jan 15

5x tips voor je Cuba rondreis!

door in Cuba, Noord-Amerika

Deel dit artikel:

Cuba, een bestemming die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Want ook na de Fidel Castro jaren vaart dit Caraïbische eiland een geheel eigen koers. De economie mag dan hobbels vertonen, met het groeiende toerisme zit het wel goed en ook de bevolking pikt daar een graantje van mee.

rondreis-cuba-oldtimer

Hoe haal je als individuele reiziger het meest uit je Cuba rondreis? Hoe bereid je je voor, waar moet je aan denken? En als je een authentieke en toffe reis wilt maken, wat zijn de absolute to do’s die hoog op je top 5 lijstje moeten staan? Om daar achter te komen vroeg ik Dariel, de Cuba reisexpert van mijn favoriete reisorganisatie Local Hero Travel, om advies. Lees verder!

De Iznaga toren geeft een prachtig uitzicht over Trinidad, Cuba

De Iznaga toren geeft een prachtig uitzicht over Trinidad

Het bounty strand van Varadero, Cuba

Het bounty strand van Varadero

 

1. Cuba reistip 1: lijnbus of huurauto

Dariel: ‘Natuurlijk kun je kiezen voor twee weken Cubaans zandstrand. Je komt niets te kort, maar wil je wat van Cuba zien, dan moet je een rondreis over het eiland maken. Kies dan óf de bus óf de huurauto. De lange afstandsbussen van Viazul zijn comfortabel en rijden verbazend goed op tijd. Omdat ze voor Cubanen te prijzig zijn worden ze vooral gebruikt door buitenlanders. Ik boek de trajecten van te voren, op de bonnefooi gaat niet meer. Wel moet je dan zelf vervoer regelen naar en van de busstations maar in Cuba is dat heel gemakkelijk met de vele (fiets) taxi’s.

De meeste reizigers huren een auto in Cuba, een prima manier om te reizen. Meestal zijn dat goed onderhouden Japanse auto’s. Oude Amerikaanse modellen huur je alleen met chauffeur voor een korte rondrit. Zorg er voor dat je tijdig (het liefst enige maanden van tevoren) boekt: elk jaar zijn er periodes waarin het aantal huurauto’s op Cuba ‘’op’’ is. Het is dan bijna onmogelijk nog een huurauto te vinden. Dit probleem is voorlopig niet opgelost, we zitten er elk jaar mee’’.

Een oldtimer experience is dé manier om Cuba te beleven

Een oldtimer experience is dé manier om Cuba te beleven

 

2. Cuba reistip 2: wijk af van je route

“Samen met mijn reizigers plan ik de Cuba reis route en regel ik overnachtingsplekken”, vertelt Dariel. “Zo is het belangrijkste vooraf geregeld en heb je tenminste genoeg tijd om van Cuba te genieten.
Spreek je geen Spaans? Geen probleem, met wat handen en voetenwerk kom je overal. Natuurlijk zorg ik voor goede info: je krijgt geen landkaart meer mee maar een prima app op je smartphone die je ook offline kunt gebruiken. Zo is zelfs het meest afgelegen plekje simpel te bereiken.

Toch is de charme van een Cuba rondreis juist om daar ook weer van af te wijken. Cuba is een van de veiligste landen van Midden Amerika. Een omweg brengt je bij een suikerriet plantage of tabaksboerderij, een schoenfabriekje of ‘’roadside cantina’’, waar de chauffeurs van die Chevy’s op adem komen. Misschien mag je even kijken in hun garage. Als ik vraag wat reizigers het meest is bijgebleven van hun Cuba rondreis, dan zijn het altijd die spontane, ongeplande ontmoetingen’.

Een local op een tabaksveld in Viñales, Cuba

Een local op een tabaksveld in Viñales, Cuba

Cubanen houden van spelletjes. Vooral Domino is populair.

Een spelletje spelen in de pauze. Vooral Domino is populair.

 

Cuba reistip 3: niet alle casa’s zijn casa’s

Dariel: ‘’Ooit bestond de hotellerie op Cuba uit grauwe betonnen gebouwen met 1 of 2 verdiepingen en een eetzaal in Oost Europese stijl. Die tijden zijn voorbij. Grote concerns investeren flink, het aantal luxe hotels en resorts stijgt al jaren. Daarnaast is er steeds meer ruimte voor privé initiatief. Waren er vroeger slechts enkele zogenaamde ”Casa Particulares’’, kamers bij de Cubanen thuis, nu is dat een complete sector geworden en zijn de beste casa’s eigenlijk bijna boetiekhotels. Ik zorg voor de betere selectie van de honderden casa’s die er zijn.

 

De leukste manier van overnachten in Cuba vind ik een combinatie van middenklasse hotels, gezellige casa’s en een enkele keer een overnachting bij de mensen thuis. Op privacy en sanitair comfort hoeft je daar trouwens niet in te leveren. Vaak vragen Cuba reizigers me aan het eind van hun reis wat extra comfort. Dan zijn de kleinschalige resort hotels fijn, je hebt ze aan diverse stranden in Cuba, ook buiten de paradijselijke en populaire strandbestemming Varadero’.

 

Cuba reistip 4: neem een ‘local’ time out

“De mix van autorijden en activiteiten maakt je Cuba vakantie bijzonder. Een uurtje paardrijden tussen de tabaksvelden, een salsa workshop, snorkelen bij de koraalriffen, een fietstocht per (een enigszins gammele) mountainbike, een boottocht door de mangroves, er is teveel om op te noemen.

Minder georganiseerd? Dat kan ook: een potje tricktrack op straat, met een mojito de wereld vanuit een muziekcafeetje aan je voorbij laten gaan of gewoon uitwaaien aan de Malecon, ik doe het zelf vaak genoeg’’.

Cuba rondreis-muziek-lokaal

Cuba, domino spelen op straat

Cuba reistip 5: over de beste reistijd

“Tenslotte krijg ik altijd weer de hamvraag: wanneer is het de beste tijd om naar Cuba te gaan? Ik vind het hele jaar prima om op Cuba te verblijven. Zo bij de evenaar is het altijd een lekkere 27 ˚C.

De toptijd is het droge seizoen tussen oktober / november en mei, dan is het warm en droog.
Van mei t/m september, jullie zomer, is de natte tijd. Het regent geregeld, maar vooral kort en aan het eind van de dag. Het voelt wel wat vochtiger aan maar ja, je bent in de tropen! Overigens krijgen we dan ook de meeste reizigers uit Europa, dus veel maakt het blijkbaar ook niet uit’’.

Bonus: top 5 to do lijstje voor Cuba

Dariel kent de meest authentieke plekjes en adviseert reizigers over de leukste activiteiten voor een rondreis door Cuba. Ben je benieuwd naar zijn favorieten? Hier vind je zijn Cuba Top 5-lijstje!

Trinidad, Cuba

Boek je reis via een lokale reisorganisatie

Wil je betaalbaar rondreizen door Cuba én zeker weten dat je de allerleukste plekjes gaat zien? Overweeg dan om (een deel van) jouw reis of activiteiten samen te laten stellen door een local, zoals Dariel.

Dit deed ik in februari 2019 voor mijn rondreis door Zuid-Afrika, via Local Hero Travel. Ik vond het ideaal en had me geen mooiere reis kunnen wensen. Fijn aan deze organisatie is dat zij kleinschalig zijn en de lokale economie stimuleren: vanuit een klein kantoor in Nederland koppelen zij jou aan een reisspecialist (de “local hero”) in jouw vakantieland.

Weet je nog niet wat je wilt?

Bekijk ter inspiratie de voorbeeldreizen voor Cuba op de website (“de leukste”, “meest uitgebreid” en “voor het gezin”). Je kunt alles aanpassen, zoals activiteiten toevoegen, verwijderen of dingen combineren. Zo kun je dus zelf bepalen hoeveel je wilt uitbesteden en wat je liever zelf regelt ter plaatse. Zo behoud je je flexibiliteit.

Heb je jouw wensen ongeveer in beeld?

Dan kun je bij Dariel een reisadvies op maat aanvragen. Dat is helemaal vrijblijvend, no strings attached.

 

Cuba, local met bananen op de fiets

cuba-rondreis-sigaar

Fijne reis!

P.S. Heb jij ook tips voor een rondreis door Cuba? Deel ze hieronder met me.


Tags:

Laat een reactie achter!