dec 30

Drugs op reis: van Cocaïne Tours tot Happy Lassi’s

door in Colombia

Deel dit artikel:

Drugs gebruiken op reis lijkt nog maar weinig bijzonder. Als reiziger krijg je overal ter wereld geestverruimende middelen aangeboden. Vandaag vertellen we over onze ervaringen in Colombia en India. Plus een bijzonder recept!

Ons kleine landje staat bekend als een van de weinige landen met tolerantie op gebied van softdrugs. Je zou op het eerste gezicht dus niet verwachten dat het gebruik van stimulerende middelen in verre bestemmingen zo vaak voorkomt. Van oorsprong is het gebruik van drugs vaak onderdeel van rituelen zoals de reiniging van de ziel in Peru of voor spirituele doelen tijdens religieuze festivals in India. Voor reizigers is het echter vaak een manier om te feesten.

Nou zijn wij geen echte feestbeesten, dus voor de wildste ‘shame on you’-verhalen moet je niet bij ons zijn. Maar ook wij zijn op reis wel eens wat tegengekomen. In milde vorm weliswaar, maar toch informatief (genoeg) om met jullie te delen.

1. (Not so) Happy Lassi’s in Varanasi

Zodra je Varanasi binnenkomt, beland je in een van de meest bizarre, chaotische en kleurrijke steden van India. Drugsgebruik is hier ingebed  in de cultuur en vaak onderdeel van Hindoe festivals en bepaalde rituelen. Hier kun je in een doodgewone straat Cannabis (Bhang) kopen in de officiële Bhang-shop, die toebehoort aan de overheid.

We zitten in de iconische Blue Lassi Shop: een gat in de muur dat moet doorgaan voor een yoghurt winkel, waar je de meest verse en hemelse lassi’s krijgt voorgeschoteld. Fluisterend vragen we naar de ‘Bhang Lassi’ en al snel worden we meegenomen naar een achterkamertje waar onze wensen worden besproken. “Light, medium or strong?”, waarop wij in koor antwoorden: “Light would be better…”.

Goddelijk! Niet dankzij de Cannabis, want daar proef je niks van. Enkele uren later bij de Ganges-ceremonie hakt de boel er aardig in. Manon vertelt langdradige verhalen terwijl ze lacht om haar eigen grappen. Bart voelt zijn voeten niet meer en belandt in een lachstuip waar geen eind aan komt. Met veel moeite lopen we terug naar ons hostel om met een stalen gezicht te skypen met Manon’s moeder die 60 was geworden… En ja, ze weet er inmiddels van.
Hoewel de avond goed begon, eindigde die voor Bart boven de pot. Blijkbaar is de lassi niet voor iedereen even ‘happy’.

Blue Lassi Shop, Varanasi - India

De beroemde Blue Lassi Shop in Varanasi

Blue Lassi Shop, Varanasi - India

Avontuurtje in de Blue Lassi Shop

Recept: zo maak je een Bhang Lassi

Nieuwsgierig naar de beroemde Bhang Lassi, maar voorlopig geen reisplannen? Met dit recept krijg je thuis, in je eigen veilige omgeving, een tipje van de Indiase sluier. Zorg in elk geval dat je het nooit alleen doet en altijd met mate.

2. Cocaïne tours in Colombia

75 Dollar voor een cocaïne ‘cooking class’ en 3 gram van het versgemaakte product als souvenir. Hoewel Colombia tegenwoordig een van de veiligste landen in Zuid-Amerika is, wordt de feestende en drugsgebruikende toerist hier op zijn wenken bediend. Officieel worden de zogeheten ‘cocaïne tours’ nergens aangeboden, maar als je een beetje rondvraagt bij een mannetje, kent hij vaak weer een ander mannetje… zo gaat dat. Tijdens de geheime tours worden groepjes toeristen geëscorteerd naar een verborgen hutje in-the-middle-of-nowhere voor een dagje pret.

Het product wordt from scratch gemaakt, waarbij grote hoeveelheden cocaplanten, ammoniak, benzine, zoutzuur en natriumbicarbonaat de basis vormen voor een ‘hemels snuifje’. We hebben verhalen gehoord over mensen die een dag lang volledig van de kaart waren en zich weinig kunnen herinneren van wat zich in dat huis heeft afgespeeld. Spannend? Dat zeker. Verstandig? Mwah… Wij hebben het niet aangedurfd. Zo stoer zijn we nou ook weer niet.

3. Roken tussen Indiase kamelen

Vlakbij het Indiase Jaisalmer, op de grens met Pakistan, bevindt zich de Thar-woestijn. Tijdens een 2-daagse camel safari hobbelen we zo’n 5 a 6 uur per dag op de rug van onze trouwe viervoeter. ‘s Avonds zitten we met een klein clubje toeristen en kamelenherders rond het kampvuur. Er wordt gedronken, hard gelachen en al gauw gaat er een jointje in de rondte. We sliepen als een baby. Met een dekentje als matras, de sterrenhemel als tent, en een kameel die over je waakt, is een nacht in de woestijn een bijzondere ervaring.

Kamelen safari Jaisalmer, India

Drugs op reis: do or don’t?

Drugs op reis gebruiken is voor veel mensen natuurlijk spannend en interessant. Het viel ons op dat het werkelijk overal wordt gedaan. Het gevaar is dat je vaak niet weet wat voor rommel je binnen krijgt. Om maar niet te spreken over de gevolgen als je gepakt wordt. Wij zijn er voorzichtig mee omgegaan: buiten ons avontuurtje in Varanasi en Jaisalmer zijn we heel braaf geweest.

De meest hilarische avonden gingen bij ons vergezeld van drank in plaats van drugs. Tijdens een Kolong Kong feestavond op Sulawesi vloeide de zelfgestookte (en gratis) arak, een soort vodka, rijkelijk. Dit resulteerde in een groot feest waarbij we samen met het personeel op zelfgemaakte muziekinstrumenten tekeer gingen. In Rusland bleek een fles vodka een uitnodiging tot het sluiten van nieuwe vriendschappen. Hoe hoger het percentage, hoe meer vrienden je maakt. Voor we het wisten spraken we Russisch met twee brede kale gasten in de Transsiberie Express. Conclusie: een drankje werkt voor ons ook prima.


Tags: , , , , ,

4 antwoorden op “Drugs op reis: van Cocaïne Tours tot Happy Lassi’s”

 1. Van :

  Zeer herkenbaar de Happy Lassi ervaring in Varanasi.
  Ook wij hebben hele gesprekken gevoerd die niemand achteraf bleek te kunnen volgen en het leek of ik de hele yoga filosofie in een keer begreep – heb er zelfs aantekeningen van gemaakt waar ik met heldere geest dan weer niks van snap hahaha. Leuk om meegemaakt te hebben, maar was zo blij toen ik veilig in mijn bedje lag aangezien de weg terug naar het guesthouse vinden een bijna onmogelijke opgave leek.

  Geplaatst op 25 januari 2015 at 17:44 #
  • Van :

   Dat kan ik me helemaal voorstellen! Bij ons leek de wandeltocht naar huis ook eeuwen te duren. Kriskras door dat doolhof aan straatjes kwam er geen eind aan. Hoe lekker om dan weer veilig in je bedje – of op je Spartaanse plank – te liggen!

   Geplaatst op 25 januari 2015 at 17:44 #
 2. Van :

  Ik ben altijd een mietje hoor, je zult maar net opgepakt worden en de rest van je leven in de cel zitten. Helemaal voor iets dat je in Nederland zonder problemen kan doen.

  Geplaatst op 22 januari 2015 at 17:44 #
  • Van :

   Tja, wij Hollanders lijken inderdaad van alles gewend te zijn, maar wij drinken toch ook liever een ‘gewoon’ drankje. De Happy Lassi was een leuk avontuurtje, maar de Cocaïne tours in Colombia gingen ons echt te ver. Behoorlijk eng!

   Geplaatst op 22 januari 2015 at 17:44 #

Laat een reactie achter!