okt 24

Backpacken in Sri Lanka: de kosten (+ tips!)

door in Azie, Kosten, Sri Lanka

Deel dit artikel:

Ga je backpacken in Sri Lanka? Dan ben je vast nieuwsgierig hoeveel kosten je per dag kwijt bent. Tijdens mijn wereldreis zette ik mijn uitgaven voor je op een rijtje: accommodatie, transport, eten & drinken, visa en meer. Lees ook mijn tips om kosten te besparen tijdens jouw backpack trip door Sri Lanka!

Omrekenfactor:
1 Euro = 196 Sri Lankaanse Roepies

Bron: xe.com (oktober, 2018)

Azië is een walhalla voor backpackers. Je kunt hier namelijk spotgoedkoop reizen. En we weten allemaal: goedkoop reizen, betekent lang reizen! Dat geldt ook voor Sri Lanka: het is de ultieme bestemming voor backpackers met een klein dagbudget. Een prachtige veelzijdige bestemming waar natuur, cultuur en stranden elkaar in een mooi tempo afwisselen. Deze bestemming heeft voor ieder wat wils en omdat het land niet enorm groot is, kun je in twee weken veel zien.

Natuurlijk geldt voor elke bestemming dat je het zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Wil je dus iets meer comfort, houd dan rekening met een paar euro extra voor je overnachting.

Wat kost backpacken in Sri Lanka? Hoe bepaal je voor vertrek je begroting? Simpel! Door online research te doen en te lezen wat andere backpackers uitgaven. Om een indruk te krijgen van de kosten, vind je hieronder een gedetailleerd overzicht van al mijn uitgaven in Sri Lanka:

Inhoud:

1. Backpacken in Sri Lanka: de totale kosten voor 2 personen
2. Kosten per persoon per dag
3. Visum Sri Lanka
4. Tips om kosten te besparen

 

Sigiriya_Sri_Lanka_kosten_visum

 

1. Backpacken in Sri Lanka: de totale kosten voor 2 personen

Gedurende 15 dagen backpacken in Sri Lanka met twee personen, noteerde ik op dagelijkse basis al onze uitgaven. In totaal gaven wij met twee personen in 15 dagen 80.978 Roepies uit. Dit stond destijds (2013) gelijk aan 488 Euro.

Wij hielden onze kosten als volgt bij:

 • Transport: bus, trein, tuktuk, riksja, etc.
 • Eten & drinken: ontbijt, lunch, diner, maar ook fruit, snacks, water en thee/koffie
 • Accommodatie: overnachtingen in hostels en guesthouses.
 • Overig: alle overige kosten zoals visa, entreebewijzen, Internetcafe, Wasgoed, SIM-kaart, etc.

Wij reisden zoveel mogelijk met lokaal lokaal transport, we aten in lokale tentjes (soms ook in een restaurant) en slapen zo goedkoop mogelijk. Wel hadden we altijd een eigen tweepersoonskamer met meestal een eigen badkamer. Een beetje comfort is namelijk wel prettig als je lang onderweg bent.

 

2. Kosten per persoon per dag

Tijdens onze reis was ons gemiddelde dagbudget per persoon 16,27. Uitgesplitst naar categorie hadden we de volgende uitgaven:

Transport: € 1,14
Eten: € 6,24
Slapen: € 4,66
Overig: € 4,24

Onder de overige uitgaven vallen bijvoorbeeld ook het visum (destijds 15 Euro, online aan te vragen) en de entree tot de koningsstad Polonnaruwa, een Unesco Heritage Site waarvoor we 20 Euro entree betaalden.

3. Visum Sri Lanka

Voor een bezoek aan Sri Lanka is een visum verplicht. Dit kun je vooraf zelf online aanvragen of regelen via een reisbureau. Het visum wordt ook wel een “elektronisch toestemming” genoemd en is vergelijkbaar met het aanvragen van een ESTA voor Amerika. Je hoeft je paspoort dus niet op te sturen. Handig!

Het visum voor Sri Lanka kun je aanvragen op drie manieren:

 1. Zelf regelen via de officiële website van ETA Sri Lanka:  www.eta.gov.lk. Deze website is in het Engels en je hebt een creditcard nodig om je visum te betalen.
 2. Laat het regelen door een online visumdienst. Dat kost je ietsje meer, maar alles wordt voor je geregeld en je hebt geen creditcard nodig. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen voorzien van een visum. Een goed beoordeelde visumdienst is bijvoorbeeld e-visums.nl. Daar kun je jouw visum Sri Lanka super gemakkelijk online aanvragen. Een andere bekende partij is Visumbuitenland.nl. Ook daar vind je veel handige informatie en kun je eenvoudig jouw visum voor Sri Lanka regelen.
 3. Of regel je “visum on arrival” bij aankomst op de luchthaven in Colombo. Houd dan wel rekening met een langere wachttijd.

Tip: Meer weten over het aanvragen van een visum voor Sri Lanka? Lees mijn uitgebreide blog:
Een visum aanvragen voor Sri Lanka? Zo werkt het! .

 

4. Tips om kosten te besparen

 • Boek je vlucht 6 weken voor vertrek. Dan zijn de prijzen namelijk vaak op zijn laagst. Wist je dat? Lees meer tips voor de goedkoopste vliegtickets.
 • Accommodaties met een goede prijs/kwaliteit verhouding: je wilt comfort en een zo laag mogelijke prijs – de droom van iedere backpacker, toch? Lees hier onze gouden accommodatie zoektips en regel een lekker slaapplekje voor de nacht.
 • Vergeet die westerse restaurantjes. Wil je eten voor een spotprijsje? Eet aan de straat! Niets leuker dan aanschuiven bij de locals op kleine plastic krukjes voor een daghapje. Je hoeft niet bang te zijn dat je hier ziek wordt, zolang je met gezond verstand je eten besteld. Wel even opletten of alles er netjes uit ziet en goed doorbakken is.
 • Doe je inkopen op lokale markt. Je fruit, groenten en maaltijden zijn nergens verser of goedkoper. Je kunt overal flink afdingen. Wij gingen standaard op 30% van de originele prijs zitten. Dat geldt overigens voor al je aankopen.
 • Gratis ontbijt. Onderhandel over een gratis ontbijtje bij je accommodatie. Dat scheelt aanzienlijk in je kosten en het is heerlijk om ‘s ochtends meteen aan te kunnen schuiven.
 • Mijd de toeristische trekpleisters. Natuurlijk wil je de beroemde theeplantages en het natuurschoon in Sigiriya bezoeken. Dat moet je ook zeker doen. Maar blijf niet onnodig lang hangen in relatief dure steden of toeristische oorden. In de kleine dorpjes en plekken van de gebaande paden is je ervaring des te waardevoller en betaal je niet veel meer dan de locals zelf.
 • Neem lokaal transport. De beste manier om Sri Lanka te ervaren, is het reizen per bus of trein. Niet alleen zijn de uitzichten prachtig, ook is het spotgoedkoop: voor € 1,20 per persoon zit je 5 uur lang in de bus. En het verveelt geen seconde. De muziek staat altijd keihard en het is een continue aan- en afvoer van interessante mensen. En onderweg valt er veel lekkers te snacken.
 • Leer de taal. Binnen een week heb je de basale taal onder de knie. Als je de moeite neemt om wat woordjes en getallen te leren, wordt dat enorm gewaardeerd: mensen helpen je nog sneller en je kunt afdingen in hun eigen taal, dat scheelt veel!
 • Plan je reisroute slim. Een dubbele route of een overbodige transfer kan aardig wat kosten met zich meebrengen. Stippel je route grofweg uit, maar leg niet alles vast, zodat je je flexibiliteit behoudt. Ben je van plan om door te reizen naar het populaire Zuid-Oost Azië? Dan wil ik een superhandig hulpmiddel met je delen. Ik heb enorm goede ervaringen met Backpackgids Azië: hierin staan talloze fantastische routes door Zuidoost Azië die je helpen bij het plannen van je reis!

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een reis door Sri Lanka in 2013. Destijds was de omrekenfactor: 1 euro = 166 Sri Lankaanse Roepies. Dat is nu, in oktober 2018, 196 Roepies. Houd er rekening mee dat de toeristische prijzen voor reizen door dit land inmiddels wat gestegen kunnen zijn, met naar schatting 15%.

 

 


Tags:

1 antwoord op “Backpacken in Sri Lanka: de kosten (+ tips!)”

 1. Van :

  Heel mooie blogpost! Ook heel praktisch. Wij zijn er zelf ook onlangs geweest en de tips die je geeft zijn terecht!

  Geplaatst op 23 december 2018 at 17:44 #

Laat een reactie achter!