mei 03

China in 3-4 weken: insider tips van locals

door in Azie, China

Deel dit artikel:

Je hebt zo’n 3 tot 4 weken voor je China rondreis. Wat mag je écht niet missen? Wat zijn de leukste manieren om niet alleen grote steden, maar ook het Chinese platteland en de cultuur te zien? Stella woont zelf in China en geeft je 3 super goede tips voor een onvergetelijke reis.

Niemand kent een land zo goed als een local. Zij kennen de cultuur, weten de mooiste plekjes te vinden en weten ook precies wanneer en hoe je deze plekken het beste kunt bezoeken. Stella is reisexpert China bij Local Hero Travel en heeft een eindeloze hoeveelheid insider tips voor je klaar liggen. Hieronder vind je er alvast drie!

1. Wandelen over de Chinese muur. Maar waar?

Als er íets iconisch is aan dit land, dan is het wel de Chinese muur. Je kunt die bekijken op hele drukke plekken (Badaling, vlak bij Beijing) of juist op afgelegen plaatsen (maar dan moet je daar wel eerst heen) Stella’s favoriet is de dagtrip van Jinshanling naar Simatai. Het is niet te ver van Beijing en de verhouding tussen beleving, landschap, sportiviteit, rust en toeristische drukte klopt helemaal.

Tijdens de wandeling (of liever: trekking) leg je 12 km af over de Chinese muur. Steile, goed onderhouden stukken worden afgewisseld door avontuurlijke en nauwelijks te belopen delen: steil, rotsachtig met veel losse stenen, waarbij je af en toe moet klauteren. Soms heb je de muur helemaal voor jezelf en kun je extra genieten van de adembenemende schoonheid. En de mooiste foto’s maken natuurlijk, zonder andere mensen in je beeld. Vertrek in elk geval vroeg uit Beijing en reken op ca. 2 uur rijden, ca. 5 uur lopen (met stops) en nog ca. 2 uur terug. Neem de volgende dag een relaxte sightseeing-pauze en ga lekker mensen kijken op een bankje in het Beihai Park.

Insider tips van locals voor bezoek Chinese muur Begin

De beste reistijd voor de Chinese muur

Het allerbeste kun je de muur in het voor- of najaar bewandelen: niet te warm en door de heldere lucht heb je een mooi uitzicht. Wil je liever in de zomer gaan, dat kan. Maar houd er rekening mee dat de Chinese zomer heet en vochtig is. Als je het rustig aan doet kan het, maar het is best zwaar.

Meenemen: stevige ingelopen schoenen, een dagrugzakje met waterfles en wat snacks. Verder een hoed/petje en zonnebrandmiddel want er is bijna geen schaduw. Als je denkt er baat bij te hebben, kun je ook wandelstokken meenemen. Denk verder aan cash geld voor de entrees en lokale hapjes/drankjes en tenslotte tijgerbalsem of een andere spierzalf, want op het eindpunt zul je je kuiten voelen.

2. Bezoek het alternatieve Tibet. Ja, het bestaat!

Tibet, je wilde er altijd al heen. Máár: Tibet inpassen in je China reis kost veel reisdagen, een permit en het maakt het niet goedkoper. Stella zegt hierover: “het Chinese grensgebied met Tibet geeft je al een hele goede indruk. Niet alleen Tibet zelf maar ook grote delen van de Chinese provincie Sichuan en Oost China kennen een sterk Tibetaanse invloed. Uitgangspunt is de stad Chengdu die vanuit Nederland per KLM direct bereikbaar is. Sowieso is het fijn om in deze gezellige stad (in de Tibetaanse wijk!) enkele dagen door te brengen voor je verder reist.”

china-tibet-rondreis-top5-sichuan

Bezoek het Tibettaanse Labrang Klooster in Xiahe

In Xiahe ligt één van de grootste, nog zeer oorspronkelijke Tibetaanse kloosters, het Labrang klooster. Er wonen nog zo’n 2000 monniken. Blijf wel langer dan 1 dag, want het meemaken van de ceremonies en samen met de gelovigen de gebedsmolens rond het klooster aflopen, geeft je de beste indruk. Het is een hele bijzondere ervaring en zo leg je op een mooie manier contact met de locals. Ook is je verblijf in dit deel van China een heerlijke kans de Tibetaanse keuken te ontdekken: denk aan overheerlijke momo’s (deegballetjes met vulling) en yakboter thee (daar moet je van houden…).

chinese-momo's-china-sichuan-reis-tibet-

Van Chengdu naar de theehuizen van Songpan

Reis het liefst vanuit Chengdu per auto met chauffeur. Uiteraard is dat duurder dan met een lijnbus, maar zo kun je onderweg stoppen waar je wilt. Bijvoorbeeld in de theehuizen van Songpan. Het is een prachtig idyllisch plaatje: ijskoude bergstroompjes en uitgestrekte graslanden waar herders hun yaks laten grazen. Ook kun je je hier aan blauwe meren vergapen, waarin de besneeuwde bergtoppen zich spiegelen. Het een geweldig stukje China ver van de drukke metropolen. Stella: “ga vanaf half mei tot eind september. Er voor en erna is het erg koud, want het gebied ligt gemiddeld op ca. 3000 m. hoogte.”

china-rondreis-yangshuo-zuidoost

 

3. China kleinschalig: fietsen rond het meer van Dali

China ontwikkelt zich razendsnel. Wat vandaag een dorp is, is morgen een historisch ‘pretpark’. Achter het hek of de muur eromheen schieten nieuwe wijken vol beton als paddenstoelen uit de grond. Grote groepen Chinese toeristen, al dan niet in elektrische wagentjes, weten zelfs het meest authentieke straatje te vinden. Stella: “toch zijn er manieren om in alle rust een goede indruk op te doen van de Chinese plattelandsdorpen: maak een 1 of 2-daagse fietstocht rond het Erhai-meer bij Dali!

Je zult waarschijnlijk geen fiets meenemen naar China, maar er ter plaatse eentje huren. Vergelijk dan goed de fietsbedrijfjes. Een gewone mountainbike of hybride fiets is helemaal prima voor deze tocht. Check of je zadel goed staat en de remmen het doen. De wegen in China zijn een mix van beton en asfalt. Wel wordt er dikwijls aan de weg gewerkt, dus een beetje ‘’klunen’’ hoort erbij. Doe het rustig aan.

china-xiamen-nanputuo-tempel-

Meenemen tijdens je fietstocht rond het Erhai-meer

De zon is een uitdaging: het wordt snel te warm en schaduw is er nauwelijks. Zorg daarom voor een lange broek, lange mouwen, zonnebrand, een hoed, petje, en nek/hals bedekking, óók als het bewolkt is. Op koude dagen is een goede sweater een must. Naast zon is er de wind, die meestal van zuid naar noord waait. Ga eerst naar het zuiden, want dan heb je de wind in de rug. Eten en drinken is in China onderweg overal te koop, maar neem zelf één of twee bidons mee op pad. Veel drinken dus!

China, de juiste timing

Wat is de beste tijd om China te bereizen? Kort gezegd: mei, september en oktober zijn het fijnst qua klimaat. Mei is daarvan het rustigst. Let op dat er nogal wat verschillen zijn tussen Noord China of Zuid China. Ook speelt de hoogte een grote rol: ga je bijvoorbeeld richting Tibet? Dan kan het echt koud zijn, zeker in de maand mei.

Nog belangrijker is niet in wélke maand je gaat maar hóe je je sightseeing plant: wat doe je op welke dag, en hoe laat? Geen grapje, want voor je het weet sta je tussen enorme groepen Chinese toeristen. De beste manier is om in je hotel of guesthouse vooraf te informeren hoe laat je het best kunt gaan. Een vuistregel die je zelf kunt hanteren is: ga lunchen tussen 11.30 en 13.00 uur, het is dan rustiger. Vroeg opstaan helpt ook, zo tegen 07.00 je bedje uit dus! Mocht je de grote groepen Chinese toeristen niet kunnen omzeilen? Geen zorgen, go with the flow. Voor je het weet heb je aanspraak en sta je op een selfie. Want foto’s maken kunnen ze als de beste!

Meer lezen over slim geplande China rondreizen? Lees verder over Stella op localherotravel.nl en bekijk haar Top 5 to do in China.

 

china-xian-terracottaleger-highlight

Tip: ervaar China door de ogen van de locals

Word jij ook zo blij van contact met de locals? En vind je het net als ik belangrijk om een beetje bewust te reizen? Overweeg dan eens om (een gedeelte van) jouw China-reis door een local te laten regelen. Zelf ben ik helemaal fan van Local Hero Travel, met wie ik in maart 2019 naar Zuid-Afrika afreisde. Dit is een kleinschalige reisorganisatie die doe-het-zelf reizigers helpt aan bijzondere (en betaalbare) reiservaringen.

Zo laat je jouw China-reis door een local regelen

Lokaal en duurzaam reizen in China met local Stella, reisspecialist China

Stella, jouw Local Hero!

Hoe het werkt? Local Hero Travel koppelt jou aan “Local Hero” ter plaatse. Voor China is dat Stella die werkelijk álles over het land weet. Reken maar dat zij de leukste en meest authentieke plekjes voor jou weet te vinden. Super bijzonder vind ik het, want door via een Local Hero te boeken doe je iets terug voor de lokale economie. Benieuwd wat Stella voor jou kan regelen? Geef hier je wensen door voor jouw China-reis en je krijgt een persoonlijk (en vrijblijvend) reisadvies van haar in je mail!

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een reactie achter!