute of vertrekdata, maar deze zijn zeer prijzig.

Beperkt aantal luchthavens en vaste vliegroute
De meeste RTW tickets volgen een vast vluchtschema. Zo kun je vaak alleen in oostelijke of westelijke richting vliegen en kun je maar kiezen uit een beperkt aantal (grote) luchthavens. Als je dus zelf nog verder wilt vliegen binnen een continent zul je dus alsnog zelf deze vluchten moeten regelen.

De kosten
Een RTW ticket kan een goedkope optie zijn voor bijvoorbeeld de route Amsterdam, Singapore, Sydney, San Francisco, Amsterdam. Wil je echter meer (stops, vliegkilometers, flexibiliteit, etc), dan zul je vaak moeten bijleggen. In de praktijk betekent dit dat je vaak duur(der) uit bent als je kiest voor een ticket waar je ook echt tevreden mee bent.

Onze wereldreis route

Wij begonnen onze trip in Rusland met de Transmongolië Express. Nadat we onze wereldreis vanwege familieomstandigheden echter al in een vroeg stadium in Mongolië moesten onderbreken, vertrokken we in december 2012 opnieuw. Dit zijn onze internationale vliegtickets (zie ook de illustratie):

1. Amsterdam – Colombo
2. Colombo – Madurai
3. Kathmandu – Bangkok
4. Singapore – Medan
5. Makassar – Kuala Lumpur
6. Kuala Lumpur – Sydney
7. Sydney – Buenos Aires
8. Panama – Amsterdam

RTW ticket

In totaal kostte deze route ons maar €2.260,- per persoon. Als je goed zoekt is het misschien wel mogelijk om zo’n soort reisroute in de vorm van een RTW ticket te boeken. Je krijgt dan echter nooit de flexibiliteit die wij hadden tijdens onze trip. Zo hebben wij ons ticket naar Bangkok geboekt om last-minute af te spreken met een vriend, en vlogen we een aantal dagen later dan gepland weg uit Sydney in verband met het City 2 Surf hardloopevenement. En omdat we flexibel waren m.b.t. onze einddatum konden we het goedkoopste ticket naar huis boeken.

Daarnaast zorgen wij altijd voor een geldig lijkend uitreisticket. Daarvoor “boeken” we online een ticket op een datum vlak voordat het visum verloopt, maar in plaats van te betalen maken we van die pagina een print-screen. Hier staan dan netjes alle gegevens op, evenals de uitreisdatum. Dit trucje werkt altijd. Ook het boeken van vliegtickets terwijl je onderweg bent is een makkie. Je kunt overal ter wereld dezelfde boekingssites gebruiken als thuis, en je bent altijd in de gelegenheid om het voor jou meest ideale ticket te boeken.

Natuurlijk is het wel zo dat wij veel over land gereisd hebben en we niet op bestemmingen in de Stille Oceaan zijn geweest. Bestemmingen als de Cook Eilanden, Paaseiland en Frans-Polynesie kunnen onderdeel zijn van een RTW ticket, wat het mogelijk voordeliger maakt in combinatie met een RTW ticket.

Genoeg redenen dus om wel of juist geen RTW ticket te kopen. Maar wij zouden het alleen al vanwege de vrijheid en de kosten achterwege laten.

En, ga jij voorbereid op pad?Backpackgids Azie: de complete reisplanner

TIP! Backpackgids Azië staat vol met reisroutes, onmisbare tips om kosten te besparen en alles over backpacken in Zuidoost Azië. Met de handige paklijst voor je backpack en de Master Checklist worden jouw voorbereidingen een makkie. Als je nu bestelt, ontvang je de 6-delige serie voor €27,95!

Je voordelen in een notendop:

 • Bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk
 • Geen zware reisgidsen – alle info offline op je laptop/smartphone
 • Handige pdf download met klikbare links
 • Concrete reisroutes, must-sees en budget tips
 • 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie

Pak je korting!

Drie e-books:
1. Fantastische Routes Door Azië (t.w.v. €27)
2. Veilig Backpacken In Azië (t.w.v. €27)
3. Backpacken In Azië: FAQ (t.w.v. €19)
PLUS 3 bonussen:
 • Tips & Tricks voor geld besparen (t.w.v. €13)
 • De Master Checklist (t.w.v. €11,95)
 • Hoe vind ik de juiste accommodatie? (t.w.v. €17) 

€114,95 >> €27,95

Bestellen >>

Meer info? Lees hier onze review over Backpackgids Azië!
Backpackgids Azië is ontwikkeld door Robbert van www.backpackblog.nl


Tags: , , , , , ,

7 antwoorden op “Een Round The World vliegticket, wel of juist niet?”

 1. Van :

  Bedankt voor de handige tips!

  Ik ben in august van plan om een tijdje rond te reizen door Zuid-Amerika, Ik begin met Buenos Aires, en vlieg daar vandaan naar een vriendin in peru, waar ik na peru heen wil, weet ik nog niet. Ik heb me inderdaad ook laten informeren dat je bij aankomst op de airport altijd een uitreisticket nodig hebt. Ik kan dit dus ook gewoon ‘faken’ met een screenshot? Ik zit hiet al een tijde mee in de knoop.

  Geplaatst op 22 april 2015 at 17:44 #
  • Van :

   Hi Salo,
   Leuke plannen!
   Wij hebben dat inderdaad ook gedaan en daarmee ook het risico genomen. Wij zijn nooit gecontroleerd, dus ik kan je niet garanderen dat het ook daadwerkelijk werkt. Wij hebben het ook ‘van horen zeggen’. Wellicht zijn de regels inmiddels veranderd, maar ik denk dat het wel meevalt :-)
   Succes met je beslissing. Laat even weten hoe het gegaan is, dan kunnen andere reizigers daar ook wat van leren!

   Groet,
   Manon

   Geplaatst op 15 mei 2015 at 17:44 #
 2. Van :

  Wat een top tip, dat van dat screenshot! Thanks. :)

  Geplaatst op 5 november 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Graag gedaan! Hoop dat je er wat aan hebt!

   Geplaatst op 11 december 2014 at 17:44 #
 3. Van :

  Helemaal mee eens dat je voor een wereldreis niet altijd een RTW ticket nodig hebt! In ons geval was een RTW ticket echter makkelijker, (ietsje) voordeliger én flexibeler. De oplossing is dus per reisroute anders ;-) Wij hebben het meerderdeel van de zestien etappes uit ons wereldticket in de eerste drie maanden van onze reis ingezet en hebben in Azië bewust zo min mogelijk vluchten van te voren gepland. Hong Kong is onze uitvalsbasis en vanaf daar zijn er veel low-cost vluchten naar andere plaatsen… Onze oplossing is dus deels RTW-en en deels ter plaatse kopen. Overigens kunnen wij ons ticket van One World eenvoudig tegen acceptabele kosten wijzigen.

  Geplaatst op 9 mei 2014 at 17:44 #
  • Van :

   Hi Chris,
   Bedankt voor je goede aanvulling, alle info is welkom!
   Thanks!

   Geplaatst op 17 juni 2014 at 17:44 #

Trackbacks/Pingbacks

 1. Goedkoop reizen: travelhacks & bespaartips | Reiswijsneuzen - 9 augustus 2016

  […] Een Round The World vliegticket, wel of juist niet? […]

Laat een reactie achter!