mei 01

Homestay Thailand: bier, vuurwerk en een geofferd biggetje

door in Thailand

Deel dit artikel:

In alle vroegte worden we tijdens onze homestay gewekt door het geluid van een krijsend biggetje. We grappen tegen elkaar: “wat zou er vanavond op het menu staan?” Wisten wij veel dat we die dag getuige zouden zijn van een héél bijzondere begrafenisceremonie.

Homestay Golden Triangle

We zijn halverwege onze 3-daagse trekking in Chiang Rai met Hanneke en Thijs – de zus en broer van Bart die 2,5 week met ons door Thailand reizen. De Golden Triangle in het noorden van Thailand is populair vanwege zijn mooie natuur en trekkingsmogelijkheden. De eerste nacht slapen we bij de gids thuis in een Lahu bergdorp. Het is alsof we in een tijdcapsule zijn gestapt: de eenvoud en rust voeren hier de boventoon. Houten huizen op palen, kinderen die zich vermaken met een bal, vrouwen die zich bezighouden met het bereiden van de volgende maaltijd en overal biggetjes. Na een heerlijke avondmaaltijd wordt het al snel donker en installeren ons – in het licht van de olielamp – op onze slaapmatjes. Die nacht worden we wakker gehouden door een luidruchtig soort ‘ge-boe’ wat in eerste instantie lijkt op een groepje pestende koeien, maar wat later een rivier vol kikkers blijkt te zijn.

Een iPhone voor in het hiernamaals

Biggetje klaar om geofferd te worden

’s Ochtends worden we wakker van het gekrijs van een biggetje. Tja, we hebben zelf gekozen voor een homestay bij een Lahu-stam dus onder het mom van ‘het zal wel oké zijn’ draaien we ons nog even om. Na het ontbijt begint dag twee van de trektocht. Nog geen 20 minuten na vertrek passeren we een groep van zo’n 30 mensen in de bossen. Dit blijken dorpelingen en familie van onze gids. Mannen, vrouwen en kinderen zijn druk in de weer: vrouwen en kinderen maken versieringen, de mannen leggen de laatste hand aan het graf. In de hoek naast een stapel kookgerei liggen een biggetje en een kip met een touw om de poten en een zak over de kop. De avond ervoor begrepen we de gids niet toen hij de woorden ‘special paty’ (= special party), en ‘pok’ (= pork). Dan vallen de puzzelstukjes in elkaar: we zijn aanwezig bij een begrafenis. En dat biggetje wordt zo geofferd in ons bijzijn.

De man die gestorven is, krijgt de meest bizarre en grappige geschenken: kartonnen auto’s, sneakers, geld, een hoed en stropdas en een iPhone. ‘You never know, just in case he needs it’, verklaart een van de jongens met een glimlach.

Geschenken voor in het hiernamaals

Onder de indruk van het feit dat wij hierbij aanwezig mogen zijn, bieden we al gauw aan om te helpen. We maken versieringen van stukjes bamboe met daarop vrolijke zelfgemaakte vlaggetjes en geprint nepgeld (ook in het hiernamaals kun je blijkbaar niet zonder een beetje cash op zak). De jongens helpen bij het omspitten van aarde en het gladstrijken van het graf.

Terwijl er tientallen kaarsjes en vlaggetjes in de aarde worden gestoken, klimt één van de mannen een boom in om enkele duizendklappers aan de hoogste tak te hangen. Na een gebedje langs het graf lijkt het feest geopend: het vuurwerk wordt afgestoken en de lauwe biertjes met ijs vliegen iedereen om de oren. Niemand lijkt zich te storen aan onze aanwezigheid. Ook foto’s maken is geen enkel probleem. We nemen plaats tussen de mensen en krijgen ruim voor het middaguur het ene na het andere biertje aangereikt.

Een offer aan de heilige geest

Uitstel van executie is niet meer mogelijk. Terwijl de zak van de kop wordt verwijderd en de voorbereidingen worden getroffen, staan we allemaal om het biggetje heen. Twijfels. Willen we dit zien? Is het onbeleefd om zo’n belangrijk ritueel de rug toe te keren? Er is geen tijd om daar over na te denken. De mannen hebben onderling snel bepaald wie het mag doen. Het gaat gebeuren met het grote mes aan de broekband van onze gids. Zonder enige aarzeling wordt de halsslagader doorgesneden en wij kijken ademloos toe. Het is erg snel voorbij. Door de kundigheid en snelheid waarmee het hele ritueel wordt uitgevoerd, zien we dat dit voor deze mensen de gewoonste zaak van de wereld is. Hoe cru het ook is, in deze setting voelt het toch als een voorrecht om aanwezig te zijn bij zoiets intiems.

Het biggetje wordt ter plekke geslacht en een uur later zitten we aan een bord rijst met groenten en… varken. Uit beleefdheid eten we wat vlees mee, maar we zijn stiekem blij dat ze speciaal voor ons wat eieren in bamboestokken op het vuur bakken. Inmiddels kennen ze die ‘Ting-Tong Farang’ (= gekke buitenlanders) goed genoeg om te weten dat ze liever een eitje eten.

Waar is de koffie met cake?

Vier het leven!

Opvallend is dat het geen sombere bijeenkomst is. De dood is hier gewoon onderdeel van het leven en bij een afscheid wordt dat leven gevierd: mooie versieringen, cadeaus en lekker eten en drinken. Ook hier heeft Manon een kaarsje voor haar vader aangestoken, om stil te staan bij zijn leven.

Het zet je wel aan het denken, zo’n bijzondere begrafenis. Voor wie dit leest: dit willen wij ook! Geen sombere koffietafel, maar een bier- en wijntafel. Maar wel liever met een vegetarisch ‘offer’ ter plaatse. Wat dacht je van een kaasplankje? Wel zo Hollands…

 

En, ga jij voorbereid op pad?Backpackgids Azie: reisroutes, voorbereidingen en tips voor jouw rondreis

TIP! Backpackgids Azië staat vol met reisroutes, accommodaties, bespaartips en insider info van een doorgewinterde wereldreiziger. Jouw ultieme bijbel voor je reis naar: Thailand, Laos, Cambodja, Maleisië (+ Borneo), Singapore, Vietnam, Indonesië (+ Borneo) en de Filipijnen. Nu ook inclusief routes door Myanmar en India!

Als je nu bestelt, ontvang je de 6-delige serie voor €27,95!

Jouw voordelen:

 • Tijd: bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk
 • Gemak: handig en actueel e-book, dus geen zware reisgidsen meer
 • Sublieme inside info: reisroutes, must see’s, must do’s en budgettips
 • Garantie: 30 dagen niet-goed-geld-terug
 • Onbeperkt membership: gratis toegang tot de meest recente versie

Dit krijg je:

Drie 3-books:

 • Fantastische Routes Door Azië
  Met 90 uitgestippelde routes, variërend in budget, interesses en verblijfsduur. Adviezen over o.a. transportopties en een stappenplan om jouw ideale route op maat te maken.
 • Veilig Backpacken In Azië
  Insider tips over scams, veiligheid, gezondheid en meer.
 • Backpacken In Azië: FAQ
  Veel voorkomende vragen, problemen en oplossingen.
Ik heb Backpackgids Azië voor je getest.
Lees mijn review

PLUS| 3 bonussen:

 • Tips & Tricks
  Om eindeloos kosten te besparen tijdens je reis door Azië.
 • De Master Checklist
  Inpaklijst en printbare checklist van zaken die je zeker moet regelen. Vanaf 6 maanden, tot aan de dag van vertrek. Zo hoef je niet te stressen
 • Hoe vind ik de juiste accommodatie?
  In 5 stappen naar jouw ideale slaapplek. Incl. aanbevolen accommodaties per bestemming met actuele budgetcategorieën (laag-midden-hoog).

€27,95

Bestellen >>

Deze backpackgids is ontwikkeld door Robbert, bekend van Backpackblog.nl en de succesvolle serie backpackgidsen, waarmee je het maximale uit jouw rondreis haalt. Persoonlijke aanrader!

Backpackgids Azie: routes, kosten besparen, highlightsBackpackgids Australie: routes, highlights en insider tipsBackpackgids Zuid-Amerika: routes, highlights en insider tips


Tags: , , , , , ,

20 antwoorden op “Homestay Thailand: bier, vuurwerk en een geofferd biggetje”

 1. Van :

  Wat mooi dat je hierbij aanwezig mag zijn! Zo’n intieme gebeurtenis die “inderdaad” wel bij het leven hoort. Mooi dat jullie waar je ook komt redelijk snel worden opgenomen tussen de “locals”.

  Heb ‘m met een glimlach gelezen. Een uitvaart met ‘n knal! Ik teken ervoor! Heel veel plezier nog!

  Geplaatst op 5 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Dit soort dingen zijn zeker heel bijzonder en moet je echt toevallig tegenkomen. En een uitvaart met een knal? dat willen wij ook wel!

   Geplaatst op 6 mei 2013 at 17:44 #
 2. Van :

  Hallo Reizigers.

  Wat hebben jullie toch prachtige verhalen, en dat jullie dit allemaal mee mogen maken.
  Maar wij willen jullie ook bedanken voor de leuke kaart ter ere van ons ……………..feest.

  En vandaag is het natuurlijk groot feest bij jullie, daarom Manon willen wij jou vanuit Waalwijk even feliciteren met je verjaardag.
  Hieperdepiep hoera, en maak er een mooie dag van, jij ook he Bartje.

  Heel veel groetjes en geniet ervan.
  Tot de volgende keer.

  Geplaatst op 4 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Bedankt voor de felicitaties en heel graag gedaan van de kaart! We gaan er vandaag een relaxte dag aan ons favoriete strand van maken! Binnenkort bloggen we er natuurlijk weer over :-) Groetjes aan iedereen daar!

   Geplaatst op 5 mei 2013 at 17:44 #
 3. Van :

  Hoi allemaal,

  Ziet er inderdaad heel bijzonder uit. Goed idee hoor om het leven te vieren, met eten en drinken.

  Groetjes,
  Jan en Corrie

  Geplaatst op 3 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Vonden wij ook. Het eten is hier geweldig lekker namelijk!

   Geplaatst op 4 mei 2013 at 17:44 #
 4. Van :

  Feestelijke gebeurtenis… vraag me af of het ‘komozak varkentje’ daar ook zo over denkt ;-) Veel levenslustig plezier gewenst de komende tijd!

  Geplaatst op 3 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Het varkentje klonk niet zo feestelijk als de rest van het gezelschap. Het laat je wel opnieuw nadenken over het eten van dieren…

   Geplaatst op 4 mei 2013 at 17:44 #
 5. Van :

  Hey Bart en Thijs

  Jullie hebben jezelf wel verdienstelijk gemaakt, ieder een schop in de hand.
  Lui zweet, lijkt wel een regenbui

  Fantastisch jongens

  XXX

  Geplaatst op 2 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ja ze kregen beide een schop onder hun kont en zijn vervolgens aan het werk gezet ;-)

   Geplaatst op 4 mei 2013 at 17:44 #
 6. Van :

  Hey daar Stel met tweeen

  Jullie hebben het eens eerder gehad over zeekoeien, nu denk ik dat ze daar kikkerkoeien hebben, kan bijna niet anders.

  Lieve groetjes

  Geplaatst op 2 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Onvoorstelbaar dat zulk hard ‘ge-boe’ uit zulke kleine kikkertjes kon komen!

   Geplaatst op 4 mei 2013 at 17:44 #
 7. Van :

  Wat een bijzondere ervaring en enorme eer om daar bij aanwezig te mogen zijn!

  Geplaatst op 2 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Bedankt Yvon, vonden wij ook!!

   Geplaatst op 4 mei 2013 at 17:44 #
 8. Van :

  Ik wil dit ook!!

  EN muziek , harde muziek.En dansen.

  nog veel plezier!

  Geplaatst op 2 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Euhh… wil je dan ook de polonaise?

   Geplaatst op 2 mei 2013 at 17:44 #
 9. Van :

  Wat een bijzonder verhaal weer… Mooie gebeurtenissen die je je leven lang niet meer vergeet !!

  Geplaatst op 2 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Het was heel bizar om bij aanwezig te zijn. Gaan we niet snel vergeten nee!

   Geplaatst op 2 mei 2013 at 17:44 #
 10. Van :

  Vergeet de bitterballen niet! :)

  Geplaatst op 2 mei 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ohhhh… bitterballen. Die missen we!

   Geplaatst op 2 mei 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!