De enige manier om Zuid-Afrika of Swaziland in al zijn puurheid te ervaren, is door de ogen van de locals. Want zeg nou zelf: met lokaal eten, lokaal slapen en lokale kletspraatjes leer je een land veel beter kennen. Dit zijn mijn tips!
In maart 2019 maakte ik een 3-weekse rondreis door Zuid-Afrika en Swaziland. Ik doorkruiste beide bestemmingen samen met mijn moeder en zus. Een super gave familiereis! We vergaapten ons aan het prachtige landschap vol met wildlife. Hoewel we een beetje luxe wel lekker vonden, kwamen de mooiste herinneringen voort uit eenvoudige lokale ervaringen.
Natuurlijk waren we ook vaak met z’n drietjes, maar de afwisseling door het contact met de locals was erg fijn en maakte de reis voor ons gevoel compleet. Je wilt jezelf tenslotte niet als rijke toerist afschermen voor het echte leven ter plaatse. Voor mij voelt dat althans niet goed. Be happy, go local dus! Daarom in deze blog 3 tips voor superleuke lokale ervaringen in Zuid-Afrika en Swaziland!
Inhoud:
#1. Live Local: doe een homestay in Swaziland
#2. Meet locals: maak een praatje!
#3. Eat local: doe een traditionele kookworkshop
#4. Tip: regel jouw duurzame reis via de locals
#1. Live Local: doe een homestay in Swaziland
24 uur slapen, eten en leven met een local is ontzettend bijzonder. Niet alleen krijg je een inkijkje in de cultuur en het dagelijks leven dat zó anders is dan dat van ons. Ook biedt het gelegenheid om iemand echt te leren kennen. Tijdens onze homestay in Swaziland brachten we veel tijd door met onze bijzondere gastheer, Bobo.
We sliepen in traditionele (maar comfortabele) beehive-hutten, gemaakt van gras en takken. We genoten van een prachtige zonsondergang, spraken met Bobo over zijn leven en aten eenvoudige maar lekkere lokale maaltijden die op open vuur werden bereid. Ook brachten we een bezoek aan het dorp, de naastgelegen scholen en de traditionele markt in Manzini. We hebben ontzettend veel plezier gehad met alle nieuwsgierige schoolkinderen die steeds met ons op de foto wilden. In het begin waren ze een beetje verlegen, maar naarmate de tijd vorderde zochten ze steeds meer contact. Vooral “high five-en” deed ‘t goed!
Homestay boeken in Zuid-Afrika of Swaziland?
Tip: overal ter wereld worden homestays aangeboden. Soms beland je in een onechte setting zoals een huis dat speciaal voor toeristen is gebouwd en waar de mensen zelf niet wonen. Dat is jammer en voelt al gauw aan als een “tourist trap”. Om teleurstelling te voorkomen: controleer bij het boeken goed of de homestay daadwerkelijk bij de mensen in huis plaatsvindt.
#2. Meet locals: maak een praatje!
Jemig, wat zijn de mensen in Zuid-Afrika en Swaziland leuk leuk leuk!!! Klinkt misschien een beetje cliché, want ook over Azië hoor je mij dat vaak genoeg roepen. Maar echt, wat een vriendelijke en gezellige mensen. Altijd in voor een praatje en spreken natuurlijk perfect Engels.
Niet alleen het personeel in een toeristisch hotel (want dat valt te verwachten), maar werkelijk iedereen: de pompbediende, de douaneambtenaar of de man die de hele dag in de snikhete zon op een stoeltje naast de slagboom zit. Een simpel “hello” en “bye” hebben wij nooit gehoord. Overal werden we met een grote glimlach ontvangen en vond er een gezellig gesprekje plaats. Geen haast. Daar kunnen wij Nederlanders nog wat van leren…
Ik heb zoveel leuke locals ontmoet, maar wil deze twee graag in het zonnetje zetten!
Ontmoet Neli (45 jaar), Boboti-lover en kok in Moremela, Zuid-Afrika
Neli trof ik aan bij een bijzonder rustiek restaurantje aan de rand van de Panoramaroute, genaamd Potluck Boskombuis. We raakten spontaan in gesprek over ons gezamenlijke “all-time favorite dish”: Zuid-Afrikaanse Boboti! Niet uit een Knorr Wereldgerechten pakje, maar the real deal. In het oventje achter haar bereid zij dagelijks de échte Boboti. Lekker met gehakt, veel kruiden en gele rijst. Neli doet er altijd verse groenten en een grote schep vruchtenchutney bij.
Neli vertelt dat locals hier komen eten, maar dat ook steeds meer toeristen dit goed verstopte plekje langs de rivier weten te vinden, via een weg vol met kuilen. Ik vroeg haar met wie ze het állerliefste een bordje boboti wilde delen. Haar antwoord was direct: met actrice Charlize Theron, die oorspronkelijk uit Johannesburg komt. Neli is een grote fan zou met haar in het Afrikaans willen kletsen :)
Ontmoet Bobo (33), homestay-eigenaar met een missie
Bobo was onze bijzondere gastheer tijdens de homestay in Swaziland. Deze eigenzinnige Swaziër koos tien jaar geleden voor een leven zonder elektra en stromend water. Ooit woonde hij in Johannesburg en kreeg allerlei kansen op werkgebied. Het bleek niks voor hem: teveel drukte en vervuiling. Nu woont hij alleen in Kaphunga, een minuscuul klein dorpje in Swaziland. In zijn homestay ontvangt hij mensen uit de hele wereld en beschouwt het als een voorrecht om zijn cultuur en traditionele levensstijl te delen.
Hij is gek op Bob Marley, dat zie je wel aan zijn rasta muts en dreadlocks. Een vrouw of kinderen heeft hij niet, wat vrij opmerkelijk is voor de Swazi-cultuur. Bobo is mij altijd bijgebleven. We voerden bijzondere gesprekken en al gauw bleek hij een fascinerende filosoof met een bijzondere visie op het leven. Ik besloot een portret van hem te maken: “Levenslessen van een eigenzinnige eenling”. Hierin lees je alles over onze homestay in Swaziland.
#3. Eat local: doe een traditionele kookworkshop
Ben je in Kaapstad? Dan mag je een bezoekje aan de Bo-Kaap niet overslaan. Het is waarschijnlijk de meest gefotografeerde wijk van de stad. Tegen de helling van Signal hill lopen schattige klinkerstraatjes steil omhoog met aan weerszijden groene, roze, gele en oranje huisjes. Het schilderachtige Bo-Kaap staat bekend als de Maleisische islamitische buurt. De zesduizend inwoners worden Cape Malay genoemd en zijn bijna allemaal moslim.
De Cape Malay keuken is echt om te smullen. Geïnspireerd op de Indiase, Indonesische én Zuid-Afrikaanse keuken zijn de maaltijden hier een bonte mix van smaken. Je eet hier o.a. samosa’s, kleine bladerdeeghapjes met groenten, kaas of vlees.
Tijdens de kookworkshop van Kokkie Zainie ontdekten we haar geheimen van het mixen van Masala, het maken van Dhaltjies (Chilli Bites), het klaarmaken en vouwen van Samosas en het maken en braden van rotis. Een super leuke en gezellige ervaring! Zainie is een beroemdheid in Zuid Afrika. Ze heeft haar eigen tv-show met kookkanaal. Na de workshop werd ze door een hele delegatie opgehaald voor een tv-optreden. Toch is ze super gewoontjes en een hele lieve vrouw. We hebben enorm lekker gegeten en ontvingen na afloop een receptenboekje samen met een zakje speciale Masala-mix voor thuis.
Kookworkshop in Kaapstad boeken?
De kookcursus van Zainie schijnt werkelijk één van de beste in Kaapstad te zijn. Wij boekten deze activiteit via Local Hero Travel. Op deze pagina vind je hun “Top 5 to do in Zuid-Afrika” met o.a. info over de kookworkshop van Kokkie Zainie. Je kunt het trouwens inrichten zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld in combinatie met twee overnachtingen in Kaapstad. Of gewoon boeken als losse workshop.
#4. Tip: regel jouw duurzame reis via de locals
Word jij ook blij van contact met de locals? En vind je het net als ik belangrijk om een beetje bewust te reizen? Overweeg om (een gedeelte van) jouw Zuid-Afrika of Swaziland-reis door een local te laten regelen. Zoals je leest ben ik echt fan van Local Hero Travel, met wie ik in maart 2019 naar Zuid-Afrika afreisde. Dit is een kleinschalige reisorganisatie “die doe-het-zelf reizigers” helpt aan bijzondere (en betaalbare!) reiservaringen, waarbij zij – als je wilt – bijzondere op maat gemaakte ontmoetingen krijgt met de lokale bevolking. Ze zijn super flexibel, dus je kunt alles op maat samenstellen zoals jij wilt.
Zo werkt het!
Local Hero Travel koppelt jou aan “Local Hero” ter plaatse. Voor Zuid-Afrika en Swaziland is dat Tanja, die werkelijk álles over het land weet. Reken maar dat zij de leukste en meest authentieke plekjes voor jou weet te vinden. Door via een Local Hero te boeken doe je iets terug voor de lokale economie. Bij het boeken van bijvoorbeeld een homestay doneren zij 15% van de omzet aan schoolprojecten in de community ter plaatse.
Van :
Super intresant, met hele leuke tips over dit prachtige land