mei 24

Zo regel je een officieel visum of toeristenkaart voor Cuba!

door in Cuba, Noord-Amerika

Deel dit artikel:

Ga je op reis naar Cuba, dan is een visum of toeristenkaart verplicht. In dit artikel vind je alles over het eenvoudig regelen van jouw Cuba visa: wat kost het? Hoe zit het verlengen? En wat als je via Amerika of met kinderen reist? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Toeristenkaart versus visum

Wie naar Cuba wil, moet verplicht een zogenaamde ‘toeristenkaart’ regelen. Dit regel je thuis, nog voor vertrek. Een toeristenkaart is exact hetzelfde als een visum. In feite worden die twee termen door elkaar gebruikt voor hetzelfde groen-gele papiertje dat bestaat uit twee delen met daarop jouw gegevens. Bij aankomst in Cuba neemt de Cubaanse douane het eerste deel in. Het andere deel overhandig je pas als je het land weer verlaat. Bewaar het tweede deel dus goed gedurende jouw reis!

Visum verlengen in Havana, Cuba

Geldigheid visum Cuba

Bezoek je Cuba als toerist en reis je vanuit Nederland, België of Duitsland? Dan moet je het reguliere toeristenvisum aanvragen. Dit visum is 30 dagen geldig vanaf het moment dat je Cuba binnen komt. Met dit visum kun je één keer het land in- en uit reizen.

Regel je visa gewoon online!

De tijd van verplichte ritjes naar de ambassade is voorbij. Tegenwoordig vragen we het visum gewoon online aan. Als je je visum in het Nederlands wil aanvragen, kun je dit doen bij E-visums.nl. Er bestaan heel veel visumpartijen en de prijzen zijn overal nagenoeg gelijk. Wat mij betreft steekt E-visums met kop en schouders boven de rest uit want ze leveren snel, zijn 7 dagen per week bereikbaar en horen tot de best beoordeelde partijen in Nederland.

De totaalprijs voor je visum is €29,95 per persoon (inclusief consulaire kosten) en je betaalt via IDEAL of overboeking, dus je hebt geen creditcard nodig. Het visum ontvang je per ommegaande per post en je bent klaar voor je reis! Bij aankomst in Cuba hoef je dus niets meer te betalen. Easy peasy!

Visum Cuba aanvragen in 3 stappen

Het online regelen van je visum is bij E-visums heel straight forward:

 1. Ga naar E-visums.nl >> vul het aanvraagformulier voor je visum Cuba online in.
 2. Per post ontvang je een blanco visumformulier
 3. Vul jouw gegevens in BLOKLETTERS in en neem het papiertje mee op reis.

Ja, je leest het goed: je vraagt inderdaad een blanco visumformulier aan dat je zelf invult. Dit in tegenstelling tot de ingewikkelde aanvraagprocedures die veel andere toeristische bestemmingen hanteren.

Welke gegevens je invult op het visumformulier? Alleen je voor- en achternaam, zoals vermeld in je paspoort, je geboortedatum, paspoortnummer en je nationaliteit. Doe het wel in één keer goed: foutloos, in blokletters en zonder doorhalingen. Anders accepteert de douane het niet. Laat de velden ENTRADA en SALIDA leeg, deze worden bij aankomst door de douane ingevuld.

Parque de Viñales, Cuba

Wanneer visum Cuba aanvragen?

Als je je aanvraag voor 16:00 uur bij E-visums doet, heb je het visum in principe de volgende werkdag al in huis. Houd er wel rekening mee dat het visum per post wordt toegestuurd en dat je dus afhankelijk bent van de snelheid van het postbedrijf. Vraag het daarom altijd ruim voor vertrek aan. Houd bijvoorbeeld 10 werkdagen aan. Dan heb je genoeg speling en kun je stressvrij op vakantie! Een spoedaanvraag is namelijk niet mogelijk.

Visum Cuba verlengen tot 60 dagen

De Cubaanse visa kun je eenmalig met 30 dagen verlengen. Dit doe je zo’n 5 dagen voordat je visum verloopt, ter plaatse bij een kantoor van de Inmigración. Dat doe je als volgt:

 • Zorg dat een accommodatie en een terugvlucht hebt geboekt. Dit moet je namelijk kunnen aantonen bij je visumaanvraag;
 • Ga naar de Cubaanse Banco de Credito y Comercio en koop hier voor 25 CUC aan zegels (‘sellos’) om de betaling te kunnen voldoen;
 • Ga met je zegels naar de Inmigración, waar je jouw paspoort, vliegticket en bewijs van onderdak voor de komende periode moet overleggen.

Tip: houd er rekening mee dat het in grote steden zoals Havana behoorlijk druk is en je visumaanvraag daar behoorlijk wat langer kan duren. Kies daarom bij voorkeur een kleiner plaatsje uit, want daar is het echt zo geregeld.

Langer dan 60 dagen in Cuba blijven?

Wil je voor een langere periode naar Cuba? De mogelijkheden hiervoor zijn beperkt, maar je beste en gemakkelijkste optie is als volgt:

 1. Ga voor 30 dagen naar Cuba met het standaard visum;
 2. Verleng je visum ter plaatse met 30 dagen;
 3. Vlieg voor afloop van je verlenging het land uit en keer weer terug. De goedkoopste vlucht is een retourtje Havana-Cancún. Bij terugkomst in Cuba kun je weer met een nieuw visum 30 dagen verblijven.

Muzikaal Cuba Visum aanvragen

Uitzondering: van Amerika naar Cuba

Het reguliere toeristenvisum geldt alleen als je vanuit Nederland, België of Duitsland naar Cuba reist. Wil je een reis naar Cuba combineren met een bezoek aan Amerika (waarbij je dus eerst naar Amerika vliegt en daarna pas naar Cuba), let dan even op: je hebt hiervoor een ander type toeristenkaart nodig. Je regelt het als volgt:

Stap 1: Voor je reis van Nederland naar Amerika regel je een ESTA.

Stap 2: Voor je reis van Amerika naar Cuba heb je vervolgens het zogenaamde “Pink Visa” nodig, dat je via de Cubaanse Ambassade kunt krijgen.

Naar Cuba met minderjarige kinderen

Tegenwoordig mogen kinderen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Minderjarige kinderen moeten namelijk een eigen paspoort en een eigen visum hebben. Wanneer je als ouder gezamenlijk gezag hebt over je kind, maar je gaat zonder partner op reis, dan moet je aantonen dat je toestemming hebt om met het kind naar het buitenland te reizen. Dit geldt ook voor kinderen waarover je geen ouderlijk gezag hebt en die tot het reisgezelschap horen. Je kunt dit aantonen met het Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland, dat je vindt op de website van de Rijksoverheid.

Moet je het visum altijd zelf regelen?

Niet altijd. Soms zijn visa inbegrepen bij je reis of bij de luchtvaartmaatschappij. Boek je bijvoorbeeld bij een chartermaatschappij zoals TUIfly, dan regelen zij het visum voor je. Dit geldt ook voor veel all-inclusive vakanties naar de zon. Check dus voor het aanvragen van je visum of het al is inbegrepen bij je reis of vliegticket.

 

Wijzigingen voorbehouden. Hoewel ik de informatie in dit blogartikel zorgvuldig heb samengesteld op het moment van schrijven (mei 2019) kan er natuurlijk altijd iets wijzigen in wet- en regelgeving. Voor de meest actuele informatie verwijs ik je naar de officiële website van de Cubaanse Ambassade.


Tags: , , ,

2 antwoorden op “Zo regel je een officieel visum of toeristenkaart voor Cuba!”

 1. Van :

  Goede tips. Dank je.

  Geplaatst op 23 september 2019 at 17:44 #
 2. Van :

  Informatief artikel.

  Geplaatst op 13 augustus 2019 at 17:44 #

Laat een reactie achter!