okt 24

De Deense Oostzeeroute (fietsroute van het jaar 2019!)

door in Denemarken, Europa

Deel dit artikel:

Ben je niet vies van een sportieve vakantie en zoek je een avontuurlijk bestemming binnen Europa? Wat dacht je van Denemarken op wielen? Voor de echte fiets- en Scandinavië liefhebber is deze eilandroute een absolute must!

N8 Oostzeeroute: fietsroute van het jaar 2019

De N8 Oostzeeroute in Denemarken is uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2019. Daarmee is dit de opvolger van de Kattegattleden in Zweden, die in 2018 werd bekroond tot Fietsroute van het Jaar. De Oostzeeroute bestaat al jaren, maar is ingrijpend vernieuwd. Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, die ver weg van de autowegen liggen. De bewegwijzering is uitstekend.

Prachtige rotsformaties bij Møn. N8 Oostzeeroute in Denemarken.

Prachtige rotsformaties bij Møn. Foto: Visit Denmark.

 

Eilandhoppen in Deense sferen

De Oostzeeroute is maar liefst 820 km lang en daarmee de langste nationale fietsroute van Denemarken. Via maar liefst twaalf eilanden (met elk zijn eigen unieke sfeer), acht bruggen en vijf overtochten volgt de fietser de kustlijn, die de ene keer lieflijk is en de andere keer wild. Van prachtige zandstranden met woeste kliffen tot aan weelderige bossen en ouderwetse Deense dorpjes. De route brengt je naar West- en Zuid-Seeland, Møn, Lolland-Falster, Funen, de Kleine Belt en Zuid-Jutland.

De route bevat tal van hoogtepunten zoals de witte krijtrotsen in Møn en het historische plaatsje Svendborg, dat het middelpunt van de route is. Deze fietstocht is bij uitstek geschikt om het authentieke Denemarken te ontdekken. Onderweg duik je in de geschiedenis van Denemarken, waarbij je musea bezoekt of wandelt door oude kastelen die je mee terug nemen in de tijd.

Het mag duidelijk zijn: 820 kilometer fiets je niet in een dag. En of je de hele route in één vakantie kunt fietsen, is ook nog maar de vraag. Per vakantie een deel van de route pakken, is daarom een aanrader.

Easy cycling op fietseiland Funen

Binnen de N8 Oostzeeroute is vooral het eiland Funen het meest geschikt voor eenvoudige fietstochten met grotendeels verharde wegen. Op dit prachtige fietseiland kun je jezelf verliezen in een compleet eilandenrijk met meer dan 100, door kleine veerboten verbonden, eilanden en ruim 1200 kilometer echte fietspaden.

N8 Oostzeeroute Denemarken, fietseiland Funen

Fietseiland Funen. Foto: Visit Denmark

 

Hier ga je terug in de tijd. Je fietst via Langeland naar de zuidkust en vergaapt je onderweg aan indrukwekkende landhuizen, charmante havenstadjes en historische kastelen. Voor een sfeervolle wijnproeverij maak je een stop bij de wijnmakerijen langs de route.

Absolute highlights zijn het uitzicht op de archipel van Zuid-Funen en het charmante eiland Ærø voordat je via Svendborg langs de zuidkust je weg vindt naar de romantische stad Nyborg in het oosten.

Ontdek de Deense keuken langs de route

De Deense keuken is de moeite waard om te leren kennen! Langs de N8 Oostzeeroute vind je tal van gezellige koffietentjes, picknickplekken en restaurantjes waar je geniet van de maritieme sfeer en de heerlijke plaatselijke specialiteiten. De Denen zijn bijvoorbeeld gek op smørrebrød, een rijkelijk belegde sandwich. Ook is het roggebrood er heerlijk en net even anders dan in Nederland. In de Deense keuken vind je ook veel paling en hebben ze een speciale variant op de hotdog: rød pølse.

Hoe plan je de N8 Oostzeeroute?

820 kilometer is natuurlijk niet niks, en zo’n lange route is niet voor iedereen geschikt. Doordat de route in een grote acht loopt, kun je er ook voor kiezen om slechts de helft van de route te fietsen. Dan hoef je eigenlijk weinig aan te passen, alleen dat je dus eerder rechtsomkeert maakt. De route is aan de oostkant langer dan aan de westkant. Verder kun je de route laten organiseren door een reisorganisatie, maar je kunt ook zelf overnachtingen boeken. Zorg er hierbij voor dat de accommodaties niet te ver uit elkaar liggen.

Voor een ervaren fietser is 120 kilometer het maximale, en dan fiets je wel zes uur op vol tempo door. Als je ondertussen van alles wilt zien, kun je beter maximaal 80 kilometer fietsen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een tent meenemen en zien waar de dag je brengt.

Kaart van de N8 Oostzeeroute in Denemarken (Fietsroute van het jaar 2019)

 

Praktische tips voor de N8 Oostzeeroute

1. Pak de trein (en neem je fiets mee!)

Veel mensen weten dit niet, maar Denemarken is super goed te bereiken per trein. In slechts 7,5 uur tuf je vanaf Utrecht Centraal naar het Deense Padborg, dat aan de N8 Oostzeeroute ligt. Zo kun je onderweg al genieten van mooie voorbijtrekkende landschappen. Via de website van NS International koop je jouw treinkaartje naar Padborg.

Je kunt je fiets vanuit Nederland meenemen in de trein. Vaak moet je je fietsplaats reserveren voor ca. € 7,50 per enkele reis. Dit doe je telefonisch bij het NS International Service Center via telefoonnummer 030-2300023. Vraag ook gelijk naar de voorwaarden. Voor diverse trajecten geldt namelijk dat je jouw fiets (deels) moet demonteren en/of inpakken. Klinkt erger dan het is, maar in feite is dat zo gebeurd. Bovendien is het al met al goedkoper dan ter plaatse een fiets huren. Een alternatief voor de trein is – als je een fietsrekje hebt – natuurlijk de auto. Padborg is ongeveer 7 uur rijden vanaf Utrecht.

2. Check je fiets!

Kies je voor avontuurlijke en uitdagende routes door onherbergzame gebieden? Zorg dan voor een mountainbike of sportieve fiets die hierop is uitgerust. Ga je echter voor een meer ontspannen fietsvakantie, waarbij je grotendeels over verharde wegen rijdt? Dan is een elektrische fiets of gewone dames- of herenfiets (met versnellingen!) al voldoende.

Houd er ook rekening mee dat, zoals hierboven beschrijven, je jouw fiets deels moet demonteren als je met de trein naar Denemarken rijdt. Een fiets kopen die gemakkelijk demonteerbaar is, is daarom handig. Zelf heb ik een fiets gekocht via de Amsterdamse webwinkel Fietsenopfietsen.nl. Hier hebben ze een groot assortiment van betaalbare fietsen, waarbij het zelf het voorwiel, de trappers, het zadel en het stuur monteert, en ook gemakkelijk demonteert. Handig!

Strand van Lolland-Falster aan de N8 Oostzeeroute in Denemarken (fietsroute van het jaar 2019)

Uitrusten aan het strand van Lolland-Falster. Bron Visit Denmark

 

3. Plan je route en gebruik de interactieve kaart

Het is handig om vooraf te onderzoeken welke route je wilt gaan fietsen. Hiervoor kun je het beste de website van Visit Denmark gebruiken. Hierop staan alle routes en highlights prachtig beschreven. Ook is er een interactieve fietskaart gemaakt die naast de route ook foto’s, video’s en aanvullende informatie toont over bepaalde locaties. Natuurlijk zijn er ook fysieke kaarten van de Oostzeeroute te koop.

4. Tenslotte, tips voor onderweg!

Ben je klaar om aan te trappen? Zorg dan dat je een paar dingen goed regelt, zodat je onverwacht niet voor verrassingen komt te staan:

  • Wil je helemaal zorgeloos op pad? Plan dan vooraf je route en leg je overnachtingen vast;
  • Zorg voor een goede fiets waarvan je zeker weet dat de kans op pech minimaal is. Neem wel voor de zekerheid een reparatiekitje mee, zoals een setje om je banden te plakken;
  • Neem een EHBO-doosje mee en voldoende eten en drinken voor onderweg;
  • Zorg voor een goed slot, zoals een beugelslot, zodat jouw tweewieler ook daadwerkelijk de jouwe blijft ;-)

Fijne reis!






Tags: , ,

Laat een reactie achter!