aug 29

Backpacken in Australië: de kosten (+ tips!)

door in Australie, Kosten

Deel dit artikel:

Ga je backpacken in Australië? Dan wil je vast weten wat de kosten per dag zijn om in dit land te reizen en verblijven? Tijdens mijn wereldreis zette ik alle uitgaven voor transport, accommodatie, eten & drinken, het visum en meer op een rijtje. Plus: tips om kosten te besparen tijdens jouw backpack trip door Australië!

Omrekenfactor:
1 Euro = 1,61 Australische Dollars
(Bron: xe.com – september, 2018)

Australië mag dan populair zijn onder backpackers, goedkoop is het zeker niet. Dat is ook de reden dat veel backpackers in Australië reizen en werken combineren. Zo kun je toch je verblijf bekostigen. Pas daarbij wel op dat je het juiste visum hebt!

Omdat ook wij een beetje van ¨The land down under¨ wilden proeven moest het budget omhoog. Wij kozen ervoor om enkel te reizen, en niet te werken. Dat komt omdat wij het voorrecht hadden dat we zo’n 3 weken bij vrienden in Sydney en Melbourne verbleven. Naast een ontzettend gezellige tijd, bespaarden we zo’n €50-70  per nacht aan accommodatie. Daarnaast konden we de kosten voor boodschappen delen.

Natuurlijk geldt voor elke bestemming dat je het zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Lees je daarom goed in over de prijzen en mogelijkheden, zodat je niet bedrogen uit komt.

Juist - doen we dus niet

Juist – doen we dus niet

 

Welk budget heb je nodig voor Australië?

Wat kost backpacken in Australië? Hoe bepaal je voor vertrek je begroting? Om een beeld te krijgen bij de kosten, vind je hieronder mijn uitgaven in Australië:

Inhoud:

1. Backpacken in Australie: de totale kosten voor 2 personen
2. Kosten per persoon per dag
3. Visum informatie
4. Tips om kosten te besparen

1. Backpacken in Australië: de totale kosten voor 2 personen

Wij reisden bijna 5 weken door Australië en elke dag noteerden wij onze uitgaven voor twee personen. Hierbij kun je denken aan accommodaties, transport, het visum, wasjes, tourtjes, boodschappen enz. In totaal gaven wij met twee personen in 34 dagen Australië 4.231 Dollar uit. Dit stond destijds gelijk aan 2.984 Euro.

Wij hielden onze uitgaven als volgt bij:

 • Transport: bus, metro, camper etc.
 • Eten & drinken: ontbijt, lunch, diner, maar ook fruit, snacks, water en thee/koffie
 • Accommodatie: overnachtingen op campsites en in hostels
 • Overig: alle overige kosten zoals visa, entreebewijzen, wasjes, lokale SIM-kaart, etc.

2. Kosten per persoon per dag

Tijdens ons verblijf bij vrienden in Melbourne en Sydney gaven wij per persoon per dag 20,88 Euro uit. Doordat we bij vrienden verbleven konden we de kosten enorm drukken. De kosten per persoon per dag zijn opgesplitst in de volgende posten:

Transport: € 4,28
Eten: € 10,32
Slapen: €1,42
Overig: € 4,86

In onze wereldreisbegroting zijn we uitgegaan van €60,- per persoon per dag, op basis van uitgebreide online research. Dit bedrag is dus een realistisch dagbudget, als je niet de luxe hebt om bij bekenden te overnachten.

Naast overnachten bij vrienden, hebben wij ook een roadtrip per motorhome gedaan. Doordat we ruim budget over hadden, hadden wij aanzienlijk meer te besteden. Dat kwam goed uit met de korte, koude dagen in de Australische winter, want we hebben veel tijd in ons comfortabele paleis op wielen gespendeerd.

Tijdens ons motorhome avontuur lagen onze gezamenlijke uitgaven per dag op 178,- Euro.
Motorhome: € 92,-
Benzine: € 30,-
Eten: € 30,-
Campsite: €19,-
Overig: € 7,-

In totaal gaven wij in Australië per persoon per dag 43,88 Euro uit. Zoals eerder aangegeven is € 60,- per persoon per dag een realistisch bedrag als je je eigen accommodatie moet betalen.

Poserende motorhome

3. Visum informatie Australië

Een visum is verplicht voor een bezoek aan Australië en online een visum aanvragen is een makkie. Let op: er zijn verschillende typen visa, dus kies wel het visum dat voor jou van toepassing is. Toeristen kunnen het toeristenvisum (eVisitor subclass 651) aanvragen. Dit visum is één jaar geldig vanaf het moment van afgifte. Binnen de geldigheid van het visum mag je Australië meerdere malen inreizen (multiple entry). Per reis mag je maximaal 90 dagen aaneengesloten in Australië verblijven.

Ga je tijdens je reis ook werken, laat je dan goed informeren welk visum je nodig hebt!

 

4. Tips om kosten te besparen

 • Plan je reisroute slim en leer van een pro. Een dubbele route of een overbodige transfer kan aardig wat kosten met zich meebrengen. Ik heb enorm goede ervaringen met Backpackgids Australië: hierin staan fantastische routes door Australië die je helpen bij het plannen van je reis, geschreven door een ervaren backpacker. Ook staan er een hoop tips in om kosten te sparen in Australië. Bespaar jezelf dus een hoop knaken en uitzoekwerk!
 • Boek je vlucht 6 weken voor vertrek. Wist je dat de prijzen dan op zijn laagst zijn? Lees hier nog meer tips voor de goedkoopste vliegtickets.
 • Kies voor de nachtbus of nachttrein. Hiermee reis je efficiënt en bespaar je een overnachting uit. Ik kies altijd voor een tweede klas treinkaartje. In veel treinen of bussen heb je ook airco, maar daar betaal je voor. Ik vond het niet nodig. Slapen met een koude wind op je gezicht is ook niet erg comfortabel.
 • Kies voor de nachtbus of nachttrein. Hiermee reis je efficiënt en bespaar je een overnachting uit. Ik kies altijd voor een tweede klas treinkaartje. In veel treinen of bussen heb je ook airco, maar daar betaal je voor. Ik vond het niet nodig. Slapen met een koude wind op je gezicht is ook niet erg comfortabel.
 • Ga couchsurfen (= gratis!)! Couchsurfing.org is een netwerk van en voor reizigers die gratis hun bank (of extra slaapkamer) beschikbaar stellen. Ideaal om met name in grote steden of dure bestemmingen hoge verblijfkosten te omzeilen, maar nog leuker omdat je bij locals in huis verblijft. Vaak willen zij je maar wat graag de leukste plekjes van de stad laten zien waar je als toerist nooit zou komen! Twee vliegen in één klap dus: goed gezelschap en een goede budgetoptie.
 • Accommodaties met een goede prijs/kwaliteit verhouding: je wilt comfort en een zo laag mogelijke prijs – de droom van iedere backpacker, toch? Lees hier onze gouden accommodatie zoektips en regel een lekker slaapplekje voor de nacht.
 • Gratis ontbijt. Onderhandel over een gratis ontbijtje bij je accommodatie. Dat scheelt aanzienlijk in je kosten en het is heerlijk om ‘s ochtends meteen aan te kunnen schuiven.
 • Bring your own. Veel restaurants hebben geen licentie voor het schenken van alcohol. Om toch klanten te trekken hanteren zij het BYO (bring your own) concept, wat inhoudt dat je je eigen drank mee mag nemen. Mooi toch?!


Dit bericht is bijgewerkt in september 2018. Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een reis door Australië in 2013. Destijds was de omrekenfactor: 1 euro = 1,42 Australische Dollar. Dat is nu, in september 2018, 1,61 Australische Dollar. Houd er rekening mee dat de toeristische prijzen voor reizen door dit land inmiddels wat gestegen kunnen zijn.

 

Voorbereid op pad voor een prikkie!Backpackgids Australie: reisroutes, voorbereidingen en tips voor jouw rondreis

Backpackgids Australië staat vol met reisroutes, onmisbare tips, toffe (én betaalbare) accommodaties, must-sees en en alles over backpacken in Australië. Met de handige 101 Tips & Tricks worden jouw voorbereidingen een makkie en haal je het maximale uit je rondreis. Als je nu bestelt, ontvang je de 2-delige serie voor €27,95,-!

Je voordelen in een notendop:

 • Altijd actueel!
 • Bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk
 • Geen zware reisgidsen – alle info offline op je laptop/smartphone
 • Toffe reisroutes door Aussie + suggesties voor inkorten/verlengen
 • Must-sees, must-do’s en accommodatie tips
 • Tips om kosten te besparen
 • Handig e-book met klikbare links
 • 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie

Pak je korting!

Het hoofdboek:
1. Backpackgids Australië (t.w.v. €44,95)
PLUS het bonusproduct:
 • Tips & Tricks (t.w.v. €24) 

€68,95 >> €27,95-

Bestellen >>

Meer info: www.backpackgidsaustralie.nl
Backpackgids Australië is ontwikkeld door Robbert van www.backpackblog.nl

Backpacken in Australië: de kosten (+ tips!)
4.7 (93.33%) 6 votes


Tags: , ,

4 antwoorden op “Backpacken in Australië: de kosten (+ tips!)”

 1. Van (tante) B:

  Hey lieverds,

  onze vakantie zit er ook weer op, dus even bijkijken en lezen, schitterend allemaal !! Australie, Argentinie, Bolivia, hohoho, zoveel informatie in één keer kan B-ke maar amper verwerken.

  Fijn om te zien dat jullie ‘t nog steeds uitstekend naar de zin hebben samen!! en… zo zien wij -door jullie ogen- ook nog eens wat van de wereld. Dank jullie wel voor zoveel moois!
  Dikke knuffels…

  Geplaatst op 30 augustus 2013 at 17:44 #
  • Van Reiswijsneuzen:

   We zijn blij dat jullie zo enthousiast zijn over onze belevenissen. We zullen ons best blijven doen met de verslaglegging!

   Geplaatst op 1 september 2013 at 17:44 #
 2. Van Gloeilamp & princesa de la cocina:

  Leuk om te lezen! Enne…hoezo hebben jullie wifi midden in de Boliviaanse woestijn? ; ) Geniet ze, en wij kijken uit naar foto’s van jullie terwijl jullie lama’s knuffelen, en van Manon terwijl ze in een schoen van Bart ‘zit’ op de zoutvlakte…Besoo!

  Geplaatst op 29 augustus 2013 at 17:44 #
  • Van Reiswijsneuzen:

   In 2013 heb je bijna overal Wifi :) We zijn op dit moment in Sucre, dus we blijven voorlopig wel even “online” :)

   Geplaatst op 1 september 2013 at 17:44 #

Laat een reactie achter!