sep 05

Cruises in Alaska: waanzinnige gletsjertours per cruiseboot, catamaran en kajak

door in Alaska, Noord-Amerika

Deel dit artikel:

Een cruise of boottocht dwars door het ijzige gletsjerlandschap van Alaska is de natte droom van elke avonturier. Het oorverdovende gekraak wanneer ijsschotsen in zee glijden, een ijskoude hike over de fjorden, de spanning tijdens het speuren naar orka’s, walvissen en dolfijnen. En zeeleeuwen bewonderen die ongestoord een tukkie doen op de rotsen, in hun natuurlijke habitat.

Het is een onvergetelijke ervaring die hoog op de (post-corona) bucketlist van menig reiziger staat. Daarom trakteer ik je nu alvast op wat mooie plaatjes, zodat je alvast kunt dromen over je toekomstige reis, zodra het weer kan. In deze blog geef ik je een aantal concrete tips om Alaska op zijn mooist te aanschouwen: vanaf het water!

Cruises Alaska - tijdens je gletsjertour zie je grote brokken ijs afbreken (Alaska vakantie tip!)Cruises Alaska - boottochten naar de gletsjers (Alaska rondreis tip!)

Dag massatoerisme. Hallo vrijheid!

Alaska is een waanzinnige bestemming voor natuur- en wildliefhebbers. Hier word je op slag verliefd op de kilometerslange wildernis, groene valleien en mystieke ijslandschappen vol gletsjers. Niets dan rust, ruimte en pure schoonheid.

Dat er geen massatoerisme of grote, stinkende steden zijn, maakt je ervaring des te mooier. Vanwege de weidsheid lijkt deze Noord-Amerikaanse staat haast onontdekt. Dat bijzondere “alleen op de wereld-gevoel” ervaar je al gauw tijdens een boottocht door de fjorden of een hike door een van de vele uitgestrekte nationale parken.

 

Cruises in Alaska naar de Tracy Arm Fjorden, vlakbij hoofdstad Juneau

De Tracy Arm Fjorden, vlakbij Alaska’s hoofdstad Juneau.

Hiken over de morenen van Wrangell St. Elias National Park (Alaska vakantie tip!)

Hiken over de morenen van Wrangell St. Elias National Park

 

Cruise + selfdrive = de ultieme Alaska rondreis

Voor degenen die dat ultieme gevoel van vrijheid willen ervaren, is een selfdrive de allerbeste manier om door Alaska te reizen. Comfortabel in je eigen huurauto cross je door afwisselende landschappen over (grotendeels) geasfalteerde wegen.

Onderweg maak je zoveel tussenstops als je wil: panoramaviews van besneeuwde bergen, lekker eten langs de waterkant in mooie dorpjes of je maakt een wandeltocht of excursie. Wil je Alaska écht op een bijzondere manier ontdekken? Wissel je autoreis dan af met een van de vele spectaculaire boottochten.

Alaska vakantie tip: Chugach National Forest

Ook Chugach National Forest is een plaatje

 

Alaska cruise tips

Met zoveel wildlife, gletsjers en prachtige meren staat één ding buiten kijf: Alaska vanaf het water is verbluffend mooi. Er zijn allerlei manieren om het water op te gaan – van cruiseboten tot aan catamarans en zelfs in een eenvoudige kajak.

Cruise naar het spectaculaire Glacier Bay per catamaran

Als toerist is het een voorrecht om hier te komen. Glacier Bay is namelijk één van die magisch mooie locaties voor een boottocht door Alaska’s winterwonderland. Vanuit het groene landschap vaar je richting een koude, haast sprookjesachtige wereld.

Cruise in Alaska: boottocht naar Glacier Bay (Alaska vakantie tip!)

Koud hier!

Cruises Alaska - boottocht naar de Margerie Glacier (Alaska rondreis tip!)

De machtige Margerie glacier in Glacier Bay

 

Brede dikke ijsschotsen drijven langzaam aan je catamaran voorbij. Opeens zie je twee grote gletsjers uit het water opdoemen: de Margerie en Grand Pacific Glaciers, en hoor je grote brokken ijs het water in vallen. Het gedreun en geknars van het koude Alaska maakt indruk.

Langzaam schuift een reusachtige honderden meters dikke ijsmassa de zee in. Je hoort het knappen van het ijs. Lichtblauwe, doorschijnende ijsbergen drijven majestueus op de grijzen golven.

Glacier Bay is het leefgebied van berggeiten, elanden en beren. Ook zie je vanaf de boot (ijs)vogels voorbij vliegen en in het water zwemmen zeehonden, zeeleeuwen, dolfijnen en walvissen. Houd je verrekijker en camera dus bij de hand!

Alaska cruise: spot bruine beren tijdens een cruise naar Glacier Bay (Alaska vakantie tip!) Alaska cruise: spot zeeleeuwen tijdens een cruise naar Glacier Bay (Alaska vakantie tip!) Alaska cruise tip: vlieg naar de gletsjers met een watervliegtuig (float plane)

>> Zo regel je het:

Deze Glacier Bay catamaran cruise is te boeken als tweedaagse excursie inclusief o.a. een overnachting in Juneau en spectaculaire retourvlucht per watervliegtuig, vanaf € 665,-.

Tip: deze cruise over Glacier Bay is gemakkelijk te combineren met een langer verblijf in Alaska’s hoofdstad Juneau. Meer over Juneau lees je in mijn volgende blog.

 

Kajak safari naar de Colombia gletsjer

Begrijp me niet verkeerd. Kajakken is leuk, maar kajakken op die laffe riviertjes in Nederland hebben we nou wel gezien, toch? 😉 Tijd voor een volgende stap: peddelen tussen de spierwitte gletsjers van Alaska. Hoe cool is dat!

Tijdens een gletsjertour per kajak kun je bijvoorbeeld de Colombia gletsjer bezoeken. Dit is de op één na grootste getijdengletsjer van Alaska. De kanotocht ernaartoe is gedenkwaardig en super avontuurlijk.

Je peddelt dwars door een arctisch winterwonderland van afgebrokkelde ijsbergen.

Je volgt een 10 kilometer lang spoor van afgebrokkeld ijs. Hoe groter de ijsschotsen worden, hoe dichter je de Colombia gletsjer nadert.

Of het koud is? Dat zeker! Maar zo’n ervaring zul je niet snel vergeten. Dus hup, dikke jas aan en gaan. Je peddelt overigens niet aan de winderige zijde, maar tussen de gletsjer zelf en Heather Bay, waar je makkelijk aan land kunt en je goed zicht hebt op de drijvende ijsbergen.

Cruise in Alaska: Kajak safari naar de Colombia gletsjer (Alaska vakantie tip!)

Die laffe riviertjes in Nederland hebben we wel gezien. Tijd voor het betere werk!

Cruise in Alaska: Colombia Gletsjer kajak safari (Alaska vakantie tip!)

De machtig mooie Colombia Gletsjer. Foto: J. Stephen Conn, via Flickr | © All rights reserved.

 

De aanleiding voor het afgebrokkeld ijs is natuurlijk erg verdrietig. Sinds 1980 zorgt de opwarming van de aarde voor het smelten van de gletsjers. Daarom is het eco-toerisme in Alaska in rap tempo opgekomen: tegenwoordig zijn er gelukkig talloze gletsjertours die eco-friendly zijn en aan belangrijke milieurichtlijnen voldoen. Dit wordt nauwlettend bewaakt door de Alaska Wilderness Recreation and Tourism Association (AWRTA).

Ga de gletsjers dus bekijken nu het nog kan. En “leave nothing but footprints”.

>> Zo regel je het:

Deze Colombia Gletsjer kayak safari is te boeken als tweedaagse excursie inclusief o.a. een overnachting en een trekking over de Morene (het land dat is gevormd door gletsjers), vanaf € 415,-.

 

Cruises naar de fjorden in Kenai Fjords National Park

Wil je een buitengewoon indrukwekkende boottocht maken mét een beetje comfort, dan is dit je keuze. Terwijl je achterover leunt in je luie stoel en snoept van het buffet, laat je je varen naar de fjorden van Kenai Fjords National Park. Het beschermde gebied ligt op het schiereiland Kenai en is een geweldig natuurspektakel van 800 vierkante kilometer.

Hoog oprijzende gletsjerpieken trekken aan je voorbij terwijl de Park Ranger bijzondere zeebewoners voor je spot.

Tijdens de cruise is er altijd een Park Ranger aanwezig, die onderweg informatie geeft over de gletsjers, het dierenleven en de natuurlijke historie van het park. Dieren spotten, dat is zijn expertise: terwijl jij met samengeknepen ogen tevergeefs het water afspeurt, heeft hij ze allang voor je gevonden 😉

Alaska cruise en rondreis tip: Bear Glacier in Kenai Fjords National Park Cruise Alaska naar de fjorden van Kenai Fjords National Park (Alaska vakantie tip!)

Walvissen, zeeotters en papegaaiduikers

Onderweg zie je walvissen en zeeotters in het water en honderden zeeleeuwen die luieren op de rotsen. Rond de boeggolf van het schip dagen bruinvissen elkaar vaak spelenderwijs uit. Ook voor vogelaars is dit een mooie bestemming. Naast brutale poolvogels die overvliegen, heb je in Kenai Fjords National Park grote kans om papegaaiduikers te spotten. Bijzonder, want er zijn maar weinig plekken op aarde waar je deze grappige zwart-witte beestjes met hun opvallende oranje snavel kunt bewonderen.

Cruise Alaska: spot zeeotters tijdens een boottocht naar de fjorden van Kenai Fjords National Park (Alaska vakantie tip) Cruise Alaska: spot papegaaiduikers tijdens een boottocht naar de fjorden van Kenai Fjords National Park (Alaska vakantie tip)

>> Zo regel je het:

Deze unieke fjordenreis naar Kenai Fjords National Park kun je boeken als tweedaagse excursie vanaf € 270,-. Dit is inclusief o.a. overnachting met ontbijt, bootcruise met volop eten en drinken en een bezoek aan het Alaska Maritime Wildlife Refuge. Voor treinliefhebbers: de excursie is ook te combineren met de Alaska railroad.

Kenai Fjords National Park met de auto

Ben je niet in de gelegenheid om een boottocht te maken, maar wil je wel gletsjers bewonderen? De meest toegankelijke gletsjer die je met de auto kunt bereiken, is Exit Glacier. Dit is een van de meest gefotografeerde plekjes in het hele park en in de omgeving kun je bovendien ontzettend mooi wandelen. Als je de hele dag in het park wilt doorbrengen, kun je het beste hier jouw bezoek starten. De gletsjer is namelijk op zijn mooist in de vroege ochtend als de zon er recht boven staat.

Vind jij een cruise ook zo “koel”?
>> Zo regel je (delen van) jouw rondreis.

Tijdens mijn reizen boek ik kleine excursies vaak ter plaatse. Maar de kostbare “once-in-a-lifetime ervaringen” regel ik liever vooraf bij een organisatie die goed en betrouwbaar is. Er is namelijk een wildgroei aan “excursie-aanbiedertjes” ter plaatse en je wilt waar voor je geld wanneer je iets bijzonders gaat doen, toch?

Zelf maak ik graag gebruik van Local Hero Travel. Bij deze kleinschalige en duurzame reisorganisatie kun je delen van je reis vooraf met bouwstenen kunt regelen, dus ook de losse bootcruises in Alaska. Zij schakelen een lokale reisspecialist ter plaatse in die jouw Alaska rondreis of losse activiteiten samenstelt. Voor Alaska is dat local hero Bridget, die er zelf woont. Tof toch?!

Meer Alaska inspiratie op doen? Bekijk dan eens de voorbeeld Alaska rondreizen van Local Hero Travel.

Weet je ongeveer wat je wil? Vraag dan bij Bridget een reisvoorstel aan voor een Alaska rondreis op maat. Vrijblijvend natuurlijk. No strings attached!

Cruise Alaska: boottochten naar de magische gletsjers (Alaska vakantie tip!)

Ik hoop je met deze mooie plaatjes te hebben geïnspireerd voor jouw toekomstige droomreis!


Tags:

2 antwoorden op “Cruises in Alaska: waanzinnige gletsjertours per cruiseboot, catamaran en kajak”

  1. Van :

    Wat een mooie reisbeschrijving, alsof ik het al beleef. Echt geweldig met prachtige foto s

    Geplaatst op 6 september 2020 at 17:44 #
  2. Van :

    Wow, dit klinkt heel tof zeg!!

    Geplaatst op 5 september 2020 at 17:44 #

Laat een reactie achter!