feb 25

Backpacken in India: kosten en visa (+ bespaartips!)

door in India, Kosten

Deel dit artikel:

Ga je backpacken in India en wil je weten wat de kosten per dag zijn? Tijdens mijn wereldreis zette ik mijn uitgaven voor transport, accommodatie, eten & drinken en visa voor je op een rijtje. Ook geef ik je tips om kosten te besparen tijdens jouw backpack trip door India!

Omrekenfactor:
1 Euro = 84 Indiase Roepies

Bron: xe.com (september, 2018)

In Azië zijn een flink aantal landen waar je met een klein budget terecht kunt. Vooral in India is het reizen spotgoedkoop. Daar tegenover staat wel een sobere – zeg maar gerust spartaanse – manier van reizen. Als je er tenminste een sport van wilt maken om met zo weinig mogelijk budget het land te verkennen, zoals ik destijds deed. Natuurlijk geldt voor elke bestemming dat je het zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Wil je dus iets meer comfort, houd dan rekening met een paar euro extra voor je overnachting.

Welk budget heb je nodig voor India?

Wat kost backpacken in India? Hoe bepaal je voor vertrek je begroting? Ik kan me namelijk voorstellen dat je zo lang mogelijk wilt reizen. Om een indruk te krijgen van de kosten, vind je hieronder mijn uitgaven in India:

Inhoud:

1. Backpacken in India: de totale kosten voor 2 personen
2. Kosten per persoon per dag
3. Visum India
4. Tips om kosten te besparen

Udaipur_India_kosten_backpacken_visum

1. Backpacken in India: de totale kosten voor 2 personen

Gedurende 6 weken backpacken in India, noteerde ik op dagelijkse basis al onze dagelijkse uitgaven voor twee personen. Denk aan accommodaties, transport, visa, tours, wasjes, boodschappen enzovoort. In totaal gaven wij met twee personen in 39 dagen India 88.130 Roepies uit. Dit stond destijds gelijk aan 1.239 Euro.

Wij hielden onze kosten als volgt bij:

 • Transport: bus, trein, tuktuk, riksja, etc.
 • Eten & drinken: ontbijt, lunch, diner, maar ook fruit, snacks, water en thee/koffie
 • Accommodatie: overnachtingen in hostels en guesthouses.
 • Overig: alle overige kosten zoals visa, entreebewijzen, Internetcafe, Wasgoed, SIM-kaart, etc.

Waar mogelijk reisden we met lokaal transport, eten we in lokale tentjes (soms ook in een restaurant) en slapen we zo goedkoop mogelijk (wel altijd in een eigen kamer met meestal een eigen badkamer).

 

2. Kosten per persoon per dag

Tijdens onze reis was ons gemiddelde dagbudget per persoon 15,88. Uitgesplitst naar categorie hadden we de volgende uitgaven:

Transport: € 2,18
Eten: € 4,66
Slapen: € 3,50
Overig: € 5,54

Transport, activiteiten & visa

Onder de overige uitgaven vallen bijvoorbeeld ook het Visum (42 Euro; in Sri Lanka aangevraagd tijdens mijn wereldreis), Ziplinen (17 Euro), Camelsafari in Jaisalmer (35 Euro) en een bezoek aan de Taj Mahal (10 Euro).

India is een prachtig en veelzijdig land en uitermate geschikt voor backpackers met een klein dagbudget. Het is hier spotgoedkoop, maar weet wel dat je ook niet veel comfort hoeft te verwachten. You love it, or you hate it…
I loved it! En wil je dit land goed bezoeken, ga dan voor minimaal 4 weken, vanwege de geografie: bereid je voor op lange afstanden reizen – als je tenminste veel verschillende delen van het land wilt zien.

Blue_Lassi_Shop_Varanasi_sten_visum

3. Visum India

Een toeristenvisum is verplicht voor een bezoek aan India. Het aanvragen van een visum voor India is een behoorlijk ingewikkelde puzzel en het invullen van zo’n formulier luistert heel nauw. Gelukkig bestaat er sinds 2015 het e-visum, dat je volledig online kunt aanvragen. Het grote voordeel is dat je niet naar de Indiase Ambassade en dat het aanvraagproces is vereenvoudigd door snelle en betrouwbare Nederlandse visumpartijen zoals e-visums.nl. Met het e-visum mag je 60 dagen in India verblijven en het land twee keer in- en uit reizen.

 

4. Tips om kosten te besparen

 • Plan je reisroute slim. Een dubbele route of een overbodige transfer kan aardig wat kosten met zich meebrengen. Stippel je route grofweg uit, maar leg niet alles vast, zodat je je flexibiliteit behoudt. Ben je van plan om door te reizen naar het populaire Zuid-Oost Azië? Dan wil ik een superhandig hulpmiddel met je delen. Ik heb enorm goede ervaringen met Backpackgids Azië: hierin staan talloze fantastische routes door Azië – en dus ook India – die je helpen bij het plannen van je reis! Er staan ook enorm veel bespaartips in, dus bespaar jezelf een hoop knaken en uitzoekwerk!
 • Boek je vlucht 6 weken voor vertrek. Wist je dat de prijzen dan op zijn laagst zijn? Lees mijn tips voor de goedkoopste vliegtickets.
 • Ga couchsurfen (= gratis!)! Couchsurfing.org is een netwerk van en voor reizigers die gratis hun bank (of extra slaapkamer) beschikbaar stellen. Ideaal om met name in grote steden of dure bestemmingen hoge verblijfkosten te omzeilen, maar nog leuker omdat je bij locals in huis verblijft. Vaak willen zij je maar wat graag de leukste plekjes van de stad laten zien waar je als toerist nooit zou komen! Twee vliegen in één klap dus: goed gezelschap en een goede budgetoptie.
 • Stay local. Wil je niet teveel geld besteden en hou je van de lokale vibe, probeer dan sommige toeristische trekpleisters te omzeilen. Naturlijk kan ik me voorstellen dat je de Taj Mahal wilt bezoeken en dat moet je ook zeker doen. Maar probeer dan je kosten terug te winnen door ook tijd door te brengen in iets minder toeristische oorden, zoals Munnar, waar je de meest prachtige theeplantages kunt bezoeken.
 • Accommodaties met een goede prijs/kwaliteit verhouding: je wilt comfort en een zo laag mogelijke prijs – de droom van iedere backpacker, toch? Lees hier onze gouden accommodatie zoektips en regel een lekker slaapplekje voor de nacht.
 • Vergeet die westerse restaurantjes. Wil je eten voor een spotprijsje? Kies dan voor lokaal ogende restaurantjes. Straatstalletjes zijn natuurlijk nog goedkoper, maar daar wil je in India wel een beetje mee oppassen. Zorg daar dat je eten goed doorbakken is en inspecteer het voedsel met gezond verstand voor je het opeet. Vegetarisch eten bespaart je overigens een hoop buikgriep!
 • Doe je inkopen op lokale markt. Je fruit, groenten en maaltijden zijn nergens verser of goedkoper. Je kunt overal flink afdingen. Wij gingen standaard op 30% van de originele prijs zitten. Dat geldt overigens voor al je aankopen.
 • Gratis ontbijt. Onderhandel over een gratis ontbijtje bij je accommodatie. Dat scheelt aanzienlijk in je kosten en het is heerlijk om ‘s ochtends meteen aan te kunnen schuiven.
 • Neem lokaal transport. Lokaal = goedkoop en gezellig! Ja het hobbelt behoorlijk in een lokale bus en er wordt heel wat afgetuterd. Maar wat is er nou leuker dan jezelf volledig onderdompelen in de lokale manier van leven? Voor een euro kom je in India al een heel eind. De typische toeristenbussen zijn een stuk duurder, en niet eens zo heel veel comfortabeler.
 • Kies voor de nachtbus of nachttrein. Hiermee reis je efficiënt, goedkoop en bespaar je een overnachting uit. Ik kies altijd voor een tweede klas treinkaartje. In sommige treinen of bussen heb je ook airco, maar daar betaal je voor. Ik vond het niet nodig. Slapen met een koude wind op je gezicht is ook niet erg comfortabel.
 • Leer de taal. Binnen een week heb je de basale taal onder de knie. Als je de moeite neemt om wat woordjes en getallen te leren, wordt dat enorm gewaardeerd: mensen helpen je nog sneller en je kunt afdingen in hun eigen taal, dat scheelt veel!

 

Dit artikel is bijgewerkt in september 2018. Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een reis door India in 2013. Destijds was de omrekenfactor: 1 euro = 71 Indiase Roepies. In september 2018 was dit 84 Indiase Roepies. Verder is het goed om rekening te houden met een lichte prijsstijging van, naar schatting, 15% voor toeristische uitgaven.


Tags: , , , ,

11 antwoorden op “Backpacken in India: kosten en visa (+ bespaartips!)”

 1. Van :

  Wat is het toch leuk om jullie verhalen te lezen! Super…ik geniet van een afstand mee! X

  Geplaatst op 16 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha Mireille,

   dank voor je berichtje, en fijn om te horen dat je ons volgt!

   groetjes uit Cambodja

   Geplaatst op 17 maart 2013 at 17:44 #
 2. Van :

  Pfff, ik vind het zo ontzettend knap. Ik zou echt al lang verlangen naar een luxe suite met jaccuzzi en king size bed….uhhm of klink ik nu erg verwend, haha.

  Geplaatst op 3 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Nee hoor, dat lijkt ons ook heeeerlijk! Maar soms heb je zelfs voor weinig geld een fijne kamer met een warme douche en een goed matras. Dat is dan eigenlijk alweer luxe :)

   Geplaatst op 4 maart 2013 at 17:44 #
   • Van :

    Haha, shouldn’t you be charging for that kind of knewledgo?!

    Geplaatst op 3 februari 2017 at 17:44 #
  • Van :

   Your story was really inmvrfatioe, thanks!

   Geplaatst op 3 februari 2017 at 17:44 #
 3. Van :

  Haha, in jullie vorige bericht vroeg ik me nog af of jullie op schema liepen.
  Maar lees nu dat dat zeker het geval is.
  Sterker nog….. jullie houden nog geld over als jullie zo doorgaan.
  Jullie bewijzen maar weer dat zonder al te veel luxe je ook een geweldige ervaring/reis kunt maken,
  Had eigenlijk ook niet anders van jullie verwacht.
  Petje af, ik ben trots op jullie !

  Geplaatst op 3 maart 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Ha Laura,

   de kleine beetjes die we nu overhouden zijn straks vast weer snel uitgegeven. Maar we zijn trots dat we met zo weinig dagelijks budget
   zoveel plezier kunnen hebben!

   Geplaatst op 4 maart 2013 at 17:44 #
 4. Van :

  knap hoor!!

  Geplaatst op 25 februari 2013 at 17:44 #
  • Van :

   Het gaat eigenlijk vanzelf. Als je er een beetje op let tenminste. Het is hier echt ontzettend goedkoop als je weet op welke plekjes je moet zijn.

   Geplaatst op 26 februari 2013 at 17:44 #

Trackbacks/Pingbacks

 1. Camel Safari in Jaisalmer, India (Video!) l Reiswijsneuzen - 15 januari 2019

  […] Alles over de kosten van backpacken in India […]

Laat een reactie achter!