mrt 29

Drie manieren om je visum Vietnam aan te vragen

door in Vietnam, Visum, Voorbereidingen

Deel dit artikel:

Als je naar Vietnam reist en de Nederlandse nationaliteit hebt, dan heb je een visumplicht. Het visum voor Vietnam kun je op verschillende manieren aanvragen. In dit artikel leg ik je uit wat je opties zijn, aan welke voorwaarden je moet voldoen en wat het visum kost.

Visum Vietnam

In dit artikel bespreek ik de meest voorkomende manieren om een toeristenvisum voor Vietnam aan te vragen. Voordat je een visumaanvraag doet, is het handig om voor jezelf te beslissen:

 • Hoe lang wil ik in Vietnam blijven?
 • Wil ik 1x Vietnam inreizen of meerdere keren?
 • Kom ik over land of per vliegtuig?

Als je dat helder hebt, kun je jouw afweging maken welk visum voor jou het meest geschikt is. Een visum aanvragen kan grofweg op drie manieren.

vietnam_visum_informatie

 1. Visum on Arrival Vietnam

Allereerst is het belangrijk om te weten dat als je op doorreis bent over land naar Vietnam, zoals vanuit Cambodja, dat een Visum on Arrival niet voldoende is. In tegenstelling tot Cambodja en Laos waar een visum gewoon aan de grens te verkrijgen is, moet je deze voor Vietnam al in bezit hebben wanneer je over land aankomt.

Het visum on arrival is dus hoofdzakelijk bedoeld voor een inreis vanuit de lucht. Bij aankomst op de luchthaven in Vietnam krijg je dan je visum. Om dit mogelijk te maken, moet je voor vertrek een visumauthorisatie of een Vietnam Letter of Approval laten regelen. Deze authorisatie kun je niet zelf regelen, maar via een derde partij zoals een (lokale) reisorganisatie. Zij laten dit vervolgens checken door het immigratiekantoor van Vietnam.

Kosten Visa on Arrival Vietnam

Approval letter: ca. € 20,- (via reisorganisatie of visumbureau)
Stamping fee bij aankomst: $ 25-50 dollar.

Let op: de ambassade van Vietnam kan sinds 1 januari 2018 niet meer garanderen dat je met een visa on arrival langs de paspoortcontrole komt.
De reden is o.a. dat er veel malafide bemiddelingsbureaus bestaan die niet legitieme approval letters leveren. Zie hiervoor dit artikel. Pas dus op waar je jouw visumauthorisatie regelt. Zij raden aan om het reguliere papieren visum of het e-visum aan te schaffen. Om deze reden heeft de Vietnamese overheid sinds 2018 het elektronische visum (e-visum) geïntroduceerd.

 1. Het elektronische e-visum voor Vietnam

Een e-visum is de digitale variant van het visum. Het grote voordeel van een e-visum is dat je deze online aanvraagt. Je print het e-visum uit en neemt het mee op reis. Ten opzichte van het visum on arrival is het aanvraagproces is een stuk eenvoudiger. Geen gedoe met approval letters dus. Vergelijk je het e-visum met het reguliere papieren visum (optie 3) dan kom je er al gauw achter dat gemak de mens dient: je hoeft namelijk geen ritje op en neer naar de Ambassade in Den Haag te maken. Wat mij betreft is dit dus de allerbeste optie.

Waar kun je je e-visum voor Vietnam aanvragen?

 • Via de Engelstalige website van de Vietnamese Immigratiedienst. De kosten hiervan bedragen ca. $25,-.
 • Via een betrouwbare online visumdienst. Dit is fijn als je een voorstander bent van snel en eenvoudig. Ben je bijvoorbeeld onzeker over je aanvraag of heb je vragen? Dan zou ik kiezen voor een Nederlandstalige visumdienst zoals E-visums of Visumdienst Vietnam. De communicatie verloopt gemakkelijk omdat je de aanvraag doet in je eigen taal. Ook maken zij het aanvraagproces een stuk eenvoudiger dan op de officiële website van de Vietnamese Immigratiedienst. Het voordeel van een visumdienst is dat zij jouw aanvraag voor je checken op juistheid en alles voor je regelen. Het kost iets meer (€ 39,95), maar dan heb je er geen omkijken meer naar en ontvang je het visum binnen 72 uur in je inbox.

Tip: één van de best beoordeelde visumpartijen is E-visums.nl. Je kunt hier eenvoudig je e-visum Vietnam aanvragen. E-visums staat bekend om hun goede en snelle klantenservice en is 7 dagen per week bereikbaar. Super fijn als je nog wat advies nodig hebt!

Via E-visums.nl vraag je het meest voorkomende visum aan: het Single Entry toeristenvisum waarmee je 30 dagen in het land kunt verblijven. In deze video zie je hoe het werkt:

 

Voorwaarden en geldigheid van het e-visum

 • Voor je aanvraag heb je kopie paspoort nodig en een recente pasfoto.
 • Je paspoort is bij aankomst in Vietnam nog minimaal 6 maanden geldig. Zorg ook dat je drie lege pagina’s in je paspoort hebt;
 • Het e-visum is geldig op 28 internationale grensovergangen, waaronder de vliegvelden van Hanoi en Ho Chi Minh City.
 • Het e-visum is 30 dagen geldig. Het is een single entry visum, wat betekent dat je Vietnam één keer in mag reizen.
 • De kosten bedragen € 39,94. Dit kun je betalen met iDEAL, overschrijving of Paypal.

 

 1. Visum Vietnam via de Ambassade in Den Haag

Dit is de traditionele manier voor het aanvragen van je visum: je brengt een bezoek aan de Ambassade van Vietnam in Den Haag. Je kunt er geen afspraak voor maken, dus trek er je tijd voor uit. Bij de Ambassade laat je je paspoort achter en een aantal dagen later haal je jouw paspoort inclusief jouw fysieke visum weer op. Het duidelijke nadeel is dus dat je een retourtje Den Haag voor de boeg hebt. Prima als je in de buurt woont, maar anders niet zo handig.

Wil je een Multi Entry visum of wil je langer dan 30 dagen in Vietnam verblijven, dan is een aanvraag via de Vietnamese Ambassade wel je beste optie. Voor je aanvraag heb je het aanvraagformulier nodig dat je vooraf uitprint en invult, een kleurenpasfoto die aan de officiële richtlijnen voldoet en een geldig paspoort. Het adres van de Ambassade van Vietnam is Javastraat 1, 2585 AA in Den Haag. Openingstijden zijn: maandag, woensdag en vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur en van 13:30 – 16:30 uur.

Kosten fysiek visum Ambassade Den Haag

Een Single Entry visum van maximaal 30 dagen kost ongeveer € 77- in Nederland.
Een Multi Entry visum voor 30 dagen kost €87,- en voor 3 maanden betaal je €122,-. Wil je dat het visum dezelfde dag klaar is, dan betaal je € 5,- voor je spoedaanvraag.

vietnam_visum_on_arrival

Kan ik mijn visum voor Vietnam verlengen?

Heb je het erg naar je zin in Vietnam en wil je wel langer blijven? No problem! Je kunt jouw visum verlengen bij een van de Immigratiekantoren van Vietnam in bijvoorbeeld Hanoi, Ho Chi Minh of Hue. Prijzen varieren tussen de $20,- en $40,- en het aanvraagproces duurt ongeveer drie dagen.

 

Hoewel bovenstaande informatie zorgvuldig is samengesteld op het moment van schrijven (maart 2019), verwijs ik je voor de meest actuele informatie naar de website van de Vietnamese Ambassade of van E-visums.


Tags:

Laat een reactie achter!