jan 23

De sloppenwijken van Mumbai

door in India

Deel dit artikel:

Mumbai (Bombay), thuishaven van de Indiase Bollywood filmindustrie, herbergt 16,4 miljoen inwoners. Een indrukwekkende 55 procent leeft in slums (sloppenwijken). Dharavi is de grootste slum van Azië met meer dan 1 miljoen inwoners op 1,75 km2! Wij brachten een bezoek.

Er is al veel over gezegd en geschreven: de bijzondere sloppenwijken van Mumbai. Voor ons rijke westerlingen is het een niet te begrijpen fenomeen. Hoe zoveel mensen op zo weinig oppervlakte leven en werken is haast onbegrijpelijk. Na een begeleide wandeling door dit gebied maken wij een diepe buiging voor de inwonenden. We voelen ons nietig.

Een georganiseerde chaos

We worden aan de hand genomen door onze gids, genaamd Daya. Een jong mannetje met genoeg attitude om de slums het hoofd te bieden. Hij waarschuwt ons: “blijf dicht bij mij, anders raak je verdwaald en loop je het gevaar beroofd te worden of erger.” Foto’s maken van bewoners is logischerwijs verboden uit respect voor de privacy. Wel mogen we foto’s van hun website downloaden.
Zodra we de slums binnen lopen, lijkt het of we een grote bewoonde vuilnisbelt betreden. Een mozaiek van verschillende kleuren en materialen op één grote hoop. Duizenden vervallen huisjes met golfplaten daken, die op hun beurt weer dienen als opslagplek voor jerrycans, videorecorders en ander recyclebaar afval. Alles schots en scheef. Daartussen leven mensen, heel veel kinderen, geiten en honden ongestoord het leven van alledag. Wat een rommel. Maar wat een bijzondere charme.

De daken van Dharavi, met Mumbai city op de achtergrond

 

1400 mensen op 1 toilet

Het rauwe aangezicht is echter misleidend. Dharavi blijkt een stad met haar eigen voorzieningen en van zo dichtbij ziet het leven in de slums er verrassend normaal uit. Inwoners betalen huur, de meeste huizen hebben keukens en elektriciteit en er zijn openbare toiletgebouwen. Op 1 toilet zitten op een dag gemiddeld 1400 mensen! Op straat zie je eetstalletjes, supermarkten en zes ziekenhuizen. De jongeren gaan van hun 6e tot 16e levensjaar gewoon naar school.

Een labyrinth van smalle steegjes

Het doolhof van stoffige steegjes en smalle gangetjes maakt een wandeling door het woongebied tot een ware ontdekkingstocht. Je komt ogen en tijd tekort. Overal zijn leefruimtes gebouwd, vaak te bereiken via steile trappetjes omhoog. Wil je post of zelfs een pizza laten thuisbezorgen? Dat kan. Elk huis heeft een straatnaam en nummer. En bij gebrek daaraan weet de postbode alsnog zijn weg te vinden. In de huizen wonen zo’n 4-5 mensen op gemiddeld 10 tot 15 m2. Zo’n huisje kost toch nog een slordige 1 miljoen Rs
(= € 14.000). Huizen in de Hindu wijk zijn erg schoon, vanwege hun geloof. ‘A clean house is a house of God’. De zogenaamde rijken hebben hun optrekje in het ‘luxe gedeelte’: stenen bungalowwijken met 24-uurs beveiligingscamera’s.

De sloppenwijken van Dharavi

 

Vrede binnen de communities

Veel families wonen hier al generaties lang en sommige geschoolde mensen hebben zelfs een nette kantoorbaan. Zij kiezen er vaak bewust voor om in hun eigen Hindu of Moslim wijk te blijven wonen. Onderlinge rellen in de jaren negentig kostten zo’n 600 mensen het leven. Vandaag de dag is er een gedoogcultuur. Ze wonen apart, maar werken wel samen. De communities worden gesteund door Reality Gives, de eigen NGO die de bewoners ondersteunt met aanvullende educatie en sociale vaardigheden.

€ 500 miljoen

Uit alle delen van India zijn mensen hier gehuisvest en hebben kleine fabriekjes opgestart, waarmee ze zo’n € 2 per dag verdienen. Leermakerijen, pottenbakkerijen, broodbakkerijen en kledingmakerijen. Met name de recycle business is enorm: papier, plastic en aluminium wordt van buiten de slums geimporteerd en hier verwerkt. Niets gaat verloren. Sommige van deze bloeiende industrieen, in totaal 10.000, exporteren zelfs hun goederen. Niet voor niets wordt Dharavi A city within a city genoemd. Er wordt keihard gewerkt en met resultaat: De jaarlijkse omzet van Dharavi bedraagt een opmerkelijke € 500 miljoen.

Recyclen van aluminium vaten

 

Diep respect

Ze zeggen dat reizen relativeert. Wat ons heeft verrast is dat de inwoners hier geen slachtofferrol aannemen. In tegenstelling tot het straatbeeld in veel andere Indiase steden, wordt hier niet gebedeld noch voelden wij ons hier op enig moment onveilig. Iedereen heeft hier zijn eigen bezigheden en zorgt voor zichzelf en zijn/haar familie. Ondanks de barre omstandigheden lijkt men hier ogenschijnlijk gelukkig. Wij maken een diepe buiging, maar beseffen hoe gelukkig we onszelf mogen prijzen dat wij toevalligerwijs in welvarend Nederland geboren zijn.

Onze filmtip: Slumdog Millionaire, opgenomen in Dharavi

Praktische informatie India

India is een enorm groot land met een bijzondere cultuur. Het is goed om voorbereid op pad te gaan. Lees je even in over de gewoonten en gebruiken, zodat je weet wat je kunt verwachten. Je bent tenslotte als toerist te gast in hun land. De volgende informatie helpt jou bij bij je voorbereidingen:

 


Tags: , , , , , ,

11 antwoorden op “De sloppenwijken van Mumbai”

 1. Van :

  Bart en Manon wat prachtig en mooi wat jullie meemaken en dat jullie er ons deelgenoot van maken.. We kunnen het zo samen met jullie beleven.Heel mooi dat jullie een kaarsje hebben aangestoken en naar boven hebben gestuurd/ Succes verder en tot horens. Jos

  Geplaatst op 6 februari 2013 at 17:44 #
 2. Van :

  Ha lieve Bart en Manon!

  Wat een prachtige foto’s hee, ook zelf gemaakt dus, stiekem!

  Zet India voorzichtig wel weer terug in mijn lijstje van landen waar ik nog heen zou willen (de laatste ervaring was matig :) ).

  Leef het leven en geniet!!

  Karlijn en David

  Geplaatst op 24 januari 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Iets meer wortelen eten David, je hebt niet goed gelezen :-)
   De foto’s hebben we niet zelf gemaakt, maar gedownload van de website. We hebben wel stiekem 1 of 2 foto’s gemaakt om onszelf er ook bij op te krijgen…

   Geplaatst op 24 januari 2013 at 17:44 #
   • Van :

    Ik bedoel dus ‘ook!’ zelf gemaakte dus, dus.

    En dat dat stiekem is dus. :)

    Geplaatst op 24 januari 2013 at 17:44 #
    • Van :

     Dus…
     Je had stiekem toch wel gelijk dus.

     Geplaatst op 28 januari 2013 at 17:44 #
 3. Van :

  hallo manon en bart
  Hoe is het mogelijk dat deze mensen zich nog gelukkig kunnen voelen.
  Mogen wij dan nog klagen over de luxe en weelde die wij iedere dag beleven.
  Mooie foto’s over het werkelijke leven.
  Wij hebben de komende weken ook vakantie, wij hebben het niet nodig om morgen te poetsen.
  Mooie beleving XXX

  Geplaatst op 24 januari 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha mama CAPSLOCK,
   Zet die stofzuiger maar weer in de kast. Voorlopig hoef je niks meer in huis te doen. Goed = Goed!

   Geplaatst op 24 januari 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Hahaha, ik wilde hier net aan de slag gaan,
   maar het kan nog best ff eigenlijk.

   Oh ja, ik wil een LP aanschaffen van Indonesie.
   Ben er nog niet uit welke: Bali en Lombok (laatste uitgave meer recent) of geheel Indonesie (laatste uitgave 2010, komt nieuwe uit eind mei :-(
   Dus ipv poetsen, ga ik me maar eens verdiepen
   Let the voorpret begin :-) Dag schatjes!

   X dochter Capslock

   Geplaatst op 26 januari 2013 at 17:44 #
   • Van :

    Ha dochter Caps,
    Wij hebben ook al voorpret. We vinden het heel gaaf dat jullie komen.
    Misschien kun je een ander soort proberen? Bijv Footprint!

    Geplaatst op 28 januari 2013 at 17:44 #
 4. Van :

  Hoi Manon en Bart,

  Wow, petje af voor deze mensen, die er ondanks alles toch een beste van weten te maken. Wat zijn wij in onze “rijke” wereld toch arm, als je dit allemaal ziet en leest. Wij kunnen nog veel van deze mensen leren.

  Groetjes,
  Jan en Corrie

  Geplaatst op 23 januari 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Helemaal mee eens!
   En wij maar klagen… Tja, als je veel gewend bent, is het vaak niet goed genoeg.

   Geplaatst op 24 januari 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!