apr 14

Argentinië – De kosten & de Blue Dollar

door in Argentinie, Kosten

Deel dit artikel:

Argentinië is een groot en veelzijdig land, met Patagonië, de Iguazu watervallen en Buenos Aires als kenmerkende hoogtepunten. Ook de gunstige wisselkoers voor contante Euro’s en Dollars is interessant voor toeristen. Dit zijn onze financiële tips!

Omrekenfactor:
1 Euro = 9,88 Argentijnse Pesos

Onze tijd in Argentinië beperkte zich tot een weekje sightseeing en culinair genieten in Buenos Aires, een superdeluxe busrit, en twee dagen Salta. De gemaakte uitgaven zijn daarom niet echt representatief. Om toch een idee te krijgen van de gemaakte kosten staan ze hieronder vermeld.

Totale reiskosten Argentinië

In totaal gaven wij in 10 dagen Argentinië 8.921 Pesos uit. Dit staat gelijk aan 903 Euro.

Per persoon per dag komt dit neer op 45,15 Euro.
Transport: € 13,15
Eten: € 14,68
Slapen: € 11,57
Overig: € 5,74

Transport in Buenos Aires is helemaal niet duur. Je kunt je gemakkelijk en goedkoop verplaatsen met de bus en de metro (Subte). De 18 uur durende busreis naar Salta daarentegen kostte ons omgerekend €101,- per persoon. Dit was wel de meest luxe in zijn soort, inclusief alle maaltijden, rode wijn, persoonlijke tv schermen met keuze uit vele films, en een stoel/bed waarin Bart (1,92 m) gestrekt kon slapen.

Argentinie - onze reiskosten en de Blue dollar

De Blue Dollar

De Argentijnse Peso staat sterk onder druk, en is al tijden instabiel. Omdat Argentijnen vrijwel geen toegang hebben tot waardevastere Euro’s en Dollars, wisselen ze hun Pesos maar wat graag tegen contante Euro’s en Dollars, meegenomen door toeristen. De wisselkoers kan dan flink voordeliger uitpakken voor de toerist. Dit fenomeen wordt ook wel de “Blue Dollar” genoemd. Ten tijde van ons bezoek aan Argentinië lag de officiële koers op 7,4 Pesos voor 1 Euro. De “Blue Dollar koers” lag maar liefst 50% hoger, op 11,1 Pesos voor 1 Euro.

Mocht je dus een bezoek brengen aan Argentinië, dan is het verstandig om cash geld mee te brengen in plaats van je pinpas, omdat je dan tegen de officiële koers wisselt. Let wel goed op wat je doet. Het Blue Dollar principe wordt heel veel aangeboden in de toeristische gebieden van Buenos Aires, maar het zijn veelal gladde en snelle knapen. Informeer eerst bij medereizigers of locals die je vertrouwt waar en hoe je voordelig geld kunt wisselen. Neem je tijd, en tel je geld zorgvuldig. Probeer bijvoorbeeld eerst een kleiner bedrag van bijvoorbeeld €50,- te wisselen. Zorg er ook voor dat je al wat Argentijns geld in handen hebt gehad zodat je kunt zien of de biljetten echt zijn. Er schijnen ook onofficiële geldwisselkantoren te zijn, zodat je niet midden op straat de deal hoeft te sluiten. Nee, het is niet volstrekt legaal, en ja, je hebt er mogelijk een beetje stress van, maar het levert je wel de helft extra op, waardoor je reis in Argentinië met hetzelfde geld een stuk meer waard wordt!

Vanwege de instabiliteit van de Argentijnse Peso is de officiële koers op dit moment 11,1 Pesos voor 1 Euro (www.xe.com), en de Blue Dollar koers zelfs op 14,2 Pesos voor 1 Euro (www.dolarblue.net)

Praktische info Argentinië

Een visum voor Argentinië  is in principe niet nodig – bij aankomst krijg je een stempel waarmee je (in ons geval) voor maar liefst 3 maanden in het land mag blijven. Argentinië is veilig voor toeristen. Let wel altijd goed op je spullen in bijvoorbeeld een drukke metro of een nachtbus, want zakkenrollers vind je overal.

Argentinië – De kosten & de Blue Dollar
4.3 (85%) 4 votes


Tags: , , , , , ,

6 antwoorden op “Argentinië – De kosten & de Blue Dollar”

 1. Van Stephan:

  Beste Manon & Bart,

  Leuke site hebben jullie!!!

  Wij zijn van plan om in Argentinie – Bolivia & Peru te gaan backpacken.
  Is het mogelijk en makkelijk om dit over land te doen zodat wij niet veel hoefen te vliegen?

  Geplaatst op 7 juli 2016 at 17:44 #
  • Van Manon:

   Hi Stephan,

   Absoluut! Juist over land is de beste manier en zo heb ik destijds ook gereisd. Over land zie je meer, je betaalt minder, maar je bent wel langer onderweg. Dat is even een afweging. Maar het transport in Zuid-Amerika is over het algemeen prima geregeld: veel lange afstandsbussen. Wel even goed kijken, vergelijken en dan pas shoppen. Er zit veel verschil in prijs en kwaliteit. Maar dat komt helemaal goed!

   Geplaatst op 11 juli 2016 at 17:44 #
  • Van Manon:

   Oja, Stephan, check ook even deze blog. Misschien heb je hier nog wat aan! https://reiswijsneuzen.nl/transport-zuid-amerika/

   Geplaatst op 11 juli 2016 at 17:44 #
 2. Van Nicolien:

  Hoi!
  Hebben jullie zelf ook ervaring gehad met de blue dollar? En zo ja, waar hebben jullie deze dan gewisseld? Ik ben erg benieuwd!
  Groetjes

  Geplaatst op 13 maart 2015 at 17:44 #
  • Van Reiswijsneuzen:

   Hi Nicolien,
   Nee, in ons geval was het niet nodig omdat we het goed genoeg konden wisselen. Maar van andere toeristen hebben we deze verhalen vaak gehoord. Het is dus vooral een kwestie van even goed om je heen vragen zodra je daar bent.
   Groetjes,
   Manon

   Geplaatst op 18 maart 2015 at 17:44 #
  • Van carl zandijk:

   u kunt veilig wisselen in de calle florida bijna alle winkels zijn schijnwinkels het zijn gewoon wisselkantoren de meest bekende is op de hoek waar zgn bontjassen worden gekocht er wordt beetje engels gesproken.bijna in alle winkels kunt u geld wisselen de politie controleerd dat er echt geld wordt gewisseld 1 euro 14 pesos.nooit pesos omwisselen voor usd die zijn allemaal vals.ik woon 6 mnd per jaar in argentina /u bent veilig waar u gaat wisselen maar doe het niet op straat.de grote baas van alle wisselwinkeltjes is een hoofdcommesaris van politie echt waar.groet vanuit mercedes san luis

   Geplaatst op 10 juni 2015 at 17:44 #

Laat een reactie achter!