jun 07

3x bucketlist in Marokko

door in Afrika, Marokko

Deel dit artikel:

Al dwalend door de smalle straatjes van de oude medina ruik je versgebakken brood, dadels en vijgen, kruidige hammam-zeep en allerlei specerijen. In Marokko stap je even in een andere wereld. En dat stopt niet bij Marrakech. Mijn aanraders voor een exotische bucketlist? Even verder lezen.

Het is maar ruim drie uur vliegen, maar nadat je voet aan de grond hebt gezet ruik je al dat het land je exotisch avontuur gaat brengen. De kleinschalige hotels (ook wel riads genoemd) lijken te komen uit het sprookje van duizend-en-één nacht en de fameuze Sahara ligt binnen handbereik. Daarbij is het prijsniveau ook nog eens heel gunstig en zo kost een tweeweekse reis je hier waarschijnlijk minder dan een kampeertrip in Zuid-Frankrijk. Hier mijn 3 activiteiten voor je Marokko-bucketlist die je – eigenlijk – niet mag missen:

#1 Hobbelen op een kameel door de woestijn

Een verkoelende doek om je hoofd geknoopt, je ogen tot spleetjes en een bak van zand zover als je maar kunt kijken. Al hoog zittend op een kameel kun je gemakkelijk rondom je de horizon afspeuren. Niks anders dan zandheuvels, af en toe een verdwaalde palmboom bij een kleine oase en opdoemend in de verte je tentenkamp voor de nacht. Je slaapt hier in een nomadentent van kamelenhaar, of voor de echte avonturiers: sleep je matras naar buiten en val in slaap onder de sterrenhemel. Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel sterren gezien als tijdens die nacht in Marokko!

Marokko kamelentocht

Marokko kamelentocht Marokko kamelentocht

 

#2 Verdwalen in de souqs van Marrakech

Marokko telt vier Koningssteden: Rabat, Meknes, Fes en Marrakech. Allemaal bestaan ze uit twee delen: de oude stad, ook wel de medina genoemd, en de nieuwe stad, oftewel de Ville Nouvelle. Vooral de oude stad is een feest om te verkennen. De smalle straatjes lopen kriskras door elkaar en een goede kaart bestaat er eigenlijk niet.

Kruiden in de Marokkaanse medinaEr zijn twee manieren om de medina van Marrakech te verkennen: met een gids, die je de leukste plekjes zou wijzen die je zelf anders nooit zou hebben gevonden, of op eigen gevoel met daarbij het grote risico dat je zeker één keer compleet verdwaald. Eerlijk gezegd vind ik de tweede methode ook wel erg leuk; als je écht niet meer weet waar je bent, kun je altijd een lokaal jongetje 10 dirham bieden om je weer naar de dichtstbijzijnde ‘uitgang’ te begeleiden.

In de kleine straatjes van de medina, ook wel de souqs genoemd, kijk je je ogen uit. Hoog opgestapelde torens van olijven en dadels, volgeladen ezelskarren die onder luid geroep de hoek om komen zeilen en de mooiste beschilderde tajines en leren tassen om je shoppingdrift op uit te leven.

 

#3 Slaap een nacht in een berberdorp

In Marokko vind je ook buiten de steden een interessante cultuur: die van de berbers. Ze leven vaak hoog in de bergen, in eenvoudige huizen en met een flinke kudde schapen en geiten. Het is heel bijzonder om een nacht te gast te zijn bij een berberfamilie, die je laat zien hoe ze in de soms barre omgeving van het Atlasgebergte overleven.

Marokko reis - dadelpalmen

Marokko reis

De rit naar het dorp toe is al een avontuur op zich: per ezel leg je het laatste stuk af. Leer in je gastgezin hoe je couscous of een tajine voorbereidt en leer de mensen in het dorp kennen tijdens een wandeling met je gastheer. Zo zie je onder andere hoe men op traditionele manier brood bakt, tapijten knoopt en het land bewerkt. Leuk om je even onder te dompelen in het echte lokale leven!

CIMG1116Bovenstaande must-do’s heb ik persoonlijk ondervonden tijdens mijn reis naar Marokko in 2009. Het artikel is tot stand gekomen met hulp van Edith Huntink van Marokko online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel.

De reisspecialisten van Marokko online hebben zelf alle hoeken van het land verkend en helpen bij het samenstellen van je reis. Dit doe je met bouwstenen, korte programma’s van twee tot vier dagen die je zelf aan elkaar kunt rijgen tot je eigen ideale Marokko-trip.


Tags: ,

4 antwoorden op “3x bucketlist in Marokko”

 1. Van :

  Was echt leuk man

  Geplaatst op 11 februari 2020 at 17:44 #
 2. Van :

  Mooie foto’s. Heb zelf vijf dagen mogen besteden in Marrakech en vooral het verdwaald raken in de souqs staat me nog bij.

  Geplaatst op 21 juli 2015 at 17:44 #
  • Van :

   Dankje!
   Ja heerlijk hè, lekker slenteren door die smalle straatjes. Ogen tekort! Heb je ook het Atlasgebergte en de Sahara gezien?

   Groet!
   Manon

   Geplaatst op 23 juli 2015 at 17:44 #
 3. Van :

  Dit is een leuk artikel, boordevol nuttige informatie.
  Daar wil ik ook nog eens heen!!
  XXX

  Geplaatst op 8 juni 2015 at 17:44 #

Laat een reactie achter!